هیئت وزیران در جلسه ۱۳۳۸/۱۲/۱۴ بنا به پیشنهاد شماره ۶/۱۹۶۰۹ـ۱۵/۱۰/۱۳۳۸ وزارت امور خارجه با توجه به مفاد آئیننامه شماره ۷/۱۷۶۱ مورخه ۱۳۲۹/۱۲/۶ مقررات مربوطه به امور حج را در سه فصل بشرح زیر تصویب مینمایند:
فصل اول
ماده ۱ـ از تاریخ تصویب این آئیننامه کلیه مقررات و آئیننامه های سابق مربوط به امور حج ملغی و مفاد این آئیننامه مجری خواهد بود.
ماده ۲ـ از اول رمضان هر سال طبق دستور وزارت کشور در استانها و شهرستانها کمیسیونی مرکب از رئیس دارائی، رئیس بهداری، رئیس بانک و دو نفر از معتمدین محل به ریاست فرماندار یا قائممقام او تشکیل و نسبت به استطاعت مالی و توانائی جسمانی زایرین بیت الله الحرام رسیدگی نموده و در صورت واجد بودن شرایط لازم گواهینامه صادر خواهند نمود.
تبصره ۱ـ برای صدور گواهی اکثریت آراء ملاک عمل است ولی موافقت فرماندار و رئیس دارائی از نظر استطاعت مالی و نظر رئیس بهداری از نظر استعداد جسمانی ضروری است.
تبصره ۲ـ در صورتی که گواهی نامه برخلاف حقیقت صادر گردد رؤسای مذکور مسئول بوده و طبق مقررات مورد تعقیب واقع خواهند شد.
تبصره ۳ـ کمیسیونها در مرکز هر استان زیرنظر استاندار انجام وظیفه نموده و بطور کلی استانداران مسئول حسن جریان امور کمیسیونها خواهند بود.
تبصره ۴ـ برای مادران شیرده و زنان باردار و اشخاص کمتر از هیجده سال و معتادین به اعتیادات مضره صدور گواهینامه مطلقاً ممنوع است.
ماده ۳ـ هر یک از زائرین مکه معظمه مکلفند مبلغ بیست هزار ریال در بانک ملی ایران در مرکز یا شهرستان به حساب ودیعه بگذارند پس از انجام امور حج مبلغ بالا به ودیعه گذارنده یا قائممقام قانونی او با ارائه مدارک مسترد خواهد شد و در صورت مفقود شدن مدارک از قبیل گذرنامه یا رسید بانک با ارائه گواهی معتبر بیست هزار ریال ودیعه قابل استرداد خواهد بود.
تبصره ـ در صورتی که زائرین بیت الله در بین مسافرت احتیاج مالی پیدا کنند هیئت سرپرستی تا میزان بیست هزار ریال با ارائه قبض سپرده به آنها پرداخت و عیناً از محل سپرده واریز خواهند نمود.
ماده ۴ـ کمیسیون های مذکور در ماده ۲ تا آخر شوال هر سال از داوطلبان عزیمت به مکه قبول درخواست نموده و در هشتم ذیقعده انحلال خود را اعلام میدارند.
ماده ۵ـ درخواست هائی که از طرف زائرین مکه معظمه برای صدور گذرنامه یا پروانه زیارت حج به شهربانی تسلیم میشود باید به مدارک زیر منضم باشد:
الف ـ گواهینامه کمیسیون حج مذکور در ماده ۲.
ب ـ رسید بانک ملی ایران دایر به پرداخت بیست هزار ریال ودیعه.
ج ـ گواهی تلقیحات لازمه طبق تعلیمات وزارت بهداری.
د ـ سایر شرائط طبق مقررات عمومی گذرنامه خواهد بود.
ماده ۶ـ شهربانی ها مجازند تا دهم ذیقعده با رعایت شرایط بالا برای زائرین گذرنامه صادر و از روز یازدهم ذیقعده قبول درخواست و صدور گذرنامه ممنوع است.
ماده ۷ـ فرمانداریها و شهربانی ها مکلفند تعداد کسانی را که تا انقضاء مدت مقرره در ماده ۵ برای آن ها گذرنامه صادر شده تا روز ۱۶ ذیقعده تلگرافاً به وزارت کشور و وزارت امور خارجه اطلاع دهند.
نام و مشخصات مسافرین را با اولین وسیله سریع به وزارت کشور و وزارت امور خارجه ارسال خواهند داشت.
ماده ۸ـ وزارت امور خارجه تعداد کسانی که گذرنامه گرفته اند بهسفارت کبرای شاهنشاهی در جده تلگرافاً اطلاع میدهد تا برای تهیه مسکن و وسایل مسافرت در داخله کشور عربستان سعودی و چادر نزد مقامات مربوطه محلی و مطوفین اقدام لازم به عمل آورند.
تبصره ـ نمایندگیهای شاهنشاهی در کشورهای بیگانه مکلفند با رعایت مواد مربوطه در آئیننامه به موقع خود تعداد اشخاصی را که از محل مأموریت آنها به حج میروند به وزارت امور خارجه و سفارت کبرای شاهنشاهی در جده اطلاع دهند.
ماده ۹ـ طریق مسافرت زائرین مکه معظمه هر سال از طرف وزارت امور خارجه (کمیسیون دایم حج) به اطلاع عامه خواهد رسید.
ماده ۱۰ـ کمیسیون دائمی حج و زیارت هر سال با مذاکره با بنگاههای حمل و نقل مورد اعتماد به وسیله اداره کل هواپیمائی کشوری حداقل کرایه مسافرت از تهران تا جده و بالعکس را با هواپیمائی که دارای تجهیزات کامل بوده و شهرت بین المللی (با تصدیق اداره کل هواپیمائی کشور) داشته باشند و همچنین بهای بلیط وسایل نقلیه زمینی و دریائی از ایران تا جده و بالعکس را به ریال تعیین و اعلام مینماید.
تبصره ـ هیچ بنگاهی نمیتواند بیش از نرخ مقرره وجهی از مسافرین دریافت نماید.
فصل دوم
ماده ۱۱ـ کمیسیون دائمی حج و زیارت هر سال به تناسب تعداد زائرین مکه معظمه عده ای را که واجد شرایط زیر باشند انتخاب و به عنوان راهنمای حج به زوار معرفی و اجازه مخصوص برای آنها صادر مینماید:
1ـ تابعیت کشور شاهنشاهی.
2ـ نداشتن سوء پیشینه.
3ـ تضمین لازم که مورد تصویب کمیسیون واقع گردد.
4ـ اشخاصی که به زبان عربی آشنا باشند ارجح خواهند بود.
ماده ۱۲ـ راهنمایان مکلفند کلیه دستوراتی که از طرف کمیسیون حج به آنها داده میشود اجرا نمایند.
تبصره ـ تعیین تکلیف و صدور دستور و اجازه راهنمائی به عهده کمیسیون دائم حج و زیارت میباشد.
ماده ۱۳ـ تعداد راهنمایان و مشخصات هر یک از آنها از طرف کمیسیون دائمی حج و زیارت به اطلاع عامه خواهد رسید و غیر از اشخاصی که از طرف کمیسیون دائمی حج و زیارت انتخاب و معرفی میشوند هر کس به عنوان حمله دار یا راهنما بدون مجوز شرعی و رسمی در مرکز یا شهرستانها موجباتی را فراهم نماید که باعث خسارت مردم شود با تشخیص کمیسیون دائم حج و زیارت طبق مقررات مورد تعقیب واقع خواهد شد.
ماده ۱۴ـ امیرالحاج همه ساله از اشخاصی که به مقام نخست وزیری یا وزارت یا سفارت کبری یا وزیر مختاری یا استاندار یا معاونت وزارتخانه نائل شده باشند و بنا به پیشنهاد وزارت امور خارجه با صدور فرمان همایونی انتخاب خواهند شد.
ماده ۱۵ـ هر سال به تناسب تعداد حجاج عده لازم از کارمندان وزارت امور خارجه که نسبت به اوضاع و احوال کشورهای عربی اطلاع داشته باشند و یک نفر کارمند بصیر وزارت امور خارجه به سمت معاونت امیرالحاج و یک نفر ناظر امور مالی به انتخاب کمیسیون حج به عنوان هیئت سرپرستی انتخاب و اعزام خواهند شد.
تبصره ـ در صورت لزوم از کارمندان عربی دان مشغول خدمت در کشورهای عربی بطور موقت فقط به مدت پانزده روز استفاده خواهد شد.
کمیسیون دائم حج حداکثر دو نفر از خدمتگزاران جزء وزارت امور خارجه را که آشنائی به مراسم پذیرائی دارند انتخاب و در اختیار هیئت سرپرستی میگذارد.
ماده ۱۶ـ وزارت بهداری همه ساله با موافقت کمیسیون دائم حج هیئتی مرکب از عده لازم پزشک و پزشکیار و پرستار به تناسب تعداد حجاج و به منظور تأمین حوائج بهداشت آن ها تعیین و به کمیسیون دایم حج معرفی خواهد نمود.
ماده ۱۷ـ دارو و کلیه لوازم طبی مورد احتیاج از طرف کمیسیون حج تهیه خواهد شد.
ماده ۱۸ـ صورت لوازم مورد احتیاج حجاج از طرف کمیسیون دائم حج و زیارت همه ساله تعیین و به وسیله استاندارها در کلیه شهرستانها و در جراید اعلام میشود.
کمیسیون ها در هر شهرستان مکلفند پس از بررسی لوازم مزبور گواهینامه صادر نمایند.
از طرف نخست وزیر ـ اشرف احمدی