هیئت وزیران در جلسه مورخ ۲۷ /۱۰ /۴۰ بنا به پیشنهاد شماره ۳۹۴۰ /۱۱۲۰۹ مورخ ۹ /۱۰ /۴۰ وزارت بازرگانی آئین نامه نظارت و علامتگذاری مصنوعات فلزات گرانبها (طلا و نقره) را باستناد بند ۴ از ماده ۱ قانون اجازه تأسیس مؤسسه استاندارد ایران مصوب ۱۷ خرداد ماه ۱۳۳۹ و بمنظور جلوگیری از تقلب در عیار مصنوعات مزبور و جلب اعتماد خریداران و توسعه صادرات آن بشرح زیر تصویب نمودند.
۱– کلیه مصنوعات فلزات گرانبها (طلا و نقره) باید طبق عیار رسمی ساخته شوند و ساختن و در معرض فروش و یا نمایش قراردادن این نوع مصنوعات که دارای عیار رسمی نباشند ممنوع میباشد.
۲– عیارهای رسمی فلزات گرانبها بقرار زیر میباشند.
الف – عیارهای رسمی مصهنوعات طلا
عیار ۶ /۲۱ برابر | / ۹۰۰ هزارم |
عیار ۲۱ برابر | / ۸۷۵ هزارم |
عیار ۲۰ برابر | ۳۳/ ۸۳۳ هزارم |
عیار ۱۸ برابر | / ۷۵۰ هزارم |
عیار ۱۶ برابر | ۶۶/ ۶۶۶ هزارم |
عیار ۱۴ برابر | ۳۳/ ۵۸۳ هزارم |
عیار ۱۲ برابر | / ۵۰۰ هزارم |
عیار ۹ برابر | / ۳۷۵ هزارم |
تبصره ۱– حد ترخیص در عیار مصنوعات طلا در صورتیکه فاقد لحیم باشند دو در هزار و در صورتی که دارای لحیم باشند برحسب قطعات متصله که اجبارا” بایستی بیکدیگر لحیم شوند (بتشخیص مؤسسه استاندارد ایران) از دو تا پنج در هزار خواهد بود.
ب . عیارهای رسمی مصنوعات نقره
عیار ۹۰ برابر | / ۹۰۰ هزارم |
عیار ۸۴ برابر | / ۸۴۰ هزارم |
عیار ۶۰ برابر | / ۶۰۰ هزارم |
تبصره ۲– حد ترخیص در عیار مصنوعات نقره که فاقد لحیم باشند پنج در هزار و برای مصنوعات لحیم دار بر حسب قطعات متصله که اجبارا” بایستی به یکدیگر لحیم شوند (بتشخیص مؤسسه استاندارد ایران) از پنج تا ده در هزار خواهد بود.
۳– سازندگان مصنوعات فلزات گرانبها موظف هستند کلیه مصنوعات ساخته شده خود را (طبق عیارهای رسمی مندرجه در ماده ۲ این آئیننامه) برای تعیین عیار و انگ گذاری بمؤسسه استاندارد ایران وابسته بوزارت بازرگانی در مرکز و یا نزدیکترین شعبه آن در شهرستانها ارسال دارند.
مؤسسه استاندارد ایران اجرای این آئین نامه را در محلهائی که لازم بداند اعلام و بتدریج شعبات لازمه را تأسیس و مراتب را بوسیله آگهی باطلاع اهالی هر محل خواهد رساند تا در موعد مقرر در آگهی مزبور نسبت به اجرای موارد مذکور در این آئین نامه که وسائل اجرای آن آماده شده است اقدام نمایند.
۴– هر قطعه از مصنوعات فلزات گرانبها که از چند قطعه متصل بهم ساخته شده است مشمول این آئین نامه میباشند. در مورد مصنوعات فلزات گرانبها که در ساخت آنها از مسکوک مختلف استفاده شده باشد غیر از مسکوک طلای پهلوی در مورد سایر سکه های داخلی و خارجی عیار هر کدام جداگانه برروی آن انگ خواهد شد.
۵– کلیه سازندگان و فروشندگان مصنوعات فلزات گرانبها موظفند در نقاطی که مؤسسه استاندارد ایران اعلام خواهد نمود در مدت مقرر و طبق برنامه ایکه از طرف مؤسسه مزبور وضع میگردد نسبت به اخذ پروانه ساخت و یا فروش مصنوعات فلزات گرانبها از مؤسسه استاندارد اقدام نمایند و در صورت وجود اتحادیه صنف نقره ساز و طلا ساز در هر شهر برای صدور پروانه قبلا” نظر آن اتحادیه جلب خواهد شد.
۶– علامت مخصوص سازنده باید در اداره ثبت شرکتها و علائم تجارتی به ثبت رسیده و بعدا” رونوشت عکس دار امتیاز نامه صادره از طرف اداره مزبور بانضمام دو صفحه مسی بقطع ۱۸× ۲۴ که نام سازنده و علامت مخصوص او روی آن انگ گذاری شده باشد بمؤسسه استاندارد ایران ارسال گردد. مؤسسه مزبور یکی از صفحات مسی را بایگانی نموده و روی صفحه دیگر علامت مخصوص مؤسسه و یا شعبه آنرا انگ نموده و بدارنده امتیاز نامه تسلیم خواهد نمود و نامبرده موظف است این صفحه مسی و همچنین اصل امتیاز نامه اداره ثبت شرکتها و علائم تجارتی را در محل کار خود و در معرض انظار عمومی نصب نماید.
۷– روی کلیه مصنوعات فلزات گرانبها علائم و مشخصات زیر بایستی انگ گردند:
الف. علامت مخصوص سازنده (طبق ماده ۶)
ب. عیار رسمی مصنوع
ج. علامت رسمی انگ دولتی: در مودر طلا تاج پهلوی و در مورد نقره شیر خورشید.
د. علامت مخصوص مؤسسه استاندارد ایران و یا شعبه و یا آزمایشگاهی که اعمال انگ گذاری ار انجام داده است.
تبصره – در مورد مصنوعاتی از قبیل زینت آلات و اشیاء کوچک که آزمایش و انگ گذاری علائم فوق روی آنها بعلل فنی و یا بدون خسارت میسر نباشد بتشخیص مؤسسه استاندارد ایران حداقل تعداد علائمی که بایستی انگ گردند تعیین خواهد شد.
۸– هرگاه دارنده پروانه ساخت مصنوعات فلزات گرانبها از ادامه شغل خود منصرف و یا فوت شود و یا لوازم انگ وی مفقود و یا دزدیده شود مراتب بایستی در ظرف ۱۵ روز بوسیله دارنده پروانه یا قائم مقام قانونی او کتبا” باطلاع مؤسسه استاندارد ایران رسانده شود تا نسبت بابطال پروانه انگ مفقود شده و یا تجدید پروانه اقدام مقتضی بعمل آید.
۹– سازندگان مصنوعات فلزات گرانبها در تعیین عیار مصنوعات خود بر طبق عیارهای رسمی آزاد ولی در صورتیکه عیار مصنوعات بین دو عیار رسمی باشد چنین مصنوعاتی با عیار پائین تر انگ گذاری خواهند شد.
۱۰– کلیه سازندگان و فروشندگان مصنوعات فلزات گرانبها و همچنین کلیه مؤسسه و اشخاصیکه بعنوان کارگشائی و یا امانت فروشی و یا عناوین دیگر باین نوع معاملات اشتغال دارند پس از انتشار آگهی اجرای این آئین نامه و تعیین تاریخ آمادگی مؤسسه استاندارد ایران موظف هستند موجودی مصنوعات خود را بتدریج و طبق برنامه ایکه تعیین خواهد شد برای تعیین عیار واقعی و انگ گذاری بمؤسسه مزبور و یا شعبات آن و یا آزمایشگاههائیکه دارای پروانه رسمی از این مؤسسه میباشند تسلیم نمایند. یکسال پس از تعیین تاریخ مزبور خرید و فروش و یا در معرض نمایش گذاردن مصنوعات فلزات گرانبها بدون انگ رسمی قدغن میباشد.
۱۱– در صورتی که عیار مصنوعات فلزات گرانبها متعلق بسازندگان و فروشندگان و امانت فروشان که قبل از تاریخ اجرای این آئین نامه و یا شعبات آن ارائه میگردد کمتر از عیارهای رسمی مندرجه در بند ۲ این آئین نامه باشد عیار واقعی و همچنین سال ساخت مصنوع انگ خواهد شد.
۱۲– مؤسسه استاندارد ایران موظف است درهر مورد که وسائل کار فراهم گردید علاوه براینکه نسبت به اجرای این آئین نامه اقدام مینماید بکلیه شکایات مربوط به اختلاف عیار مصنوعات فلزات گرانبها رسیدگی نماید. مؤسسه مزبور تنها مرجع صلاحیتدار برای تشخیص عیار فلزات قمیتی میباشد.
۱۳– مؤسسه استاندارد ایران موظف است برای کمک و تسهیل کار سازندگان و فروشندگان و خانه داران اشیائیکه عرضه میشوند با اخذ دستمزد (که در موقع اعلام آمادگی مؤسسه برای اجرای این آئین نامه تعیین و پس از تصویب مراجع قانونی باطلاع عموم خواهد رسید) تعیین عیار نموده و یا بشکل شمش و یا قرص درآورده و عیار آن را انگ نماید و همچنین برای یکنواخت بودن شکل علائمی که بایستی روی مصنوعات قیمتی انگ شوند انگهای مورد لزوم سازندگان را تهیه نموده و با دریافت بهاء آنها را در اختیار نامبردگان بگذارد.
تبصره – در مورد تهیه آلیاژهائی که توسط مؤسسه استاندارد ایران بصورت شمش یا قرص تهیه میگردد برای طلا ۳ در هزار و برای نقره ۵ در هزار کسر عمل منظور خواهد شد.
۱۴– کلیه مصنوعات فلزات گرانبها که بمنظور تجارت از کشور صادر میشود باید دارای انگ دولتی بوده و مفاد این آئین نامه درباره آنها اجراء شده باشد. اداره کل گمرک مامور اجرای این ماده میباشد.
۱۵– روی مصنوعات فلزات گرانبها و همچنین مواد اولیه مربوطه آنها از قبیل شمش و غیره که از خارج بمنظور تجارت وارد کشور میشوند بایستی عیار و انگ رسمی کشور سازنده انگ گذاری شده باشد و گواهینامه اداره گمرک مبداء حاوی مقدار و تعداد کالای ارسالی و همچنین تصدیق صحت علائم انلا گذاری شده بایستی با محموله وارداتی همراه باشد و اداره کل گمرک موظف است از ورود مصنوعات فلزات گرانبهائیکه فاقد کلیه مشخصات مندرجه در این ماده میباشند جلوگیری بعمل آورد.
۱۶– مصنوعات فلزات گرانبهای زیر مستثنی از مقررات این آئین نامه میباشند.
الف- مصنوعات فلزات گرانبهای عتیقه (بتشخیص اداره باستان شناسی).
ب- مصنوعات فلزات گرانبها متعلق بمسافرین ورودی و یا خروجی در صورتی که بنا به تشخیص اداره کل گمرک ایران جنبه تجارتی نداشته و برای مصارف شخصی باشد.
د- مصنوعات قیمتی از قبیل ملیله. زینت آلات و اشیاء کوچک آزمایش و انگ گذاری روی آنها بعلت فنی و یا بدون خسارت میسر نیست (بنا به تشخیص مؤسسه استاندارد ایران)
۱۷– متخلفین از مقررات این آئین نامه در حدود مقررات قانونی مورد تعقیب قرار خواهند گرفت.
نخست وزیر