پیرو تصویبنامه شماره ۸۲۵۸ /ت مورخ ۲۸ /۳ /۱۳۴۰ هیئت وزیران بنا به پیشنهاد شماره ۴۷۳۸ – ۷ /مرداد ماه /۴۰ وزارت فرهنگ و موافقت وزارت دارائی، اینک که اساسنامه دانشگاه پهلوی بوسیله هیئت امنای آن دانشگاه تهیه و مورد تصویب وزارت فرهنگ میباشد. مواد زیر:
۱– ماده ۵ بند الف (در خصوص صلاحیت حقوقی)
هیئت امناء و جانشینان آنان صلاحیت و اختیار دارد که از طرف دانشگاه پهلوی و بنام آن برای استفاده دانشگاه هرگونه کتب و وسائل و اموال غیرمنقول از اراضی و املاک و موقوفات و با اموال منقول و وجوه و اسناد بهادار که بعنوان هدیه یا هبه یا معامله یا فروش با انتقالی یا وصیت یا اعطاء ملت یا مال الارث از فرد یا افراد و موسسات و بنیادها و دولت و سازمان ملل و یا هر سازمان بین المللی دیگر در هر نقطه از دنیا قبول نماید و در استعمال و تعویض و فروش و اجاره و انتقال و نگاهداری آنها برحسب موقع در هر نقطه از دنیا بمنظور استفاده و حفظ منافع دانشگاه پهلوی آزاد است و کلیه این کارها باید بر اساس مقررات مواد این اساسنامه طبق تصمیم متخذه در جلسه هیئت امناء بطوری که حداکثر نفع دانشگاه در آن ملحوظ گردد انجام یابد.
۲– تمام اموال و وجوه دانشگاه پهلوی همیشه بنام اموال و وجوه دانشگاه پهلوی خواهد بود.
ب – مهر هیئت امنا مهری با عبارت و نقشی مخصوص تهیه نموده و با آن تمام گواهینامه ها و اوراق و اسناد را ممهور مینماید. یک نمونه از این مهر در وزارت فرهنگ محفوظ خواهد بود.
ج – مقررات و آئین نامه ها- هیئت امناء میتواند با منظور داشتن این اساسنامه کلیه آئین نامه ها و مقرراتی را که برای اجرای وظایف خود لازم بداند تنظیم و بموقع اجراء گذارد و در صورت لازم با رعایت مفاد این اساسنامه در آئین نامه ها هرگونه اصلاح و تغییراتی بدهد.
د – انتصاب روسای امور اداری- هیئت امناء با منظور داشتن اساسنامه دانشگاه میتواند رئیس دانشگاه و دبیر شورای مشاورین فرهنگ را منصوب و طبق مقررات و آئین نامه های مربوط سایر کارمندان اداری دانشگاه را برحسب اقتضاء منصوب یا معزول نماید.
هـ – انتصاب هیئت استادان- هیئت امناء اختیار تام دارد که با پیشنهاد رئیس دانشگاه و مراعات اساسنامه دانشگاه هیئت استادان و سایر معلمین را با اطمینان کامل از صلاحیت علمی و لیاقت ایشان انتخاب نماید تعیین شرایط اشتغال رسمی و سن بازنشستگی باختیار هیئت امناء خواهد بود همچنین هیئت امناء بنا به پیشنهاد ریاست دانشگاه برای پیشرفت امور دانشگاه میتواند کارمندان دیگری را بکار گمارد.
ز – دانشکده هیئت امناء میتواند هر دانشگاه جدیدی را که لازم بداند تاسیس نموده و استادان جدیدی برای آن استخدام نماید.
ح – مدارت علمی- هیئت امناء میتواند گواهینامه های رسمی و دیپلمهای افتخاری اعطاء نماید.
1- گواهینامه رسمی دانشگاهی باشخاص اعطاء خواهد شد که تمام مواد مختلف رشته را در دانشگاه مربوطه با موفقیت به پایان رسانیده و مراتب مورد تصدیق ریاست دانشگاه واقع شده باشد.
2- دیپلم افتخاری به پیشنهاد هیئت استادان دانشگاه و تصویب هیئت امناء باشخاص صلاحیت دار داده میشود.
3- درجه های علمی- درجه های علمی که از طرف دانشگاه پهلوی صادر میشود با تصویب شورایعالی فرهنگ قانونی یافته و معادل دانشنامه های سایر دانشکده هائی است که در ایران به رسمیت شناخته شده اند.
ط – امور مالی- هیئت امناء مسئول کلیه امور مالی دانشگاه هست و اگر صلاح بداند مطابق مقررات میتواند اختیارات خود را به اداره دانشگاه تفویض نماید.
6- اعتبارات و کمکهای مالی- هیئت امناء میتواند از دولت تقاضای اعتبارات مالی کند همچنین میتواند هرگونه کمک مالی که از طرف موسسات عمومی و خصوصی و اشخاصی چه در ایران و چه در خارج پیشنهاد میشود قبول نماید.
ک – بازنشستگی و سایر امور کارگزینی- هیئت امناء اختیار تام دارد که مزایائی برای بازنشستگی و از کار افتادگی و همچنین مزایای دیگری جهت کارکنان دانشگاه در نظر بگیرد این مزایا باید با حداکثر مزایائی که معادل آن در موسسات دولتی منظور شده است برابر باشد.
ل – شهریه و سایر مخارج- هیئت امناء اختیار دارد بمنظور تامین هزینه تعلیمات و سایر خدمات دانشگاهی میزان شهریه و سایر وجوهی را که دانشجویان باید بپردازند تعیین نماید.
م -گزارش- هیئت امنا موظف است هر ساله گزارش جامعی از شرح عملیات و برنامه های آینده خود در اختیار وزارت فرهنگ بگذارد.
ن – تفویض اختیارات- هیئت امناء میتواند در صورت اقتضاء قسمتی از اختیارات خود را بکمیته های فرعی خود و یا ریاست دانشگاه و یا سایر کارکنان دانشگاه تفویض نماید.
۶– هیئت استادان
مسئولیت امور آموزش و تفحصات علمی در دانشگاه پهلوی بعهده هیئتی از دانشمندان است که بنام هیئت استادان شناخته خواهد شد.
الف – انتصاب اعضاء هیئت استادان بنا به پیشنهاد رئیس دانشگاه و موافقت هیئت امناء خواهد بود.
ب – انتصابات با پایه های دانشیاری و استاد یاری و استادی خواهد بود. کلیه انتصابات تمام وقت است. و منظور آنست که هیچیک از اعضاء هیئت استادان نتواند شغل موظف دیگری قبول نمایند مگر درصورتیکه از طرف هیئت امناء تجویز شده باشد.
انتصابات ممکن است با عقد قرارداد بصورت تمام وقت یا غیرتمام وقت نیز انجام پذیرد و در این صورت عنوان شخص باید در ضمیمه رتبه اش بتفصیل ذکر گردد. کسانی که بعنوان تمام وقت استخدام نمیشوند نمیتوانند عضو هیئت استادان دانشگاه محسوب شوند و حق رای نخواهند داشت.
سایر انتصابات بنا بر مقررات و آئین نامه های دانشگاه بعمل خواهد آمد.
ج – امتیازات و تعهدات هیئت استادان
1- امتیازات و تعهدات اعضاء هیئت استادان ناشی از انتصاب آنها در هیئت استادان دانشگاه است نه از لحاظ وابستگی بدانشکده ای که در آن تدریس میکنند.
2- عضویت- هر شخصی در هیئت استادان دانشگاه از جمیع حقوق و امتیازات این دستگاه که در مقررات و آئین نامه دانشگاه ذکر شده است برخوردار میشود.
3- اعضاء هیئت استادان عهده دار وظیفه خطیر حق راهنمائی جوانان در کسب علوم و معرفت و کشف حقیقت بمنظور کمک در بهبود مادی و معنوی همنوعان خویش است.
4- اعضای هیئت استادان را نمیتوان از شغل و امتیازات خود محروم نمود مگر در صورت تخلف از تعهدات حرفهای و اخلاقی.
5- اعضاء هیئت استادان از لحاظ انجام وظایف در موضوع اختصاصی خود دارای آزادی علمی هستند و در تقریر و نشر توضیحات مربوط به رشته خود مختار خواهند بود.
6- گواهینامه های تحصیلی فقط با پیشنهاد هیئت استادان دانشگاه اعطاء میگردد این هیئت موظف است که سازمان و طرز اجرای این مسئولیت را تعیین نماید.
۷– امتیازات و مصونیتها
امتیازات و مصونیت های ذیل بدانشگاه پهلوی برای اجرای عملیات داده میشود.
الف- معافیت مالیاتی
1- کلیه اموال و دارائی دانشگاه پهلوی اعم از املاک و موقوفات و ابنیه و وسایل و تجهیزات و کتب و سایر اموال منقول از هر قبیل از هرگونه عوارض و مالیات حذف شد معاف میباشد.
2- هرگونه وجوه یا اموالی که برای انجام مقاصد دانشگاه خواه بصورت کمک از طرف اشخاص یا شهریه ماخوذ از دانشجویان در اختیار دانشگاه قرار گیرد از هرگونه مالیات معاف است.
3- اشخاص و شرکتها و سایر موسساتی که مشمول پرداخت مالیات هستند در مقابل وجوه و اموالی که بصورت کمک یا شهریه در یک سال معین برای انجام مقاصد دانشگاه منتقل مینمایند حق دارند معادل یکربع از مبلغی که از این بابت پرداخته اند از میزان بدهی مالیاتی خود در همان سال معاف شوند.
۸– کمکهای مالی
دانشگاه پهلوی میتواند از منابع ذیل تقاضای کمک مالی نموده و دریافت نمایند.
الف- اعتبارات سالیانه از طرف دولت منظور میگردد. دولت باید هر ساله اعتبار کافی برای هزینه های جاری در اختیار دانشگاه قرار دهد. هیئت امنای دانشگاه پهلوی موظف است که هر سال میزان اعتبارات را برای انجام مسئولیت های دانشگاهی لازم است تعیین نماید. این هیئت تقاضای خود را همراه با گزارش مبسوطی مشعر بر عملیات عمده ای که این اعتبار برای انجام آنها مصرف خواهد شد تسلیم وزارت فرهنگ مینماید.
وزارت فرهنگ تقاضای دانشگاه را بصورت یک قلم بودجه جداگانه تسلیم مجلس خواهد کرد.
ب- اعتبارات
۹– انتقال اموال دانشگاه شیراز
با تاسیس دانشگاه پهلوی و انتخاب هیئت امناء و ریاست دانشگاه کارهای دانشگاه شیراز که بصورت یک دانشگاه محلی بوده است متوقف خواهد شد. کلیه اموال دانشگاه شیراز پس از تسویه حساب و تعهدات مهم و جاری آن بدانشگاه پهلوی که بعنوان جانشین دانشگاه شیراز ساخته میشود منتقل خواهد گردید.
دولت مسئول دوباره بکارگماردن و بازنشستگی و سایر امتیازات اشخاصی است که قبلاً کارمند دانشگاه شیراز بوده اند و قانوناً از مزایای کارمندی استفاده میکرده اند.
نیز به نظر هیئت وزراء رسیده و اجرای آن را تصویب نمودند.
وزارت فرهنگ موظف است پس از افتتاح مجلسین مجوز قانونی این تصویبنامه را تحصیل نماید.