هیئت وزیران در جلسه ۱۰/۱۱/۱۴۰۳ به پیشنهاد معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور (با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی) و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و بند (پ) ماده (۹۷) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳، آیین نامه اجرایی بند یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه اجرایی بند (پ) ماده (۹۷) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران (موضوع نوسازی تجهیزات، دستگاهها و ابزارهای علمی مراکز علمی شاخص و قطبهای علمی در رشتههای تخصصی پیشران علم و فناوری)
ماده ۱ـ در این آییننامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
۱ـ دستگاه اجرایی: دستگاه های اجرایی موضوع بند (پ) ماده (۱) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳.
۲ـ معاونت: معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور.
۳ـ وزارتین: وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
۴ـ بنیاد: بنیاد ملی علم ایران.
۵ ـ شبکه: شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت.
۶ ـ کارگروه: کارگروه موضوع ماده (۴) آییننامه اجرایی قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانش بنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات، موضوع تصویبنامه شماره ۱۴۱۶۰۲/ت۴۶۵۱۳هـ مورخ ۱۳۹۱/۸/۲۱ با اصلاحات بعدی آن.
۷ ـ رشته های تخصصی پیشران علم و فناوری: شامل رشتههای زیر:
الف ـ هوش مصنوعی، ب ـ بار الکتریکی(کوانتوم)، پ ـ زیست مهندسی، ت ـ مواد و ساخت پیشرفته، ث ـ ریزفناوری و ریزالکترونیک (میکروالکترونیک)، ج ـ فناوریهای عصبی، مغز و علوم شناختی.
۸ ـ مراکز: مراکز علمی شاخص اعم از دانشگاهها، مراکز و مؤسسات آموزشعالی و پژوهشی و پارکهای علم و فناوری که دارای مجوز از شورای گسترش آموزشعالی وزارتین و سایر مراجع قانونی ذی ربط می باشند، مراکز رشد و نوآوری، قطبهای علمی و نظایر آن که به پیشنهاد معاونت، وزارتین، دانشگاه آزاد اسلامی و جهاد دانشگاهی و تأیید کارگروه، در رشته های تخصصی پیشران علم و فناوری تعیین میشود.
ماده ۲ـ کارگروه موظف است مراکز را براساس معیارهایی از جمله سرمایه انسانی متخصص، بروندادهای علمی، ارتباط مرکز با صنایع، نقش آفرینی مرکز در حل چالش های ملی، تجهیزات و آزمایشگاه های تخصصی، فضای فیزیکی موجود، پژوهانههای ملی و بین المللی در رشته های تخصصی پیشران علم و فناوری، ارزیابی و اولویتبندی نماید.
ماده ۳ـ معاونت موظف است با همکاری وزارتین و بنیاد، فهرست تجهیزات آزمایشگاهی موجود و مورد نیاز در رشته های تخصصی پیشران علم و فناوری را سالانه احصا و بهروزرسانی نماید. معاونت و وزارتین موظفند با همکاری دستگاههای اجرایی مربوط و مراکز، نسبت به نوسازی، بازسازی، تأمین از خارج یا ساخت داخل تجهیزات آزمایشگاهی که در داخل کشور موجود نیست، با استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت های دانشبنیان اقدام نمایند.
ماده ۴ـ مراکز اولویتدار موضوع ماده (۲) این آییننامه که تمام یا بخشی از تجهیزات آنها با حمایت های مالی معاونت، وزارتین و یا سایر دستگاههای اجرایی تأمین و یا بهروزرسانی شدهاند، موظفند ضمن ثبت تجهیزات در شبکه، امکان استفاده تمامی متقاضیان اعم از پژوهشگران، شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور از تجهیزات موضوع این ماده را فراهم نمایند.
ماده ۵ ـ هزینه خرید از خارج تجهیزات آزمایشگاهی موردنیاز مراکز که با تأیید وزارت صنعت، معدن و تجارت مشابه داخلی ندارد، مطابق شرایط مذکور در بند (۲) ماده (۲) آییننامه اجرایی بند (ت) ماده (۱۱) قانون جهش تولید دانش بنیان، موضوع تصویبنامه شماره ۱۵۲۷۵۵/ت۶۰۳۸۴هـ مورخ ۲۳/۸/۱۴۰۱ تا صد درصد (۱۰۰%) مورد قبول است.
ماده ۶ ـ به منظور روزآمدسازی توانمندی سرمایه انسانی و شناسایی تجهیزات، دستگاهها و ابزارهای علمی نوین، وزارتین موظفند با همکاری معاونت و وزارت امور خارجه ضمن تسهیل شرایط مشارکت اساتید، پژوهشگران و اعضای هیئت علمی مراکز در مجامع، کنگرهها و کنفرانسهای بینالمللی، نسبت به پرداخت حداقل پنجاه درصد (۵۰%) هزینههای مربوط به حضور آنها در این رویدادها در قالب پژوهانه از محل اعتبارات مصوب مربوط، اقدام نمایند. فهرست رویدادهای مشمول حمایتهای موضوع این ماده توسط بنیاد و با همکاری وزارتین اعلام و سالانه بهروزرسانی میشود.
ماده ۷ـ معاونت موظف است با همکاری بنیاد، هر سال از حداقل سه طرح مشترک مراکز با نهادهای پژوهشی بینالمللی و اساتید برجسته در دانشگاههای برتر خارجی در رشتههای تخصصی پیشران علم و فناوری مبتنی بر حل چالشهای ملی و یا توسعه فناوریهای لبه دانش حمایت نماید.
ماده ۸ ـ صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته (صحا) موظف است با رعایت صلاحیتهای ارکان ذیصلاح خود، اولویتهای ابلاغی بنیاد در راستای طرحهای مراکز و رشتههای تخصصی پیشران علم و فناوری را در سرفصل اولویتهای سنواتی خود به منظور ارائه خدمات مالی و اعتباری جهت توسعه بنگاههای فعال در رشتههای مذکور قرار دهد.
ماده ۹ـ صندوق نوآوری و شکوفایی موظف است با رعایت صلاحیت ارکان ذیصلاح خود، تا پنجاه درصد (۵۰%) هزینه طرح های پژوهشی مشترک شرکت های دانشبنیان با مراکز را در قالب پژوهانه پرداخت نماید.
ماده ۱۰ـ معاونت موظف است از اساتید، دانشجویان، شرکت های دانشبنیان و واحدهای فناور که در رشتههای تخصصی پیشران علم و فناوری از شبکه استفاده میکنند، در قالب اعطای پژوهانه از محل اعتبارات مصوب مربوط، حمایت نماید.
تبصره ـ سازوکار اعطای پژوهانه موضوع این ماده توسط معاونت و با همکاری وزارتین تدوین و ابلاغ میشود.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف