هیئت وزیران در جلسه ۲۶/۱۰/۱۴۰۳ به پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور و به استناد بند (۳) ماده (۶۸) و ماده (۸۰) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶، آیین نامه اجرایی نحوه برقراری فوقالعاده سختی کار و کار در محیطهای غیرمتعارف موضوع بند مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:
آییننامه اجرایی نحوه برقراری فوقالعاده سختی کار و کار در محیطهای غیرمتعارف موضوع بند (۳) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری
ماده ۱ـ در این آییننامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
۱ـ قانون: قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶.
۲ـ فوق العاده: فوق العاده سختی کار و کار در محیط های غیرمتعارف موضوع بند (۳) ماده (۶۸) قانون.
۳ـ دستگاه اجرایی: هر یک از دستگاه های اجرایی مشمول قانون.
۴ـ سازمان: سازمان اداری و استخدامی کشور.
۵ ـ سختی کار: شرایطی که متصدیان پستهای سازمانی بر اساس وظایف شغلی مصوب مربوط، در انجام وظایف خود به طور مستمر و یا متناوب تحت تأثیر عواملی قرار دارند که با دشواری، فشار و صعوبت به مراتب بالاتر از ظرفیت های طبیعی و جسمی مواجه میباشند و یا به دلیل ماهیت و ویژگی های شغلی در معرض ابتلا به بیماری یا عوارض نامطلوب قرار میگیرند.
۶ ـ محیط غیرمتعارف: محیط کاری فاقد شرایط مطلوب بهداشت کار که متصدیان پستهای سازمانی بر اساس وظایف شغلی مصوب مربوط، وظایف شغلی خود را در آن انجام میدهند و به سبب آن، زمینه ابتلای آنان به بیماری یا عوارض نامطلوب وجود دارد.
۷ـ محیط کار با مواد سمی، آتش زا و منفجره و کار در اعماق دریا: محیط کاری که متصدیان پستهای سازمانی بر اساس وظایف شغلی مصوب مربوط، به طور مستمر و یا متناوب با مواد سمی، آتش زا و منفجره سر و کار دارند و یا در اعماق دریا فعالیت مینمایند.
۸ ـ زیرسامانه: زیرسامانه ثبت درخواست دستگاههای اجرایی برای برقراری فوقالعاده که ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه توسط سازمان، طراحی و راه اندازی میشود.
ماده ۲ـ دستگاههای اجرایی موظفند پیشنهادهای مربوط به برقراری فوقالعاده برای کارکنان خود را به سازمان ارسال نمایند. سازمان ضمن بررسی موارد ارسالی میتواند حسب مورد از نمایندگان دستگاههای اجرایی مربوط برای سنجش عوامل موضوع جداول شماره (۱) و (۲) پیوست این آییننامه که تأییدشده به مهر دفتر هیئت دولت است در قالب کارگروههای تخصصی استفاده نماید. دستگاههای اجرایی ذیربط مکلف به همکاری با سازمان میباشند.
ماده ۳ـ دستگاه های اجرایی مکلفند شرایط بهداشتی، ایمنی لازم و سلامت محیط کار را برای متصدیان پستهای موضوع این آییننامه مهیا و قبل از شروع خدمت، آموزشهای ایمنی و بهداشتی ضروری را برای آنان ارائه نمایند.
تبصره ۱ـ دستگاه های اجرایی موظفند نسبت به انجام معاینات پزشکی و آزمایشهای دورهای (حداقل یک بار در سال توسط مراکز دارای مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) برای متصدیان مشمول این آییننامه اقدام نمایند و نتیجه آن را در پرونده مربوط ثبت نمایند. هزینههای معاینات و آزمایشهای مربوط بر عهده دستگاه اجرایی ذی ربط است.
تبصره ۲ـ بهبود شرایط بهداشتی، ایمنی، سلامت و رفع موارد زیانآور در محیط کار دستگاهها، سالانه در جشنواره شهید رجایی مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
ماده ۴ـ فوق العاده به آن دسته از متصدیان پست های سازمانی تعلق میگیرد که علیرغم تأمین شرایط بهداشتی و ایمنی موضوع ماده (۳) این آییننامه، براساس وظایف شغلی مصوب دستگاه اجرایی ذیربط، در یکی از وضعیتهای دوگانه سختی کار و کار در محیطهای غیرمتعارف و کار با مواد سمی، آتش زا و منفجره و کار در اعماق دریا به شرح جداول شماره (۱) و (۲) پیوست این آییننامه، قرار گیرند.
تبصره ـ در صورتی که متصدی پست سازمانی مشمول عوامل مندرج در هر دو جدول پیوست این آییننامه باشد، از امتیازات هر دو جدول مذکور تا سقف قانونی مربوط برخوردار خواهد شد.
ماده ۵ ـ بررسی درخواست دستگاههای اجرایی درخصوص فهرست پستهای سازمانی ذیل مشاغل مصوب موضوع ماده (۷۰) قانون که دارای وضعیتهای دوگانه موضوع ماده (۴) این آییننامه میباشند، منوط به ثبت درخواست توسط آنها در زیرسامانه میباشد.
تبصره ـ دستگاههای اجرایی میتوانند حسب تغییر شرایط، نسبت به ارائه پیشنهاد و بازنگری امتیازات کسب شده اقدام نمایند. همچنین سازمان میتواند رأساً هر سه سال یکبار نسبت به بررسی مجدد امتیازات برقرار شده برای دستگاه های اجرایی اقدام نماید.
ماده ۶ ـ فوق العاده موضوع این آییننامه، مادامی که شاغل، مشغول به خدمت و در حکم اشتغال (مرخصی استعلاجی و استحقاقی) بوده و وظایف پست مورد تصدی را انجام می دهد، پرداخت می شود و به بازنشستگان همطراز تعلق نمیگیرد.
ماده ۷ـ فوقالعاده پرتوکاران شاغل در مراکز مشمول اخذ پروانه/مجوز کار با اشعه از سازمان انرژی اتمی ایران براساس قانون حفاظت در برابر اشعه مصوب ۱۳۶۸ و ضوابط مربوط و مطابق با «دستورالعمل تعیین گروه پرتوکاری و درصد فوقالعاده کار با اشعه» تعیین خواهد شد.
ماده ۸ ـ از تاریخ ابلاغ این آییننامه، تمامی مقررات و ضوابط قبلی مربوط به برقراری فوقالعاده برای مشمولین قانون، لغو میشود و تا زمان برقراری امتیازات موضوع این آییننامه، فوقالعاده تعیین شده قبلی که با رعایت قوانین و مقررات مربوط برقرار شده باشد، کماکان قابل پرداخت است.
تبصره ـ چنانچه با اعمال امتیاز موضوع این آیین نامه، مبلغ فوق العاده کارمندان کمتر از مبلغ مذکور در حکم کارگزینی آنان (براساس ضوابط پیشین) باشد، تا زمانی که حاصل ضرب امتیاز جدید در ضریب سال، کمتر از مبلغ فوقالعاده مزبور باشد، در مدت اشتغال در پست مربوط، همان مبلغ مندرج در حکم کارگزینی، ملاک دریافت فوق العاده مزبور خواهد بود.
ماده ۹ـ نظارت بر حسن اجرای این آیین نامه بر عهده بالاترین مقام دستگاه اجرایی ذیربط است.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف