تصویب نامه در خصوص شرایط استفاده و سقف فردی تسهیلات طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن در روستاها و شهرهای زیر (۲۵) هزار نفر جمعیت ـ سهمیه سال ۱۴۰۳

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
شماره ثبت: 142823/ت63093هـ - ۱۴۰۳/۹/۱۷
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۱/۱۳

هیئت وزیران در جلسه ۷/۹/۱۴۰۳ به پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بند (ث) ماده (۵۱) قانون برنامه پنج­ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳ و ماده (۱۱) قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب ۱۳۸۷ تصویب کرد:

۱ـ [اصلاحی ۱۴۰۳/۱۰/۲۶]
سقف فردی تسهیلات طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن در روستاها و شهرهای زیر (۲۵) هزار نفر جمعیت ـ سهمیه سال ۱۴۰۳ـ با رعایت مقررات ملی ساختمان برای حداقل (۲۲۰) هزار واحد با رعایت سقف مقرر در بند (ث) ماده (۵۱) قانون برنامه پنج­ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، مبلغ چهار میلیارد (۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۴) ریال برای دوره مشارکت مدنی و فروش اقساطی (مجموعاً به مدت بیست سال) می­باشد.

۲ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است نسبت به تعیین بانک­های عامل و سهمیه آنها برای پرداخت تسهیلات طرح ویژه بهسازی و نوسازی حداقل (۲۰۰) هزار واحد مسکونی در روستاها و شهرهای زیر (۲۵) هزار نفر جمعیت، با ضمانت سفته زنجیره­ای اقدام کند. بانک­های عامل مکلفند به منظور پایش (کنترل) عدم معوق­شدن تسهیلات به هنگام انعقاد قرارداد، تضامین لازم در دستورالعمل اعطای تسهیلات خرد ابلاغیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را اخذ نمایند.

۳ـ [اصلاحی ۱۴۰۳/۱۰/۲۶]
به استناد بند (ث) ماده (۵۱) قانون برنامه پنج­ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، سود سهم متقاضی برای این تسهیلات پنج درصد (۵%) است و به استناد تبصره (۶) ماده (۳) قانون جهش تولید مسکن مصوب ۱۴۰۰، وزارت راه و شهرسازی (صندوق ملی مسکن) موظف است یارانه سود تسهیلات (مابه‌­التفاوت سود تعیین‌­شده سهم متقاضی تا نرخ­های مصوب شورای پول و اعتبار/ هیئت عالی بانک مرکزی) برای دوره مشارکت مدنی و فروش اقساطی (مجموعاً به مدت بیست سال) و مانده مطالبات معوق شامل اصل و سود تسهیلات موضوع این تصویب­نامه را در صورت عدم پرداخت توسط متقاضی را از محل منابع صندوق ملی مسکن با رعایت اساسنامه صندوق یادشده تضمین و تعهد نماید. هزینه‌های یادشده پس از اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از محل منابع مذکور به بانک­های عامل پرداخت می­گردد. این تضمین­نامه، نافی مسئولیت بانک­های عامل در وصول مطالباتشان نیست.

تبصره ۱ـ در مواردی که واحد در حال نوسازی و بهسازی دارای سند مالکیت باشد، سند به‌­عنوان وثیقه تسهیلات در رهن بانک خواهد بود و تضمین و تعهد مانده مطالبات بر عهده دولت نخواهد بود.

تبصره ۲ـ چنانچه متقاضی تسهیلات موضوع این تصویب­نامه در موعد مقرر نسبت به پرداخت اقساط خود اقدام ننماید، مشمول جرایم موضوع ماده (۱۱) آیین نامه وصول مطالبات غیرجاری مؤسسات اعتباری (ارزی و ریالی) مصوب ۱۰/۶/۱۳۹۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی شورای پول و اعتبار خواهد بود.

۴ـ [اصلاحی ۱۴۰۳/۱۰/۲۶]
سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است پرداخت یارانه سود تسهیلات (مابه­التفاوت سود تعیین­شده سهم متقاضی تا نرخ­های مصوب شورای پول و اعتبار/ هیئت عالی بانک مرکزی) برای دوره مشارکت مدنی و فروش اقساطی (مجموعاً به مدت بیست سال) را از محل منابع صندوق ملی مسکن تضمین نماید.
مانده مطالبات معوق لاوصول شامل اصل و سود تسهیلات موضوع این تصویب­نامه با اعلام وزارت راه و شهرسازی، توسط سازمان برنامه و بودجه کشور در بودجه سنواتی صندوق ملی مسکن پیش­بینی می­شود.

تبصره ـ بنیاد مسكن انقلاب اسلامی مكلف است نسبت به ارسال برخط تمامی اطلاعات طرح (پروژه)ها و متقاضیان مسکن روستایی و شهرهای زیر (۲۵) هزار نفر جمعیت از سال ۱۳۸۴، به سامانه طرح (پروژه)های حمایتی مسکن وزارت راه و شهرسازی اقدام نماید.

۵ ـ شرایط استفاده از تسهیلات موضوع بند (۱) این تصویب­نامه به شرح زیر است:

الف ـ عدم استفاده متقاضی از تسهیلات بانکی طرح (پروژه) ویژه بهسازی و نوسازی در روستاها و شهرهای زیر (۲۵) هزار نفر جمعیت در سنوات گذشته.

ب ـ عدم استفاده متقاضی از امکانات دولتی مربوط به تأمین مسکن شامل زمین، واحد مسکونی و یا تسهیلات یارانه­ای خرید و یا ساخت واحد مسکونی در مناطق شهری (استعلام سبز بودن برگه (فرم) (ج) از سامانه وزارت راه و شهرسازی).

پ ـ متقاضیان شهری در طرح (پروژه)­های حمایتی مسکن، در صورت استفاده از تسهیلات مسکن در روستاها و شهرهای زیر (۲۵) هزار نفر جمعیت از سال ۱۳۸۴، امکان بهره‌­مندی از طرح (پروژه)­های حمایتی مسکن در شهرها را ندارند.

ت ـ مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور از اولویت برخوردار هستند.

ث ـ واحدهای احداثی با استفاده از فناوری­های نوین ساخت (صنعتی) و بهینه­سازی مصرف انرژی در اولویت اخذ تسهیلات قرار دارند.

۶ ـ بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مکلف است با هماهنگی وزارت راه و شهرسازی، سهم استانی تسهیلات را تعیین و براساس سهمیه ابلاغ­‌شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، نسبت به توزیع سهمیه بانک­های عامل به تفکیک استان، شناسایی متقاضیان واجد شرایط، معرفی آنان جهت دریافت تسهیلات از طریق سامانه طرح­ (پروژه)های حمایتی مسکن وزارت راه و شهرسازی، درج اطلاعات در سامانه املاک و اسکان و نظارت بر ساخت و ساز در چهارچوب قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان (نظام فنی روستایی) اقدام کند.

۷ـ وزارت راه و شهرسازی مکلف است با همکاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی براساس معیارهای در معرض خطر سوانح طبیعی، شدت ضریب محرومیت، بالاتر بودن جمعیت نسبی و نسبت خانواده‌­های دچار بد مسکنی، واقع بودن در شهرستان­های مرزی و روستاهای واقع در جزایر، روستاهای هدف را تعیین نماید.

۸ ـ وزارت راه و شهرسازی مسئول نظارت بر حسن اجرای این تصویب­نامه بوده و موظف است گزارش عملکرد این تصویب­نامه را در مقاطع زمانی سه ماهه به شورای‌ ­عالی مسکن ارایه نماید.

معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف