آیین‌نامه سازمان دفاع غیرنظامی

تاریخ تصویب: ۱۳۳۹/۱۰/۲۴
شماره ثبت: 12/26182 - ۱۳۳۹/۱۱/۳
تاریخ انتشار: ۱۳۳۹/۱۱/۰۲

هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۳۹/۱۰/۲۴ بنا به پیشنهاد شماره ۱۳۸۴۴/۷ن – ۲۳ /۹ /۳۹ وزارت کشور موضوع آیین نامه سازمان دفاع غیرنظامی مشتمل بر ۲ فصل و ۲۲ ماده و ۷ تبصره منضم به ۲۶ طرح بشرح پیوست تصویب نمودند که پس از افتتاح مجلس شورای ملی به کمیسیون کشور مجلسین ارسال گردد.


آیین‌نامه سازمان دفاع غیر نظامی

فصل یکم : وظائف

ماده یکم – وظائف سازمان عبارتست از راهنمایی و هم آهنگ ساختن کلیه فعالیتهای دفاع غیر نظامی در سراسر کشور از طریق:
الف – آموزش کلیه طبقات مردم برای مواجهه با خطرات ناشیه از تعرضات هوایی و سوانح طبیعی
ب – ایجاد هم آهنگی بین سازمانهای دولتی یا وابسته بدولت همچنین مؤسسات ملی که بنحوی از انحاء سهمی در امور دفاع غیرنظامی ایفاء مینمایند.
پ – اتخاذ تدابیر لازم بمنظور حفظ جان و مال افراد و تقلیل خسارات وارده بر مؤسسات دولتی و ملی هنگام سوانح .
ث – راهنمایی و هدایت و تجهیز و آماده کردن افراد و مؤسساتی که سهمی در انجام وظائف دفاع غیرنظامی بر عهده دار
ت – راهنمایی در ایجاد سازمانهای دفاع غیرنظامی در مراکز صنعتی کارگاهها و مؤسسات خصوصی در سراسر کشور.
ج – تشویق و ترغیب مردم بمنظور ایجاد علائق و توجه بیشتر بتعاون و همکاری و شرکت در سازمانهای دفاع غیرنظامی
چ – آشنا و آگاه نمودن مردم بآثار و مخاطرات ناشیه از تعرضات هوایی و پیش بینی نحوه مقابله با حوادث غیر عادی
ح – جمع آوری و تمرکز اطلاعات و آمارهای مربوط و ایجاد سرویسهای لازم برای بررسیهای علمی و فنی در مسائل مربوط به دفاع غیرنظامی.
خ – ایجاد برقراری ارتباط مستقیم و مستمر با سازمانها و مؤسسات بین المللی دفاع غیرنظامی که با دولت ایران همکاری دارند و تبادل اطلاعات و شرکت در مجامع و کنفرانسهای بین المللی.
د – تشکیل سخنرانیها و انتشار رسالات کوچک و کتب سودمند و تأسیس مراکز پخش اطلاعات بمنظور آگاهی عمومی از مسائل و وظائف دفاع غیرنظامی.

فصل دوم : سازمان

ماده ۲ – سازمان دفاع غیرنظامی کشور از دو قسمت تشکیل میشود:
الف – سازمان مرکزی
ب- سازمان استانها

ماده ۳ – سازمان مرکزی دفاع غیرنظامی کشور عبارتست از:
الف – شورای عالی
ب – کمیسیون دائمی مشورتی
پ – سازمان هییت رییسه و قرارگاه مرکزی شامل:
رییس و معاونین فنی و اداری
دوائر اداری مرکزی
کمیته های فنی و سرویسهای وابسته
دفتر و قرارگاه مرکزی

ماده ۴) شورای عالی دفاع غیرنظامی کشور تحت ریاست عالیه اعلیحضرت همایون شاهنشاه سالی یکبار و مواقعی که اراده سنیه ملوکانه تعلق گیرد جلسه بطور فوق العاده تشکیل میشود.

تبصره – چنانچه تشکیل جلسه فوق العاده ضرورت پیدا کند سازمان مراتب را بوزارت کشور اعلام میدارد تا وزیر کشور از پیشگاه شاهانه تشکیل جلسه فوق العاده را استدعا نماید.

ماده ۵ – اعضای شورایعالی عبارتند از :
رییس ستاد بزرگ ارتشتاران . وزرای جنگ . کشور . کار . صنایع و معادن . فرهنگ و بهداری . وزیر پست و تلگراف . رییس سازمان امنیت و اطلاعات کشور . رییس شهربانی کل کشور . شهردار تهران . مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران . رییس سازمان دفاع غیرنظامی کشور . رییس اداره انتشارات و تبلیغات کشور.

ماده ۶) وظائف شورایعالی دفاع غیرنظامی کشور بشرح زیر است:
الف – تعیین خط مشی دفاع غیرنظامی کشور
ب – تقدیم گزارش عملیات سالیانه دفاع غیرنظامی بپیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاهی

ماده ۷ ) کمیسیون دائمی مشورتی عبارتست از :
الف – رییس سازمان
ب – نماینده وزارت کشور
پ – نماینده ستاد بزرگ ارتشتاران
ج – نماینده شهرداری تهران
ح – نماینده وزارت فرهنگ
د – نماینده شهربانی کل کشور

جلسات کمیسیون هفته ای یکبار بنا بدعوت رییس سازمان تشکیل خواهد شد . رییس سازمان حق دارد در صورت لزوم اعضای کمیسیون را برای جلسات فوق العاده دعوت نماید. اعضای کمیسیون مزبور عنوان مشاور سازمان دفاع غیرنظامی را داشته و در تدوین خط مشی دفاع غیرنظامی و طرحها و برنامه های اجرای اتخاذ تدابیر و تصمیمات لازم با رییس سازمان همکاری مینمایند. حق الزحمه اعضای ثابت کمیسیون دائمی از قرار هر جلسه ۱۰۰۰ ریال خواهد بود.

تبصره – چون تهیه و تدوین برنامه های اجرایی مستلزم تبادل نظر و همکاری با کلیه سازمانهای دولتی و امدادی و مؤسسات ملی میباشد رییس سازمان دفاع غیرنظامی بنا باحتیاج میتواند از نمایندگان وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی و وابسته بدولت و غیر دولتی برای شرکت در جلسات دعوت بعمل آورد. وزارتخانه ها و مؤسسات مزبور موظفند نمایندگان خود را اعزام و معرفی نمایند .

ماده ۸ ) رییس سازمان دفاع غیرنظامی کشور از بین امراء شاغل و یا بازنشسته نیروهای مسلح شاهنشاهی با موافقت وزارتین جنگ و کشور انتخاب و با حکم وزارت کشور و فرمان همایونی تعیین و منصوب میگردد.

ماده ۹ ) رییس سازمان دفاع غیرنظامی کشور وظائف زیر را بعهده دارد :
الف – ارائه خط مشی کلی شورایعالی دفاع غیرنظامی بکمیسیون دائمی مشورتی و سازمان دفاع غیرنظامی در استانها
ب – شرکت در کمیسیون دائمی مشورتی برای تهیه و تنظیم طرحها و برنامه ها
ج – اقدامات لازم برای اجرای طرحها و برنامه های تنظیم یافته از طرف کمیسیون دائمی مشورتی که براساس خط مشی شورایعالی تهیه و تدوین گردیده است.
د – ایجاد هم آهنگی سازمان دفاع غیرنظامی با سازمانهای نظامی و انتظامی کشور
ھ – تهیه و تنظیم و تقدیم بودجه بوزارت کشور
و – تهیه و تنظیم لوایح قانونی.

تبصره یکم – برای خدمت در سازمان دفاع غیرنظامی از وجود افسران نیروهای مسلح شاهنشاهی و کادر انتظامی و کارمندان دولت و شهرداریها اعم از شاغل و بازنشسته و اشخاصی که واجد صلاحیت فنی باشند در ساعات اداری و غیر اداری بنا بپشنهاد سازمان دفاع غیرنظامی و تصویب وزارت کشور استفاده خواهد شد. و در مورد افسران بازنشسته نیروهای مسلح شاهنشاهی قبلا موافقت وزارت جنگ جلب خواهد شد و خدمت بازنشستگان در سازمان دفاع غیرنظامی جزو خدمت دولتی محسوب نمیگردد.

تبصره دوم ) معاونین سازمان دفاع غیرنظامی تحت نظر ریاست سازمان دفاع غیرنظامی انجام وظیفه کرده و در اجرای وظائف محوله طبق جدول شماره ۱ مسئول ادارات مربوطه خواهند بود.

تبصره سوم ) رؤسای کمیته ها با پیشنهاد رییس سازمان دفاع غیرنظامی کشور از بین اشخاص واجد شرایط انتخاب شده و با حکم وزارت کشور منصوب میشوند.

ماده ۱۰) به کلیه کارکنان سازمان دفاع غیرنظامی بنا بپیشنهاد رییس سازمان دفاع غیرنظامی و موافقت وزیر کشور علاوه بر حقوق سازمانی یا بازنشستگی که از قسمت مربوط دریافت میدارند ماهیانه بعنوان اضافه کار مقطوع از یک تا ده هزار ریال از بودجه سازمان دفاع غیرنظامی پرداخت خواهد شد.

ماده ۱۱ ) سازمان دفاع غیرنظامی مرکز طبق جدول شماره ۱ ضمیمه میباشد.

ماده ۱۲ ) سازمان دفاع غیرنظامی استان مرکب از: رییس – هییت مشورتی – متصدیان کمیته های سرویسهای لازم

ماده ۱۳ ) تشکیل سازمان دفاع غیرنظامی در هر استان بنا بپیشنهاد سازمان دفاع غیرنظامی کشور و موافقت وزارتین کشور و جنگ بوده و رؤسای آن از بین اشخاص واجد شرایط در تبصره یکم ماده نهم انتخاب و حکم وزیر کشور منصوب میگردند.

ماده ۱۴ ) رؤسا سازمان دفاع غیرنظامی استان و شهرستان تحت نظر مستقیم استانداران و فرمانداران و با حفظ ارتباط دائمی فنی با سازمان دفاع غیرنظامی مرکز انجام وظیفه خواهند نمود.

ماده ۱۵ ) هییت مشورتی در هر شهرستان هیئتی مرکب از فرماندار. شهردار. روسای انتظامی تشکیل میگردد و در صورت لزوم روسای هر یک از ادارات و سازمانهای دولتی و ملی ومعتمدین محلی که حضورشان در هیئت مشورتی ضرورت داشته باشد از طرف فرماندار دعوت خواهند شد.

ماده ۱۶ ) در هر کمیته هایی بشرح زیر تشکیل و تحت نظر رییس سازمان دفاع غیرنظامی انجام وظیفه مینمایند.
1 – کمیته نجات ۲ – آتش نشانی ۳ – کمیته بهداشت ۴ – کمیته رفاه اجتماعی و خوارباه ۵ – کمیته واحدهای متحرک امدادی ۶ – کمیته سرپرستی ۷ – کمیته حمل و نقل ۸ – کمیته پلیس امدادی ۹ – کمیته ارتباطات و مخابرات و اعلام خطر ۱۰ – کمیته حفاظت مراکز صنعتی.

ماده ۱۷) وظائف سازمان:
الف – رییس سازمان دفاع غیرنظامی استان مسئول عملیات دفاع غیرنظامی بوده زیر نظر مستقیم استاندار انجام وظیفه مینماید.
ب – برای جلوگیری از تراکم امور استانهای وسیع و پرجمعیت و حساس بایستی بمناطق متعدد دفاعی تحت نظارت فرماندار مربوطه منقسم گردند.

ماده ۱۸) وظائف و مسئولیت دفع غیرنظامی در محل عبارت است از:
الف – رهبری و هم آهنگ ساختن کلیه فعالیتهای دفع غیرنظامی که ممکن است وسیله دستجات و گروههای مختلفه اعم از خصوصی یا عمومی بعمل آید.
ب – تهیه و تنظیم مبادله طرحها و موافقتنامه های مربوط بکمکهای متقابل محلی
ج – تعیین و برآورد فوری از وضع و چگونگی خرابیها
د – صدور دستور مقتضی برای شروع عملیات دفاع غیرنظامی
ھ – تقاضای کمکهای لازم و فوری از شهرهای مجاور و مراکز استان هنگام ضرورت.

ماده ۱۹ ) هرگاه کمکهای متقابل شهرهای مجاور و تقویت واحدهای پشتیبانی متحرک نیز قادر بکنترل و جلوگیری از ضایعات و تلفات نباشد رییس سازمان دفاع غیرنظامی استان از سازمان دفاع غیرنظامی کشور خواستار میگردد تا با استمداد از دیگر استانها ترتیب تقویت آن استان را فراهم سازد.

ماده ۲۰ ) آییننامه های داخلی سازمان دفاع غیرنظامی کشور که بتصویب وزیر کشور برسد قابل اجراء خواهد بود.

ماده ۲۱ ) طرحهایی که توسط سازمان دفاع غیرنظامی کشور و با نظر ستاد بزرگ ارتشتاران برای هر یک از وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی و ملی و خصوصی تنظیم شده شده و بضمیمه این آیینامه بتصویب کمیسیون کشور مجلسین رسیده و یا بعدا برسد برای هر یک از وزارتخانه ها و مؤسسات یاد شده لازم الاجراست .

تبصره یکم – هر یک از وزارتخانه ها باستناد تبصره دوم از ماده واحده قانون سازمان دفاع غیرنظامی کشور مکلفند هنگام تنظیم بودجه با سازمان دفاع غیرنظامی تماس گرفته و اعتبار لازم را برای انجام عملیات دفاع غیرنظامی در بودجه سال آینده خود منظور نمایند.

تبصره دوم – شهربانی کل کشور از نظر پیشرفت و اشاعه آموزش دفاع غیرنظامی بین افسران شهربانی و سایر داوطلبان و تشکیل مراکز بخشهای دفاع غیرنظامی در کلانتریها و آماده ساختن عناصر محلی و ایجاد تسهیلات ممکنه در مواقع اضطراری با سازمان دفاع غیرنظامی کشور همکاری مشترک داشته و با حفظ تماس مداوم در انجام وظائف یاد شده فوق از سازمان پشتیبانی خواهد نمود.

ماده ۲۲) این آییننامه بموجب قانون تشکیل سازمان دفاع غیرنظامی کشور مورخه ۲۵ بهمن ۳۷ که بتوشیح ملوکانه رسیده برای کلیه مقامات سازمان دفاع غیرنظامی سراسر کشور و وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و ملی و واحدهای صنعتی و کلیه کارگاههایی که بنحوی از انحاء سهمی در دفاع غیرنظامی کشور دارند تدوین و تنظیم گردیده است و از تاریخ تصویب در کمیسیون کشور مجلسین برای کلیه آنها لازم الاجراء میباشد.


وزارت انحصارات و گمرکات
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در حوزه وزارتی و کلیه موسسات وابسته و انبارها
2 – تهیه طرحهای لازم بمنظور حفاظت مؤسسات وابسته و انبارها از حریق و تخریب هنگام بروز حوادث و حملات هوایی
3 – تهیه طرح و تأمین ذخیره آن قسمت از ارزاق مصرفی ضروری و کالاهای مورد استفاده که در انحصار دولت میباشد.
4 – تهیه طرحهای لازم در مورد جیره بندی با تشریک مساعی وزارت کشور
5 – آشنا ساختن کلیه کارکنان وزارتخانه یا مؤسسه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با تشریک مساعی با سازمان دفاع غیرنظامی)
6 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت دادگستری
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در وزارتخانه و تاسیسات وابسته
2 – آشنا ساختن کلیه کارکنان وزارتخانه و مؤسسات وابسته به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
3 – پیش بینی محلهای مناسب جهت ادامه فعالیتهای وزارتخانه هنگام بروز حملات هوایی.

ژاندارمری کل کشور
1 – ایجاد سرویس آتش نشانی کمکی در مراکز اداره ژاندارمری کل و مراکز هنگها و واحدهای مستقل با تشخیص خور ژاندارمری کل کشور
2 – تهیه طرح عبور و مرور و مقررات مربوط به آن برای جلوگیری از تکاثف وسائط نقلیه هنگام بروز سوانح و حملات هوایی در کلیه طرح و شوارع ارتباطی کشور و مراقبت در حفظ انتظام جاده هایی که برای تحرک نقل و انتقالات واحدهای ارتش مورد نیاز است.
3 – پیش بینی و تهیه طرحهای لازم بمنظور جلوگیری از انسداد جاده ها و شوارع مهم در هنگام بروز سوانح غیرمترقبه و حملات هوایی
4 – آشنا ساختن کلیه افراد ژاندارمری کل کشور به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی ) و پیش بینی محلهای حفاظتی متناسب برای هنگام بروز حملات هوایی
5 – آموزش دستورات خودیاری و حفاظت انفرادی بمنظور ارشاد و راهنمایی مردم در قراء و قصبات و نقاطی که فاقد سازمان شهربانی است.

شیر و خورشید سرخ ایران
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در مؤسسات وابسته جهت مقابله با آتش سوزی و تخریب هنگام بروز حوادث غیرمترقبه و حملات هوایی
2 – تهیه طرح و اجرای برنامه های رفاه اجتماعی هنگام بروز سوانح
3 – تهیه طرح جهت کمک بوزارت بهداری در مورد مصدومین و مجروحین هنگام بروز حملات هوایی و سوانح غیرمترقبه
4 – تهیه طرح جهت ایجاد شیرخوارگاههای خارج از مراکز شهرهای بزرگ و صنعتی هنگام بروز حملات هوایی برای کودکان شیرخوار و ایجاد مراکزی جهت نگاهداری کودکان بی سرپرست
5 – تعلیم اموزش کمکهای اولیه و امداد بکلیه جوانان در مدارس . دانشگاهها. پیش آهنگی و غیره (با همکاری وزارت فرهنگ )
6 – آشنا ساختن کلیه کارکنان آن مؤسسه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
7 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

سازمان لوله کشی آب تهران
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در مؤسسه آب تهران
2 – تهیه طرح جهت ایجاد سرویس استحفاظی و مهندسی (تیمهای متحرک مرمت و تعمیر) برای مقابله با خرابیهای ناشیه از بمبارانهای هوایی هنگام جنگ در مخازن و شبکه آب تهران
3 – آشنا ساختن کلیه کارکنان مؤسسه با اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
4 – پیش بینی محلهای مناسب جهت ادامه فعالیت آن سازمان هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت دارایی
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی بمنظور حفاظت تاسیسات آن وزارت و همچنین تهیه طرح حفاظت مدارک و اسناد از آتش سوزی و خطرات ممکنه در هنگام بروز حملات هوایی و سوانح غیرمترقبه
2 – آشنا ساختن کارکنان آنوزارت به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
3 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت بازرگانی
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمک بمنظور حفاظت تاسیسات آن وزارت و همچنین تهیه طرح حفاظت مدارک و اسناد از آتش سوزی و خطرات ممکنه در هنگام بروز حملات هوایی و سوانح غیرمترقبه
2 – آشنا ساختن کارکنان آنوزارت به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
3 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

دانشگاه تهران
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی داخل دانشگاه تهران
2 – آشنا ساختن کلیه کارکنان دانشگاه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
3 – پیش بینی محلهای مناسب جهت کارکنان دانشگاه هنگام حملات هوایی
4 – ایجاد تیمهای سرپرستی . آتش نشانی کمکی . نجات . امداد و کمکهای نخستین از دانشجویان دانشگاه ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
5 – تجهیز بیمارستانها برای موارد اضصراری.

ادره کل ثبت اسناد
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی بمنظور حفاظت تاسیسات آن اداره و همچنین تهیه طرح حفاظت مدارک و اسناد از آتش سوزی و خطرات ممکنه در هنگام بروز حملات هوایی و سوانح غیرمترقبه
2 – آشنا ساختن کارکنان آن اداره به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
3 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

شرکت ملی نفت
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در حوزه شرکت واردات و موسسات وابسته
2 – تهیه طرح حفاظت کارخانجات و موسسات و انبارهای ذخیره نفت ازآتش سوزی و تخریب هنگام بروز حملات هوایی یا سوانح غیرمترقبه
3 – آشنا ساختن کلیه کارکنان موسسه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
4 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی
5 – پیش بینی و تهیه طرحهای لازم بمنظور ادامه عمل توزیع و تامین سوخت کشور در هنگام بروز سوانح و حوادث.

سهم وزارت پست و تلگراف در انجام وظایف دفاع غیرنظامی

ماده ۱ – ایجاد سرویس نگهبانی داخل وزارتخانه و موسسات وابسته به آن جهت اعمال مراقبت دائمی

ماده ۲ – ایجاد سرویس کمکی آتش نشانی در وزارتخانه و تاسیسات وابسته

ماده ۳ – تهیه فهرست کاملی از وسایل و دستگاههای ارتباطی و مخابراتی موجوده ( با ذکر مشخصات و مختصات کامل آنها ) مربوط به آن وزارتخانه و یا ادارات دیگر ( از قبیل شیر و خورشید سرخ )

ماده ۴ – پیش بینی یک شبکه مخابراتی احتیاطی برای زمانی که دستگاههای مخابراتی عادی – بر اثر حادثه فلج شده باشد. –

ماده ۵ – ایجاد سیستم استحفاظی برای کلیه وسائل و دستگاههای مخابراتی کشور

ماده ۶ – آشنا ساختن کلیه کارکنان وزارت خانه یا موسسه به اصول حفاظت انفرادی همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )

ماده ۷ – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

بانک ملی ایران
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در آن موسسه و تاسیسات وابسته و شعبات آن
2 – آشنا ساختن کلیه کارمندان آن موسسه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
3 – پیش بینی محلهای مناسب جهت ادامه فعالیت بانک هنگام بروز حملات هوایی
4 – ایجاد تیمهای مخصوصی از کارمندان بانک برای مقابله با هرج و مرج هنگام بروز حوادث غیرمترقبه و تقویت سیستم پلیس بانک.

اداره کل انتشارات و تبلیغات
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در آن موسسه
2 – ایجاد سرویس استحفاظی اداره و تاسیسات وابسته از حریق و تخریب هنگام بروز حوادث غیرمترقبه
3 – آشنا ساختن کلیه کارکنان آن موسّسه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
4 – پیش بینی محلهای مناسب هنگام بروز حملات هوایی
5 – تهیه طرح جهت ادامه فعالیتهای آن موسّسه هنگام سوانح غیرمترقبه و حملات هوایی.

وزارت امور خارجه
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی بمنظور حفاظت تاسیسات آنوزارت و همچنین تهیه طرح حفاظت مدارک و اسناد از آتش سوزی و خطرات ممکنه در هنگام بروز حملات هوایی و سوانح غیرمترقبه
2 – آشنا ساختن کارکنان آن وزارت به اصول حفاظت انفرادی در همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
3 – پیش بینی محلهای حفاظتی متناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت امور خارجه
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی بمنظور حفاظت تاسیسات آنوزارت و همچنین تهیه طرح حفاظت مدارک و اسناد از آتش سوزی و خطرات ممکنه در هنگام بروز حملات هوایی و سوانح غیرمترقبه
2 – آشنا شدن کارکنان آنوزارت به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
3 – پیش بینی محلهای حفاظتی متناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

سازمان برنامه
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در مرکز سازمان و کلیه ادارات و تاسیسات و مراکز وابسته به سازمان .
2 – ایجاد سرویس استحفاظی جهت تاسیسات مهم بمنظور مبارزه با آتش سوزی و تخریب هنگام بروز حملات هوایی و سوانح غیرمترقبه .
3 – تهیه طرح تفرقه و اجرای آن بمنظور عدم تمرکز کارخانجات و کارگاههای صنعتی و اقتصادی کشور با کمک وزارت صنایع و معادن و وزارت جنگ.
4 – تعلیم آموزش حفاظت فردی در کلیه کارگاهها و تاسیسات وابسته.
5 – آشنا ساختن کلیه کارکنان سازمان به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
6 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت صنایع و معادن
1 – ایجاد سرویسهای نگهبانی و آتش نشانی کمکی در حوزه وزارتی و کلیه تاسیسات وابسته به وزارت .
2 – تهیه و اجرای طرح مربوطه بپراکنده ساختن کارخانجات و مراکز صنعتی و اقتصادی – کشور با همکاری سایر وزارتخانه ها و سازمان برنامه.
3 – آشنا ساختن کلیه کارکنان وزارتخانه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل – ( با همکاری با سازمان دفاع غیرنظامی )
4 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت بهداری
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در حوزه وزارتی و کلیه تاسیسات وابسته به آن وزارت .
2 – ایجاد بیمارستانهای سیار و احتیاط
3 – ایجاد تیمهای کمکی بهداشت اولیه ( با تشریک مساعی با وزارت فرهنگ )
4 – تامین سرویس آمبولانس
5 – تهیه طرح تربیت پرستاران احتیاط و افراد نخست یار و دوم یار و مراکز نخست یاری و دوم یاری جهت مقابله با حوادث غیرمترقبه و حملات هوایی
6 – تهیه و توزیع نشریات مصور برای حفاظت افراد در مقابل جنگهای شیمیایی و میکربی و اتمی
7 – تهیه طرح بانکهای خون و سرویسهای توزیع کّننده آن
8 – تهیه طرح دایر بمجهز کردن تیمهایّ لازم برای بازرسی خوراکی و آب مشروب هنگام بروز حملات هوایی
9 – تجدیدنظر و مراقبت در اجرای مقررات مربوط ببهداشت شیر و لبنیات و اتخاذ روشهای مقتضی برای جلوگیری از کمیابی شیر
10 – مراقبت در جمع آوری و از بین بردن زباله ها (با کمک و همکاری شهرداریها)
11 – تهیه طرح تشدید مبارزه با حشرات موذی و ناقل میکرب در سوانح
12 – تنظیم و اعلام رژیم غذایی و ایجاد سیستم درجه بندی و اهمیت برتری اغذیه در مواقع اضطراری و تهیه و توزیع نشریات مصور بین مردم (در این زمینه)
13 – تهیه امار و فهرست جامع از تعداد بیمارستانها و تختخوابهای موجود و وسائل و لوازم مورد استفاده
14 – پیش بینی محلهای جدید برای ایجاد بیمارستانهای کمکی و اضطراری
15 – آشنا ساختن کلیه کارکنان وزارتخانه یا موسسه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
16 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

اداره کل آمار عمومی
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی بمنظور حفاظت تاسیسات آن اداره و همچنین تهیه طرح حفاظت مدارک و اسناد از آتش سوزی و خطرات ممکنه در هنگام بروز حملات هوایی و سوانح غیرمترقبه .
2 – آشنا ساختن کارکنان آن اداره به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
3 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت کار
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در حوزه وزارتی و موسسات وابسته
2 – تهیه طرحهای لازم و اجرای انها بمنظور تعلیم و اموزش کارگران درباره حفاظت فردی و کارگاهها و مراکز صنعتی هنگام بروز حوادث و حملات هوایی
3 – نظارت در ایجاد سازمانهای دفاع غیرنظامی بمنظور حفاظت افراد کارگر در کلیه موسسات
4 – آشنا ساختن کلیه کارکنان وزارتخانه یا موسسه به اصول حفاظت فردی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
5 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب در موسسات وابسته برای هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت کشور
وزارت کشور مسئولیت کلی دفاع غیرنظامی را در سرتاسر کشور عهده دار بوده و فعالیتهای مربوط به سایر وزارتخانه ها را در این زمینه هم آهنگ مینماید.
وظائف کلی و مستقیم وزارت کشور برای اجرای این منظور (بنا باحتیاج و تشخیص سازمان دفاع غیرنظامی) عبارتست از
ایجاد سازمان دفاع غیرنظامی کشور . طرح و تنظیم برنامه ها و تهیه لوایح قانونی لازمه پادار کردن بودجه اجرایی سازمانهای دفاع غیرنظامی در سراسر کشور . بررسی و مطالعه در نحوه و چگونگی برنامه های دفاع غیرنظامی و نظارت در حسن اجرای انها در سر تا سر کشور. هدایت و راهنمایی وزارتخانه ها و موسسات ملی و دولتی در ایجاد سازمانهای مربوط به حفاظت خودیاری . اموزش کارمندان مسئول سازمان و افراد داوطلب و تعلیم افراد فنی از طریق وزارتخانه ها و سازمانهای مربوطه . آشنا ساختن مردم از منظور وظایف دفاع غیرنظامی کشور. تشکیل و اداره سازمانهای دفاع غیرنظامی کشور در استانها و شهرستانها و بخشها و مناطق مختلفه کشور که از لحاظ دفاع غیرنظامی حائز اهمیت تشخیص داده شوند. ایجاد گروههای انتظامی بمنظور کمک به پلیس و مامورین انتظامی در مواقع غیرعادی و اضطراری و همچنین ایجاد دستجات آتش نشانی کمکی برای مساعدت بدستگاههای آتش نشانی عادی . هنگام بروز سوانح و آتش سوزیهای متعدد مهم . ایجاد پناهگاههای مناسب جهت حفظ عناصر و سازمانهای حیاتی کشور و توصیه ایجاد پناهگاه جهت حمایت مردم و موسسات علیه حملات هوایی . برقراری شبکه اعلام خطر هوایی ( غیرنظامی ) تعیین محدودیتها جهت روشنایی . مقررات مربوط برفاه اجتماعی از قبیل مسکن خواربار . جیره بندی . بهداشت عمومی و غیره .
انجام امور مربوط به تخلیه غیرنظامی و انتقال افراد از مناطق حساس و اسیب دیده و سکنی دادن و پذیرایی افراد منتقله که بر اثر حملات هوایی و یا حوادث ضرورت انتقال انها محسوس باشد. ایجاد مراکز راهنمایی عمومی . توصیه و تعیین حق تقدم در تعمیر بناهای اسیب دیده و یا ابنیه خراب شده و همچنین تخریب ساختمانهای خطرناک و غیرقابل اطمینان . توصیه و تامین حق تقدم در استفاده از اب و برق و تربیت حفاظت از شبکه های انها. توصیه در جمع آوری و دفن اجساد بوسیله سازمانهای شهرداری و سایر سازمانهایی که بدین منظور بوجود میآید. ایجاد سرویس سرپرستی و اجراء مقررات مربوط بحفاظت خودیاری فردی و حفاظت خودیاری گسترده . تهیه و تامین ملزومات و وسائل و تجهیزات مورد نیاز سازمان دفاع غیرنظامی بمسئولیت مشترک و متقابل سازمانهای دولتی و ملی.

وزارت جنگ
راهنمایی و مطلع ساختن مسئولین دفاع غیرنظامی از اینکه چه مناطق و نقاطی از کشور ممکن است بیشتر در معرض تعرض هوایی قرار گیرند و درجه بندی مناطق حساس از نظر دفاع غیرنظامی در اختیار گذاردن اطلاعات لازم و ممکنه برای مسئولین دفاع غیرنظامی درباره تعرض احتمالی دشمن و پیش بینی اینکه حملات جه موقعی و بچه نحو صورت میگیرد . اتخاذ تصمیم کلی جهت دفاع و پیشگیری در قبال حملات احتمالی دشمن که اجراء آن از نظر نظامی و فنی حائز اهمیت است مانند صدور دستور خاموشی و استتار و سکوت رادیویی و غیره – پیش بینی و اعلام شروع تعرض و یا وقوع حمله – مساعدت و یاری با سازمانهای دفاع غیرنظامی کشور در حوادث و سوانح ناشیه بنا بدرخواست مسئولین دفاع غیرنظامی کشور در حدود مقدورات – اکتشاف و از بین بردن بمبهای منفجر نگردیده – کمکهای فنی و عملی جهت تنظیم برنامه های تعلیماتی و آموزشی کارمندان عالیرتبه فنی و متخصصین سازمان دفاع غیرنظامی – انجام وظائف نگهبانی و دیده بانی هوایی – مطلع ساختن دستگاههای اعلام خطر غیرنظامی و همکاری فنی با شبکه اعلام خطر غیرنظامی – اجراء مقررات حکومت نظامی در مواقع ضروری . همکاری با وزارت کشور در ایجاد و تأمین گروههای پشتیبانی متحرک .

وزارت کشاورزی
1 – ایجاد سرویس نگهبانی داخل وزارتخانه و موسسات وابسته به آن جهت اعمال مراقبت دائمی از ساختمانها و تاسیسات مربوطه در مقابل آتش سوزی و حوادث مشابه
2 – ایجاد سرویس کمکی آتش نشانی در وزارتخانه و تاسیسات وابسته
3 – تهیه و توزیع راهنماهای مصور برای کشاورزان و دامداران جهت محافظت محصول و احشام خود در قبال حملات دشمن
4 – تهیه طرح محافظت اغذیه و علوفه هنگام بروز جنگهای میکروبی . شیمیایی . و اتمی
5 – آشنا ساختن کلیه کارکنان وزارتخانه یا موسسه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
6 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت راه
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در وزارتخانه و تاسیسات وزارتی و بنگاههای وابسته
2 – ایجاد سرویس استحفاظی موسسات مربوطه در مقابل حریق و تخریب بویژه در مواقع اضطراری
3 – تهیه طرح لازم جهت تجهیز تیمهای مخصوصی برای باز نگاهداشتن کلیه مواصلات کشور هنگام بروز حملات هوایی (بویژه پلها و تونلها)
4 – ایجاد جاده های کمربندی و نفوذی فرعی دور شهرهای بزرگ و مراکز مهم صنعتی بمنظورهای دفاع غیرنظامی و سهولت تخلیه
5 – ایجاد پارکینگهای وسائط نقلیه در جاده های اطراف شهرهای بزرگ بفواصل معین جهت جلوگیری از تکائف حرکت وسائط نقلیه و سایر نیازمندیهای دفاع غیرنظامی
6 – آشنا ساختن کلیه کارکنان وزارتخانه یا موسسه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی )
7 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

وزارت فرهنگ
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی در حوزه وزارتی موسسات وابسته و مدارس
2 – تهیه طرح لازم برای تخلیه مدارس و انتقال دانش آموزان بخارج شهرهای بزرگ هنگام حملات هوایی
3 – تهیه طرح اموزشی و اجرای آن برای کلیه جوانان و سالمندان در مورد حفاظت فردی در مواقع بروز حملات هوایی
4 – تهیه طرح برای ایجاد مربیان سرپرستی . سرویس پلیس کمکی و سایر سرویسهای وابسته بدفاع غیرنظامی و اجرای آن طرحها در سازمان پیشاهنگی و دبیرستانها و دانشگاههای کشور
5 – آشنا ساختن کلیه کارمندان وزارتخانه یا موسّسه به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل ( با همکاری دفاع غیرنظامی )
6 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

شهربانی کل کشور
1 – ایجاد سرویس آتش نشانی کمکی داخل اداره شهربانی کل و کلیه موسسات و کلانتریهای وابسته
2 – ایجاد سرویس پلیس کمکی بمنظور کمک بکمبود پرسنل پلیسی در مواقع اضطراری
3 – تهیه طرح عبور و مرور و مقررات مربوط بآن برای جلوگیری از تکائف وسائل نقلیه هنگام بروز سوانح و حملات هوایی در کلیه شهرهای بزرگ و معابر ورودی و جاده های کمربندی اطراف انها
4 – پیش بینی و تهیه طرحهای لازم بمنظور مراقبت و نظارت در داخل و خروج دسته های مردم به شهرهای بزرگ هنگام بروز سوانح غیرمترقبه و حملات هوایی
5 – آشنا ساختن کلیه کارمندان شهربانی کل کشور یا موسسه مربوط به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
6 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای بروز حملات هوایی.

اداره کل ثبت احوال
1 – ایجاد سرویس نگهبانی و آتش نشانی کمکی بمنظور حفاظت تاسیسات آن اداره و همچنین تهیه طرح حفاظت مدارک و اسناد از آتش سوزی و خطرات ممکنه در هنگام بروز حملات هوایی و سوانح غیرمترقبه
2 – آشنا ساختن کارکنان آن اداره به اصول حفاظت انفرادی و همکاریهای متقابل (با همکاری سازمان دفاع غیرنظامی)
3 – پیش بینی محلهای حفاظتی مناسب برای هنگام بروز حملات هوایی.

از طرف نخست وزیر – اشرف احمدی