بخشنامه به کلیه واحدهای قضایی سراسر کشور
همانطوری که استحضار دارند اعطای مرخصی به زندانی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی باعنایت به رأفت و عطوفت اسلامی، رویّه و در آییننامه زندانها آمده است؛ لکن با توجه بهتجارب چند سال گذشته، مصلحت ایجاب میکند، دادن مرخصی به زندانی محدودتر و همراه با شرایطی باشد که ذیلاً یادآوری مینماید:
۱. مرخصی به عنوان امتیاز و تشویق زندانی به رعایت مقرّرات زندان و اصلاح اخلاقی اومیباشد که در موارد طولانی پس از تحمل حداقل یک سال از مجازات قطعی حبس به تشخیص شورای طبقه بندی زندان و به پیشنهاد رئیس و پس از موافقت قاضی ناظر اجرای حکم در هر سال ده روز معیّن میگردد و بنا به تشخیص مسؤولان زندان در مواردی که احتمال سوء استفاده از مرخصی وجود دارد ممکن است زندانی در ایام مرخصی تحت الحفظ باشد.
۲. آن دسته از زندانیان که در مدت تحمّل کیفر در زمینه حفظ قرآن مجید با التزام عملی به سایر احکام، توفیقاتی به دست آورند علاوه بر ده روز مرخصی سالیانه، میتوانند به ازای حفظ هر جزء قرآن از سه روز مرخصی با رعایت شرایط ذکر شده در آییننامه زندانها استفاده کنند.
۳. محکومان به حبس ابد و محکومان به بزههای کلاهبرداری، چک بلا محل بیش از ده میلیون ریال، جعل، استفاده از سند مجعول، اختلاس، ارتشا، سرقت، سرقت مسلحانه، جاسوسی، اقدامعلیه امنیت کشور، دایرکنندگان مراکز فساد و محکومان به اجرای حدود الهی مشمول مفاد این بخشنامه نمیباشند.
۴. زندانیان واجد شرایطی که از مرخصی موضوع این بخشنامه استفاده مینمایند فقط درمحدودهای مجاز به تردّد هستند که از طرف مرجع قضایی در برگ مرخصی آنان معیّن شده است. ضمناً تاریخ شروع مرخصی و خاتمه آن و نیز محل تردّد در برگ مرخصی قید و زندانی باید هر روز با حضور در مرجع انتظامی محل، برگ مرخصی را ممهور به مهر آن مرجع انتظامی نماید.
۵. زندانیانی که در انقضای مدت مرخصی، خود را معرفی نکنند، طبق ماده ۵۴۷ قانون مجازات اسلامی و تبصره آن با آنها رفتار خواهد شد.
۶. به منظور تعهد و تضمین کافی نسبت به بازگشت زندانی، قاضی ناظر زندان، متناسب با نوعجرم، اقدام به اخذ تأمین از محکومٌعلیه زندانی خواهد نمود. ضمانت اجرای این تأمین همانند ضمانت اجرای مقرّر در آیین دادرسی کیفری خواهد بود.
محمد یزدی – رئیس قوه قضاییه