اصلاح آیین‌­نامه رفع موانع احداث نیروگاه­های تجدیدپذیر

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۰۸/۲۳
شماره ثبت: 134137/ت63365هـ  - 4/9/1403
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۰/۱۲

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۸/۲۳ به پیشنهاد مشترک وزارتخانه­های نیرو، جهادکشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، سازمان برنامه و بودجه کشور و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و بند (الف) ماده (۴۶) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳ تصویب کرد:

به منظور تسهیل و رفع موانع طرح احداث ظرفیت (۳۰) هزار مگاوات نیروگاه تجدید­پذیر، آیین­نامه رفع موانع احداث نیروگاه­های تجدیدپذیر موضوع تصویب­نامه شماره ۲۳۸۷۰۰/ت۶۲۰۵۴هـ مورخ ۱۴۰۲/۱۱/۲۳ به شرح زیر اصلاح می­شود:

۱ـ متن زیر به­ عنوان ماده (۲) به آیین­نامه، الحاق و شماره مواد بعدی به ترتیب اصلاح می­شود:

«ماده ۲ـ با هدف تأمین زمین مورد نیاز احداث نیروگاه­های تجدیدپذیر:

الف ـ وزارت نیرو (از طریق سازمان انرژی­های تجدیدپذیر و بهره­وری ایران) مکلف است ظرف مدت دو هفته از تاریخ ابلاغ این آیین­نامه، نسبت به معرفی مناطق مستعد برای احداث نیروگاه­های تجدیدپذیر به وزارت جهادکشاورزی اقدام و همچنین درخواست واگذاری و تغییر کاربری زمین مورد نیاز ساختگاه­های مورد نظر را به دبیرخانه­های کمیسیون تبصره (۱) ماده (۱) قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ­ها در استان­ها ارسال نماید.

تبصره ـ متقاضیان با تأیید وزارت نیرو (از طریق سازمان انرژی­های تجدیدپذیر و بهره­وری ایران) می­توانند راساً درخواست واگذاری و تغییر کاربری زمین­های موردنظر خود (یا تغییر کاربری زمین­های تحت مالکیت خود) را برای طی مراحل قانونی به مراجع ذی­ربط در وزارت جهادکشاورزی ارایه نمایند.

۲ـ در انتهای تبصره ماده (۳) (ماده ۴ جدید)، عبارت «عدم پاسخ در مهلت مقرر به معنای موافقت خواهد بود.» اضافه می­شود.

۳ـ با لحاظ تغییر شماره مواد آیین­نامه، متون زیر به ­عنوان مواد (۷) تا (۱۳)، به آیین­‌نامه الحاق و ماده (۶) فعلی به­ عنوان ماده (۱۴) آیین­نامه، جایابی می­شود:

«ماده ۷ـ با هدف تسهیل در تأمین تجهیزات نیروگاه­های تجدیدپذیر از طریق واردات:

الف ـ وزارت نیرو موظف است معیار و استاندارد­های تجهیزات مورد نیاز این آیین­نامه را با رعایت اولویت تأمین از داخل، حداکثر تا دو هفته پس از ابلاغ این آیین­نامه تعیین و برای بارگذاری در سامانه سازمان توسعه تجارت به وزارت صنعت معدن و تجارت ارسال نماید.

ب ـ وزارت صنعت معدن و تجارت موظف است سازوکار ثبت سفارش تجهیزات نیروگاه­های تجدیدپذیر را تا سقف (۳۰) هزار مگاوات، به‌­گونه‌­ای تنظیم نماید که ثبت سفارش در اولویت (با کمترین زمان و بر پایه نظر و مسئولیت وزارت نیرو و خارج از تعهدات وزارت صنعت معدن تجارت) انجام پذیرد.

پ ـ اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران موظف است فرآیند صدور و تمدید کارت بازرگانی برای واردکنندگان تجهیزات نیروگاه­های تجدیدپذیر مرتبط با این آیین­نامه را به­گونه­ای تسهیل نماید که وقفه­ای برای واردات تجهیزات مورد نیاز ایجاد نشود.

ت ـ سقف واردات تجهیزات نیروگاه­های تجدیدپذیر و میزان و سهم ساخت داخل این تجهیزات توسط وزارت نیرو تعیین می­شود.

ث ـ به منظور استفاده از صرفه­جویی­های حاصل از مقیاس و جلوگیری از تنوع این نیروگاه­ها، وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است با همکاری وزارت نیرو زمینه تجمیع تقاضا و مشارکت­ سازندگان داخلی و خارجی را فراهم نماید.

ج ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است مطابق بسته تأمین مالی (موضوع ماده (۸) این آیین­نامه) نسبت به تأمین ارز مورد نیاز متقاضیان با اولویت اقدام کند.

چ ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی (از طریق گمرک جمهوری اسلامی ایران) موظف است با همکاری وزارت نیرو و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دستورالعمل ترخیص تجهیزات وارداتی موضوع این مصوبه را به­گونه­ای تنظیم نماید که تجهیزات در کمترین زمان ممکن از مبادی مجاز گمرکات کشور ترخیص گردند. این دستورالعمل حداکثر ظرف یک ماه پس از ابلاغ این آیین­نامه تهیه و ابلاغ می­گردد.

ماده ۸ ـ با هدف تسهیل در تأمین مالی ریالی و ارزی این آیین­نامه:

الف ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است با همکاری وزارت نیرو ظرف یک ماه پس از ابلاغ این آیین­نامه، بسته تأمین مالی ارزی و ریالی، نحوه تسهیل در توثیق وثایق و نحوه تأمین ارز برای بازپرداخت بدهی واردکنندگان تجهیزات نیروگاهی تجدیدپذیر را تهیه و ابلاغ نمایند.

ب ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی (از طریق سازمان سرمایه­گذاری خارجی) موظف است با همکاری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و با رعایت قوانین از جمله قوانین بودجه سنواتی، فرآیند استفاده از ظرفیت خطوط اعتباری تأمین مالی خارجی (فاینانس) فعال جهت تأمین مالی طرح های موضوع این آیین­نامه به میزان پنج میلیارد (۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) دلار را اجرایی نماید.

ماده ۹ـ با هدف اقتصادی­نمودن سرمایه­گذاری نیروگاه­های تجدید­پذیر موضوع این آیین­نامه:

الف ـ برق تولیدی نیروگاه های موضوع این آیین­نامه (به استثنای قراردادهای منعقدشده تا تاریخ ابلاغ این آیین­نامه) تا پایان عمر نیروگاه متعلق به سرمایه­گذاران آن است.

ب ـ اعمال نرخ­های تکلیفی برای خرید و فروش برق تولیدی نیروگاه های موضوع این آیین­نامه ممنوع می­باشد.

ماده ۱۰ـ به منظور فراهم نمودن شرایط فروش برق تولیدی نیروگاه­های تجدید­پذیر موضوع این آیین­نامه، وزارت نیرو مکلف است:

الف ـ مجوز صادرات برق تولیدی نیروگاه­های تجدید­پذیر موضوع این آیین­نامه را به غیر از زمان اوج مصرف صادر نماید. اخذ هزینه انتقال و هموار­سازی با رعایت قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها مصوب ۱۴۰۲ ممنوع است.

ب ـ مجوز فروش برق تولیدی در تابلوی سبز بورس انرژی و یا در قالب قراردادهای دوجانبه با صنایع و با شرایط تضمین برق پایدار صادر نماید. اخذ هزینه انتقال و هموار­سازی با رعایت قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها مصوب ۱۴۰۲ ممنوع است.

پ ـ امکان استفاده از خطوط انتقال برق برای فروش یا صادرات برق تولیدی را در حد ظرفیت شبکه فراهم کند.

ماده ۱۱ـ وزارت نیرو موظف است برنامه افزایش بازدهی (راندمان) نیروگاه­های حرارتی از محل سوخت صرفه­جویی شده/ مصرف نشده را تهیه و ظرف مدت یک­ماه به شورای اقتصاد جهت بررسی و تصویب ارایه نماید.

ماده ۱۲ـ وزارت نیرو موظف است بسته نظام تنظیم­گری درخصوص تولید برق تجدیدپذیر را در چارچوب قوانین ظرف دو ماه پس از ابلاغ این آیین­نامه تهیه و به تصویب شورای اقتصاد برساند.

ماده ۱۳ـ به منظور هماهنگی و رفع موانع اجرایی این آیین­نامه، کارگروهی به ریاست رییس سازمان برنامه و بودجه کشور و متشکل از معاونان ذی­ربط وزارتخانه­های نیرو، صنعت، معدن و تجارت، نفت، جهاد کشاورزی، امور اقتصاد و دارایی، کشور، معاون ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و رییس سازمان حفاظت از محیط زیست تشکیل می­گردد. کارگروه موظف است گزارش پیشرفت این آیین­نامه را به­طور مستمر به دولت اعلام نماید.»

معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف