هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۵۴/۶/۲۲ بنا به پیشنهاد شماره ۶۷۱/۲۲ مورخ ۲۶/۴/۱۳۵۴ وزارت اطلاعات و جهانگردی و به استناد ماده ۶ قانون تأسیس وزارت اطلاعات و جهانگردی آئیین نامه نویسندگان مطبوعاتی و خبرنگاران را بشرح زیر تصویب نمودند:
فصل اول: تعریف نویسنده مطبوعاتی و خبرنگاران
ماده ۱ ـ نویسنده مطبوعاتی شخصی است که بطور حرفهای، به کار نویسندگی یا ترجمه در روزنامهها یا مجلات مشغول و دارای پروانه از وزارت اطلاعات و جهانگردی باشد.
ماده ۲ ـ خبرنگار نماینده روزنامه، مجله، خبرگزاری و یا موسسهای است که بموجب پروانه صادره از طرف وزارت اطلاعات و جهانگردی به این سمت شناخته شده است.
ماده ۳ ـ خبرنگاران به سه دسته به شرح زیر تقسیم میشوند:
الف ـ خبرنگار سیاسی.
ب ـ خبرنگار امور اجتماعی (اقتصادی، قضائی، جنائی، هنری، فرهنگی، آموزشی، ادبی، ورزشی و غیره).
پ ـ خبرنگار عکاس که به کار عکسبرداری و یا فیلمبرداری اشتغال خواهد داشت.
تبصره ـ امور مربوط به خبرنگاران، عکاسان، نویسندگان و مترجمان نشریههای ارتش شاهنشاهی تابع مقررات مربوط خواهد بود.
فصل دوم: شرایط کار نویسندگان مطبوعاتی و خبرنگاران
ماده ۴ ـ نویسندگان مطبوعاتی مشمول این آئیننامه باید حائز شرایط زیر باشند:
الف ـ داشتن بیست سال تمام سن.
ب ـ دارا بودن دانشنامه لیسانس یا صلاحیت علمی و نویسندگی مورد تأیید وزارت اطلاعات و جهانگردی.
پـ داشتن حسن شهرت.
ت ـ نداشتن سابقه محکومیت کیفری که موجب سلب حقوق اجتماعی باشد.
ث ـ ارائه معرفی نامه از طرف روزنامه یا مجله مربوط.
ماده ۵ ـ خبرنگاران مشمول این آئیننامه باید واجد شرایط زیر باشند:
الف ـ تابعیت ایران.
ب ـ داشتن بیست سال تمام سن برای خبرنگاران امور اجتماعی و بیست و پنج سال تمام سن برای خبرنگار سیاسی.
پ – دارا بودن دانشنامه لیسانس یا مدارک تحصیلی معادل آن برای خبرنگار سیاسی و داشتن تحصیلات دیپلم کامل دبیرستان و یا مدارک تحصیلی معادل آن برای خبرنگاران امور اجتماعی و عکاس.
ت ـ داشتن حسن شهرت.
ث ـ نداشتن سابقه محکومیت کیفری که موجب سلب حقوق اجتماعی باشد.
ج ـ آشنائی به یکی از زبانهای خارجی برای خبرنگار سیاسی و همچنین خبرنگار مطبوعات داخل در خارج از کشور.
چ ـ ارائه معرفی نامه از طرف روزنامه، مجله، خبرگزاری و یا مؤسسه مربوط.
ماده ۶ ـ احراز و تأیید صلاحیت نویسندگان مطبوعاتی و خبرنگاران با وزارت اطلاعات و جهانگردی میباشد.
تبصره ۱ـ در صورتی که نویسنده مطبوعاتی فاقد یکی از شرایط مذکور در بندههای (پ) و (ت) ماده چهار شود و یا خبرنگاری فاقد یکی از شرایط مذکور در بندهای (الف) و (ت) و (ث) ماده پنج بشود پروانه او با رعایت ماده ۱۷ این آئیننامه از طرف وزارت اطلاعات و جهانگردی لغو میشود.
تبصره ۲ـ نویسندگان مطبوعاتی که سابقه کار آنان مورد تأیید وزارت اطلاعات و جهانگردی باشد و همچنین خبرنگارانی که پیش از تاریخ تصویب این آئیننامه دارای پنج سال سابقه خبرنگاری باشند بترتیب از شرایط بند (ب) ماده چهار و بند (پ) ماده پنج معاف خواهند بود.
فصل سوم: مدت اعتبار پروانههای نویسندگان مطبوعاتی و خبرنگاران
ماده ۷ ـ مدت اعتبار پروانه نویسندگان مطبوعاتی دائمی است و نیاز به تمدید ندارد.
ماده ۸ ـ مدت اعتبار پروانه خبرنگاری دو سال تمام از تاریخ صدور است و پس از انقضای مدت مذکور، چنانچه از طرف روزنامه، مجله، خبرگزاری و یا مؤسسه مربوط تقاضای تمدید شود به مدت دو سال دیگر تمدید میشود.
ماده ۹ ـ در صورتی که دارنده امتیاز یا مدیر روزنامه، مجله و مدیر خبرگزاری و یا مؤسسه مربوط تقاضای لغو پروانه نویسند یا خبرنگاری را بنماید، وزارت اطلاعات و جهانگردی به موضوع رسیدگی و نسبت به لغو یا ایفای اعتبار پروانه شخص موردنظر تصمیم مقتضی اتخاذ خواهد کرد.
ماده ۱۰ ـ پروانههای موضوع این آئیننامه در هر استان یا فرمانداری کل پس از احراز صلاحیت توسط وزارت اطلاعات و جهانگردی از طریق اداره اطلاعات و جهانگردی هر استان یا فرمانداری کل صادر یا تمدید خواهد شد و مراتب ضمن ارسال رونوشت پروانه صادره بوسیله اداره مذکور به وزارت اطلاعات و جهانگردی اعلام خواهد گردید.
تبصره ـ در شهرستانهائی که اداره اطلاعات و جهانگردی موجود ندارد وزارت اطلاعات و جهانگردی میتواند تمام یا قسمتی از وظائف مقرر در این آئیننامه را به استانداران، فرمانداران کل یا فرمانداران محول نماید تا بنمایندگی وزارت اطلاعات و جهانگردی اقدامات لازم را معمول دارند.
ماده ۱۱ ـ روزنامه، مجله، خلرگزاری و یا مؤسسه مربوط در صورت موافقت با ادامه کار هر یک از خبرنگاران خود مکلف است دو ماه قبل از انقضای مدت اعتبار پروانه صادر، تقاضای تمدید نماید.
ماده ۱۲ ـ پروانه خبرنگارانی که به استناد آئیننامه شماره ۳۲۰۵۶ مورخ ۱۵/۱۲/۱۳۴۳ هیأت وزیران صادر گردیده تا پایان مدت اعتبار به قوت خود باقی است.
فصل چهارم: وظایف نویسندگان مطبوعاتی و خبرنگاران
ماده ۱۳ ـ نویسنده مطبوعاتی مکلف به رعایت قوانین و مقررات موضوعه است.
ماده ۱۴ ـ خبرنگار مکلف است:
الف ـ اطلاعات صحیح در اختیار مؤسسه خود قرار دهد.
ب ـ هنگام شرکت در مراسم، پروانه خبرنگاری خود را همراه داشته باشد.
پ ـ در پیرامون رشته خود که در پروانه خبرنگاری منعکس است فعالیت کند.
ماده ۱۵ ـ نقل و نشر اخبار از مقامات انتظامی و نظامی و عکسبرداری از مؤسسات نظامی و مکانهائی که با امنیت عمومی ارتباط دارد، بدون تحصیل اجازه قبلی از مقامات مربوط ممنوع است.
ماده ۱۶ ـ خبرنگار باید در مصاحبههائی که بعمل میآورد و نیز در نقل و قول مقامات رسمی رعایت امانت را بنماید و از تحریف مطالب ممنوع است.
فصل پنجم: مقررات مختلف
ماده ۱۷ ـ وزارت اطلاعات و جهانگردی میتواند پروانههای نویسندگان مطبوعاتی و خبرنگارانی را که مرتکب یکی از تخلفات مشروحه زیر بشوند، پس از رسیدگی برای بار اول به مدت سه ماه و بار دوم شش ماه و در صورت تکرار برای همیشه لغو نماید:
الف ـ تهیه مطالب دروغ و تنظیم خبرهای نادرست با علم به نادرستی آنها و مواردی که بموجب قانون مجازات عمومی نشر اکاذیب تلقی شود.
ب ـ افشای مسائلی که با حیثیت و عفت خانوادگی اشخاص منافات دادرد.
پ ـ انتشار هر مطلبی که برخلاف قانون مطبوعات باشد.
تبصره ۱ ـ نویسنده مطبوعاتی و خبرنگاری که پروانه وی به استناد این ماده لغو میشود از نویسندگی و خبرنگاری درکلیه روزنامهها و مجلات، خبرگزاریها و مؤسسات یا سازمانهای کشور محروم خواهد بود.
تبصره ۲ ـ درصورتی که نویسده مطبوعاتی یا خبرنگاری بسبب تهیه مطالب خلاف قانون یا تنظیم خبرهای نادرست و نشر اکاذیب تحت تعقیب قرارگیرد از تاریخ صدور کیفرخواست، پروانه او از طرف وزارت اطلاعات و جهانگردی توقیف و درصورت برائت مسترد والا ابطال خواهد شد.
ماده ۱۸ ـ مؤسسات مطبوعاتی و خبرگزاریها مکلفند فهرست مشخصات و شرایط کار نویسندگان مطبوعاتی و خبرنگاران خود را حسب مورد به وزارت اطلاعات و جهانگردی یا به اداره اطلاعات و جهانگردی محل، ارسال دارند و هرگونه تغییرات بعدی فهرست مذکور را بلافاصله به همان مراجع اعلام نمایند.
ماده ۱۹ ـ مأموران انتظامی مکلفند حسب اعلام وزارت اطلاعات و جهانگردی یا اداره اطلاعات و جهانگردی محل، از کار نویسندگان مطبوعاتی و خبرنگاران بدون پروانه و یا کسانی که پروانه آنان لغو یا مدت اعتبار آن منقضی شده است جلوگیری نمایند و پروانههای غیرمجاز را ضبط و به وزارت اطلاعات و جهانگردی ارسال دارند.
اصل تصویبنامه در دفتر نخست وزیر است.
وزیر مشاور و معاون اجرائی نخست وزیر ـ هادی هدایتی