هیئت وزیران در جلسه ۲۵/۶/۱۴۰۳ به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی (با همکاری وزارت نیرو) و به استناد بند (ب) تبصره (۷) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور آییننامه اجرایی بند یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده ۱ـ در این آییننامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
۱ـ پروانه بهرهبرداری: مجوز استفاده از آبهای زیرزمینی که توسط وزارت نیرو یا شرکتهای تابع مطابق ضوابط صادر میشوند.
۲ـ محدوده مطالعاتی: کوچکترین واحد مطالعاتی آبشناسی که دارای یک یا چند دشت بوده و در حوزه عمل یک یا چند استان قرار گرفته است.
۳ـ برداشت مجاز: حجم آب تا سقف مندرج در پروانه بهرهبرداری معتبر چاه کشاورزی است.
۴ـ شرکت مدیریت: شرکت مدیریت منابع آب ایران.
۵ ـ تبصره قانون: بنـد (ب) تبصره (۷) ماده واحـده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور.
۶ ـ الگوی کشت بهینه: تعیین یک نظام کشاورزی با مزیت اقتصادی پایدار مبتنی بر سیاست های کلان کشور، دانش بومی کشاورزان و بهره گیری بهینه از ظرفیت (پتانسیل )های منطقه ای با رعایت اصول کار اندامشناختی محیطی (اکوفیزیولوژیک) تولید محصولات کشاورزی در راستای حفظ محیط زیست براساس آب قابل برنامهریزی که توسط وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ می شود.
۷ـ محصولات کشاورزی راهبردی: محصولاتی که مستقیماً در امنیت غذایی نقش دارند و به این واسطه ضرورتاً باید در داخل کشور تولید شوند.
ماده ۲ـ شرکت مدیریت مکلف است فهرست کلیه محدودههای مطالعاتی کشور، اطلاعات پروانههای بهرهبرداری چاههای مجاز شامل ساعات کارکرد و حداکثر دبی مجاز مندرج در پروانه و حجم برداشت آب توسط چاههای مجاز در هر محدوده مطالعاتی را در سامانه امور مشترکین (ساماب) درج و امکان دسترسی وزارت جهادکشاورزی به آن را فراهم کند.
ماده ۳ـ الگوی مصرف آب محصولات کشاورزی برای مناطق و اقلیمهای مختلف براساس سامانه نیاز آبی گیاهان زراعی و باغی کشور (سامانه مرجع نیاز آبی گیاهان)، براساس معیارهای ابلاغی دستگاه متولی (وزارت جهاد کشاورزی) تعیین میشود.
ماده ۴ـ وزارت جهاد کشاورزی مکلف است فهرست و سطح محصولات راهبردی کشاورزی را در چهارچوب الگوی کشت بهینه ابلاغی در هر محدوده مطالعاتی ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه در اختیار وزارت نیرو قرار دهد.
تبصره ـ در صورت عدم ارائه اطلاعات مذکور، آخرین سالنامه آماری وزارت جهاد کشاورزی و سند ملی آب ملاک عمل خواهد بود.
ماده ۵ ـ فرآیند پُر و مسلوبالمنفعه کردن چاههای غیرمجاز و چاههای مجاز با کاربری غیرمجاز (و جلوگیری از برداشت چاههای غیرمجاز) براساس مصوبات پانزدهمین جلسه شورای عالی آب و دستورالعمل ابلاغی شماره ۱۰۰/۳۱/۲۴۹۱۸/۹۴ مورخ ۷/۵/۱۳۹۴ وزارت نیرو می باشد.
ماده ۶ ـ دولت موظف است اقدامات جبرانی زیر را برای بهرهبرداران چاههای موضوع ماده (۵) این آییننامه به عمل آورد:
۱ـ اعطای کمکهای فنی و اعتباری به کشاورزان.
۲ـ حمایت از ایجاد اشتغال سازگار با تغییر اقلیم و تابآور در چهارچوب آب قابل برنامهریزی براساس تبصره (۲) ماده واحده قانون بودجه ۱۴۰۳ کل کشور و با رعایت مواد (۳۲) و (۳۳) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳.
تبصره ـ کلیه اقدامات جبرانی فوق پس از تصویب در شورای برنامهریزی و توسعه استان، متناسب با شرایط اقلیم و خصوصیات منطقهای و اجتماعی عملیاتی می شود.
ماده ۷ـ وزارتخانههای نیرو و جهاد کشاورزی مکلفند گزارش تفصیلی عملکرد این آییننامه را در پایان سال جاری به کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی ارسال نمایند.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف