پیوست لازم‌الاجرای مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان (الزامات عمومی ساختمان): ضوابط حفاظتی – انتظامی ساختمان‌ها

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۸/۰۶

  وزارت راه و شهرسازی
معاونت مسکن و ساختمان
دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان

پیوست لازم‌الاجرای مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان (الزامات عمومی ساختمان): ضوابط حفاظتی – انتظامی ساختمان‌ها

فهرست

پ – ۱ کلیات

پ – ۲ تعاریف

پ – ۳ دسته بندی تصرف ها و ساختمانها

پ – ۴ مقررات و تمهیدات کلی

پ – ۵ مقررات و تمهیدات عمومی فضاها

پ – ۶ مقررات و تمهیدات اختصاصی انواع تصرف‌ها


پ- ۱ کلیات
پ- ۱۱ اهداف کلی

مقررات این پیوست به منظور ارتقاء امنیت، ایمنی و حفاظت از جان و مال مردم، متصرفین و بهره برداران ساختمان و مجتمع ها و پیشگیری از سرقت با تعیین الزامات عمومی و تخصصی به عنوان پیوست مقررات ملی ساختمان ملاک عمل قرار می گیرد .

پ- ۱- ۲ دامنه کاربرد

این مقررات ناظر بر حفاظت از ساختمانها و فضاها در انواع تصرفها است و رعایت آن در طراحی، محاسبه، نظارت، اجرا و بهره‌برداری بناها برای تمام اشخاص حقیقی و حقوقی و مراجع ذکر شده در ماده ۴۰ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آیین نامه اجرایی بند پ ماده ۲۴۱ قانون برنامه ششم توسعه مصوب ۱۲/۲۴/۲۰۴۴ در سراسر کشور الزامی است .

پ- ۲-۱-۲ تمام ساختمانهایی که پس از تصویب و ابلاغ این پیوست، طراحی و ساخته میشوند باید الزامات و مقررات این پیوست را رعایت نمایند .

پ- ۲-۱- ۱ در  ساختمانهای موجود و یا در دست احداث، به ترتیب زیر رعایت این مقررات الزامی است:

الف( در هنگام تعمیرات اساسی، تغییر تصرف یا کاربری و کاربرد ساختمان یا فضا؛

ب( در ساختمانهای موجود که توسط مقام قانونی مسئول، استفاده از آن برای ساکنان، استفاده کنندگان و سایر مردم، غیر ایمن تشخیص داده شود، شهرداریها و سایر مراجع صدور پروانه ساختمان باید با تعیین مهلت مقرر، لزوم رعایت مقررات این پیوست را به دارنده ملک و بنا ابلاغ و تا اجرای دقیق مقررات و حصول نتیجه پیگیری نمایند.

پ( در ساختمانهای در دست احداث، مرمت و بازسازی؛ در صورت گذر از مرحله احداث یا نصب هر یک از الزامات حفاظتی – انتظامی تعیین شده در ساختمان، رعایت الزاماتی ضروری است که امکان طراحی یا نصب آن در این مرحله وجود دارد .

ت( مقررات این مبحث شامل ساختمانهای موقت نیز می شود.

پ- ۲- ۱- ۴ در ساختمان های ثبت شده توسط وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و ساختمان های دیگری که به تشخیص این وزارتخانه دارای ارزش تاریخی، فرهنگی و معماری خاص هستند، رعایت الزامات این مبحث در صورتی ضروری خواهد بود که مغایر با الزامات مبحث دوم مقررات ملّی ساختمان و ضوابط وزارت مذکور نباشد.

پ- ۲- ۱- ۰ چنانچه بواسطه اجاره، فروش، مصادره، ورشکستگی، تخریب و… در نوع فعالیت مصوب تصرفهای ذکر شده در این پیوست، تغییری حاصل گردد، باید ضمن اعمال الزامات و مقررات مرتبط با فعالیت جدید، مجدداًمجددا نسبت به اخذ تائیدیه حفاظتی- انتظامی مرتبط با تصرف و کاربری جدید اقدام شود.

پ- ۲- ۱- ۵ حفظ و نگهداری کلیه تجهیزات و لوازم حفاظتی- انتظامی این پیوست با رعایت ضوابط و مقررات مبحث بیست و دوم مقررات ملی ساختمان الزامی است.

پ- ۲- ۱- ۲ در مواردی که الزامات حفاظتی- انتظامی این پیوست، دارای ابهام یا مسکوت باشد، استعلام از دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان ملاک عمل خواهد بود.

پ-۲-۱-۷ الزامات حفاظتی- انتظامی این پیوست در مورد کلیه ساختمانها و طرحهای عمرانی که راهبری و مجوز احداث یا بهره‌برداری آنها با سازمان برنامه و بودجه کشور یا سایر سازمانها، نهادها و دستگاههای اجرایی مرتبط در کشور میباشد، توسط وزارت کشور به مراجع صدور مجوز مرتبط ابلاغ، تا در آییننامه یا مقررات اختصاصی مربوطه درج و از آن طریق پیگیری و اجرا شود.

پ-۲-۱-۱ از زمان شروع به کار تا اتمام عملیات ساختمانی در تمامی تصرفهای ذکر شده در این پیوست، باید تمهیدات مناسب از قبیل محصور نمودن محدوده کارگاه ساختمانی، نصب دوربین مداربسته در سطح پروژه و احداث اتاقک نگهبانی به‌منظور حفاظت از تجهیزات، ماشین آلات، مصالح و …پیش بینی و اجراء شود.

پ-۱- ۳ استانداردها و ضوابط

رعایت استانداردها و ضوابط فنی تجهیزات و لوازم حفاظتی– الکترونیکی که در این پیوست به آن اشاره شده است، در زمان نصب و بهره برداری الزامی است.

تبصره ۲- در تصرفهای ذکر شده در این پیوست، تجهیزات و لوازم حفاظتی– الکترونیکی، می بایست از مراکزی که مجوز رسمی از پلیس پیشگیری فراجا دارند، تهیه و نصب شوند.

تبصره ۱- تمام شرکتها یا واحدهای مجری تجهیزات و لوازم حفاظتی– الکترونیکی، باید بعد از اتمام نصب و کنترل دقیق کارکرد تجهیزات، گواهی معتبر شرکت مبنی بر  رعایت کامل استانداردها و ضوابط فنی محصول نصب شده را در اختیار مالکین یا بهره برداران قرار دهند. ارائه این گواهی در زمان مراجعه کارشناس حفاظتی– انتظامی ساختمان، برای تائید نهایی الزامی است.

پ-۱۴ تکالیف و وظایف قانونی 

پ- ۲- ۰- ۲ مسئولیت نصب و نگهداری مستمر، اعمال نظارت بر کارکرد تمهیدات و الزامات حفاظتی- انتظامی این پیوست به ترتیب بر عهده مالک تصرف و مدیر ساختمان است که در صورت اطلاع از بروز اشکال در هر مورد، باید به متصرفین ساختمان اطلاع رسانی و در جهت رفع نقص اقدام شود. همچنین در عملیات تعمیر، بازسازی و نگهداری ساختمان نباید پیوستگی الزامات بیان شده در این پیوست حتی به صورت موقت نقض شود مگر آنکه تمهیدات لازم در حین بهره برداری و فعالیت متصرفان، پیش بینی و اجرا شده باشد.

پ- ۲- ۰- ۱ در صورت تغییر در نحوه وقوع جرایم و پیشرفت تجهیزات و فناوریهای پیشگیرانه مرتبط با تصرف های ذکر شده در این پیوست، وزارت راه و شهرسازی می بایست پس از اعلام پلیس پیشگیری فراجا ، نسبت به بازنگری و بروزرسانی الزامات حفاظتی- انتظامی این پیوست اقدام نماید.

پ- ۲ تعاریف

الزامات حفاظتی- انتظامی: مجموعه ای از تمهیدات و اقدامات مرتبط با حفاظت فیزیکی و الکترونیکی است که به منظور حفظ جان و مال مردم، متصرفین و بهره‌بردارانِ کلیه تصرفها و کاربری‌های ذکر شده در این پیوست با هدف پیشگیری از سرقت و ارتقای امنیت آنان تدوین شده است.

اتاق: فضایی دارای نور و تهویه مستقل و مطابق الزامات مربوط، که به وسیله دیوار ها، در، پنجره، سقف و کف از سایر فضاها و محیط خارج از ساختمان جدا شده و مطابق ضوابط مربوطه، برای اقامت یا اشتغال در نظر گرفته شده است.

بازشو: سطحی از نما و یا دیواره‌های ساختمان که با مصالح و عناصری ساخته شده که ضمن نورگذر بودن تمام یا بخشهایی از آن امکان باز و بسته شدن را برای تامین تهویه لازم دارد.

پیشگیری از وقوع جرم: پیش بینی، شناسایی و ارزیابی خطر وقوع جرم و اقدام برای از بین بردن یا کاهش آن تعریف شده است.

پیشگیری از طریق طراحی محیطی۱: عبارت است از طراحی مناسب و کاربری موثر از فضا و محیط ساخته شده که منجر به کاهش فرصت های مجرمانه، ترس از جرم و بهبود کیفیت زندگی می شود.

پیشگیری وضعی۲: پیشگیری وضعی، از بین بردن فرصت تلاقی مجرم با موقعیت و آماج جرم تعریف شده است که از طریق اقداماتی چون مقاوم سازی، سخت کردن آماج جرم، کنترل دسترسی، تقویت نظارت و حفاظت فیزیکی، افزایش خطر دستگیری مجرم و کاهش منافع ناشی از جرم محقق می شود.

تابلوها و علائم تصویری: علائمی است که با ترکیبی از شکل، رنگ، نوشته، سمبل و نشانه دیده شود و حاوی پیام مشخصی باشد. این تابلوها ممکن است دارای سازه یا فاقد آن بوده، به ساختمان یا دیواری الصاق یا روی زمین، نرده و امثال آن قرار گیرد.

  • تابلوی نام ساختمان: تابلویی است که به منظور معرفی ساختمان در محل های مجاز نصب می گردد.
  • تابلوی پلاک: تابلوهای کوچک با حداکثر مساحت تعیین شده در مقررات که پیامهایی چون معرفی کاربری های مستقر در بنا دارد.

تصرف: در لغت به مفهوم در اختیار گرفتن ساختمان یا بخشی از آن به منظور اسکان، کار یا استفادهی معین است و مقصود از “تصرف “در این پیوست، نوع و شیوه بهره‌گیری از بنا یا بخشی از آن است که به منظوری خاص در دست بهره برداری بوده یا قرار است برای آن مقصود مورد استفاده واقع شود. انواع تصرف های مورد استفاده در متن این پیوست به شرح زیر در فصل سوم معرفی می شوند:

۱– انواع تصرف: تصرفهای آموزشی/ فرهنگی)ح-آ(، تصرفهای تجمعی) ح-ت(، تصرفهای حرفه‌ای/ اداری)ح-ح(، تصرفهای صنعتی/ تولیدی )ح-ص(، تصرفهای درمانی/ مراقبتی) ح-د(، تصرفهای کسبی/ تجاری) ح-ک(، مخاطره آمیز )ح-خ(، مسکونی/ اقامتی) ح-م(.   

                                                         

  1. CPTED(Criminal Prevention Through Envrnomental Design)
  2. Situational Crime Prevention

۲– واحد تصرف: محدودهای مستقل از یک بنا، دارای متصرف یا متصرفانی با مالکیت یا مجوز بهره برداری مشخص، که به وسیله دیوارها و سقف وکف از سایر واحدهای تصرف و فضای عمومی مجزا گردیده است. مانند واحد مسکونی، واحدهای کسبی مستقل، مغازه‌ها و واحدهای اداری مستقل.

تعمیرات اساسی: عبارت است از مداخلات مالک در ساختار اصلی ساختمان.

تعمیرات جزئی: عبارت است از مداخلاتی در ساختمان که تاثیری بر ساختار اصلی بنا نداشته باشد.

تغییر نوع تصرف و کاربری: عبارت است از مداخله و تغییر نوع استفاده از تصرف و بنا، به صورتی که نیاز به انطباق با ضوابط آن تصرف و بنا ضرورت یابد.

حفاظ ایمن: حفاظی است که مستقل از ابعاد، اندازه، جنس و شکل آن، طوری طراحی و تولید شود که در محل نصب آن) باز شو، ورودی، محفظه، نورگیر و(… قابل شکستن، جدا شدن و جابجایی از محل نصب، تغییر شکل و تخریب نباشد، همچنین غیر قابل عبور بوده و ضد حریق باشد.

در ضد سرقت ایمن: دری است که چهارچوب آن باید از نوع فلزی با ضخامت و استحکام مناسب بوده، کلاف لنگه بازشو، فلزی و از نوع پروفیل سنگین و غیر قابل تخریب و شکستن باشد، علاوه بر دارابودن ضوابط ذکر شده در تعریف قفل ایمن، مغزی آن باید در داخل کلاف ، با ورق فلزی دارای ضخامت مناسب محافظت شود، جنس نمای در از چوب یا mdf با ضخامت حداقل ۱ میلیمتر باشد، دارای حداقل ۴ عدد لولا از سمت داخل و متناسب با وزن و ابعاد در و از سمت مخالف بازشو دارای زبانه مناسب برای چفت شدن در چهارچوب در زمان بسته بودن باشد، همچنین دارای چشمی مناسب و زنجیر پشت بند با استحکام لازم باشد.

دردرِ کرکرهای برقی ایمن : این در باید به نحوی طراحی شود تا کلیه فشارهای وارده از طرفین، کشیدن یا هل دادن به سمت داخل و بیرون و همچنین جمع شدن به سمت بالا را کنترل نموده و قابل جدا شدن و جابجایی از محل نصب و تخریب نباشد. قفل استفاده شده برای در کرکره‌ای نیز باید از نوع قفل مکاترونیکی )الکترونیکی- مکانیکی( باشد.

دوربین های مداربسته: به دوربین های اطلاق می گردد که در محل خود ثابت بوده و تصاویر را به یک یا چند محل ارسال می نمایند. کاربرد اصلی و عمده این دوربین ها در حفاظت از اماکن و پیشگیری از وقوع جرایم می باشد. دوربین ها از نظر نوع سیگنال، شکل ظاهری، کاربردهای آن و قاب و پوشش دارای انواع مختلفی بوده که بر حسب نوع فعالیت اماکن انتخاب و نصب می شوند. دوربین های مداربسته حداقل باید دارای شرایط زیر باشد:

  • دارای قابلیت ذخیره‌سازی تصاویر برای بازه زمانی حداقل سه ماهه با ثبت تاریخ و زمان تصویربرداری باشد.
  • دارای قابلیت دید در شب و روز (DAY & Night) و آماده بکاری با تغییرات نور محیط بوده و همچنین از کیفیت تصویر برداری و وضوح دید مناسبی برخوردار باشد.
  • نوع دوربینهای مورد استفاده در فضای باز و مسقف به نحوی انتخاب شود که ضمن نصب آن در ارتفاع مناسب و ایمن، قابلیت تخریب، دستکاری و تغییر زاویه دید آن وجود نداشته باشد و محیط مورد نظر را به صورت کامل تحت پوشش قرار دهد. – تشخیص چهره و پلاک خوانی برای دوربین های مدار بسته، یک قابلیت نرم افزاری و سخت افزاری است که می بایست دوربین های مداربسته در تصرفهایی که این الزام برای آنها تعیین شده است از این قابلیت برخوردار باشند.
  • متصل به برق اضطراری (UPS) باشد تا در صورت قطع برق، در تصویربرداری خللی ایجاد نشود.

ساختمان: بنایی واحد که وجه‌های بیرونی آن در سطح و ارتفاع، از زیر پی تا بالاترین نقطه یک پوسته معماری بسته را تشکیل می دهد.

ساختمان آپارتمانی: ساختمانی است که دارای چندین واحد تصرف یکسان یا مختلف باشد.

ساختمان ویلایی: ساختمانی است که از هر چهار طرف آزاد و دارای نمای بیرونی باشد.

سامانه هشدار الکترونیک:  این سامانه توسط شرکت های تحت نظارت و مورد تائید فراجا، با بهره گیری از نرم افزارها و سخت افزارهای مرتبط با اعلام سرقت، نسبت به دریافت اخبار و رخدادهایی که از طریق تجهیزات الکترونیکی اعلام سرقت صادرشده، اقدام و پس از پایش و پالایش آنها، اخبار وارده را جهت اقدامات بعدی به مراجع و رده های ذیربط ارسال مینماید.  

مرکز هشدار الکترونیک: این مرکز تحت نظارت و کنترل فراجا تشکیل و مسئول نصب، راه اندازی و پشتیبانی از سامانه های هشدارالکترونیک برای اماکن و برقراری ارتباط آنها با مراکز مورد تایید فراجا میباشد. این مرکز به اختصار «مها» نامیده می شود.

 سامانه اعلام سرقت: سامانه‌های اعلام سرقت بسته به نوع عملکرد آنها، وسعت پروژه و امکانات جانبی و نیازمندیهای مصرف کننده، به سه دسته کلی تقسیم می شوند.

  • غیرقابل برنامه‌ریزی )درجه حفاظتی نوع ۳(

این مدل ساده‌ترین سیستم اعلام سرقت میباشد که قابلیت برنامه‌ریزی توسط کاربر، گسترش و اضافه کردن قطعات الکتریکی )ماژولهای جانبی( برای ارتقاء سیستم و همچنین امکان برنامه‌ریزی از طریق نرم‌افزاری جهت اتصال به سامانه هشدار الکترونیک را ندارد. این سیستم طبق برنامه سادهای که توسط کارخانه سازنده بر روی حافظه )IC( آن قرار میدهد، عمل میکند و در واقع یک سیستم هشدار دهنده ساده محسوب می شود.

  • با قابلیت برنامه‌ریزی محدود )درجه حفاظتی نوع ۲(

در این مدل طراحی مدار و انتخاب حافظه طوری درنظرگرفته شده است که می توان برنامه‌ریزی هایی را بر روی آن اعمال و یا تغییر داد. معمولا برای این کار از یک صفحه کلید ساده که به کنترل پنل متصل میشود، استفاده میگردد. در برخی مدلها میتوان از طریق نرم افزار این سیستم را پایش نمود. این نوع سیستمها در واقع یک تلفن‌کننده و یا پیام‌دهنده هستند و قابلیت اتصال به مراکز هشدار را ندارند.

  • قابل برنامه‌ریزی و ارتباط با مرکز هشدار و مانیتورینگ )درجه حفاظتی نوع ۱(

این قسم، جزء سامانه‌های حرفه‌ای هشدار و سرقت بوده و طبق استانداردهای بهروز امنیتی، طراحی و تولید میشود .این سیستم با قابلیت برنامه‌ریزی بر روی تمام تجهیزات، امکان اتصال به شبکه و مراکز پایش تصویری و هشدار مورد تایید پلیس، اجرای برنامه استاندارد EN50131، به‌روزرسانی نرم افزار داخلی، گسترش و ارتقاء سامانه توسط قطعات الکترونیکی، کنترل و پایش تصویری برخط )آنلاین( از راه دور، ذخیره تمام رویداد ها و قابلیت نمایش در نرم افزار هشدار را دارا می باشد. همچنین در این سیستم، قابلیت راه اندازی سامانه اعلام حریق، پایش تردد و خانه هوشمند به صورت واحد با یک پنل اعلام سرقت میسر میباشد.

سیستم مهساز ضد سرقت هوشمند: این سیستم یکی از جدیدترین و موثرترین شیوه های پیشگیری از سرقت می باشد که در لحظه وقوع سرقت، فعال شده و با تولید مه بسیار غلیظ، متراکم و با ماندگاری بالا در کمترین زمان ممکن، دید سارق را به طور کامل از بین برده و ابتکار عمل را از او می گیرد. در این حالت تنها راه حل ممکن برای سارق، خروج از محل خواهد بود. این سیستم باید دارای قابلیتهای زیر باشد:

  • در لحظه بروز خطر با فشردن کلید اضطراری و در هنگام تعطیلی با تحریک سنسورهای محیطی قابل فعال‌سازی باشد.
  • در هر ثانیه حداقل ۱۴ متر مکعب از محل را مورد پاشش مه قرار دهد و مدت زمان پاشش مه بنا به محل مورد استفاده و بر حسب ثانیه قابل تنظیم باشد .
  • مه تولید شده تا حداقل ۴۴ دقیقه ماندگاری داشته و اثر آن به هیچ عنوان قابل خنثی سازی توسط اشعه یا ابزارهای دیگر نباشد.
  • در صورت قطع برق دستگاه، عملکرد سامانه به وسیله باطری تا حداقل سه ساعت پشتیبانی گردد.
  • دارای قابلیت اتصال آنلاین به سرورهای پشتیبان باشد تا در لحظه بروز خطر، امکان تماس همزمان از طریق خطوط سرور وجود داشته باشد و بلافاصله هشدار سرقت به کاربران و یا نگهبانی و پلیس اطلاع رسانی شود.
  • کلیه مشخصه‌های سیستم ) مانند وضعیت اتصال برق، ولتاژ باطری، دمای هیتر و…( باید از طریق سیستم مخابراتی ویژه به سرورهای پشتیبان قابل ارسال باشد تا تیم پشتیبان سامانه از این طریق بتواند ضمن پایش اماکنی که سیستم را نصب نمودهاند از سلامت و عملکرد آن اطمینان حاصل نمایند.
  • کپسول و لوله‌های استفاده شده در دستگاه باید از جنس استیل و کلیه قطعات و اتصالات مکانیکی دستگاه از آلیاژ برنج تهیه شده باشد و نباید هیچ یک از قطعات مکانیکی آن در معرض مایع و مه دچار خوردگی و خرابی شوند. همچنین فناوری کپسول تحت فشار استفاده شده در این سیستم باید از نوعی باشد که بتواند معادل ۲۵ مرتبه تولید مه را در یک محیط ۱۴۴ متر مکعبی انجام دهد.
  • به منظور صرفه‌جویی در مصرف برق، این سیستم باید با استفاده از عایق‌بندی بسیار قوی مصرف برق دستگاه را در حدود حداکثر ۵۴ وات (به طور متوسط) کنترل نماید.
  • مه تولیدی نباید هیچ گونه ضرر و زیانی برای تنفس انسان ایجاد نماید و دارای تاییدیه از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور باشد.
  • فرآیند تولید باید تحت استاندارد کنترل کیفیت )ایزو( صورت پذیرد و دارای استاندارد ملی ایران برای کالای دانش بنیان باشد.

سیستم تهویه: سیستمی که فضای داخل اتاق یا محل نصب دستگاه گازسوز و …را جهت تعویض هوا یا ایجاد جریان هوای تازه در آن محل، به طور مستقیم یا غیرمستقیم به هوای آزاد راه میدهد.

۲- تخلیه هوا: خارج کردن قسمتی از هوای فضا و هدایت آن به هوای آزاد، به طور طبیعی یا با وسایل مکانیکی

۱-دودکش: معبری فلزی یا با مصالح بنایی که گازهای حاصل از احتراق از راه آن به خارج ساختمان منتقل می شود.

۴-هواکش: مجرایی که به روش طبیعی و یا با استفاده از وسیله مکانیکی برای تهویه هوای اتاق یا محل نصب دستگاه گازسوز و … استفاده میشود.

فضا: مقصود از “فضا ” در مقررات ملی ساختمان، مکانی است که فعالیت مشخصی در آن انجام می گیرد و ممکن است در ترکیب با دیگر فضاها، یا مستقل از هم در تصرف های مختلف استقرار یابند. غیر از فضاهای اقامت یا اشتغال، فضای آشپزخانه و … انوع فضاهای مورد اشاره در این پیوست عبارتند از:

  • فضای ارتباط و دسترس: فضاهایی که ارتباط و دسترسی به تصرف های درون ساختمان یا بین فضاها از طریق آن صورت می گیرد. چنین فضاهایی ممکن است به عنوان بخشی از ساختمان به صورت محصور و سرپوشیده طراحی شوند و یا به صورت فضای نیمه باز متصل به ساختمان در مسیر دسترس ورود و خروج ساختمان قرار گیرند.
  • فضای تأسیسات: فضایی مستقل که تجهیزات و وسایل تأسیساتی ساختمان در آن نصب می شوند.
  • فضاهای باز

الف( حیاط بیرونی: به فضای باز بیرون محدوده ساختمان اطلاق می شود که قسمت اعظم نورگیری ساختمان از آن تأمین می شود. نسبت سطوح حیاط و سطح زیربنای همکف، در مقررات طرحهای توسعه شهری تعیین می شود.

ب( حیاط خلوت: به فضایی باز که کوچک تر از حیاط بیرونی و معمو لالاً در منتهی الیه دیگر ساختمان که ممکن است در تمام عرض زمین و یا در قسمتی از آن قرار گیرد.

پ( حیاط های داخلی: فضایی است باز که در میان زیربنای ساختمان تعبیه شده  و برای تامین نور و هوای فضاهای داخلی مورداستفاده قرار گیرد:

پ-۲- پاسیو) نورگیر:( فضایی باز است که به وسیله جدارههایی محصور شده و به طور معمول اضلاع آن در تمام ارتفاع ساختمان، امتداد یافته و وظیفه تأمین نور و تهویه بخشی از ساختمان را در طبقات  برعهده دارد.

پ-۱- حیاط مرکزی: به فضای باز بین بلوکهای ساختمانی مجتمعها اطلاق می گردد که توسط احجام ساختمانی همان پلاک از دو طرف یا بیشتر محصور گردیده است و با رعایت ضوابط طرحهای توسعه شهری می تواند به عنوان حیاط اصلی محسوب شود.

  • فضاهای نیمه باز

فضاهایی مانند بالکن و ایوان، که از داخل ساختمان می توان به آن ها وارد شد و در ارتباط با هوای آزاد قرار دارند، به‌گونه ای که حداقل یک وجه آنها باز باشد، فضای نیمه باز محسوب میشوند.

الف( بالکن: سطحی است که از دو یا سه طرف به طور مستقیم در مجاورت هوای آزاد قرار گرفته است و زیر آن به وسیله فضای بسته ای اشغال نگردیده باشد.

ب( مهتابی)تراس(: سطح روبازی از ساختمان، که بام بخشهایی از طبقه زیرین آن است.

  • توقفگاه)پارکینگ:( به محلهای توقف و نگهداری وسایل نقلیه اطلاق می گردد و شامل توقفگاه در فضای باز و در داخل ساختمان می باشد.
  • فضای توفقگاه وسایل نقلیه در ساختمان: توقفگاه های مختص وسایل نقلیه ساکنان در ساختمانهای مسکونی ، یا ساختمانهایی که مکان های توقف دارای مالکیت یا حق استفاده افراد معین است، توفقگاه خصوصی محسوب می گردد.

همچنین توقفگاههایی که امکان استفاده عموم از آنها میسر است، توقفگاه عمومی محسوب می شوند.

  • فضاهای مشاع: بخش هایی از ساختمان یا مجموعه ساختمانی که در انطباق با قانون تملک آپارتمان ها و سایر قوانین مرتبط، مالکیت آن به عموم مالکان آن ساختمان یا مجموعه تعلق دارد از جمله: سالنهای ورزش، اجتماعات و…
  • جایگاه امدادرسانی: فضاها و سطوحی که به منظور کمک و امدادرسانی از طریق فضاهای باز از قبیل راه‌پله‌های اضطراری در نظر گرفته شده و مورد استفاده قرار می گیرند.

قفل ایمن: قفلی است که فارغ از نوع، شکل و اندازه آن، به نحوی طراحی، تولید و نصب شود که قابل تخریب، شکستن و باز شدن از طریق ابرازی به غیر از کلید منحصر به قفل نباشد.

کابین آسانسور: کابین جزئی از آسانسور است که مسافر، بار و یا هر دو را در خود جای می دهد. کابین دارای کف برای ایستادن، دیواره هایی برای حفاظت مسافران یا بار، سقف و در می باشد.

موتورخانه آسانسور: فضایی است که موتور گیربکس یا سیستم محرکه آسانسور، تابلو کنترل و غیره را در خود جایی میدهد.

مجرای خارجی نور و هوا: مجرائی منتهی به فضای بازِ در مجاور تتِ زیرزمین و به منظور تأمین نور و هوای آن است که با تعبیه بازشوهائی به آن )در انطباق با تعویض هوای طبیعی در مبحث چهاردهم مقررات ملّّی ساختمان(، تأمین نور و هوای فضاهای واقع در زیرزمین را برعهده دارد.

محیط پیرامونی ساختمان: به فضای بیرونی ساختمان که شامل معابر ورودی و خروجی، پیادهروهای در مجاورت نما یا دیوار حیاط بیرونی ساختمان، اطلاق می شود.

نمای ساختمان: بخشی از جدارهی خارجی ساختمان است که در معرض دید قرار دارد.

نمای شیشهای: در صورتی که نمای ساختمان دارای پوشش حداقل ۲۴ درصد از شیشه باشد، نمای شیشه‌ای نامیده می شود و به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • نمای شیشه ای پیوسته: به نمایی شیشه ای اطلاق می گردد که دارای سطوحی از شیشه باشد، به طوری که در تقسیم آن به ۱۴ متر مربع و بیشتر، جداکننده‌ای با مصالح دیگر در بین نباشد.
  • نمای شیشهای ناپیوسته: به نمایی شیشه ای اطلاق میشودکه دارای سطوح شیشه‌ای باشد که در تقسیمات ۱۴ متر مربعی آن، جداکننده هایی با مصالح دیگر وجود داشته باشد .

شدت روشنایی فضاها: شدت روشنایی فضاها و کاربری‌های مختلف در ساختمانها باید براساس مبحـث ۲۴ مقـررات ملـی ساختمان تعیین گردد. برای تأمین این شدت روشنایی، باید توجه شود که از چراغهـای بـا ضـریب بهره بالا، لامپهای با راندمان بالا و امکانات متناسب دیگر به نحوی استفاده شود که چگالی انـرژی الکتریکی )بر حسب وات بر متر مربع( برای تأمین روشنایی مورد نظر بهینه باشد .برای محوطه ساختمان هایی که در ۱۰ساعت یا تمام هفته مورد استفاده قرار نمی گیرند ، بهره‌گیری از کنترل کننده خودکار یا سلول نوری برای روشن و خاموش کردن لامپها، الزامی است.

کارشناس حفاظتی- انتظامی ساختمان: شخصی است که علاوه بر داشتن پروانه اشتغال به کار مهندسی مرتبط، دوره‌های آموزش حفاظتی – انتظامی مورد تایید پلیس پیشگیری فراجا را گذرانده و گواهی تخصصی مربوطه را دریافت نماید.

تبصره- اشخاص شاغل در فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی هستند، نیازی به گذراندن دوره آموزشی فوق ندارند.

مؤسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی: به مؤسساتی اطلاق میشود که برابر قوانین و مقررات جاری و ضوابط مندرج در آیین نامه اجرایی ماده ۲۱۱ ق.ب.چ.ت تشکیل و پس از ثبت، تحت نظارت و کنترل فراجا، مجاز به فعالیت نگهبانی خواهند بود.

نگهبان: عبارت است از عوامل اجرایی و مراقبان آموزش دیده که برابر ضوابط مربوطه تحت نظارت مؤسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی بکارگیری شده و بر اساس قرارداد منعقده، وظیفه نگهبانی از تصرفهای موضوع این پیوست را بر عهده دارند.

پ- ۳ دسته بندی تصرف ها و ساختمانها

پ-۳۱ دسته بندی و تعریف تصرف ها

به منظور تشخیص تفاوت با فضاها و ساختمانها، دسته بندی تصرف ها و تعریف آنها در این فصل ارائه می شود. در انتهای این قسمت جدول پ-۳۲  شامل گروه بندی و مثال های از تصرف ها در هر گروه آورده شده است.

پ-۳۱۱ تصرف های آموزشی/ فرهنگی )ح-آ(

هر بنا یا بخشی از یک بنا که در آن اشخاص نسبت به انجام امور آموزشی ، پژوهشی و دانش بنیان فعالیت دارند . از جمله مهمترین بناهای با تصرف آموزشی/فرهنگی عبارتند از:

الف( دانشگاه ها، دانشسراها، دانشکده ها و حوزه های علمیه

ب( مراکز فنی و حرفه ای و موسسات آموزشی و پژوهشی، آموزشگاه های رانندگی و آموزشگاه های علمی آزاد و پارک های علم و فناوری و مراکز دانش بنیان

پ( مدارس ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان، پیش دبستانی و مهدهای کودک

پ-۳۱۲ تصرف های تجمعی)ح-ت(

هر بنا یا بخشی از بنا که برای تجمع افراد به منظور فعالیتهای از قبیل انجام امور ورزشی، تفریح و سرگرمی، خوردن و آشامیدن، برگزاری جشن ها، ادعیه و نیایش، مطالعه، بازدید آثار هنری و فرهنگی، حمل و نقل بار و مسافر و پارک خودرو و موتورسیکلت استفاده میشود. از جمله مهمترین بناهای با تصرف تجمعی عبارتند از:

الف( رستورانها، باغ رستورانها و رستورانهای سنتی، تالارها و باغ تالارها؛

ب( پارکها، بوستانها، تفرجگاه‌ها، شهرهای بازی و باغ وحشها، مجتمعهای خدماتی رفاهی بین راهی؛

پ( ورزشگاه‌ها)استادیوم(، مجتمع های ورزشی، اماکن سرپوشیده و روباز با کاربری مسابقاتی و دارای جایگاه تماشاچی؛ سالنهای تمرینی رشته‌های توپی، رشته‌های همگانی، رزمی، بدنسازی، آمادگی جسمانی، باستانی و کشتی پهلوانی، مجموعه-های آبی و استخرهای شنا و دریاچههای قایقرانی، پیستهای ورزشی اتومبیلرانی، اسب دوانی، موتورسواری، اسکیت و دوچرخه سواری، سکوهای چتربازی و ورزشهای هوایی و اسکی؛

ت( سالن انتظار در پایانه‌های مسافری هوایی، دریایی، زمینی برون شهری و مترو و توفقگاه)پارکینگ(های عمومی، پایانه ها و پارک سوارهای مسافربری زمینی و دریایی؛

ث( مساجد، حسینیه ها، نمازخانه‌ها، کلیساها، کنیسه ها و معابد زرتشتیان، بقاع، اماکن متبرکه و مصلی‌ها ، آرمستانها و گلزارهای شهدا

ج( سالن های گردهمایی)اجلاس(، سخنرانی، سینما، نمایش، تماشاخانه ها و کتابخانه‌ها، کافه کتابها، کانونهای تبلیغاتی و گالریهای، موزه ها و کاخ موزه ها؛

پ-۳۱۳ تصرف های حرفه‌ای/اداری)ح-ح(

هر بنا یا بخشی از بنا که برای انجام دادن و ارائه خدمات حرفه ای، تخصصی یا اداری استفاده می شود که به تناسب میتواند شامل نگهداری یا انبار مدارک و بایگانی نیز شود .از جمله مهترین بناهای این تصرف عبارتند از:

الف( مراجع انتظامی، نظامی و قضایی)دادسرا، دادگاه، پزشکی قانونی و…(؛

ب( آزمایشگاهها و مراکز تشخیص طبی، تصویربرداری و دندانپزشکی، مطب،ها، ساختمان پزشکان و کلینیکهای که بیمار در آن به طور شبانه روزی بستری نمی شود.

پ( دفاتر خدمات الکترونیک)قضایی، انتظامی، پیشخوان دولت و(… ثبت اسناد، فنی، مندسی و معماری، کافی نت ها، دفاتر بیمه، ثبت شرکت؛

ت( شعب و باجه‌های بانکی؛

پ-۳۱۴ تصرف های صنعتی/تولیدی)ح-ص(

هر بنا یا بخشی از یک بنا که به منظور ساخت، تولید، مونتاژ بسته‌بندی، تعمیر یا فرآیندهای مربوط به تولید محصولات صنعتی، معدنی، کشاورزی، دامپروری و شیلات ایجاد شده است به شرطی که جزء محصولات مخاطره آمیز نباشد. جزء تصرف صنعتی/تولیدی قرار میگیرد . از جمله مهمترین بناهای این تصرف عبارتند از:

کارگاهها، مجتمعها و شهرک های صنعتی تولید ابزار و یراق آلات، مصالح ساختمانی، کشاورزی، دامپروری، شیلات و زنجیره های مرتبط، ماشینهای اداری، صنایع الکترونیک و قطعات برقی، صنایع چوب و چرم، صنایع مواد غذایی و نوشیدنی، وسایل ورزشی و دوچرخه، وسایل نقلیه موتوری و قطعات مربوطه، فرش، موکت، پوشاک و منسوجات ،مواد آرایشی و بهداشتی، پخت نان و شیرینی، مبلمان و روکش مبلمان، کفش، دخانیات، چوب و کابینت، چسب، رنگ و کاغذ.

پ-۳۱۵ تصرف های درمانی/مراقبتی) /ح-د(

هر بنا یا بخشی از یک بنا که در آن اشخاص به سبب بیماری، محدودیت یا معلولیت جسمی و ذهنی، کهولت سن، انجام امور پزشکی، جراحی، کالبدشکافی و نظایر آن، روانپزشکی و روان شناسی، مشاوره و مددکاری، پرستاری یا نگهداری از کودکان و افراد بد سرپرست و فاقد سرپرست و بازپروی و توانبخشی آنان تحت نظر و مراقبت قرار می گیرند، جزء تصرف درمانی/ مراقبتی شناخته می شوند. از جمله مهمترین بناهای این تصرف عبارتند از:

بیمارستان ها، کلینیک ها، دی کلینیک ها، پلی کلینیک ها، درمانگاه ها، بستردرمان ها و مراکز فوریت های پزشکی)اورژانس(، خانه های بهداشت ،مراکز خدمات مشاوره، مددکاری و اورژانس اجتماعی و کلینیک های مددکاری اجتماعی، مراکز توانبخشی، آسایشگاه بیماران روانی، مراکز نگهداری معلولین و جانبازان، مراکز حرفه‌آموزی معلولین، مجتمعها و مراکز خدماتی بهزیستی ، شیرخوارگاه ها، مراکز نگهداری کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست و اردوگاه)کمپ(های ترک و بازپروی معتادان.

پ-۳۱۶ تصرف های کسبی/تجاری )ح-ک(

هر بنا یا بخشی از یک بنا که مالکان یا بهره برداران از آن برای عرضه، خرید، فروش، نمایش اجناس و کالاهای مختلف و ارائه خدمات تخصصی استفاده می نمایند، جزء تصرف کسبی/تجاری محسوب می شود. از جمله مهمترین بناهای این تصرف عبارتند از:

الف( فروشگاه و مغازههای عرضه و فروش کلی و جزیی مبل و کالای خواب، لوازم قنادی، شیرینی فروشی آجیل‌فروشی و سایر مواد خشکبار، پوشاک و منسوجات، کیف و کفش، لوازم تحریر، گل و گیاه، آبزیان و ماهیان زینتی و لوازم مربوطه ،محصولات گوشتی و مواد پروتینی، داروهای گیاهی، محصولات آرایشی و بهداشتی، خشکشوییها، امانت فروشیها.

ب( فروشگاه و مغازههای عرضه و فروش کلی و جزیی کالا و خدمات پزشکی، داروخانه ها، ابزار و یراق آلات ساختمانی ، لوازم خانگی، لوازم صوتی و تصویری، تلفن همراه، رایانه همراه و تجهیزات مرتبط، ساعت فروشی و نقره فروشی، کالاهای الکتریکی و الکترونیکی، خودرو و موتورسیکلت و لوازم و قطعات مرتبط.

پ( صرافی ها و طلا فروشی ها، فروشگاههای زنجیرهای، بازار و بازارچه ها، میادین میوه، تره بار و محصولات لبنی و…،

پ-۳۱۶ تصرفهای مخاطره آمیز)ح-خ(

هر بنا یا بخشی از یک بنا، اگر برای مقاصدی مورد استفاده قرار گیرد که با مواد و محصولات بسیار قابل احتراق و آتش زا ، سمی، شیمیایی یا انفجاری در ارتباط باشد، جزء تصرفهای مخاطره آمیز شناخته می شود. این مواد و محصولات ممکن است در زمانی کوتاه و به سرعت بسوزند یا منشاء انفجار، شعله‌های گسترده، دود، گاز، تشعشعات رادیو اکتیو، مسمومیت یا خورندگی بوده و یا اینکه از لحاظ ترکیب، دارای اسیدها و بازهای بسیار قوی و مخرب باشند.

پ-۳۱۷ تصرف های مسکونی/اقامتی)ح-م(

هر بنا یا بخشی از یک بنا که اشخاص برای سکونت و اقامت دایمی یا موقت از آن استفاده می نمایند، جزء تصرف مسکونی /اقامتی شناخته می شود. بناهای این تصرف عبارتند از:

الف( کلیه ساختمانها و واحدهای ویلایی و آپارتمانی  ب( مجتمع های مسکونی

پ( هتلها، هتل‌آپارتمانها، متلها، مسافرخانه‌ها، مهمانسراها، مهمانپذیرها، خوابگاه ها، هتل بیمارستان ها، زائرسراها و اقاماتگاه های بوم گردی نمایند.

جدول پ-۳-۲

حروف اختصاری تصرف ها به ترتیب حروف الفبا

مثال زیر گروهها نوع تصرف حرف اختصاری
دانشگاه ها، دانشسراها، دانشکده ها و حوزه های علمیه ح- آ-۱ آموزشي/

فرهنگي  

ح-آ
مراکز فنی و حرفه‌ای و موسسات آموزشی و پژوهشی، آموزشگاه های رانندگی و آموزشگاه های علمی آزاد ح- آ-۲
مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان ح- آ-۳
پیش دبستانی و مهدهای کودک ح- آ-۴
پارک های علم و فناوری و مراکز دانش بنیان ح- آ-۵
رستوران ،باغ رستوران ها و رستوران های سنتی، تالارها، باغ تالارها و مجتمعهای خدماتی رفاهی بین راهی ح- ت-۱ ح-ت
پارکها، بوستانها، تفرجگاهها، شهرهای بازی و باغ وحشها تجمعي
ورزشگاهها)استادیوم(، مجتمع های ورزشی، اماکن سرپوشیده و روباز با کاربری مسابقاتی و دارای جایگاه تماشاچی ح- ت-۳
سالن های تمرینی رشتههای توپی، رشته های همگانی، رزمی ،بدنسازی، آمادگی جسمانی، باستانی و کشتی پهلوانی، مجموعههای آبی و استخرهای شنا و دریاچه های قایقرانی، پیست های ورزشی اتومبیلرانی، اسب دوانی، موتورسواری، اسکیت و دوچرخه سواری، سکوهای چتربازی و ورزش های هوایی و اسکی ح- ت-۴
سالن انتظار در پایانه های مسافری هوایی، دریایی و زمینی برون شهری و مترو ح- ت-۵
توفقگاه)پارکینگ(های عمومی، پایانه ها و پارک سوارهای مسافربری زمینی و دریایی ح- ت-۶
مساجد، حسینیه ها ، نمازخانه‌ها، کلیساها، کنیسه ها و معابد زرتشتیان ح- ت-۷
بقاع، اماکن متبرکه و مصلی‌ها ح- ت-۸
سالن های گردهمایی)اجلاس(، سخنرانی، سینما، نمایش، تماشاخانه ها و کتابخانه‌ها، کافه کتابها، کانونهای تبلیغاتی- فرهنگی و گالریهای هنری ح- ت-۹
آرمستان ها و گلزار شهدا ح- ت-۱۱
موزه ها و کاخ موزه ها ح- ت-۱۱
مثال زیرگروهها نوع تصرف حرف اختصاری
دفاتر خدمات الکترونیک )قضایی، انتظامی، پیشخوان دولت و(… ،ثبت اسناد، فنی همندسی و معماری ،کافی نت ها، دفاتر بیمه ح- ح-۱ حرفه ای /اداری ح-ح
آزمایشگاهها و مراکز تشخیص طبی، مطب،ها، ساختمان پزشکان و کلینیکهای که بیمار در آن به طور شبانه روزی بستری نمی شود، مراکز تصویربرداری و دندانپزشکی، ح- ح-۲
مراجع نظامی و انتظامی ، مراجع قضایی و پزشکی قانونی، بانک ها ، و سایر دستگاه های اجرایی دارای رده  و حریم حفاظتی۱ ح- ح-۳
مجتمع ها و کارگا های صنعتی تولید ابزار و یراق آلات ، وسایل ورزشی، وسایل نقلیه موتوری و قطعات مربوطه، دوچرخهسازی، فرش، موکت، پوشاک و منسوجات  ،مواد آرایشی و بهداشتی، پخت نان و شیرینی، مبلمان و روکش مبلمان، کفش، دخانیات ،چوب و کابینت، چسب، رنگ ح – ص-۱ ح-ص
شهرک های صنعتی تولید مصالح ساختمانی، کشاورزی، دامپروری، شیلات و زنجیره های مرتبط، ماشینهای اداری، صنایع الکترونیک، صنایع چوب و چرم، صنایع مواد غذایی و نوشیدنی، صنایع کاغذ
بیمارستانها، کلینیکها، دی کلینیک ها، پلی کلینیک ها، درمانگاه ها، بستردرمان ها و مراکز فوریت های پزشکی)اورژانس( ح- د -۱ درماني /

مراقبتي

 ح-د
خانه‌های بهداشت ح- د -۲
مراکز توانبخشی، آسایشگاه بیماران روانی، مراکز نگهداری معلولین و جانبازان ،مراکز حرف آموزی معلولین، مجتمع های و مراکز خدماتی بهزیستی، شیرخوارگاه ها، مراکز نگهداری کودکان بی سرپرست و بدسرپرست و اردوگاه)کمپ(های ترک و بازپروی معتادان ح- د- ۳
مراکز خدمات مشاوره، مددکاری و اورژانس اجتماعی و کلینیک های مددکاری اجتماعی ح- د-۰
فروشگاه و مغازههای عرضه و فروش مواد خوراکی)سوپر مارکت(، شیرینی فروشی آجیلفروشی و سایر مواد خشکبار، لوازم قنادی، پوشاک و منسوجات، کیف و کفش ، لوازم تحریر، مبل و کالای خواب، گل و گیاه، آبزیان و ماهیان زینتی و لوازم مربوطه، محصولات گوشت قرمز، مرغ، ماهی و مواد پروتینی، داروهای گیاهی، محصولات آرایشی و بهداشتی، خشکشوییها، امانت فروشیها ح- ک-۱ کسبي /

تجاری

 

ح-ک
فروشگاه و مغازههای عرضه و فروش کالای و خدمات پزشکی،داروخانه ها، ابزار و یراق ساختمانی، لوازم خانگی، لوازم صوتی و تصویری، موبایل، لپ تاپ و تجهیزات مرتبط، ساعت فروشی و نقره فروشی، کالاهای الکتریکی و الکترونیکی، خودرو و موتورسیکلت و لوازم و قطعات مرتبط ح-ک-۲

                                                         

۱- کلیه اماکن دارای رده و حریم حفاظتی هستند و همچنین اماکن و تصرفاتی که دارای الزامات خاص حفاظتی- انتظامی هستند می بایست بر اساس ضوابط و الزامات تعیین شده در بخش نامه، دستورالعمل و یا آیین نامههای خاص خود اقدام نمایند.

مثال زیرگروهها نوع تصرف حرف اختصاری
صرافی ها و طلا فروشی ها ح-ک-۳ کسبي /

تجاری

ح-ک

)ادامه(

بازارهای قدیمی و سنتی ح-ک-۴
فروشگاه های زنجیره ای ح-ک-۵
میادین میوه، تره بار و محصولات لبنی و… ح-ک-۶
جایگاههای عرضه سوخت و فرآوردههای نفتی، پالایشگاهی، صنایع و مواد شیمیایی ، سمی ، انفجاری یا بسیار قابل احتراق و آتشسوزی  – مخاطره

آمیز

ح-خ
کلیه ساختمان های ویلایی ح- م -۱ ح-م
کلیه ساختمان های آپارتمانی تا حداکثر ۱۹ واحد ح- م -۲
کلیه ساختمان های آپارتمانی بیش از ۲۱ واحد ح- م -۳
مجتمع های مسکونی )اعم از بناهای ویلایی و آپارتمانی(
هتلها، هتل‌آپارتمانها، متلها، مسافرخانه‌ها، مهمانسراها، مهمانپذیرها، خوابگاهها ، هتل بیمارستانها، زائرسراها و بوم گردیها

                                                                                          

پ-۴ مقررات و تمهیدات کلی

پ- ۴۱ الزامات کلی ساخت و قرارگیری ساختمان

پ- ۰- ۲- ۲ به منظور ممانعت از ورود غیر مجاز افراد به ساختمان می بایست پنجره، تراس و بالکن، در طبقات همکف و اول مجهز به حفاظ ایمن و مناسب باشد.

پ- ۰- ۲- ۱ تیربرق، درخت، تابلوی تبلیغاتی، پایه اسامی کوچه و خیابان، تاسیسات برق و مخابرات، کافو و شالترها باید در موقعیت مناسب از ساختمان قرار گیرد تا امکان ورود از طریق تراس، بالکن و پنجره به داخل ساختمان میسر نگردد .

تبصره ۲- در صورت محدودیت فضای شهری و عدم تامین موقعیت مناسب، باید تمهیدات لازم از قبیل نصب حفاظ ایمن و مناسب، بر روی تمامی پنجره، بالکن و تراس های این ساختمان پیش بینی و اجرایی شود.

پ- ۴۲ الزامات همجواری ساختمان، تصرف و فضاها

تصرفهای همجوار باید به‌گونه‌ای طراحی گردد تا ورود غیر مجاز افراد از طریق دیوار، پنجره، تراس، بالکن به ساختمان مجاور ممکن نباشد. همچنین ورود غیر مجاز افراد از طریق بامهای ساختمانهای مجاور به یکدیگر به سادگی صورت نپذیرد.

تبصره- رعایت مفاد این بند نباید مغایرتی با مفاد مبحث سوم مقررات ملی و ایمنی ساختمان داشته باشد.

پ- ۴۳ الزامات نمای ساختمان

پ- ۰- ۴- ۲ نماسازی ساختمان باید بهگونهای طراحی و اجرا شود که:

الف( بالارفتن و دسترسی به سایر فضاهای ساختمان از طریق مصالح به‌کاررفته در نما، امکان پذیر نباشد.

ب( ورود افراد از طریق پشتبام به تراس، بالکن و پنجره‌های طبقات پایین به سادگی ممکن نباشد.

پ- ۰- ۴- ۱ محل استقرار علمک و نحوه لوله‌کشی گاز طبیعی بر روی نمای ساختمان و دیوار محوطه ها به نحوی صورت پذیرد که بالا رفتن و دسترسی به سایر فضاهای ساختمان به‌ویژه تراس، بالکن و پنجره‌ها و حیاط از طریق آنها امکان پذیر نباشد.

پ- ۰- ۴- ۴ در ساختمان های مسکونی چنانچه نمای اصلی در طبقات همکف و اول از نوع شیشهای پیوسته باشد، میبایست از سمت داخل دارای حفاظ فلزی مناسب باشد و در مورد سایر ساختمانها، نصب حفاظ کرکرهای برقی یا فلزی ایمن از بیرون و یا استفاده از شیشه ضدسرقت یا ضداغتشاشِ ایمن الزامی است.

پ- ۵ مقررات و تمهیدات عمومی فضاها

پ- ۵۱ فضاهای ارتباط و دسترس پ- ۵۱۱ راهروها

پ- ۵- ۲- ۲- ۲ دارای سیستم روشنایی مناسب و حساس به حرکت باشد.

پ- ۵- ۲- ۲- ۱ در راهروهایی که نور طبیعی آنها از سقف تامین میشود، نصب حفاظ ایمن و مناسب الزامی است.

پ- ۵۱۲ راه پله و اتاقک خرپشته

پ- ۵- ۲- ۱- ۲ ایجاد بازشو و پنجره از داخل واحدها به راه پله ممنوع است.

پ- ۵- ۲- ۱- ۱ بازشو و پنجره های طراحی شده در راه پلههای همکف و طبقات اول و آخر باید دارای حفاظ ایمن باشند.

پ- ۵- ۲- ۱- ۴ ورِوِدی و خروجی به راه پله‌های ساختمان باید مجهز به دوربین مدار بسته باشند.

پ- ۵- ۲- ۱- ۰ د ر اتاقکِ خرپشته باید از جنس فلزی مناسب و محکم و دارای قفل ایمن باشد.

پ- ۵- ۲- ۱- ۵ درصورت شیشه خور بودن در خرپشته، عرض شیشه باید حداکثر ۲۱/۴ متر و دارای حفاظ ایمن باشد.

پ- ۵- ۲- ۱- ۲ دیوارهای پیرامونی خرپشته باید از جنس دیوارهای خارجی و دارای نماسازی مناسب باشد.

پ- ۵۱۳ بالکن

پ- ۵- ۲- ۴- ۲ فاصله افقی بین نزدیکترین نقاط بالکن با تراس، پنجره، ایوان و بازشوهای واحد مجاور باید به‌گونه‌ای باشد که دسترسی افراد از یک واحد به واحد دیگر امکان پذیر نباشد.

پ- ۵- ۲- ۴- ۱ بالکن طبقات همکف و اول باید دارای حفاظ ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵- ۲- ۴- ۴ در و پنجره بالکن باید دارای قفل ایمن باشد.

پ- ۵۱۴ مهتابی)تراس(

پ- ۵- ۲- ۰- ۲ فاصله افقی بین نزدیکترین نقاط مهتابی با تراس، پنجره، ایوان و بازشوهای واحد مجاور باید به‌گونه‌ای باشد که دسترسی افراد از یک واحد به واحد دیگر امکان پذیر نباشد.

پ- ۵- ۲- ۰- ۱ در و پنجره‌های تراس باید دارای قفل و حفاظ ایمن باشند.

پ- ۵۱۵ حیاط بیرونی  

پ- ۵- ۲- ۵- ۲ ارتفاع دیوارهای اطراف حیاط بیرونی با احتساب حفاظ ایمن کمتر از ۱/۴ متر نباشد. همچنین حفاظ ایمن نصب شده بر روی دیوارهای اطراف، علاوه بر مشخصات ذکر شده در بخش تعاریف، باید در بخش فوقانی دارای خم (v) شکل با زاویه ۰۵ درجه و با حداقل طول افقی ۰/۴ متر به سمت بیرونی دیوار باشد.

پ- ۵- ۲- ۵- ۱ دوربینهای مداربسته در حیاط بیرونی باید به‌نحوی نصب شوند که زوایه دید آنها، تمامی بخش های حیاط اعم از درهای ورودی و خروجی ، پارکینگ و همچنین دیوارها را تحت پوشش قرار دهد.

پ- ۵- ۲- ۵- ۴ در خصوص نصب علمک گاز بر روی دیوار حیاط بیرونی، رعایت بند پ- ۰- ۴- ۱ الزامی است.

پ- ۵۱۶ حیاط خلوت   

پ- ۵- ۲- ۲- ۲ در خصوص دیوارهای حیاط خلوت رعایت بند پ- ۵- ۲- ۵- ۲ الزامی است.

پ- ۵- ۲- ۲- ۱ در و پنجرههای حیاط خلوت باید دارای قفل و حفاظ ایمن و مناسب باشند.

پ- ۵- ۲- ۲- ۴ نصب دوربین مدار بسته به نحوی که زوایه دید آن، دیوارهای اطراف و محیط پیرامونی را پوشش دهد، در صورتی الزامی است که حیاط خلوت در مجاورت با فضای بیرونی یا حیاط ساختمان مجاور باشد.

پ- ۵۱۷ حیاط مرکزی 

پ- ۵- ۲- ۷- ۲ پنجره طبقات همکف و مشرف به حیاط باید حداقل ۲/۲ متر از کف معبر مجاور فاصله داشته و دارای حفاظ ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵- ۲- ۷- ۱ دوربین مداربسته به تعداد کافی که زوایه دید آن، محیط پیرامونی را در برگیرد، در فضای حیاط نصب شود.

پ- ۵۱۸ حیاط های داخلی)پاسیو(

پ- ۵- ۲- ۱- ۲ فاصله پنجره و بازشوهای داخل پاسیو به اندازهای باشد که امکان دسترسی از سایر پنجره‌ها به پنجره‌های واحدهای مجاور وجود نداشته باشد و تمامی پنجرهها دارای حفاظ ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵- ۲- ۱- ۱ پاسیو از سمت پشت بام باید دارای حفاظ ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵۲ تأسیسات و فضاهای مرتبط پ- ۵۲۱ موتورخانه تاسیسات گرمایشی

پ- ۵- ۱- ۲- ۲ د ر ورودی موتورخانه باید فلزی و دارای قفل ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵- ۱- ۲- ۱ دارای روشنایی مناسب باشد.

پ- ۵- ۱- ۲- ۴ نصب دوربین مداربسته در مسیر ورودی به موتورخانه الزامی است.

پ- ۵- ۱- ۲- ۰ در موتورخانه باید مجهز به سامانه هشدار سرقت )آژیر خطر(، با حداقل درجه حفاظتی نوع ۴ باشد.

پ- ۵- ۱- ۲- ۵ هواکش، دریچه‌های تهویه و پنجرههای آن باید دارای حفاظ ایمن و مناسب باشند.

پ- ۵۲۲ تاسیسات سرمایشی 

پ- ۵- ۱- ۱- ۲ درصورت پیش بینی این تاسیسات در خارج از ساختمان شامل) پشت پنجره، پشت بام یا نمای ساختمان( باید به راحتی در دسترس نبوده و دارای حفاظ ایمن و مناسب باشند.

پ- ۵- ۱- ۱- ۱ درصورت امکان سعی شود، محل نصب کولرهای آبی و کندانسور کولر گازی در بالکن یا تراس طراحی و جانمایی شود .

تبصره- در ساختمانهای فاقد موتورخانه، در صورت نصبنصبِ پمپ آب، این تاسیسات باید در اتاقک مناسب با درِ فلزی و قفل ایمن قرار گیرد.

پ- ۵۲۳ کانال، لوله و سیمکشی تاسیسات

پ- ۵- ۱- ۴- ۲ نصب لوله و کانالهای تاسیسات گرمایشی و سرمایشی در نمای ساختمان مجاز نمی باشد.

پ- ۵- ۱- ۴- ۱ دریچه اتصال به کانال خروجی زباله )شوتینگ( در هر طبقه باید دارای قفل ایمن و مناسب باشد به نحوی که از داخل کانال شوتینگ قابل باز شدن نباشد .

پ- ۵- ۱- ۴- ۴ در صورتی که لوله‌های قائم آب باران در نمای ساختمان تعبیه شده است به‌گونه‌ای در داخل شیار دیوار و یا نمای ساختمان جانمایی شوند که امکان استفاده نردبانی از آن برای دسترسی به تراس، پنجره، بالکن و… میسر نباشد.

پ- ۵- ۱- ۴- ۰ از کنتورهای هوشمند و مجهز به ارتباط بی سیم)سیم کارت خور( که نیاز به حضور مامور برای قرائت کنتور نمیباشد، استفاده شود در غیر این صورت ، کنتورهای برق به گونه ای نصب شوند که فقط نمایشگر آن قابل رویت بوده و کلیدهای قطع و وصل به گونهای در داخل محفظه‌ای با قفل ایمن و مناسب قرار گیرد که امکان قطع برق توسط افراد غیر مجاز نباشد.

پ- ۵- ۱- ۴- ۵ سیمکشیهای مربوط به کنتور برق، دربازکن، دوربین های مداربسته ،سامانه اعلام هشدار و… در داخل ساختمان باید به صورت توکار اجراء شود.

پ- ۵- ۱- ۴- ۲ پیشبینی و نصب دستگاه برق اضطراری متناسب با تجهیزات الکترونیک بکار رفته) دوربینهای مداربسته و سامانه‌های الکترونیکی هشدار دهنده، روشنایی مشاعات و…( در بناها و فضاهای ذکر شده در این پیوست الزامی است.

پ- ۵۳ کابین و موتورخانه آسانسور

پ- ۵- ۴- ۴- ۲ حتی المقدور در طراحی اولیه موتورخانه آسانسور در مجاورت خرپشته قرار گیرد و د ررِ ورودی اتاقک آسانسور در داخل خرپشته جانمِایی شود. همچنین در صورت داشتن پنجره یا بازشو جهت تهویه، باید دارای حفاظ ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵- ۴- ۴- ۱ د ر موتورخانه آسانسور باید تک لنگه فلزی و دارای قفل ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵- ۴- ۴- ۴ نصب دوربین مداربسته در داخل کابین آسانسور الزامی است.

پ- ۵- ۴- ۴- ۰ نصب سامانه هشدار دهنده در داخل موتورخانه آسانسور حداقل با درجه حفاظتی نوع ۴ الزامی است.

پ- ۵۴ انبِاری ها

پ- ۵- ۰- ۲ در ورودی آن باید از نوع فلزی محکم و دارای قفل ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵- ۰- ۱ راهروها و معابر دسترسی به انباریها باید دارای سیستم روشنایی حساس به حرکت باشد.

پ- ۵- ۰- ۴ دوربین مداربسته در مسیر راهروها و معابر دسترسی به انباری ها نصب شود.

پ- ۵- ۰- ۰ درصورت داشتن هواکش، بازشو و یا سایر منافذ دیگر، بر روی آن حفاظ ایمن و مناسب نصب گردد.

پ- ۵۵ توقفگاه  

پ- ۵- ۵- ۲ پیشبینی و جانمایی توقفگاه در تمام تصرفها و فضاهای ذکرشده در این پیوست متناسب با تعداد واحدها، مشتریان و نوع کاربری بر حسب ضوابط و مقررات ملی ساختمان و طرح های توسعه شهری الزامی است.

پ- ۵- ۵- ۱ توقفگاه کارکنان با مشتریان و مراجعه‌کنندگان باید مجزا از یکدیگر پیش بینی و مشخص شود.

پ- ۵- ۵- ۴ دوربینهای مداربسته در ورود و خروج توقفگاه و همچنین معابر اصلی و فرعی آن پیشبینی و نصب گردد.

پ- ۵- ۵- ۰ ورود و خروج خودرو به ویژه در توقفگاه‌های طراحی شده در فضای باز در مواقع عادی، فقط از طریق ورودی های اصلی امکان پذیر باشد.

تبصره ۱ تغییر کاربری توقفگاههای احداث شده در ساختمان از دیدگاه این پیوست نیز، ممنوع است.

تبصره ۲ در طراحی توقفگاه، به مقررات اختصاصی تصرفهای ذکر شده در بخش پ-۲ نیز مراجعه شود.

پ- ۵۶ سایر فضاهای عمومی ساختمان ) فضاهای ورزشی، اجتماعات و(…

پ- ۵- ۲- ۲ درِ ورودی سالن های ورزش و اجتماعات باید ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵- ۲- ۱ در ورودی فاقد کتیبه بوده و  در صورت شیشه خور بودن، عرض قاب شیشه خور باید حداکثر ۲۱/۴ متر یا دارای حفاظ ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵-۲- ۴ پنجره‌های سالن ، دریچه‌های تهویه، کولر و سایر منافذ در صورتی که از ابعاد ۱۵/۴ در۱۵/۴ متر بزرگتر باشد، باید دارای حفاظ ایمن و مناسب باشند.

پ- ۵۷ راه پله‌های اضطراری

پ- ۵- ۷- ۲ درهای منتهی به راه پله اضطراری، باید دارای قفل ایمن و مناسب و مطابق با مفاد مبحث سوم مقررات ملی ساختمان باشد.

پ- ۵- ۷- ۱ محل جانمایی راه پله اضطراری باید به‌گونه‌ای باشد که از طریق آن ،دسترسی مستقیم به واحدها، امکان پذیر نباشد.

پ- ۵- ۷- ۴ محل خروج راه پله اضطراری باید مجهز به دوربین مداربسته باشد.

پ- ۵۸ مجرای خارجی نور و هوا

پ-۵- ۱- ۲ پنجره، بازشوها و سایر منافذ زیرزمین که به فضای باز دسترسی دارند، باید دارای حفاظ ایمن و مناسب باشد.

پ- ۵- ۱- ۱ شیشه‌ی پنجره، بازشوها و سایر منافذ زیرزمین، باید از نوع مات و غیرقابل دید باشد.

پ- ۵۹ پیشخوان و اتاق نگهبانی

پ- ۵- ۹-۲ پیشخوان یا اتاق برای استقرار عوامل نگهبان، حراستی یا هر عنوان دیگری بر حسب نوع تصرف باید به نحوی در طبقات همکف یا اول جانمایی شود که ورودی و خروجهای ساختمان به راحتی در دید مستقیم آنها باشد.

پ- ۵- ۹- ۱ در ساختمانهایی که ورود و خروج از طریق د ررِ اصلی به خیابان یا پیاده رو انجام می شود ،محل پیشخوان یا اتاق نگهبان باید در مکانی جانمایی شود که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به ورودی ساختمان، راه پله، آسانسورها و محل تردد خودروها مشرف باشد.

پ- ۵- ۹- ۴ در ساختمان هایی که ورود و خروج از طریق د ررِ حیاط یا پارکینگ یا معابر داخلی انجام می شود ،پیش بینی و احداث اتاق نگهبانی برای کنترل ورود و خروج افراد و خودروها الزامی است.

پ- ۵- ۹- ۰ اتاق نگهبانی باید از مساحت لازم برای استقرار عوامل نگهبانی برخوردار باشد.

تبصره- پیشبینی و احداث پیشخوان یا اتاق نگهبان، ویژه اماکنی است که در مقررات اختصاص ییِ فصل پ-۲  به آن اشاره شده است.

تبصره – در مواردی که به پیشبینی و احداث اتاق نگهبانی و یا جانمایی پیشخوان مربوطه اشاره شده است ، در اماکن خصوصی فقط استفاده از نگهبانان مورد تائید موسسات خدمات حفاظتی– مراقبتی در امور نگهبانی مجاز است و در مجموعه های دولتی و عمومی، حراست سازمان و دستگاه مربوطه راسا” یا غیر مستقیم این وظیفه را بر عهده میگیرند.

پ- ۵۱۱ کلیه فضاهای ارتباط و دسترس، فضای باز، نیمه باز، مشاعی و… از قبیل حیاط بیرونی، خلوت و مرکزی، راهرو ، راهپله، توفقگاه، محلهای بازی، ورزش و تجمع افراد، معابر تردد نفرات و خودرویی در کلیه تصرفهای ذکر شده در این پیوست و همچنین محیط پیرامونی آنها، باید دارای سیستم روشنایی ایمن، استاندارد و متناسب با مباحث سیزده و نوزده مقررات ملی ساختمان باشند.        

پ – ۶ مقررات و تمهیدات اختصاصی انواع تصرف‌ها

علاوه بر رعایت کامل مقررات و تمهیدات حفاظتی- انتظامی ذکر شده در فصل های پ-۴ و پ-۵ برای تصرفهای ذکر شده در این پیوست، مقررات اختصاصی این تصرفها نیز باید به صورت کامل به شرح زیر پیش بینی و اجرایی شود:

پ-۶۱ تصرف های آموزشی/فرهنگی)ح-آ(

پ-۶۱۱ در اماکن ح-آ-۲، ح-آ-۱، ح-آ-۴ و ح-آ-۵:

پ-۶۱۱۱ محلی مناسب )اتاق مانیتورینگ( با تجهیزات کامل جهت پایش تصویری مبادی ورودی و خروجی و سایر فضاهای مرتبط، پیش بینی و اجراء شود.

پ-۶۱۱۲ محل مناسبی جهت استقرار عوامل نگهبانی یا حراستی در مبادی ورودی و خروجی ساختمان و توقفگاه مجزا در صورت وجود با رعایت بند پ-۵-۹ پیش بینی و احداث گردد.

پ-۶۱۱۳ پیشبینی و نصب تجهزات اعلام سرقت با حداقل درجه حفاظتی نوع ۱ در تصرف های ح-آ-۱، ح-آ-۴، ح-آ-۰ و ح-آ-۵  الزامی است.

پ-۶۱۲ مخازن یا محل نگهداری و بایگانی اسناد و مدارک، اتاق و سالنهای مرتبط با امور آزمایشگاهی، مخابراتی ، الکترونیکی و… در تمام گروههای این تصرف، باید در محلی مناسب)ترجیحاترجیحاً هسته داخلی ساختمان( طراحی و جانمایی شود . همچنین درِ آن باید از نوع فلزی محکم با قفل ایمن و مناسب بوده و در صورت وجود پنجره یا دریچههای تهویه هوا و کانالهای کولر و نیز سایر مجاری قابل نفوذ، دارای حفاظ مناسب و محکم باشد و دوربین مداربسته در داخل و محل ورودی آن نصب گردد  .

پ-۶۱۳  نصب دوربین مداربسته در کلیه درهای ورودی و خروجی به اماکن این تصرف، الزامی است .

پ-۶۲ تصرف های تجمعی)ت(   

پ-۶۲۱ دوربین مداربسته در تمام فضاها از قبیل راهرو، حیاط، محل پذیرش و صندوق دریافت وجوه، درهای ورود و خروج نفرات و پارکینگ خودرویی در فضای باز و سرپوشیده، ورودی و خروجی نمازخانه، محلهای بازی و ورزش کودکان)در صورت وجود(، موتورخانه و همچنین محیطهای پیرامونی این تصرف، نصب گردد.

پ-۶۲۲ پیشبینی و نصب تجهزات اعلام سرقت در تصرفهای ح-ت-۲، ح-ت-۱، ح-ت۴، ح-ت-۰، ح-ت-۷ با حداقل درجه حفاظتی نوع)۱( و در تصرف های ح-ت-۱، ح-ت-۹، ح-ت-۲۲ با درجه حفاظتی نوع)۲( الزامی است.

پ-۶۲۳ در محل انتظار مراجعین در این تصرف ها، محفظه هایی برای شارژ تلفن همراه با قفل مناسب تعبیه شود.

پ-۶۲۴ در کلیه تصرف های این گروه به غیر از زیرگروه ح-ت-۲۴رعایت بند پ-۲-۲-۲-۲ و پ-۲-۲-۲-۱ الزامی است .

پ-۶۲۵ در تصرفهای ح-ت-۴، ح-ت- ۰، ح-ت-۹ و ح-ت-۲۲ پیشبینی و نصب صندوق امانات یا کمد مجهز به قفل ایمن به تعداد لازم برای نگهداری اموال شخصی مراجعین و ورزشکاران الزامی می باشد.

پ-۶۲۶ در تصرف ح-ت-۴، سازههایی برای کنترل نمودن تردد افراد و هدایت تماشاچیان در محل ورودی این تصرف، پیش بینی و اجراء شود.

پ-۶۲۷ در ورودی تصرفهای ح-ت-۴، ح-ت- ۵، ح-ت-۱، ح-ت-۹، ح-ت-۲۰ و ح-ت-۲۲ محلی مناسب برای استقرار دستگاه گیتوی، نفرچک و… احداث گردد.

پ-۶۲۸ در مبادی ورودی و خروجی خودرویی زیرگروه های ح-ت-۲، ح-ت-۱، ح-ت۴ ، ح-ت-۰، ح-ت-۲، ح-ت-۱، ح-ت-۹و ح-ت-۲۲ دوربین مداربسته با قابلیت پلاک خوان نصب شود.

پ-۶۲۹ در تصرفهای ح-ت-۱، ح-ت-۲ و ح-ت-۲۴ با رعایت اصول زیباسازی شهری، حدود و ثغور دقیق این تصرفها، باید از طریق دیوار با حصارکشی مناسب، معین و مشخص باشد.

پ-۶۲۱۱ نصب هر نوع دوربین مداربسته در تصرفهای اختصاصی و مشترک با بانوان در تصرفهای ح-ت-۲، ح-ت-۴ و ح-ت-۰، به غیر از موارد ذکر شده در بند پ-۲-۱-۲، ممنوع میباشد .

پ-۶۵۱۱ درهای ورودی به ساختمان اصلی تصرفهای ح-ت-۷، ح-ت-۱ و ح-ت-۹ باید ترجیحاً فلزی و محکم باشند .همچنین بر روی پنجره‌های طبقات همکف و اول این تصرفها، حفاظ ایمن و مناسب نصب گردد به نحوی که قابلیت پرتاب مواد آتش زا به داخل این اماکن از معبرهای مجاور امکان پذیر نباشد.

پ-۶۵۱۲ در تصرف ح-ت-۲۲ علاوه بر رعایت ضوابط خاص ابلاغی، رعایت موارد زیر نیز الزامی است:

پ-۶۵۱۲۱محل نگهداری آثار تاریخی و ملی و همچنین راهروهای منتهی به آن، باید دارای روشنایی مناسب و حساس به حرکت باشد.

پ-۶۵۱۲۲در محلهای نگهداری آثار تاریخی و ملی، حسگر )سنسور(های هوشمند دارای چشم الکترونیکی، حساس به حرکت، لرزش، مکانیکی، خطی ، ضربه به اجسام فلزی )اولتراسونیک( و هشدار دهنده بوی گاز، نصب شود .

پ-۶۵۱۲۳ سامانه‌های صوتی و ارتباط داخلی تحت شبکه در کنار سامانه‌های ویدویی نصب شود.

پ-۶۵۱۲۴ دوربینهای IP بیسیم با قابلیت)شناسایی نفرات، رفتار و حرکت( در این تصرف نصب گردد.

پ-۶۵۱۲۵ مخازن نگهداری آثار در محلی مناسب و با دسترسی محدود و مجهز به امکانات و ابزارهای ایمنی و سامانه‌های الکترونیکی قرار گیرد.

پ-۶۵۱۲۶ ورودی و خروجی ها و مخازن نگهداری آثار باید مجهز به سیستم هشدار سرقت با درجه حفاظتی نوع ۲ باشند.

پ-۶۳ تصرفهای حرفه ای/اداری)ح-ح(

پ-۶۳۱ نصب دوربین مداربسته با قابلیت تشخیص چهره، در ورودی، خروجی و فضای داخلی این تصرف ها الزامی است.

پ-۶۳۲ در ورودی این تصرف ها باید از نوع فلزی ایمن و مناسب باشد و در صورتی که از نوع شیشهای یا دارای قاب شیشه خور با ابعاد بیش از ۲۱/۴ در ۲۱/۴ متر باشد، نصب حفاظ کرکره‌ای برقی یا فلزی مناسب و مجهز به قفل ایمن بر روی آن الزامی است.

پ-۶۳۳ پیشبینی و نصب تجهزات اعلام سرقت با حداقل درجه حفاظتی نوع ۱ در تصرف های ح-ح-۲ و ح-ح-۱ الزامی است.

پ-۶۳۴ طراحی و جانمایی گاو صندوق ایمن ، دارای قفل و رمز هوشمند و غیرقابل حمل در این تصرف ها الزامی است.

پ-۶۳۵ نصب تابلوی نام ساختمان مطابق مبحث بیستم مقررات ملی ساختمان و تابلوی پلاک حاوی نوع فعالیت حرفه‌ای مصوب برای هر واحد در ورودی آن الزامی است.

پ-۶۳۶ در صورت وجود دریچه‌های تهویه و یا کانالهای مربوط به سیستم های سرمایشی و گرمایشی بزرگتر از ابعاد ۱۵/۴ در ۱۵/۴ متر بر روی دیوار بیرونی مجاورت معبر، باید دارای حفاظ ایمن و مناسب بوده تا امکان نفوذ به داخل میسر  نگردد.

پ-۶۳۷ رعایت بندهای پ-۲-۲-۲-۲ و پ-۲-۲-۲-۱ برای تصرف های ح-ح-۲ و ح-ح-۱ در صورتی که منفرداً یا مشترکاً بیش از ۲۴ واحد تصرف باشند، الزامی است.

پ-۶۳۸ دوربین های مداربسته در ورودی تصرف های گروه ح-ح-۱ و دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و انتظامی و پیشخوان دولت باید دارای قابلیت تشخیص چهره باشند.

پ۶۴ – تصرف های صنعتی/تولیدی)ح-ص(

پ-۶۴۱ رعایت موارد زیر در تصرف های ح-ص-۲ و ح-ص-۱ الزامی است:

پ-۶۴۱۱ در ورودی این تصرفها باید از نوع فلزی ایمن باشد. در صورتی که در، دارای قاب شیشه خور با ابعاد بیش از ۲۱/۴ در ۲۱/۴ متر باشد، نصب حفاظ کرکرهای برقی یا فلزی محکم و مناسب بر روی آن، الزامی است.

پ-۶۴۱۲ دوربین مداربسته در محلهای ورودی و خروجی این تصرفها و همچنین انبار نگهداری محصولات با قابلیت تشخیص چهره نصب شود .

پ-۶۴۱۳  در صورتی که بر روی دیوارهای مجاور معبر عمومی و یا خصوصی، ابعاد دریچههای تهویه هوا و یا کانالهای مربوطه بزرگتر از ۱۵/۴ در۱۵/۴ متر ، باشد ،نصب حفاظ ایمن و مناسب الزامی است.

پ-۶۴۱۴ نصب تابلوی نام ساختمان مطابق مبحث بیستم مقررات ملی ساختمان و تابلوی پلاک حاوی اطلاعات مرتبط با نوع فعالیت حرفه ای مصوب برای هر واحد تصرف در ورودی آن الزامی است.

پ-۶۴۱۵ در صورت تولید و نگهداری محصولات مخاطره‌آمیز در طراحی و جانمایی اولیه و نوع همجواری با سایر کاربریها ، رعایت مبحث بیست و یکم مقررات ملی ساختمان و ملاحظات حفاظتی- انتظامی ابلاغی مراجع ذیصلاح، لازم الاجرا است.

پ-۶۴۲ رعایت موارد زیر در تصرفهای ح-ص-۲، با بیش از) ۲۴ واحد تولیدی( و همچنین کلیه تصرفهای ح-ص-۱ الزامی است:

پ-۶۴۲۱ جانمایی محلی مناسب برای استقرار نگهبان با رعایت بند پ-۵-۹ در محل ورودی و خروجی نفرات و خودروها و جانمایی و نصب راهبند مکانیکی یا هیدرولیکی و یا برقی مناسب،

پ-۶۴۲۲ پیش بینی و جانمایی تجهیزات مرتبط با پایش تصویری دوربینهای مداربسته پیرامونی، محوطه‌ها و انبار نگهداری محصولات تولیدی و… در محل استقرار عوامل نگهبانی ، حراستی یا متصدیان مربوطه

پ-۶۴۲۳  دوربین های مداربسته در ورودی خودرویی این تصرف ها باید از نوع پلاکخوان باشد.

پ-۶۴۳ پیشبینی و نصب تجهزات اعلام سرقت با حداقل درجه حفاظتی نوع ۱ و قابلیت اتصال به عوامل نگهبانی ، حراستی یا متصدیان مربوطه،

پ-۶۴۴ ضمن رعایت اصول زیباسازی، حدود و ثغور اماکن گروه ح-ص-۱، باید از طریق دیوار یا حصارکشی مناسب ، معین و مشخص باشد.

پ-۶۴۵ میزان روشنایی، تعداد و فواصلِ تیربرقهای خیابان اصلی و فرعی واقع در تصرف ح-ص-۱ باید با رعایت ضوابط مبحث سیزده و نوزده مقررات ملی ساختمان دارای حداقل روشنایی مشابه معابر عمومی شهرها باشد و محوطه بیرونی دیوارهای شهرک را نیز روشن نماید. همچنین در صورت نصب تیربرق و چراغ روشنایی در بیرون این تصرف، فاصله آنها از دیوار باید به اندازهای باشد که امکان استفاده نردبانی از آن برای ورود به داخل شهرک میسر نباشد.

پ-۶۴۶ در صورت احداث مجتمع مسکونی، منازل سازمانی و خوابگاه در تصرفهای گروه ح-ص-۱ یا مجاور آنها، باید محل دسترسی ساکنین به این تصرف ها، دارای دوربین مداربسته باشد.

پ-۶۴۷ در اماکن گروه ح-ص-۱ با مساحت بیش از ۲۴۴ هزار مترمربع، باید برجک نگهبانی با ارتفاع مناسب در اضلاع پیرامونی شهرک احداث شود.

پ-۶۴۸ غرس و نهالکاری درختان در طرفین دیوار در فاصلهای مناسب صورت پذیرد تا شاخههای درختان امکان نردبانی‌شدن برای ورود به داخل تصرفهای ح-ص-۱ را میسر نسازد و مانع دید و نظارت عمومی بر روی دیوار پیرامونی نشود.

پ-۶۴۹ احداث توفقگاه در داخل شهرک برای کارکنان و خودروهای حمل بار متناسب با واحدهای مستقر در تصرف های ح-ص-۱ و کارکنان شاغل، الزامی است. همچنین ورودی و خروجی توفقگاه، باید مجهز به دوربین مداربسته باشد.

پ-۶۴۱۱ پیشبینی سامانه ارتباطی )بی سیم( مناسب بین عوامل نگهبانی مستقر در تصرفهای ح-ص-۱ با عوامل حراست و یا عوامل نگهبانی اصلی)مبادی ورودی و خروجی(، الزامی است .

پ-۶۴۱۱ مشخصات تمام کارکنان شاغل در تصرف ح-ص-۱ باید در اختیار عوامل حراست یا نگهبانی مبادی ورودی قرار گرفته و ضمن به روزرسانی آن، فهرست اسامی به صورت ماهیانه به نزدیکترین کلانتری یا پاسگاه انتظامی ارائه شود.

پ-۶۴۱۲ در واحدهای مستقر در گروه ح-ص-۱ در صورت تولید و نگهداری محصولات مخاطره آمیز، ضمن رعایت کلیه ملاحظات و ضوابط ایمنی ذکر شده در مقررات ملی ساختمان و ملاحظات خاص ابلاغی مراجع ذیصلاح، باید در محل ورود و خروج کارکنان و همچنین انبارهای نگهداری محصولات سامانه الکترونیک ثبت تردد و دوربینهای مدار بسته با قابلیت تشخیص چهره نصب شود.

پ-۶۵ تصرف های درمانی/ مراقبتی )ح-د(

پ-۶۵۱ دوربین های مداربسته در راهرو، حیاط ها، محل پذیرش و صندوق دریافت وجوه)حسابداری(، درهای ورود و خروج نفرات و توقفگاه خودرویی در فضای باز و سرپوشیده و همچنین محیط پیرامونی این تصرف ها نصب شود.

پ-۶۵۲ در اماکن گروه ح-د-۲ و ح-د-۴ رعایت بندهای پ-۲-۲-۲-۲ و پ-۲-۲-۲-۱ الزامی است.

پ-۶۵۳ رعایت بند پ۲-۲-۱ برای کلیه این تصرف ها الزامی است.

پ-۶۵۴ در اماکن ح-د-۲ و ح-د-۴ وجود کمد مجهز به قفل ایمن به تعداد لازم برای نگهداری اموال بیماران و همراهان در هر اتاق الزامی است. همچنین رعایت این بند برای اماکن ح-د-۰ به صورت عمومی بلامانع می باشد.

پ-۶۵۵ در محل انتظار مراجعین در این تصرف ها، محفظه هایی برای شارژ تلفن همراه با قفل مناسب تعبیه شود.

پ-۶۵۶ دوربین های مداربسته در ورودی تصرف های گروه ح-د-۲ و ح-د-۴ با قابلیت تشخیص چهره و در ورودی و خروجی توقفگاه‌های این تصرفها اعم از فضای باز و سر پوشیده باید با قابلیت پلاکخوان نصب شود .

پ-۶۵۷ پیشبینی و نصب تجهیزات اعلام سرقت در تصرفهای ح-د-۱ و همچنین انبار نگهداری لوازم و تجهیزات پزشکی در تصرفهای ح-د-۲ و ح-د-۴ با حداقل درجه حفاظتی نوع ۱ الزامی است.

پ-۶۶ تصرفهای کسبی/ تجاری)ح-ک(

پ-۶۶۱ نصب دوربین مداربسته در ورودی، خروجی و فضای داخلی این تصرف ها، انبار نگهداری محصولات و همچنین چهارسوق و چهارراه‌های ارتباطی بازارهای قدیمی و سنتی الزامی است.

پ-۶۶۲ دردرِ ورودی این تصرفها در صورتی که از نوع شیشهای یا دارای قاب شیشه خور با ابعاد بیش از ۲۱/۴ در ۲۱/۴ متر باشد، نصب حفاظ کرکره‌ای برقی یا فلزی مناسب و مجهز به قفل ایمن بر روی آن الزامی است.

پ-۶۶۳  پیشبینی و نصب تجهزات اعلام سرقت در تصرفهای ح-ک-۲، ح-ک-۰ و ح-ک-۲ با حداقل درجه حفاظتی نوع)۱( و در تصرف های ح-ک-۱، ح-ک-۴ و ح-ک-۵، با درجه حفاظتی نوع)۲( الزامی است. همچنین در صورتی که تصرف های ح-ک-۱ و ح-ک-۴ ، در تصرف ح-ک-۰ قرار گیرند، نصب تجهیزات اعلام سرقت، با درجه حفاظتی نوع)۲( الزامی است.

پ-۶۶۴ در تصرفهای ح-ک-۰، ح-ک-۵، ح-ک-۲ رعایت بند پ۲-۲-۲-۲ الزامی است.

پ-۶۶۵ چیدمان داخلی در تصرفهای ح-ک-۲،ح-ک-۱، ح-ک-۵ و ح-ک-۲ باید به نحوی باشد که محل قرارگیری قفسه اجناس، ویترین های فروش و عرضه کالا؛ منجر به تداخل جمعیتی و کاهش نظارت عمومی نشود  .

پ-۶۶۶ شیشه‌های ویترین ساعت فروشی، موبایل فروشی و نقره فروشیها در تصرف ح-ک-۱ باید از نوع ضد سرقت تجهیزشده با لایه‌های مقاوم ساز حداقل ۴۴۴ میکرون باشد .استفاده از شیشه های با درجه حفاظتی بالاتر )ضد اغتشاش و یا ضد گلوله( اختیاری می باشد.

پ-۶۶۷ در تصرف ح-ک-۲ محلی مناسب برای استقرار عوامل حراست و یا نگهبان با اشرافیت بر مبادی ورودی و خروجی نفرات و خودرو، طراحی و جانمایی گردد.

پ-۶۶۸ در صورت تجمع بیش از ۲۴ واحد از تصرفهای ح-ک-۲، ح-ک-۱، ح-ک-۴ و ح-ک-۵ در یک ساختمان، رعایت موارد زیر الزامی است:

پ-۶۶۸۱ پیش‌بینی محلی مناسب برای استقرار نگهبان در ورودی و خروجی به ساختمان و توفقگاه مجتمع با تجهیزات مناسب جهت پایش تصویری دوربینهای مداربسته نصب شده در راهروها ،توفقگاه و سایر فضاهای مشاعی؛

پ-۶۶۸۲ نصب، دوربین مداربسته با قابلیت پلاکخوانی در ورودی توفقگاه و با قابلیت تشخیص چهره در ورودی و خروجی ساختمان

پ-۶۶۸۳ پیشبینی محلی مناسب با تجهیزات کامل برای پایش تصویری)اتاق مانیتورینگ( کلیه فضاهای مشاع مجتمع)راهروها و…( و توفقگاه،

پ-۶۶۸۴ در مجتمعهایی که پروانه بهره برداری و کاربری واحد به منظور عرضه و فروش محصولات مخاطره آمیز صادر میگردد، باید در طراحی و جانمایی اولیه و نوع همجواری با سایر کاربریها ،کلیه ضوابط ایمنی ذکر شده در مقررات ملی ساختمان و ضوابط خاص ابلاغی مراجع ذیصلاح در ارتباط با این محصولات، پیشبینی و اجراء گردد.

پ-۶۶۹ محل نصب، ابعاد و کیفیت تابلوهای اطلاع‌رسانی و آگهی تبلیغاتی )نوشتار دیواری، الکترونیکی، بنر نوشته( علاوه بر هماهنگی با الزامات مبحث بیستم مقررات ملی ساختمان، باید به‌گونه‌ای باشد که منجر به ایجاد نقطه کور، کاهش نظارت عمومی و مانع پایشهای تصویری نگردد.

پ-۶۶۱۱ نصب تابلوی نام ساختمان مطابق مبحث بیستم مقررات ملی ساختمان و تابلوی پلاک حاوی اطلاعات مرتبط با نوع فعالیت مصوب برای هر واحد تصرف در ورودی آن الزامی است.

پ-۶۶۱۱ در صورت وجود دریچه‌های تهویه و یا کانالهای مربوط به سیستم های سرمایشی و گرمایشی بزرگتر از ابعاد ۱۵/۴ در ۱۵/۴ متر بر روی دیوار بیرونی مجاورت معبر، باید دارای حفاظ ایمن بوده تا امکان نفوذ به داخل میسر نباشد.

پ-۶۶۱۲ تمام ورودی و خروجی مجتمع های تجاری و اداری و بازارهای قدیمی و سنتی باید دارای دردرِ کرکرهای برقی ایمن یا فلزی مناسب و مجهز به قفل ایمن باشند.

پ-۶۶۱۳ در مجتمع و بازارهای قدیمی و سنتی با تصرفهای مختلف رعایت مقررات اختصاصی برای هر تصرف الزامی است و در صورت وجود فضاهای مشترک برای بیش از یک تصرف، الزامات حفاظتی-انتظامی سخت گیرانه تر در آن فضا لازم الاجرا است.

پ-۶۶۱۴ در تمام زیرگروه‌های این تصرف که الزام به احداث محلی مناسب برای استقرار نگهبانی تعیین شده است ،دوربینهای مداربسته و سیستمهای اعلام هشدار سرقت باید به نگهبان مستقر در مجتمع یا ساختمان متصل باشند.

پ-۶۶۱۵ پیشبینی محلی مناسب با تجهیزات کامل برای پایش تصویری)اتاق مانیتورینگ( دوربین های نصب شده در کلیه راهروها، چهارسوق و چهارراه‌های ارتباطی و فضاهای مشاعی تصرف ح-ک-۰ الزامی است.

پ-۶۶۱۶ در تصرف های ح-ک-۴ رعایت موارد زیر الزامی است:

پ-۶۶۱۶۱ طراحی و جانمایی گاو صندوق ایمن ،دارای قفل و رمز هوشمند، غیرقابل حمل و متصل به سیستم اعلام سرقت با درجه حفاظتی نوع)۲( الزامی است.

پ-۶۶۱۶۲ کلیه شیشه‌های به کار رفته در این تصرفها اعم از ویترین، پیرامونی، پیشخوان و… باید از نوع ضدگلوله با ورق پلی کربنات باشد.

پ-۶۶۱۶۳ کف، سقف و دیوارها باید از نوع بتون مسلح با عیار حداقل ۴۵۴ و ضخامت حداقل ۱۴/ متر۴ باشد.

پ-۶۶۱۶۴ نصب سیستم مهساز ضد سرقت هوشمند،

 پ-۶۶۱۶۵ نصب حفاظ کرکرهای برقی ایمن و استاندارد بر روی در ورودی این تصرف،

پ-۶۶۱۶۶ نصب تجهیزات اعلام سرقت با درجه حفاظتی نوع)۲( و اتصال تمام وقت آن به مرکز هشدار الکترونیک.

پ-۶۶۱۶۷ پیشبینی و نصب پدال ،کلید اضطراری اعلام خطر به تعداد لازم و در محل مناسب که به سهولت در اختیار متصدیان قرار بگیرد.

پ-۶۶۱۶۸ پیشخوان فروش باید با ارتفاع مناسب و محدود کننده برای ورود افراد غیرمجاز به پشت آن طراحی و نصب شود.

پ-۶۶۱۶۹ دردرِ ورودی این تصرف باید از نوع فلزی ایمن و دارای قفل برقی قابل کنترل باشد.

پ-۶۷ تصرف های مخاطره آمیز)خ(

پ-۶۷۱ در جایگاه های عرضه سوخت و فرآوردهای نفتی و پالایشگاهی رعایت موارد زیر الزامی است:

پ-۶۷۱۱ نصب راهبند مکانیکی یا هیدرولیکی یا برقی در محلهای ورود و خروج خودرو به محل سوختگیری

پ-۶۷۱۲ نصب دوربین مداربسته با قابلیت پلاکخوان در گذرهای ورودی و خروجی خودور و همچنین نصب دوربین مداربسته با قابلیت تشخیص چهره، مشرف به محل سوختگیری؛

پ-۶۷۱۳ مخازن نگهداری سوخت و ایستگاه تقویت فشار گاز(CNG) باید دارای حفاظ ایمن با ارتفاع مناسب بوده و قابل نفوذ برای افراد غیر مجاز نباشد همچنین تمام نقاط آن تحت پوشش دوربین مداربسته قرار گیرد.

پ-۶۷۱۴ سامانه نرم افزاری دستگاههای نازل سوخت باید به نحوی طراحی شود که در مواقع اضطرار از اتاق مدیریت قابل قطع و وصل باشد.

پ-۶۷۱۵ با رعایت اصول زیباسازی شهری  به نحوی حدود و ثغور این اماکن با موانع و مستحدثات غیرقابل انتقال)حداقل با ارتفاع ۵/۴ متر( محصور شود که تردد خودرو و موتورسیکلت فقط از نقاط مشخص شده)محلهای ورود و خروج( امکان پذیر باشد.

پ-۶۷۱۶ محلی مناسب برای استقرار عوامل حراست و یا نگهبان با اشرافیت بر مبادی ورودی و خروجی خودرو و موتورسیکلت، و محل های سوختگیری و همچنین مخازن نگهداری سوخت و ایستگاه تقویت فشار گاز با تجهیزات کامل جهت پایش تصویری محیط پیرامونی و فضاهای یاد شده ، طراحی و جانمایی گردد.

پ-۶۷۲ با توجه به تنوع و پیچیدگیهای خاص محصولات مخاطره آمیز، ضروری است برای اجرای دقیق تمهیدات و الزامات ایمنی و امنیتی این محصولات به آیین نامه ها و دستور العمل های تخصصی مربوطه رجوع گردد.

 پ-۶۸ تصرف های مسکونی/ اقامتی)م(

پ-۶۸۱ درهای اصلی ورودی به ساختمان در این تصرف)گروه ح-م-۲ تا ح-م-۰( باید دارای شرایط زیر باشند:

پ-۶۸۱۱ از نوع فلزی محکم و ایمن باشد و در صورت استفاده از درهای چوبی کلاسیک، بر روی در، حفاظ ایمن و مناسب نصب شود.

پ-۶۸۱۲ درهای ورودی نفرات و خودرویی به صورت مجزا پیشبینی و نصب گردد.

  پ-۶۸۱۳ در صورت امکان سعی شود در ورودی دارای کتیبه و شیشه خور نباشد و در صورت استفاده از شیشه، عرض آن باید حداکثر ۲۱/۴ متر، یا دارای حفاظ ایمن و مناسب باشد.

پ-۶۸۱۴ دارای قفل ایمن بوده و توپی قفل از سمت بیرون در محفظه فلزی مقاوم قرار گیرد.

پ-۶۸۱۵ در ورودی نفرات، مجهز به جک هیدرولیکی آرام بند باشد.

پ-۶۸۱۶  لولاهای در از سمت داخل بوده و قابل بازشدن یا تخریب نباشد.

پ-۶۸۱۷  از نصب صندوق پستی یا غیره بر روی در ورودی خودداری شود .

پ-۶۸۱۸ درهای ورودی خودرویی از نوع فلزی محکم یا کرکره ای برقی ایمن و مناسب باشد. همچنین در صورتی که توسط جکهای خودکار باز و بسته می شود، جکها باید محکم، ایمن و متناسب با وزن و ابعاد در نصب شوند.

پ-۶۸۱۹ ابعاد درهای ورودی خودرو به گونه‌ای باشد که امکان نفوذِ افراد از زیر یا بالای آن به داخل ساختمان مقدور نباشد .

پ-۶۸۱۱۱ در صورتی که درهای ورودی به ساختمان از نوع دولنگه با بازشوی غیرالکترونیک باشد، چفت لنگه ثابت باید توسط قفل اهرمی محکم یا ابزار دیگر در شرایط عادی تثیبت شود، به نحوی که باز کردن آن از بیرون ممکن نباشد.

پ-۶۸۲ نصب دربازکن تصویری هوشمند با قابلیت ضبط و ذخیره تصاویر در محل ورودی تصرف های )گروه ح-م-۲ تا ح-م-۵( الزامی است.

پ-۶۸۳ محل نصب صفحه کلید دربازکن تصویری باید به گونهای باشد که افراد مراجعه کننده به راحتی قابل رویت باشند. همچنین صفحه کلید و تجهیزات مرتبط باید در محفظه‌ای مقاوم در داخل دیوار یا سکوی مرتبط، به گونه‌ای نصب شود که لبه های آن در فرورفتگی دیوار یا سکو محو و یا به طرق دیگر غیرقابل بازشدن و سرقت باشد.

پ-۶۸۴ درهای ورودی به واحدهای مسکونی گروههای ح-م-۲ تا ح-م-۰ باید دارای شرایط زیر باشند:

پ-۶۸۴۱ در ورودی آن باید از نوع ضد سرقت ایمن باشد.

پ-۶۸۴۲ در ورودی نباید دولنگه، شیشه خور و کتیبه دار باشد.

پ-۶۸۴۳ در صورت استفاده از درهای چوبی کلاسیک ،نصب حفاظ ایمن و مناسب بر روی در الزامی است.

پ-۶۸۵ در تصرفهای گروه ح-م-۴ و ح-م-۰ باید محلی مناسب جهت استقرار نگهبان با رعایت مقررات ذکر شده در بند پ-۵-۹ پیش بینی و اجراء شود .

تبصره ۱در صورتی که در تصرف های زیرگروه ح-م-۴ کاربریهای اداری، تجاری و …نیز وجود داشته باشد، مجموع کاربری های مسکونی، اداری، تجاری و… برای اجرای بند پ-۲-۱-۵ ملاک عمل خواهد بود.

پ-۶۸۶ پیشبینی و نصب تجهیزات اعلام سرقت در تصرفهای ح-م-۲ و ح-م-۱ با حداقل درجه حفاظتی نوع ۱ و در تصرف های ح-م-۴ و ح-م-۰ با درجه حفاظتی نوع نوع ۲ الزامی است.

پ-۶۸۷ دوربین مداربسته در ورودهای اصلی تصرف زیرگروه ح-م-۱، ح-م-۴ و ح-م-۰ باید به نحوی نصب شود که محل تردد نفرات و خودرو به داخل ساختمان) راه پله‌ها و آسانسورها ( به صورت کامل تحت پوشش قرار گیرد.

تبصره ۲در تصرف های ح-م-۴و ح-م-۰ اتصال دوربین های مداربسته و تجهیزات اعلام سرقت به محل استقرار عوامل نگهبانی الزامی است.

پ-۶۸۸ میزان روشنایی، تعداد و فواص ل تیربرقهای خیابان اصلی و فرعی واقع در تصرف ح-م-۰ باید با رعایت ضوابط مبحث سیزدهم و نوزدهم مقررات ملی ساختمان مطابق باشد.

پ-۶۸۹ غرس و نهالکاری درختان و… تا فاصله ۲ متری از بناها و ساختمانها صورت نپذیرد. در صورت وجود درختان در زمان احداث، رعایت مقررات پ-۰-۲-۱ الزامی است.

پ-۶۸۱۱ در تصرف ح-م-۰ رعایت موارد زیر الزامی است:

پ-۶۸۱۱۱ ضمن رعایت اصول زیباسازی شهری، محدوده این تصرف ها از طریق دیوارکشی و نصب حفاظ با ارتفاع مناسب با رعایت بند پ- ۵- ۲- ۵- ۲، محصور شود.

پ-۶۸۱۱۲ محل استقرار نگهبان با رعایت بند پ-۵-۹ در مجاورت درهای ورودی و خروجی، پیشبینی و احداث گردد .

پ-۶۸۱۱۳ تجهیزات مناسب جهت پایش تصویری دوربینهای مداربسته با قابلیت اتصال به تمام دوربینهای نصب شده پیرامونی و محوطه‌ها در اتاق مدیریت مجتمع نصب شود.

پ-۶۸۱۱۴ در صورتی که این تصرف ها مشتمل بر حداقل سه ساختمان آپارتمانی با بیش از ۴۴ واحد باشند، باید ضمن پیش بینی پیشخوان یا اتاق نگهبانی در ورودی هر ساختمان، تجهیزات پایش تصویری)مانیتورینگ( مناسب با قابلیت اتصال به تمام دوربینهای نصب شده در کلیه فضاهای مشاع ساختمان در محل نگهبانی پیشبینی شود.

 پ-۶۸۱۱۵ علاوه بر نصب دوربین مداربسته در کلیه ورودی های هر ساختمان، دوربین مداربسته در تمام فضاهای مشاعی از قبیل محوطه ها، درهای ورود و خروج نفرات، خودرو و همچنین توقفگاه خودرویی در فضای باز و سرپوشیده، محلهای بازی و ورزش کودکان)در صورت وجود(، موتورخانه و… نیز نصب شود.

پ-۶۸۱۱۶ راهبند مکانیکی یا هیدرولیکی یا برقی و سامانه دوربین پلاکخوان در گذرهای ورودی و خروجی خودور نصب شود.

  پ-۶۸۱۱ در صورتی که در تصرف های مسکونی/ اقامتی، تصرفهایی با کاربری غیرمسکونی وجود داشته باشد، باید مقررات اختصاصی آنها نیز اجراء گردد.

پ-۶۸۱۲ در تمام تصرف های )ح-م-۲، ح-م-۱، ح-م-۴ و ح-م-۰(، علاوه بر رعایت ضوابط طرح های توسعه شهری ، تامین توفقگاه حداقل به تعداد واحدهای مصوب در پروانه احداث ساختمان الزامی است .

پ-۶۸۱۳ در تصرف های  ح-م-۵ رعایت موارد زیر الزامی می باشد:

پ-۶۸۱۳۱ دوربین مداربسته در تمام فضاها از قبیل راهرو (با پوشش کامل به در واحدهای اقامتی)، حیاط، محل پذیرش و صندوق دریافت وجوه، درهای ورود و خروج نفرات به تصرف و توقفگاه خودرویی در فضای باز و سرپوشیده و همچنین محیط پیرامونی این تصرف، نصب گردد.

پ-۶۸۱۳۲ رعایت بندهای پ-۲-۲-۲-۲ و پ-۲-۲-۲-۱ الزامی است.

پ-۶۸۱۳۳ نصب گاوصندوق هوشمند و الکترونیکی در داخل کمد جهت نگهداری اموال و اشیاء مراجعین،

پ-۶۸۱۳۴ جانمایی و نصب راه‌بند متحرک الکترونیکی در ورودی توفقگاه اعم از فضای باز یا سرپوشیده،

پ-۶۸۱۳۵ محلی مناسب برای نگهداری امانات و وسایلِ همراه پذیرش شدگان و مراجعه کنندگان در نظر گرفته شود.

پ-۶۸۱۳۶ علاوه بر رعایت ضوابط طرح های توسعه شهری، تامین توفقگاه حداقل به تعداد واحدهای اقامت در پروانه احداث ساختمان الزامی است.

تبصره ۳ استفاده از تجهیزات حفاظت الکترونیک و هوشمند در ارتقاء امنیت ساختمان و پیشگیری از سرقت در تصرف های موضوع این پیوست فراتر از الزامات گفته شده، بلامانع می باشد.