نظامنامه متحدالشکل نمودن البسه برای شهر و قصبات

تاریخ تصویب: ۱۳۰۷/۱۱/۰۳
شماره ثبت: ۶۹۴۹ - ۱۳۰۷/۱۱/۶
تاریخ انتشار: ۱۳۰۷/۱۱/۰۷
اطلاعات بیشتر:

انتشار برای نخستین بار در نظامات

اصلاح نظامنامه متحدالشکل نمودن البسه و حذف کلاه پهلوی

فصل اول – در تعریف لباس متحدالشکل

ماده ۱ – لباس متحدالشکل که موسوم به لباس پهلوی خواهد بود عبارت است از کلاه پهلوی و اقسام لباس کوتاه اعم از نیم تنه (یقه عربی یا یقه برگردان) و پیراهن و غیره و شلوار، اعم از بلند یا کوتاه یا مچ پیچ‌دار.

[به موجب مصوبه ۱۳۱۴/۴/۱۶، «کلاه پهوی» مبدل به «کلاه بین‌المللی» شد.]

ماده ۲ – پوشیدن لباس دیگر جز آنچه در ماده ۱ ذکر شده است و همچنین بستن شال، ممنوع است.

ماده ۳ – برای ساکنین شهرها بالاپوش معمولی عبارت است از اقسام پالتو ولی بالاپوشهای دیگر که برای حفظ از سرما یا در موقع مسافرت استعمال میشود، از این قاعده مستثنی است.

ماده ۴- [نسخ ۱۳۱۴/۴/۱۶]

[کلاه پهلوی باید متحدالشکل و بدون علایم ممیزه باشد و استعمال کلاه از اجناسی که رنگ آنها زننده باشد ممنوع است.]

ماده ۵ – اولیای کودکان ذکورى که موقع لباس معمولی پوشیدن آنها رسیده باشد، مسئول پوشیدن لباس متحدالشکل آنها خواهند بود.

ماده ۶ – [نسخ ۱۳۱۴/۴/۱۶]

[شوفرها و میکانیسینها و آهنگران و شکارچیان در استعمال کلاه مخصوص خود در موقع اشتغال بکار آزادند.]

ماده ۷ – در مواقع کار، پوشیدن پیراهن بلند و یا آویختن پیش‌بند برای کارگران آزاد است.

فصل دویم – در مستثنیات

ماده ۸ – مراجع تقلید مذکور در فقره ۱ از ماده ۲ قانون متحدالشکل نمودن البسه، عبارتند از اشخاصی که مرجعیت و قبول عامه آنها حیّاً و میّتاً مسلم باشد، از قبیل مرحومین آیات الله شیرازی و خراسانی و مازندرانی و یزدی و حضرات آیات الله نائینی و اصفهانی و آقا شیخ عبدالکریم.

ماده ۹ – مجتهد مجاز مذکور در فقره ۱ از ماده ۲ قانون، به اشخاصی اطلاق می‌شود که از یکی از مراجع تقلید، تصدیق و اجازه‌نامه اجتهاد در دست داشته و شغل شاغل آنان تصدی به امور شرعیه باشد.

تبصره – حکّام شرع عدلیه، در حکم مجتهدین مجاز خواهند بود.

ماده ۱۰ – در صورتی که در قصبات اشخاصی که دارای اجازه‌نامه از طرف مراجع تقلید باشند وجود نداشته باشند، مرجعیت امور شرعیه در آن قصبات با کسی خواهد بود که با احراز صلاحیت و وثوق اهل محل، از طرف مجتهد اعلم ایران اجازه مداخله در امور شرعیه را داشته باشد.

ماده ۱۱ – مفتیان اهل سنت و جماعت مذکور در فقره ۳ از ماده ۲ قانون، کسانی هستند که در جامعه اهل تسنن مقبولیت عامه داشته و از طرف دو نفر از مفتیان مسلم اهل سنت و جماعت اجازه فتوی و به امور روحانی آنها اشتغال داشته باشند.

ماده ۱۲ – پیشنماز دارای محراب مذکور در فقره ۴ از ماده ۲ قانون، کسی است که در یکی از مساجد دارای محراب مخصوصی بوده و هر روزه نماز جماعت را در آن محراب اقامه نماید.

تبصره – مساجد کوچک که دارای محرابی نباشند، در حکم مسجد یک محرابی خواهند بود.

ماده ۱۳ – محدثین مذکور در فقره ۵ از ماده ۲ قانون، کسانی هستند که قوه تشخیص حدیث صحیح از سقیم را داشته، و دارا بودن این قوه تشخیص بوسیله دو نفر از مجتهدین مجاز تصدیق شده باشد. علاوه بر این باید معروف به حسن اخلاق باشند.

ماده ١۴ – طلاب مشتغلین به فقه و اصول مذکور در فقره ۶ از ماده ۲ قانون، عبارت از اشخاصی هستند که استمراراً به تحصیل فقه و اصول مشغول بوده و از طرف وزارت معارف بر طبق نظامنامه مخصوص، به آنها تصدیق طلبه‌گی داده شده باشد.

ماده ۱۵-  فقه و اصول و حکمت الهی مذکور در فقره ۷ از ماده ۲ قانون، کسانی هستند که از مراجع تقلید و یا از وزارت معارف اجازه تدریس داشته و مستمراً مشغول تدریس باشند.

ماده ١۶ – روحانیون ایرانیان غیرمسلم مذکور در فقره ۸ از ماده ۲ قانون، کسانی هستند که اجازه تصدی امور مذهبی خود را از رؤسای روحانی درجه اول مذهب خود، مقیمین ایران تحصیل کرده باشند.

ماده ۱۷ – وزارت معارف برای اجرای وظایفی که بر طبق قانون و بموجب مواد این نظامنامه بر عهده او محول خواهد بود، نظامنامه تنظیم کرده و بعد از تصویب هیئت وزراء به اطلاع عمومی رسانیده و بموقع اجرا خواهد گذاشت.

ماده ۱۸ – حکام یا مامورین نظمیه در مرکز و ولایات بر حسب تشخیص وزارت داخله، مکلف خواهند بود که قبل از موعد اجرای قانون، تصدیقنامه‌های معافیت مجتهدین مجاز و مراجع امور شرعیه قصبات و مفتیان اهل سنت و جماعت و پیشنمازان دارای محراب و محدثین و طلاب مشتغلین به فقه و اصول و مدرسین فقه و اصول و حکمت الهی و روحانیون ایرانیان غیرمسلم را در حدود مقررات قانون و نظامنامه، پس از ملاحظه اسناد و مدارک آنها به آنها بدهند.

فصل سیم – در مجازات متخلفین

ماده ۱۹متخلفین از این نظامنامه مطابق ماده ۳ قانون متحدالشکل نمودن البسه مجازات خواهند شد.

ماده ۲۰ – وجوه جرایم ماخوده بر حسب ماده ۳ قانون، به توسط محاکم مربوطه جمع‌آوری و به بلدیه محل تحویل خواهد شد که به مصرف تهیه لباس متحدالشکل برای مساکین آن محل برسد.

این نظامنامه که مشتمل بر سه فصل و ۲۰ ماده است در جلسه ۳ بهمن‌ماه ۱۳۰۷ به تصویب هیئت محترم دولت رسیده است.

۸ بهمن‌ماه ۱۳۰۷

وزیر داخله – حسین سمیعی

دسته‌ها