ماده اول – حداقل کمک خرج تحصیل برای هر یک از محصلین دارالمعلمین عالی که مشمول ماده دوم قانون مصوب ۲۱ آذر ماه ۱۳۰۸ [قانون طرز اعطای کمک خرج به محصلین دارالمعلمین عالی و ترتیب استخدام آنها پس از فراغت از تحصیل] بشوند ماهیانه ۱۵ تومان خواهد بود.
ماده دوم – کمک خرج مزبور همه سال در اول شهریور از طرف وزارت معارف تعیین و ابلاغ خواهد شد و در تمام سال تحصیلی که عبارت از ۱۵ شهریور تا ۱۵ شهریور سال بعد است پرداخت میشود.
تبصره ۱ – کمک خرج مزبور همهساله به طور تساوی تقسیم خواهد شد.
تبصره ۲ – محصلینی که به موجب این نظامنامه استحقاق کمک خرج پیدا میکنند (به شرط دوام تحصیل) تا آخر دوره تحصیلی کمک خرج مزبور را دریافت خواهند داشت.
ماده سوم – داوطلبان کمک خرج تحصیل در اول شهریور تقاضانامه خود را توسط دفتر مدرسه به وزارت معارف تقدیم میدارند وزارت معارف راجع به عدم بضاعت تقاضاکنندگان تحقیقات لازمه نموده و برای کسانی که استحقاق آنها محرز شود کمک خرج مقرر را منظور میدارد.
ماده چهارم – در صورتی که با شرط عدم بضاعت عده از پانزده نفر تجاوز نماید کمیسیون مرکب از یک نفر از اعضای شورای عالی معارف و رییس مدرسه دارالمعلمین و رییس اداره معارف تشکیل و بر طبق فقره ۲ از ماده دوم قانون کسانی که استحقاق دریافت شهریه دارند تعیین و به وزارت معارف راپرت داده میشود.
تبصره – محصلینی که در سنوات قبل کمک خرج تحصیل دریافت میداشتهاند با تساوی شرایط حق تقدم خواهند داشت.
ماده پنجم – محصلینی که داوطلب ورود به مدرسه دارالمعلمین عالی میباشند علاوه بر داشتن تصدیقنامه کامل متوسطه باید دارای شرایط ذیل باشند:
الف – از مدارسی که در آنجا تحصیلات ابتدایی و متوسطه را به آخر رسانیدهاند تصدیق حسن اخلاق در دست داشته باشند که در آنجا کاملاً رفتار پسندیده و اطاعت کامل و لیاقت محصل در اوان تحصیل تصریح شده باشد.
ب – در بدو ورود در نزد دو نفر طبیب که وزارت معارف معین مینماید دقیقاً معاینه طبی شده و تصدیق صحت مزاج حاصل نمایند.
ج – اوراق تحصیلی که به محصلین در مدرسه متوسطه داده شده است بایستی ضمیمه تقاضانامه ورود به مدرسه شود.
ماده ششم [اصلاحی ۱۳۱۷/۷/۳]
تحصیلات مدرسه دارالمعلمین برای داوطلبان شغل معلمی مجانی است لکن محصلین مزبور بایستی تعهدنامه به مضمون ذیل تسلیم دفتر مدرسه نمایند:
امضاکننده ذیل… فرزند… که بر طبق سواد مصدق ورقه هویت… که منضم به این ورقه است در تاریخ… در شهر… تولد یافته و اسم خانوادگیم… است تعهد مینمایم که تحصیلات خود را در رشته… شعبه… مدرسه دارالمعلمین عالی به پایان رسانده و در تمام مدت تحصیل کاملاً مطیع مقررات و تعلیمات اولیای مدرسه بوده و پس از اختتام تحصیلات در مدرسه دولتی که وزارت معارف معین نماید به خدمت معلمی اشتغال ورزم و الا از عهده پرداخت کلیه هزینه که دولت درباره من نموده است برآیم.
تبصره ۱ – در صورتی که محصل داوطلب پدر یا ولی دیگری که متکفل مخارج داوطلب باشد داشته باشد بایستی او نیز تعهدنامه فوق را امضاء کرده و اجرای تعهد را ضمانت نماید.
تبصره ۲ – خرج تحصیل به محصلینی اعطاء میشود که داوطلب معلمی باشند و تعهدنامه فوق را تسلیم نمایند.
ماده هفتم [اصلاحی ۱۳۱۷/۷/۳]
دانشجویانی که داوطلب دبیری نباشند و در موقع ورود تعهد نسپارند بایستی شهریه دانشسرای عالی را بپردازند.
ماده هشتم – در صورتی که در ضمن سنوات تحصیلی یکی از محصلین در امتحان سالیانه دو سال متوالی از امتحان مردود شود از مدرسه اخراج خواهد شد.
ماده نهم – همهساله صورت اسامی فارغالتحصیلهای مدرسه دارالمعلمین به انضمام دوسیه هر محصل مشتمل بر کلیه اوراق تحصیلی و نمرههای امتحانیه سالیانه مشارالیهم و سواد تصدیقنامه تحصیلات متوسطه و سایر اوراق مربوطه از طرف مدرسه تسلیم وزارت معارف میشود که به فراخور لیاقت و تناسب شعبه که در آن به رتبه لیسانس نایل شدهاند شغل تدریس آنها تشخیص و ابلاغ شود و از صورت اسامی مذکور یک نسخه به هر یک از وزارتخانهها ارسال خواهد شد که بر طبق ماده پنجم قانون مصوب ۲۱ آذرماه ۱۳۰۸ از استخدام مشارالیهم بدون موافقت وزارت معارف خودداری نمایند.
تبصره – در صورتی که خدمت یکی از آنها محل حاجت واقع نگردید وزارت معارف عدم احتیاج خود را به استخدام آن شخص به خود او رسماً ابلاغ خواهد کرد.
این نظامنامه که مشتمل بر نه ماده است در تاریخ هفدهم اسفندماه یک هزار و سیصد و هشت شمسی به تصویب کمیسیون معارف مجلس شورای ملی رسیده و به موجب قانون مصوب ۲۱ آذر ماه ۱۳۰۸ قابل اجرا است.
رییس مجلس شورای ملی – دادگر