استاندار محترم و رئیس شورای برنامه ریزی و توسعه استان سمنان
شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه ﻣﻮﺭﺥ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹ ﻃﺮﺡ ﻭﯾﮋﻩ ﺣﻔﺎﻇﺖ ﻭ ﺍﺣﯿﺎﺀ ﺑﺎﻓﺖ ﺗﺎﺭﯾﺨﯽ ﺷﻬﺮ میامی ﻣﺼﻮﺏ ﺟﻠﺴﻪ ﻣﻮﺭﺥ ۱۴۰۳/۵/۱۷ ﮐﻤﯿﺴﯿﻮﻥ ﻣﺎﺩﻩ ﭘﻨﺞ ﺷﻬﺮمیامی ﺭﺍ ﺩﺭ ﺭﺍﺳﺘﺎﯼ ﺍﺟﺮﺍﯼ ﻣﺎﺩﻩ (۳) ﻗﺎﻧﻮﻥ ﺣﻤﺎﯾﺖ ﺍﺯ ﻣﺮﻣﺖ ﻭ اﺣﯿﺎﺀ ﺑﺎﻓﺖ ﻫﺎﯼ ﺗﺎﺭﯾﺨﯽ ـ ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ ﻭ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺗﺠﻠﺴﻪ ﻣﻮﺭﺥ ۱۴۰۳/۸/۲۲ ﮐﻤﯿﺘﻪ ﻓﻨﯽ ﺷﻤﺎﺭﻩ ﺳﻪ ﻣﻮﺭﺩ ﺑﺮﺭﺳﯽ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺩ ﻭ ﺿﻤﻦ ﺗﺼﻮﯾﺐ ﻃﺮﺡ ﻣﻘﺮﺭ ﻧﻤﻮﺩ ﺍﺳﻨﺎﺩ ﻃﺮﺡ ﺑﺎ ﺍﻋﻤﺎﻝ ﺍﺻﻼﺣﺎﺕ ﺯﯾﺮ ﺗﻮﺳﻂ ﺩﺑﯿﺮ شورای عالی ﺍﺑﻼﻍ ﺷﻮﺩ.
۱. با توجه به تأکیدات سند آمایش استان سمنان بر گسترش گردشگری ملی و فراملی طبیعی و تاریخی در استان و تعیین محور دامغان ـ شاهرود (بسطام) ـ میامی، به عنوان محور گردشگری تاریخی و فرهنگی، برنامه های موضوعی به منظور معرفی بافت تاریخی میامی و تقویت جایگاه آن در محور گردشگری تعیین شده در سند آمایش، تدوین شده و با همکاری اداره کل میراث فرهنگی استان اجرایی گردد.
۲. مسیر پیوسته گردشگری در قالب زنجیره ای از مواضع واجد ارزش های طبیعی و تاریخی بافت (شامل کاروانسرا، نارنج قلعه، مجموعه قلعه حکومتی، مسیر قنات، آب انبارها و بناهای تاریخی)، تعیین شده و ضوابط ویژه برای عرصه های عمومی (کف، جداره، مبلمان شهری و …)، نمای ابنیه، کوچه باغ ها و فعالیت ها ارائه گردد. مسیر یاد شده با تمهیدات کالبدی و ایجاد نشانه های مناسب به معابر پیرامون بافت، به ویژه بافت شهری هم پیوند بافت تاریخی متصل گردد.
۳. در خصوص باغات پیرامون بافت تاریخی و آسیاب های تاریخی میامی، که در هم پیوندی با بافت تاریخی قرار داشته و واجد ارزشهای تاریخی می باشد، لیکن در محدوده تاریخی اعلام شده توسط وزارت میراث فرهنگی قرار ندارد، سیاستها و راهکارها و ضوابط حفاظتی ارائه شده و در طرح های توسعه شهری لازم الرعایه گردد.
۴. با عنایت به مرکزیت محدوده نارنج قلعه در ساختار تاریخی بافت و وجود بناهای مخروبه و اراضی فاقد بنا در آن محدوده، به منظور ایجاد زمینه های سرزندگی بافت مسکونی پیرامون نارنج قلعه، در محدوده پلاک های مذکور، عرصه عمومی با فعالیت های مرتبط برای حضور گردشگران و ساکنان در ارتباط با تکیه، آب انبار و در پیوستگی با ساختار بافت تجهیز و پیش بینی شود. طرح مذکور، به عنوان یک پروژه موضعی همراه با شناسنامه کامل در اسناد طرح، معرفی شده و با همکاری شرکت بازآفرینی شهری اجرایی گردد.
۵. با توجه به اهمیت نظام تقسیم و تسهیم آبرسانی بافت تاریخی، شامل شبکه قناتها، آب انبارها و مسیرهای سیلابی مرتبط، آسیاب ها و یخدان ها، این نظام با همکاری شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی استان مستند سازی گردد. همچنین بناهای واجد ارزش شناسایی شده، بر اساس اولویت بندی که توسط شهرداری و میراث فرهنگی استان تعیین می شود، مستندسازی گردد.
۶. با توجه به تعدد بناهای مخروبه و اراضی بایر (که در اثر تخریب بناها ایجاد شده اند) در محدوده هایی از درون بافت (از جمله محدوده پیرامون نارنج قلعه و سایرمحدوده های با تمرکز اراضی فاقد بنا و مخروبه) و ضرورت مداخله مستقیم به منظور ساماندهی بخش های مخروبه و متروکه بافت، احداث مسکن با الگوهای متناسب با بافت و نیازهای سکونتی خانواده های جوان، به عنوان یکی از پروژه های موضعی تعریف شده و با مشارکت شرکت بازآفرینی عملیاتی گردد.
۷. کاربری آموزشی در مقیاس محله تأمین شده و سایر کاربری های خدمات عمومی پیش بینی شده در بافت، با استفاده از ظرفیت ستاد بازآفرینی استان عملیاتی شود.
۸. نقشه نوع مداخله (احیا، مرمت، استحکام بخشی، نوسازی و غیره) و ضوابط و مقررات احداث بنا شامل توده گذاری، سطح اشغال و ارتفاع به تفکیک هرکدام از پلاک ها تدوین و ساختار ضوابط و مقررات طرح بر این اساس اصلاح گردد. ارائه نمونه های معماری بنا متناسب با نیازهای معاصر در تطابق با الگوهای توده گذاری بومی و ارائه نمونه های نمای ابنیه ضروری می باشد.
۹. عرصه و حریم قنات های موجود در بافت تاریخی و ضوابط مربوطه بر اساس استعلام از شرکت آب منطقه ای (به صورت رقومی) در نقشه ها درج شده و ضوابط و مقررات به منظور پایداری ابنیه در هنگام مرمت و نوسازی بناها ارائه شود.
۱۰. با توجه به عرض کم معابر درون بافت و تعدد بناهای ارزشمند، ضروری است پارکینگ عمومی، متناسب با نیاز ساکنان و گردشگران با استفاده از ظرفیت اراضی فاقد بنا که دارای دسترسی مناسب می باشند، در لبه های بافت تامین گردد.
۱۱. تعداد طبقات در محدوده بافت، حداکثر ۲ طبقه روی زمین تعیین می گردد و جزء اساس طرح است.
۱۲. درخصوص ضوابط تجمیع قطعات، ضوابط تشویقی متناسب، به منظور رسیدن به حداقل مساحت قطعه یا دانه بندی تاریخی قطعه ارایه شود.
۱۳. در اسناد نهایی راهکارهای موثر و عملیاتی در خصوص مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، با توجه به مخاطرات تهدید کننده بافت از جمله زلزله، سیل و فرونشست، وفق مصوبات مربوطه و رعایت الزامات حفاظتی بافت تدوین و وظایف هر کدام از دستگاه های مسئول مشخص شود. در این خصوص ضروری است ضوابط مقاوم سازی و افزایش ایمنی و امنیت ساباط ها ارائه گردد.
۱۴. درخصوص روشهای جبران محدودیت های توسعه، راهکارهای تشویقی عام مندرج در مصوبه مورخ ۱۴۰۳/۵/۱ شورای عالی در مورد «راهکارهای تشویقی با هدف احیا و تقویت سکونت در محدوده بافتهای تاریخی ـ فرهنگی کشور» در قالب ضوابط و مقررات طرح حاضر، تدقیق و ارائه گردد.
۱۵. نقشه سلسله مراتب شبکه معابر، مطابق آیین نامه طراحی راههای شهری مصوب ۱۳۹۹ شورای عالی، اصلاح و تکمیل شود.
۱۶. پروژه های موضعی و موضوعی و طراحی فضای شهری، همراه با شناسنامه طرح، دستگاه تهیه کننده و همکار، شیوه های تامین مالی و چهارچوب های محتوایی و فرایندی، بر اساس اولویت بندی مسائل کلیدی و عاجل بافت و الزام به رعایت ضوابط و مقررات مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان ارائه شده و بر روی نقشه مشخص گردد.
۱۷. با توجه به مفاد ماده (۱۶) قانون حمایت از مرمت و احیاء بافتهای تاریخی ـ فرهنگی، مبنی بر تشکیل ساختار مناسب اداری در شهرداری های شهرهای دارای بافت تاریخی ـ فرهنگی، لازم است ساختار ویژه ای در شهرداری میامی به منظور اجرای طرح ویژه حفاظت و احیاء با حضور نمایندگان اداره کل راه و شهرسازی، میراث فرهنگی و شهرداری میامی تشکیل شده و سازوکار آن در طرح پیش بینی گردد.
۱۸. اسناد و مدارک نهایی طرح، شامل پلان سیاست گذاری، نقشه ساختار فضایی پیشنهادی، نقشه کاربری وضع موجود و پیشنهادی، نقشه پیشنهادی شبکه معابر، نقشه ارزش های بافت، نقشه دفع آب های سطحی، نقشه نوع مداخله و ضابطه ساخت به تفکیک پلاک، نقشه معرفی پروژه های طراحی فضای شهری، نقشه اساس طرح و آستانه های مغایرت اساسی، به عنوان اسناد نهایی طرح ارائه شود.
مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعکاس و اقدام اعلام می شود. خواهشمند است در اجرای ماده ۴۲ آئین نامه نحوه بررسی طرح ها و . . . دستور فرمائید مدارک طرح با اعمال اصلاحات جهت ابلاغ در اختیار دبیرخانه شورای عالی قرار گیرد.
معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ـ غلامرضا كاظمیان