مصوبات جلسه شماره (۱۳۶) ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز: ۱- ضوابط اختصاصی خرید، فروش، حمل و نگهداری آرد ۲- ضوابط اختصاصی خرید، فروش، حمل و نگهداری گروه کالایی پوشاک، اجزاء پوشاک، کیف، کفش و منسوجات

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
تاریخ انتشار: ۱۴۰۴/۰۱/۰۷

شماره ۲۰۳۷۴۹/۰۳/ص –  ۱۴۰۳/۱۲/۲۵

جناب آقای اكبرپور

مدیرعامل  و رئیس محترم هیئت مدیره روزنامه رسمی كشور

پیرو برگزاری جلسه روز سه شنبه تاریخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱ ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز، نظر به توشیح مصوبات این جلسه توسط رئیس جمهور محترم (پیوست ۱)، با توجه به اینكه مطابق حكم مقرر در ماده (۱۰) آیین نامه اجرایی تبصره (۲) ماده (۳) قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز، (موضوع مصوبه شماره ۱۰۳۰۵/ت۶۰۲۰۱هـ تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۲۷ هیأت محترم وزیران)، آن دسته از مصوبات ستاد كه علاوه بر دستگاه های اجرایی برای سایر مردم حق و تكلیف ایجاد می نماید، پانزده روز پس از انتشار در روزنامه رسمی لازم الاجرا می باشند: خواهشمند است دستورات مقتضی پیرامون چاپ و انتشار بندهای (۲) و (۳) مصوبات صدرالاشاره (پیوست شماره ۲) در روزنامه رسمی كشور را صادر فرمایید.

علی رضا رشیدیان


ضوابط اختصاصی خرید، فروش، حمل و نگهداری آرد

ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در جلسه شماره (۱۳۶)، برگزار شده در تاریخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱، به استناد ماده (۲) دستورالعمل تبصره (۴) الحاقی ماده (۱۸) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (تصویب نامه شماره ۱۳۸۸۶۴/ت۵۲۹۷۱هـ تاریخ ۱۳۹۵/۱۱/۹ و اصلاحی به شماره ۱۰۶۶۸۹/ت۵۵۶۷۹هـ تاریخ ۱۳۹۷/۰۸/۱۴ هیأت وزیران) و نیز بر اساس ماده (۳) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی، ضوابط اختصاصی خرید، فروش، حمل و نگهداری آرد را در ۱۸ ماده و ۱۱ تبصره به شرح مواد آتی مصوب و تعیین نمود: که در تاریخ ۱۴۰۳/۱۲/۰۱ به تأیید رئیس جمهور رسید.

فصل اول ـ تعاریف

ماده ۱ـ عبارات موجود در این تصویب نامه در معانی مشروح زیر به کار می رود:

الف ـ قانون: قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۱۳۹۲/۱۰/۰۳ با اصلاحات بعدی

ب ـ آرد: آرد فله و یا دارای بسته بندی تولیدشده از گندم (اعم از آرد تهیه شده از گندم متعلق به بخش دولتی یا خصوصی)

پ ـ سامانه سیما: سامانه یکپارچه مدیریت آرد (به آدرس اینترنتی https://gflour.banksepah.ir که در صورت تغییر، آدرس اینترنتی جدید توسط وزارت جهاد کشاورزی اعلام خواهد شد)

ت ـ فاکتور فروش آرد: سندی است که به ازای هر سفارش آرد از طریق سامانه سیما صادر می شود و شامل کل اطلاعات زیر می باشد:

۱) اطلاعات فروشنده آرد

۲) اطلاعات خریدار آرد

۳) اطلاعات آرد خریداری شده به همراه تعداد کیسه (یا بسته) و وزن آرد

۴) اطلاعات راننده و خودروی حمل کننده و مبدأ و مقصد آرد

تبصره ـ در موارد حمل درون شهری چنانچه بارگیری آرد از مبدأ کارخانه تولید آرد از گندم نباشد، ثبت اطلاعات راننده و خودروی حمل کننده در فاکتور فروش آرد الزامی نیست.

ث ـ اعضای زنجیره تامین: کلیه اشخاصی که از مرحله تولید یا واردات آرد تا تحویل آن به مصرف کننده نهایی در امر خرید، فروش، حمل یا نگهداری آرد، فعالیت می نمایند.

تبصره ـ اشخاص حقیقی یا حقوقی مصرف کننده آرد که دارای مجوز از سوی مراجع ذی صلاح می باشند: مانند واحدهای خبازی، قنادی، واحدهای تولید ماکارونی و نشاسته که اطلاعات آن ها در سامانه سیما ثبت شده باشد، جزء اعضای زنجیره تأمین هستند.

فصل دوم ـ ضوابط خرید

ماده ۲ـ خریداران آرد موظفند این کالا را تنها از اعضای زنجیره تأمینی که مشخصات آن ها در سامانه سیما ثبت و مورد تأیید قرارگرفته، خریداری نمایند.

ماده ۳ـ خریداران آرد، جهت خرید آرد، ملزم به ثبت سفارش خرید در سامانه سیما می باشند. تا زمانی که فروشنده، سفارش خرید را در سامانه مذکور تأیید ننماید، سفارش خرید ثبت شده توسط خریدار بلااثر است. خرید آرد باید با سفارش تأیید شده توسط فروشنده انجام گردد.

ماده ۴ـ صورتحساب (فاکتور) موضوع ماده (۶) دستورالعمل تبصره (۴) الحاقی ماده (۱۸) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (تصویب نامه شماره ۱۳۸۸۶۴/ت۵۲۹۷۱هـ تاریخ ۱۳۹۵/۱۱/۰۹ و اصلاحیه شماره ۱۰۶۶۸۹/ت۵۵۶۷۹هـ تاریخ ۱۳۹۷/۰۸/۱۴ هیأت وزیران)، برای آرد، سند الکترونیکی تأییدشده ماده (۳) است.

فصل سوم ـ ضوابط فروش

ماده ۵ ـ فروش آرد صرفاً به اعضای زنجیره تأمینی که مشخصات آن ها در سامانه سیما مورد تأیید قرار گرفته است، مجاز می باشد.

ماده ۶ ـ فروش آرد صرفاً در صورتی مجاز است که فروشنده، سفارش مربوطه را در سامانه سیما تأیید نموده باشد.

ماده ۷ـ آردی که جهت مصرف به اشخاص موضوع تبصره بند (ث) ماده (۱) تحویل شده است، تحت هیچ عنوانی قابل فروش نیست.

تبصره ـ آرد تحویل شده به واحدهای خبازی، تحت هیچ عنوانی قابل فروش نیست.

فصل چهارم ـ ضوابط حمل

ماده ۸ ـ شرکت ها و مؤسسات حمل ونقل موظفند اطلاعات مربوط به حمل بین شهری آرد مانند «مبدأ»، «مقصد» و «میزان» را به منظور اخذ سند حمل در زیرسامانه حمل ونقل موضوع بند (ث) فصل دوم آیین نامه اجرایی مواد (۵) و (۶) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، به صورت صحیح ثبت نمایند و حمل کننده این کالاها موظف است پیش از حمل بین شهری، سند حمل صادره از سامانه مذکور را از شرکت ها یا مؤسسات حمل ونقل دریافت نماید و از مطابقت اطلاعات سند حمل با محموله خود اطمینان حاصل نماید. حمل آرد باید با سند حمل منطبق با محموله انجام گردد.

تبصره ۱ـ ضوابط این ماده صرفاً در خصوص حمل بین استانی جاری است و حمل بین شهری درون یک استان از این ماده خارج است.

تبصره ۲ـ حمل بین استان تهران و البرز از شمول این ماده خارج است.

تبصر۳ـ حمل از طریق وانت از شمول این ماده خارج است.

تبصره ۴ـ استثنائات مذکور در تبصره های (۱)، (۲) و (۳) صرفاً از شمول این ماده خارج است و احکام مقرر در قوانین و مقررات دیگر از جمله جریمه نداشتن بارنامه، جاری است.

ماده ۹ـ هر گونه حمل آرد باید با فاکتور فروش آرد انجام گردد.

تبصره ـ در مواردی که حمل آرد بدون انجام خرید و فروش باشد، «سند جابجایی» ثبت شده در سامانه سیما جایگزین «فاکتور فروش آرد» موضوع این ماده می شود.

فصل پنجم ـ ضوابط نگهداری

ماده ۱۰ـ نگهداری کننده آرد ملزم به ثبت اطلاعات محل های نگهداری (انبارها و مراکز نگهداری)، موجودی اولیه، ورود و خروج کالا در سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا می باشد. اطلاعات ثبت شده محل نگهداری در سامانه مذکور باید با موجودی آن محل نگهداری در هرلحظه مطابقت کامل داشته باشد.

فصل ششم ـ ضوابط عمومی

ماده ۱۱ـ ضوابط مندرج در این مصوبه درخصوص خرید، فروش، حمل و نگهداری آرد و ضمانت اجرای تخلف از آن ها که در قانون تعیین شده است، صرفاً در مواردی که این اعمال به صورت تجاری باشد، جاری است.

تبصره ـ خرید، فروش، حمل یا نگهداری آرد در صورتی تجاری محسوب خواهد شد که با توجه به شواهد امر از قبیل ظواهر مرتکب، حجم کالا، نحوه نگهداری یا حمل، زمان و مکان کشف، عرفا برای امر تجاری باشد.

ماده ۱۲ـ خرید، فروش، حمل یا نگهداری آرد با مجوز خاص صادره توسط اداره کل غله و بازرگانی استان در موارد مرتبط با نهادهای نظامی و امنیتی و همچنین موارد نیاز گسترده عموم مانند بلایای طبیعی، مراسم اربعین و راهیان نور از شمول ضوابط این مصوبه مستثنی است. اداره کل غله و بازرگانی استان ضرورت صدور مجوز خاص را در مجوز صادره قید می نماید.

ماده ۱۳ـ ضوابط مندرج در این مصوبه در خصوص آردهایی که در واحدهای بسته بندی آرد که برای مصرف خانگی یا نظایر آن بسته بندی شده است، چنانچه دارای بسته بندی ۲ کیلوگرم و کمتر از آن باشد، اعمال نمی شود.

تبصره ـ منظور از واحدهای بسته بندی موضوع این ماده، کارخانه ها یا کارگاه های دارای مجوز فعالیت است که بدون دخالت در امر تولید آرد از گندم، صرفاً نسبت به بسته بندی آرد اقدام می نمایند.

ماده ۱۴ـ شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران به منظور اجرای ضوابط خرید، فروش، حمل و نگهداری آرد، حسب مورد ملزم به تبادل سیستمی اطلاعات به صورت برخط و فراهم نمودن امکان دریافت گزارش مشکلات احتمالی و رسیدگی و رفع آن ها است.

ماده ۱۵ـ در صورتی که به دلیل اشکال فنی سامانه سیما، امکان ثبت و اصلاح اطلاعات در آن فراهم نباشد، اعضای زنجیره تأمین باید پس از رفع اشکال، در اسرع وقت نسبت به ثبت و اصلاح اطلاعات اقدام نمایند.

ماده ۱۶ـ مناطق ویژه اقتصادی و مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی مشمول رعایت ضوابط تعیین شده در این مصوبه هستند. تعلیق و یا تغییر احکام و مقررات این تصویب نامه توسط شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی، در این مناطق امکان پذیر نمی باشد.

ماده ۱۷ـ ارزش موضوع ماده (۴۷) قانون درخصوص هرکیلوگرم آرد موضوع این مصوبه، معادل ۱۵۰درصد قیمت تضمینی خرید یک کیلوگرم گندم در شش ماهه اول سال کشف است.

تبصره ـ مرجع پاسخ استعلام ارزش آرد موضوع این ماده ادارات جهاد کشاورزی شهرستان مربوطه و مرجع بررسی اسناد، حسب مورد دستگاه ذیربط می باشد.

ماده ۱۸ـ ضوابط تعیین شده در این مصوبه ۳ ماه پس از ابلاغ لازم الاجراء خواهد شد.


ضوابط اختصاصی خرید، فروش، حمل و نگهداری گروه کالایی پوشاک، اجزاء پوشاک، کیف، کفش و منسوجات

ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در جلسه شماره (۱۳۶)، برگزار شده در تاریخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱، به استناد ماده (۲) دستورالعمل تبصره (۴) الحاقی ماده (۱۸) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (تصویب نامه شماره ۱۳۸۸۶۴/ت۵۲۹۷۱هـ تاریخ ۱۳۹۵/۱۱/۹و اصلاحی به شماره ۱۰۶۶۸۹/ت۵۵۶۷۹هـ تاریخ ۱۳۹۷/۰۸/۱۴ هیأت وزیران) و نیز بر اساس ماده (۳) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت، ضوابط اختصاصی خرید، فروش، حمل و نگهداری گروه کالایی پوشاک، اجزاء پوشاک، کیف، کفش و منسوجات را در ۳۳ ماده و ۱۸ تبصره به شرح مواد آتی مصوب و تعیین نمود: که در تاریخ ۱۴۰۳/۱۲/۰۱ به تأیید رئیس جمهور رسید.

فصل اول ـ تعاریف

ماده ۱ـ عبارات موجود در این تصویب نامه در معانی مشروح زیر به کار می رود:

الف ـ قانون: قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۱۳۹۲/۱۰/۰۳ با اصلاحات بعدی

ب ـ ستاد: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز

پ ـ اعضای زنجیره تأمین: کلیه اشخاصی که از مرحله تولید یا واردات کالا تا تحویل آن به مصرف کننده نهایی در امر خرید، فروش، حمل یا نگهداری کالاهای مشمول، فعالیت می نمایند.

ت ـ سامانه جامع تجارت: سامانه نرم افزاری جامع که به منظور یکپارچه سازی و نظارت بر فرآیند تجارت و در اجرای بند (الف) ماده (۶) قانون شکل گرفته است (به نشانی اینترنتی www.ntsw.ir).

ث ـ کمیته تخصصی: کمیته ای متشکل از نمایندگان ستاد، وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت، اطلاعات، فراجا، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اتاق اصناف ایران، دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی (حسب مورد در موارد مرتبط با مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی) و سایر نهادها به تشخیص ستاد.

ج ـ کالاهای مشمول: کالاهای زیر با رعایت شرایط مقرر در تبصره این بند:

ردیف گروه عنوان کالا
۱ پوشاک انواع پوشاک رو و زیر مردانه، زنانه و بچه گانه اعم از رسمی و غیر رسمی(کژوال) از قبیل پیراهن، شلوار، کت، پالتو، چادر، عبا، قبا، کاپشن، مانتو، روسری، شال، مقنعه، دامن، لباس کار (مانند پزشکی، آتش نشانی و نظامی)، لباس ورزشی، شنل، لباس عروس
۲ اجزاء پوشاک انواع اجزاء پوشاک از قبیل دستمال گردن، کراوات، بندشلواری، پاپیون، پاپوش، تور سر، جوراب، ساق دست، ساق پا، شال گردن، دستکش (به جز دستکش ظرفشویی و نظافت و آشپزی)، کلاه (به جز کلاه ایمنی و کار)، گن، کمربند (به جز کمربند ابزار، طبی، ایمنی کار و نظامی)
۳ کیف انواع کیف از قبیل چمدان، ساک، کوله پشتی، کوله کوهنوردی، کیف آرایش، کیف پول، کیف دستی، کیف رودوشی، کیف رایانه و کیف دوربین
۴ کفش انواع پای پوش از قبیل پوتین، چکمه، صندل، کفش اسپورت، کتانی، کفش مجلسی و کفش ورزشی
۵ منسوجات انواع پتو
انواع کالای خواب از قبیل تشک خواب نسجی، بالشت، لحاف، روتختی و روبالشی
انواع پارچه

تبصره ـ کالاهای موضوع این بند در صورت انطباق با حداقل یکی از شرایط زیر، کالای مشمول محسوب می شوند:

۱) وارداتی بودن کالا

۲) نصب یا درج عبارت ساخت کشور خارجی (به هر زبانی)

۳) عدم نصب یا درج عبارت ساخت کشور ایران (به هر زبانی) در محل تعیین شده برای نصب شناسه کالا مطابق دستورالعمل اجرایی ثبت شناسنامه، اخذ و نصب شناسه کالا برای گروه کالایی منسوجات و پوشاک ابلاغی وزارت صنعت، معدن و تجارت

۴) دارای نام یا علامت های تجاری (برند) اعلام شده توسط کمیته تخصصی از طریق سامانه جامع تجارت

۵) سایر موارد (کالاهای فاقد شرایط فوق)، صرفاً در خصوص ضوابط زیر:

الف ـ ضوابط حمل (به استثنای تبصره ۲ ماده ۱۰)

ب ـ ضوابط موضوع مواد (۱۳)، (۱۴) و (۱۵) در خصوص نگهدارنده ای که مالک کالا نباشد.

فصل دوم ـ ضوابط خرید

ماده ۲ـ خریداران کالاهای مشمول موظفند این کالا را تنها از اعضای زنجیره تأمینی که مشخصات آن ها در سامانه جامع تجارت ثبت و مورد تأیید قرارگرفته است، خریداری نمایند.

ماده ۳ـ خریداران کالاهای مشمول موظفند صرفاً کالاهایی را که فروش آن ها در سامانه جامع تجارت به نام ایشان ثبت شده است، خریداری نمایند.

ماده ۴ـ خریداران کالاهای مشمول، در صورت خرید کالا، ملزم به تأیید خرید در سامانه جامع تجارت می باشند. تا زمانی که خریدار، فروش ثبت شده به خود را در سامانه مذکور تأیید ننماید، فروش ثبت شده توسط فروشنده بلااثر خواهد شد.

ماده ۵ ـ صورتحساب (فاکتور) موضوع ماده (۶) دستورالعمل تبصره (۴) الحاقی ماده (۱۸) قانون (تصویب نامه شماره ۱۳۸۸۶۴/ت۵۲۹۷۱هـ تاریخ ۱۳۹۵/۱۱/۰۹ و اصلاحیه شماره ۱۰۶۶۸۹/ت۵۵۶۷۹هـ تاریخ ۱۳۹۷/۰۸/۱۴ هیأت وزیران)، برای کالاهای مشمول، سند الکترونیکی تأییدشده ماده (۴) است.

فصل سوم ـ ضوابط فروش

ماده ۶ ـ فروش کالای مشمول به اعضای زنجیره تأمینی که مشخصات آن ها در سامانه جامع تجارت مورد تأیید قرار نگرفته، تخلف است. فروشندگان کالای مشمول ملزم به ثبت اطلاعات فروش در سامانه جامع تجارت می باشند.

تبصره ـ فروش به مصرف کننده نهایی صرفاً با ثبت اطلاعات توسط فروشنده بوده و نیازمند تأیید اطلاعات خرید از سوی مصرف کننده نهایی نیست.

ماده ۷ـ کلیه عرضه کنندگان (اشخاصی که اقدام به فروش کالای مشمول می کنند)، ملزم به ثبت اطلاعات محل های عرضه کالا و موجودی آن محل در سامانه جامع تجارت می باشند. اطلاعات ثبت شده در سامانه باید با موجودی آن محل در هرلحظه مطابقت کامل داشته باشد.

ماده ۸ ـ سازمان امور مالیاتی کشور موظف است سامانه مؤدیان (موضوع بند (پ) ماده (۱) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان) را راه اندازی و امکان ثبت نام مؤدیان در سامانه و صدور صورتحساب الکترونیکی را از طریق سامانه مزبور فراهم نماید.

ماده ۹ ـ کلیه فروشندگان و عرضه کنندگان کالاهای مشمول که توسط سازمان امور مالیاتی فراخوان شوند، موظف به ثبت نام در سامانه مذکور هستند. خرده فروشی ها و واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف کننده نهایی ارتباط دارند، علاوه بر عضویت در سامانه مؤدیان، موظف به استفاده از پایانه فروشگاهی می باشند. استفاده از پایانه فروشگاهی برای مؤدیانی که مستقیماً با مصرف کننده نهایی ارتباط ندارند، الزامی نیست، اما مؤدیان مزبور موظفند کلیه صورتحساب های خود را به ترتیبی که سازمان امور مالیاتی مقرر می کند از طریق سامانه مؤدیان صادر کنند.

تبصره ـ احکام مقرر در این ماده، نافی احکام مندرج در «قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان» نیست.

فصل چهارم ـ ضوابط حمل

ماده ۱۰ـ شرکت ها و مؤسسات حمل ونقل موظفند اطلاعات مربوط به حمل بین شهری کالاهای مشمول مانند «مبدأ»، «مقصد»، «شرح و میزان در حدی که این دو با مشاهده ظاهری عرفا قابل تشخیص باشد» را به منظور اخذ سند حمل در زیرسامانه حمل ونقل موضوع بند (ث) فصل دوم آیین نامه اجرایی مواد (۵) و (۶) قانون، به صورت صحیح ثبت نمایند و حمل کننده این کالاها موظف است پیش از حمل بین شهری، سند حمل را از شرکت ها یا مؤسسات حمل ونقل دریافت نماید و از مطابقت اطلاعات سند حمل با محموله خود اطمینان حاصل نماید. در حمل کالای مشمول، اطلاعات سند حمل باید با محموله مطابقت داشته باشد.

تبصره ۱ـ منظور از مطابقت اطلاعات سند حمل موضوع این ماده، انطباق مندرجات مربوط به «مبدأ»، «مقصد»، «مسیر» و «شرح و میزان کالا، در حدی که این دو با مشاهده ظاهری عرفاً قابل تشخیص باشد» است.

تبصره ۲ـ حمل کالای مشمول توسط تمامی شرکت های پستی دولتی و خصوصی منوط به استعلام اصالت (حسب مورد شناسه کالا یا رهگیری) از سامانه جامع تجارت است.

تبصره ۳ـ شرکت های پستی دولتی و خصوصی موظفند اطلاعات مورد درخواست سامانه شناسایی و مبارزه با کالای قاچاق مانند مبدأ، مقصد، شرح، میزان و مشخصات فرستنده و گیرنده کالاهای مشمول را به صورت برخط و آنی به این سامانه ارسال نمایند.

تبصره ۴ـ در موارد حمل کالا با وسیله نقلیه ای که بر اساس قوانین و ضوابط، امکان اخذ سند حمل ندارد (نظیر حمل با خودروی سواری)، مالک کالا موظف است اطلاعات مربوط به حمل بین شهری این کالاها مانند مبدأ، مقصد، شرح، میزان و پلاک خودرو را قبل از حرکت در سامانه جامع تجارت ثبت و شناسه ثبت آن را دریافت کند و در مواردی که راننده غیر از خود مالک است، شناسه ثبت را به راننده نیز تسلیم نماید. راننده موظف است پیش از حمل بین شهری، شناسه ثبت را از مالک کالا دریافت و از مطابقت اطلاعات شناسه ثبت با محموله اطمینان حاصل نماید. منظور از مطابقت اطلاعات سند حمل موضوع این تبصره، انطباق مندرجات مربوط به «مبدأ»، «مقصد» و «شرح و میزان کالا، در حدی که این دو با مشاهده ظاهری عرفاً قابل تشخیص باشد» است.

ماده ۱۱ـ در حمل ونقل هوایی، ریلی و آبی کالاهای مشمول نیز رعایت تمامی ضوابط حمل ونقل، حسب مورد الزامی است.

فصل پنجم ـ ضوابط نگهداری

ماده۱۲ـ مالکان کالای مشمول ملزم به ثبت اطلاعات محل های نگهداری (انبارها و مراکز نگهداری)، موجودی اولیه، ورود و خروج کالا بر اساس شکل (فرم) تعریف شده در سامانه جامع تجارت می باشند. اطلاعات ثبت شده محل نگهداری در سامانه باید با موجودی آن محل در هر لحظه مطابقت کامل داشته باشد.

ماده ۱۳ـ نگهداری کنندگان کالای مشمول ملزم به ثبت اطلاعات محل های نگهداری (انبارها و مراکز نگهداری)، موجودی اولیه، ورود و خروج کالا در سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا می باشند. اطلاعات ثبت شده محل نگهداری در سامانه باید با موجودی آن محل در هر لحظه مطابقت کامل داشته باشد.

تبصره ـ با توجه به فراهم شدن امکان انتقال اسناد سامانه جامع تجارت به سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا، مالکان کالاهای مشمول درصورتی که نگهداری کننده همان کالا نیز باشند، در زمان ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت، اطلاعات به سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا ارسال شده و در صورت دریافت شناسه یکتای رسید و حواله (قبض انبار و بیجک)، نیاز به ثبت مجدد اسناد در سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا نخواهد بود.

ماده ۱۴ـ ثبت اطلاعات نگهداری کالای مشمول توسط مالکین و نگهداری کنندگان، تنها در محل های نگهداری ثبت شده با وضعیت «تأیید شده» در سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا مجاز است.

ماده ۱۵ـ نگهداری کننده و مالک کالا موظفند در صورت از بین رفتن یا حذف کالای مشمول، مبادرت به ثبت اطلاعات آن، حسب مورد در سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا و سامانه جامع تجارت نمایند. تأیید نهایی اطلاعات از بین رفتن یا حذف در سامانه منوط به تأیید وزارت صنعت، معدن و تجارت است. در صورت نیاز به بررسی اسناد و مدارک، صاحب کالا ملزم به ارائه آن ها است.

تبصره ـ از بین رفتن یا حذف، رخدادی است که مانع دسترسی به کالای مشمول شود؛ مانند آتش سوزی، سرقت، مفقودشدن، توقیف یا ضبط به موجب حکم مراجع قضایی.

فصل ششم ـ مقررات عمومی

ماده ۱۶ـ هرگونه خرید، فروش، اقدام به فروش (عرضه)، حمل و نگهداری کالای مشمول فاقد شناسه کالای نصب یا درج شده ممنوع است.

ماده ۱۷ـ در کلیه موارد تخلف از ضوابط موضوع این مصوبه، در صورت تحقق قاچاق، حمل، نگهداری و یا فروش کالای قاچاق، امکان استناد به تخلف موضوع تبصره (۴) ماده (۱۸) قانون وجود نخواهد داشت.

ماده ۱۸ـ ضوابط موضوع این مصوبه در خصوص هر یک از رفتارهای خرید، فروش، حمل و نگهداری کالای مشمول، در صورتی قابل اجرا است که آن رفتار به صورت تجاری انجام شود. رفتارهای زیر تجاری محسوب می شوند:

الف ـ خرید در هر یک از موارد زیر:

۱) خرید توسط صاحبان حِرَف و مشاغل در خصوص کالاهای موضوع فعالیت خود؛

۲) خرید به قصد فروش (یا اجاره یا سایر معاملاتِ به قصد منفعت)؛

۳) خرید توسط اشخاص در صورتی که مجموع آن در طول سی روز یا کمتر از آن به میزان بیش از سه برابر حداقل نصاب معاملات متوسط اعلامی در ابتدای هر سال بر اساس ماده (۳) قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳/۰۱/۲۵ و تبصره (۱) آن باشد.

ب ـ فروش در هر یک از موارد زیر:

۱) فروش توسط اشخاصی که کالا را به منظور فروش (یا اجاره یا سایر معاملات به قصد منفعت) تحصیل کرده باشند؛

۲) فروش توسط صاحبان حِرَف و مشاغلِ تولید، واردات یا فروش، در خصوص کالاهای موضوع فعالیت خود؛

۳) فروش توسط اشخاص در صورتی که مجموع آن در طول سی روز یا کمتر از آن به میزان بیش از سه برابر حداقل نصاب معاملات متوسط اعلامی در ابتدای هر سال بر اساس ماده (۳) قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳/۰۱/۲۵ و تبصره (۱) آن باشد.

پ ـ حمل در هر یک از موارد زیر:

۱) حمل کالا توسط اشخاصی که حمل و نقل کالا را حرفه خود قرار داده اند؛

۲) حمل کالا توسط وسایل نقلیه عمومی حمل مسافر، در صورتی که بیش از ۴۰ کیلوگرم برای هر مسافر صاحب کالای حاضر در وسیله نقلیه باشد؛

تبصره ـ در صورتی که کالا ۴۰ کیلوگرم یا کمتر از آن باشد، اما با توجه به وجود تنوع در سایز، رنگ و سایر فیلدهای توصیفی از یک نوع کالای مشمول (اصطلاحاً جهت جوری جنس در فروش تجاری)، بسته بندی با شواهد تجاری (مثل بسته بندی دسته ای یا گونی) یا امثال آن، تجاری محسوب شود یا با توجه به میزان یا مراتب رفتار یا سایر اوضاع و احوال به صورت یک جریان تجاری درآید، ضوابط و ضمانت اجراهای این دستورالعمل در خصوص مسافر یا ارسال کننده کالا لازم الاجرا است.

۳) حمل کالا بیش از حدود نیاز مصرف شخصی توسط سایر اشخاص به قصد تجاری اعم از اینکه کم باشد یا زیاد و در یک مرتبه باشد یا مراتب متعدد.

ت ـ نگهداری در هر یک از موارد زیر:

۱) نگهداری کالا توسط اشخاصی که نگهداری کالا را حرفه خود قرار داده اند؛

۲) نگهداری کالا توسط شخص در صورتی که مجموع آن در طول سی روز یا کمتر از آن به میزان بیش از سه برابر حداقل نصاب معاملات متوسط اعلامی در ابتدای هر سال بر اساس ماده (۳) قانون برگزاری مناقصات مصوب ۱۳۸۳/۰۱/۲۵ و تبصره (۱) آن باشد؛

۳) نگهداری کالا بیش از حدود نیاز مصرف شخصی توسط هر شخص به قصد تجاری اعم از اینکه کم باشد یا زیاد و در یک مرتبه باشد یا مراتب متعدد.

ماده ۱۹ـ در صورت عدم رعایت ضوابط این مصوبه در مورد بخشی از کالاهای موضوع رفتار انجام شده، ضمانت اجرای قانونی، صرفاً درخصوص همان بخش که نسبت به آن تخلف واقع شده است، اعمال خواهد شد.

ماده ۲۰ـ ثبت کلیه اطلاعات موضوع این ضوابط توسط اعضای زنجیره تأمین باید به صورت آنی انجام گیرد.

ماده ۲۱ـ اجرای ضوابط این مصوبه در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی به شرح زیر خواهد بود:

الف) چنانچه خرید یا فروش کالای مشــمول در این مناطق انجام شود، اعمال ضــوابط خرید یا فروش، به جای سامانه جامع تجارت، در بســتر سامانه هایی اســت که بدین منظور می بایست توسط دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی ایجاد شود.

تبصره ـ خرید یا فروش در صورتی انجام شده در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی محسوب می شود که طرفین معامله مجوز فعالیت در منطقه مربوطه را داشته و کالای مورد معامله نیز در آن منطقه واقع باشد.

ب) چنانچه حمل کالای مشمول صرفاً در محدوده یک منطقه باشد، اعمال ضوابط حمل در بستر سامانه هایی است که بدین منظور می بایست توسط دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی ایجاد شود.

پ) چنانچه نگهداری کالای مشـمول در محدوده منطقه باشـد، اعمال ضـوابط نگهداری در بسـتر سـامانه هایی اسـت که بدین منظور می بایسـت توسط دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی ایجاد شود.

ت) در سایر موارد، اعمال تمامی ضوابط صرفاً در بستر سامانه های جامع تجارت، جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا و جامع حمل و نقل خواهد بود.

تبصره ۱ـ در خصوص بندهای این ماده، در صورتی که اجرای ضوابط در سامانه های جامع تجارت، جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا و جامع حمل و نقل انجام گیرد، الزامی به ورود مجدد اطلاعات در سامانه های راه اندازی شده دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی نیست و در این صورت کلیه اطلاعات مذکور به سامانه های ایجاد شده توسط دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی ارسال می گردد.

تبصره ۲ـ ورود کالا به مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی و ایجاد و اختصاص شناسه کالا و رهگیری این کالاها در سامانه ای است که توســط دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی ایجاد و تمامی اطلاعات آن به صورت برخط به سامانه جامع تجارت ارسال خواهد شد.

تبصره ۳ـ دبیرخانه شـورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصـادی موظف است ظرف شـش ماه از تاریخ ابلاغ این مصوبه، کلیه سامانه های لازم برای اجرای این ماده و تبصره (۲) آن را راه اندازی نماید. سامانه های مزبور باید منطبق با فرآیندهای سامانه های جامع تجارت، جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا و جامع حمل و نقل بوده و مراتب راه اندازی، انطباق و امکان بهره برداری کامل باید به تأیید و اعلان ستاد برسد. درغیر این صورت تمامی ضوابط باید در سامانه های اخیرالذکر انجام گیرد.

تبصره ۴ـ دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی موظف است اطلاعات سامانه های اختصاصی را به صورت برخط حسب مورد به سامانه های جامع تجارت، جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا و جامع حمل و نقل ارسال نماید.

ماده ۲۲ـ خرید یا فروش کالای مشمول از طریق فضای مجازی نیز مشمول رعایت ضوابط تعیین شده این مصوبه می باشد.

ماده ۲۳ـ رعایت مقررات این مصوبه در خصوص کالاهای سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی و نهاد مأذون از سوی ولی فقیه نیز الزامی است.

ماده ۲۴ـ دبیرخانه ستاد موظف است جهت حصول اطمینان از استقرار صحیح و کارآمد ضوابط این مصوبه، ظرف یک ماه پس از ابلاغ این مصوبه، برنامه ای جهت تعیین وظایف دستگاه ها و نهادهای مختلف در قالب کمیته های اطلاع رسانی و تبلیغات، آموزش، اطلاعات و شناسایی، کشف و برخورد، عملیات و پشتیبانی، رصد و پایش عرضه کالای قاچاق در بستر مجازی و کمیته قضایی تدوین و ابلاغ نماید. این برنامه باید دارای زمان بندی انجام وظایف، نحوه دریافت گزارش های ماهانه عملکرد و معیارهای ارزیابی عملکرد کمی دستگاه ها و نهادها باشد. همه ی دستگاه ها و نهادها موظفند مطابق این برنامه، عملکرد مطلوبی داشته باشند و درغیراینصورت، قصور یا تقصیر آن ها در گزارش های فصلی ستاد به اعضای اصلی ستاد، هیأت وزیران و سایر مراجع مربوطه اعلام خواهد شد.

ماده ۲۵ـ واردکننده کالای مشمول موظف است شناسه کالا را قبل از اتمام تشریفات گمرکی از سامانه جامع تجارت اخذ و میزان هر قلم از کالای خود را بر اساس شناسه کالا به سامانه جامع تجارت اعلام نماید. گمرک موظف است در راستای اجرای ماده (۸) آیین نامه اجرایی ماده (۱۳) قانون، اطلاعات کالای اظهاری را از سامانه جامع تجارت دریافت و مطابقت اطلاعات دریافتی با کالاها را بر اساس شناسه کالا بررسی و در صورت مغایرت، تا زمان رفع مغایرت، از ترخیص کالا خودداری نماید.

تبصره ـ حکم این ماده درخصوص کالاهایی که با استفاده از هرگونه معافیت یا تسهیلات قانونی از قبیل مرزنشینی یا ملوانی وارد کشور می شود نیز لازم الاجرا است.

ماده ۲۶ـ در کلیه موارد تخلف از ضوابط موضوع این مصوبه، اگر کالا به مصرف کننده نهایی تحویل شده باشد، درخصوص ضبط کالا، مقررات ماده (۵۸) قانون اعمال خواهد شد.

ماده ۲۷ـ در کلیه موارد تخلف از ضوابط موضوع این مصوبه، در صورت حصول شرایط مقرر در ماده (۷۲) قانون، حکم ماده مذکور جاری خواهد شد.

ماده ۲۸ـ محکومیت به هریک از تخلفات موضوع این مصوبه، مانع از اجرای مجازات جرائم ارتکابی نیست. چنانچه رفتارهای موضوع تبصره (۴) ماده (۱۸) قانون، به عنوان تخلف در قوانین و مقررات دیگر دارای جریمه دیگری باشد، جریمه اشد اعمال خواهد شد.

ماده ۲۹ـ مرجع پاسخگویی به استعلامات درخصوص تخلفات موضوع این مصوبه، سامانه جامع تجارت است. شعب رسیدگی به این پرونده ها مکلفند برای احراز تخلف از ضوابط موضوع این مصوبه، اطلاعات لازم را از سامانه جامع تجارت استعلام کنند.

ماده ۳۰ـ مرجع رسیدگی، جهت تعیین ارزش کالا، در مورد کالاهای وارداتی از گمرک و در مورد کالاهای غیروارداتی یا کالاهایی که وارداتی یا غیروارداتی بودن آن مشخص نیست از وزارت صنعت، معدن و تجارت (حسب مورد اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان) استعلام می نماید.

ماده ۳۱ـ کمیته تخصصی مجاز به بروزرسانی فهرست نام و نشان های تجاری موضوع مورد (۴) تبصره بند (ج) ماده (۱) این مصوبه به صورت فصلی می باشد. هر نام و نشان تجاری اضافه شده به این فهرست، ۱۲ ماه پس از ابلاغ، مشمول ضوابط این دستورالعمل است.

ماده ۳۲ـ اجرای ضوابط اختصاصی مندرج در این مصوبه مانع از لازم الاجرا بودن ضوابط عام مندرج در دستورالعمل تبصره (۴) الحاقی ماده (۱۸) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز موضوع تصویب نامه شماره ۱۳۸۸۶۴/ت۵۲۹۷۱هـ تاریخ ۱۳۹۵/۱۱/۰۹ و اصلاحیه شماره ۱۰۶۶۸۹/ ت۵۵۶۷۹هـ تاریخ ۱۳۹۷/۸/۱۴ هیأت وزیران نیست.

ماده ۳۳ـ زمان بندی اجرای تدریجی ضوابط این مصوبه از زمان ابلاغ به شرح زیر است:

ردیف                           گروه کالایی

           ضابطه

کیف و کفش پوشاک و اجزاء پوشاک پتو

 و کالای خواب

پارچه
۱ خرید، فروش و نگهداری با نصب یا درج شناسه کالا توسط فروشنده و یا نگهدارنده ای که تولیدکننده

و یا واردکننده هستند

۳ ماه ۶ ماه ۹ ماه مطابق تبصره (۲)
۲ ثبت خریدوفروش در سامانه جامع تجارت توسط خریدار و یا فروشنده ای که تولیدکننده و یا واردکننده هستند ۶ ماه ۹ ماه ۱۲ ماه ۳ ماه پس از ردیف فوق
۳ ثبت خریدوفروش در سامانه جامع تجارت توسط خریدار و یا فروشنده ای که تولیدکننده و یا واردکننده نیستند ۹ ماه ۱۲ ماه ۱۵ ماه ۳ ماه پس از ردیف فوق
۴ ضوابط نگهداری ۱۲ ماه ۱۵ ماه ۱۸ ماه ۳ ماه پس از ردیف فوق
۵ ضوابط ردیف اول درخصوص سایر اشخاص و نیز سایر ضوابط درخصوص همه اشخاص ۱۸ ماه ۲۱ ماه ۲۴ ماه ۶ ماه پس از ردیف فوق

تبصره ۱ـ زمان بندی های موضوع این ماده با ابلاغ وزیر صنعت، معدن و تجارت، برای هر گروه کالایی حداکثر ۶ ماه قابل تمدید می باشد.

تبصره ۲ـ زمان اجرای ضوابط اختصاصی موضوع این مصوبه درخصوص «پارچه» منوط به اعلام رسمی کمیته تخصصی است. شش ماه پس از اعلام رسمی کمیته تخصصی، ضوابط اختصاصی موضوع این مصوبه در خصوص پارچه نیز قابل اجرا خواهد بود.