لایحه قانونی مربوط به تعیین معاونین ثابت اداری وزارتخانه‌ها

تاریخ تصویب: ۱۳۳۶/۱۲/۰۵
تاریخ انتشار: ۱۳۳۷/۰۱/۱۲

ماده اول ) بمنظور ایجاد ثبات و دوام بیشتر در امور اداری و فراهم ساختن موجبات بررسی و سنجش کافی درباره مسائل مربوط به تشکیلات اداری‌ و همچنین برقرار نمودن سازمان بهتر و روش و طریق مؤثرتر در جریان امور یک معاون ثابت اداری در نخست‌وزیری و در هر یک از وزارتخانه‌ها برای‌ عهده‌دار بودن امور و تشکیلات اداری تعیین خواهد گردید.
‌معاون ثابت اداری برای مدت پنج سال انتخاب می‌شود و تجدید انتخاب وی بلامانع است.

ماده دوم ) معاون ثابت اداری از بین طبقات ذیل با پیشنهاد وزیر مربوط در مورد هر وزارتخانه (‌و با پیشنهاد نخست‌وزیر در مورد نخست‌وزیری) و تصویب هیأت دولت انتخاب و بفرمان همایونی منصوب میشود.
‌الف) از بین کارمندانی که لااقل ده سال سابقه خدمت دولتی داشته و حداقل یک سال آنرا با سمت معاونت در وزارتخانه مربوط انجام وظیفه‌ نموده باشد.
ب) از بین کارمندانی که لااقل ۱۲ سال سابقه خدمت در وزارتخانه مربوط داشته و حداقل دو سال از آن را با سمت مدیر کل انجام وظیفه نموده‌ باشد.
ج) از بین کارمندان عالیمقام دولت که پانزده سال سابقه خدمت دولتی داشته و حداقل پنج سال از آن را در وزارتخانه مربوط انجام وظیفه نموده‌ باشد.

تبصره ۱ – از نظر سابقه خدمت مذکور در این ماده دارا بودن دیپلم اداری که شورای عالی فرهنگ آن را مافوق لیسانس بشناسد برابر دو سال ‌سابقه خدمت دولتی محسوب میشود.

تبصره ۲ [اعلام نسخ ۱۴۰۲/۰۶/۲۰]

[در انتخاب معاون ثابت اداری وزارت بازرگانی و وزارت صنایع و معادن سابقه خدمت در وزارت اقتصاد و پیشه و هنر و درباره وزارت‌ گمرکات و انحصارات سابقه خدمت در وزارت دارائی جزو سابقه خدمت در وزارتخانه مربوط ملحوظ خواهد شد و در مورد معاون ثابت اداری ‌نخست‌وزیر سابقه خدمت در نخست‌وزیری الزام‌آور نیست.]

تبصره ۳ – کسانی را که محکومیت اداری از درجه سه ببالا دارند نمیتوان بسمت معاون ثابت اداری انتخاب نمود.

ماده سوم – برای مراقبت در هم‌آهنگی بین امور اداری وزارتخانه‌ها شورای عالی مرکب از معاونین ثابت اداری وزارتخانه‌ها بریاست معاون ثابت‌ اداری نخست‌وزیر تشکیل میشود.
‌وظایف این شورا بر طبق آئین‌نامه مصوب هیأت وزیران خواهد بود.

ماده چهارم – معاون ثابت اداری نمیتواند سمت معاون پارلمانی را داشته باشد یا وظایف او را عهده‌دار شود.

ماده پنجم – هر گاه در وزارتخانه‌ای چند معاون وجود داشته باشد و در امور مربوط بصلاحیت معاون ثابت اداری با معاونین دیگر اختلاف نظر پیش‌آید نظر وزیر قاطع خواهد بود.

ماده ششم – برکناری معاون ثابت اداری فقط با تصویب هیئت وزیران امکان‌پذیر خواهد بود.
‌بدین ترتیب که هر گاه طرز کار معاون ثابت اداری مورد رضایت وزیر نباشد موضوع در هیأت وزیران مطرح خواهد شد و هیأت وزیران پس از رسیدگی‌ بدلائل وزیر و مدافعات معاون ثابت اداری چنانچه دلائل را کافی بداند معاون ثابت اداری را تغییر خواهد داد.

ماده هفتم – معاون ثابت اداری نباید بهیچوجه در هیچ حزب و جمعیت سیاسی شرکت داشته باشد و یا عضویت آنرا قبول کند.
‌چنانچه شرکت و عضویت معاون ثابت اداری در هر حزب و دسته و جمعیت سیاسی به هیأت دولت ثابت شود از مقام معاونت ثابت اداری برکنار‌ خواهد شد.

ماده هشتم – معاون ثابت اداری با توجه به اصل مسئولیت وزراء و بر طبق اصول مندرج در ماده یک وظایف ذیل را تحت تعلیمات کلی وزیر مربوط‌ انجام خواهد داد:
‌الف) اتخاذ تصمیم درباره استخدام – اضافه – ترفیع – انتقال – انتصاب – عزل – تعقیب
‌اداری – مرخصی – معذوریت – مأموریت – پاداش – تشویق – بازنشستگی و تهیه کادر و خلاصه آنچه مربوط بامور استخدامی کارمندان وزارتخانه‌ است.
ب) تهیه و تنظیم بودجه
ج) هر گونه تغییر و کسر و اضافه در سازمان وزارتخانه با موافقت و نظر وزیر مربوط.
‌د) بازرسی و نظارت بامور اداری و مالی و حسابداری تمام مؤسسات و ادارات و بنگاههای تابعه در مرکز و شهرستانها.
ه) تهیه گزارش شش ماهه از اقداماتی که بعمل آمده است و تسلیم به وزیر مربوط.

تبصره ۱) انتصاب مدیران کل و روسای ادارات تهران و شهرستانها و مشاغل همردیف آنان از بین سه تا پنج نفر کارمندان واجد صلاحیت که از‌طرف معاون ثابت اداری برای هر مقامی پیشنهاد میشود با وزیر خواهد بود.

تبصره ۲) ریاست شوراهای امور اداری و مالی هر وزارتخانه با معاون ثابت اداری خواهد بود.

تبصره ۳) در صورت ثبوت هر گونه سوء استفاده از اختیارات مقرر در ماده فوق معاون ثابت اداری بحداکثر مجازات مقرر در قانون مربوطه ‌محکوم خواهد شد.

تبصره ۴) در مورد معاون ثابت اداری نخست‌وزیر در تمام مراتب مذکور در فوق و در سایر موارد این قانون بجای وزیر مربوط نخست‌وزیر و بجای وزارتخانه مربوط نخست‌وزیری مرجع خواهد بود.

ماده نهم ) در غیاب معاون ثابت اداری بعلل معذوریت پزشکی موجه مرخصی استحقاقی و مأموریت اداری که از یک ماه تجاوز نکند جانشین او ‌توسط وزیر مربوط از بین اشخاصی که واجد شرایط مندرج در این قانون باشند موقهً تعیین خواهد شد.
‌در صورتی که غیبت معاون ثابت اداری به هر عنوان مجموعاً بیش از سه ماه در سال بشود معاون ثابت اداری دیگری با رعایت تشریفات این قانون ‌انتخاب خواهد شد.

ماده دهم – هیأت وزیران مأمور اجرای این قانون است.


لایحه قانونی فوق که مشتمل بر ده ماده و هفت تبصره می باشد در جلسه روز دوشنبه پنجم اسفندماه یکهزار و سیصد و سی و شش بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا – محسن صدر