قانون اجازه ضرب مسکوک نقره

تاریخ تصویب: ۱۳۲۲/۰۸/۲۶
تاریخ انتشار: ۱۳۲۲/۱۰/۱۹
اطلاعات بیشتر:

به موجب ردیف ۳۹۷ فهرست پیوست ماده واحده قانون الغای برخی قوانین از تاریخ ۱۳۱۰/۱/۱ تا ۱۳۲۸/۱۲/۲۹، مصوب ۱۳۹۶/۰۳/۱۷، اعلام نسخ شده است.

ماده ۱ – به دولت اجازه داده میشود مسکوک نقره یک ریالی و دو ریالی و پنج ریالی و ده ریالی بعیار ششصد (۶۰۰) در هزار نقره خالص و چهار‌صد (۴۰۰) ‌در هزار مس بشرح و مشخصات ذیل ضرب و در جریان بگذارد.
‌الف – مسکوک نقره یک ریالی که ارزش اسمی آن یکریال است دارای ۹۶ سانتی گرم نقره خالص خواهد بود و ضرابخانه دولتی باید یک کیلو‌گرم نقره خالص را بمصرف ضرب ۳/۲۱۰۴.۱ عدد مسکوک یک ریالی برساند.
ب – مسکوک نقره دو ریالی که ارزش اسمی آن دو ریال است دارای ۹۲/۱ گرم نقره خالص خواهد بود و ضرابخانه دولتی باید یک کیلو گرم نقره‌ خالص را بمصرف ضرب ۵/۴ .۵۲۰ عدد مسکوک دو ریالی برساند.
ج – مسکوک نقره پنج ریالی که ارزش اسمی آن پنج ریال است دارای ۸۰/۴ گرم نقره خالص خواهد بود و ضرابخانه دولتی باید یک کیلوگرم نقره‌ خالص را بمصرف ضرب ۳/۱ . ۲۰۸ عدد مسکوک پنج ریالی برساند.
‌د – مسکوک نقره ده ریالی که ارزش اسمی آن ده ریال است دارای ۶۰/۹ گرم نقره خالص خواهد بود و ضرابخانه دولتی باید یک کیلوگرم نقره‌ خالص را بمصرف ضرب ۶/۱ . ۱۰۴ عدد مسکوک ده ریالی برساند.

ماده ۲ – [اعلام نسخ ۱۳۹۶/۰۱/۳۰]
[برای هیچکس قبول مسکوکهای نقره موضوع این قانون بیش از مبلغ پانصد ریال در معاملات اجباری نیست ولی اداره‌های دولتی از این‌ قاعده مستثنی بوده و هر قدر از مسکوک مزبور بابت مالیات و عوارض داده شود باید قبول نمایند. بانک ملی ایران و شعبه‌های آن نیز هر مقدار از‌ مسکوک نامبرده به آنها تسلیم شود قبول و تبدیل خواهند نمود.]

ماده ۳ – قسمت نشر اسکناس بانک ملی ایران مقدار مسکوکی را که از لحاظ گردش پول لازم خواهد بود معین خواهد کرد که طبق مقررات این‌ قانون ضرب شود.

ماده ۴ – مسکوکهای نقره موضوع این قانون فردا ممکن است از حیث وزن مسکوکی تا میزان حداکثر دو در هزار و از حیث عیار تا میزان حداکثر سه‌ در هزار نسبت بمیزان مقرر در ماده اول این قانون حد ترخص قانونی داشته باشد، ولی من‌ حیث‌المجموع باید با مقررات ماده اول تطبیق نماید.

ماده ۵ – شکل مسکوکهای نقره موضوع این قانون مدور و دوره آن زنجیره‌دار خواهد بود.

ماده ۶ – مسکوکهای مزبور در یک طرف شیر و خورشید و در طرف دیگر سال ضرب و ارزش اسمی مسکوک را به عدد خواهد داشت.

ماده ۷ – مسکوکهای موضوع این قانون منحصراً باید در ضرابخانه دولتی ضرب شود.

ماده ۸ – ضرب مسکوکهای مزبور بحساب اشخاص ثالث ممنوع و منحصر به دولت است ولی هیئت وزیران میتوان اجرای این قانون را کلا یا‌ جزاً ببانک ملی ایران محول نماید.

ماده ۹ – فقره (‌د) و (ه) و (‌و) و (ز) از ماده اول قانون اصلاح قانون واحد و مقیاس پول مصوب ۲۲ اسفندماه ۱۳۱۰ راجع به مسکوکهای نقره نیم‌ ریالی و یک ریالی و دو ریالی و پنج ریالی ملغی میگردد و تبصره آخر همان ماده بشرح زیر اصلاح میشود.
تبصره – عیار مسکوکات طلا عبارت از نهصد در هزار طلای خالص و صد در هزار مس یا نقره و مس خواهد بود.

این قانون که مشتمل بر ۹ ماده است در جلسه بیست و ششم آبان ماه یکهزار و سیصد و بیست و دو بتصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی – حسن اسفندیاری