فهرست آفات و بیماری نباتی عمومی و قرنطینه داخلی و نحوه مبارزه از آنها در سال ۱۳۵۸

تاریخ تصویب: ۱۳۵۸/۰۲/۱۰
شماره ثبت: ۳۴۸۲ - ۱۳۵۸.۰۲.۱۱
تاریخ انتشار: ۱۳۵۸/۰۲/۱۱

‌هیأت وزیران دولت موقت جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ ۱۳۵۸.۲.۱۰ بنا به پیشنهاد شماره ۲۱۷۱۹.۹۶۰.۷۳۰ مورخ ۱۳۵۸.۱.۲۲ وزارت کشاورزی‌ و عمران روستایی به استناد ماده ۱۶ قانون حفظ نباتات مصوب هیجدهم اردیبهشت ۱۳۴۶ فهرست آفات و بیماریهای نباتی عمومی و قرنطینه داخلی و نحوه‌ مبارزه با آنها را برای سال ۱۳۵۸ به شرح زیر تصویب نمودند.

‌الف – فهرست آفات عمومی

۱ – ملخ صحرایی
۲ – ملخ مراکشی و ملخ ایتالیایی و ملهای بومی در تمام مناطق کشور (‌مبارزه با آن در سطحی معادل ۱۷۶۱۰۰ هکتار در خارج از مزارع به تشخیص سازمان‌ حفظ نباتات و در صورت احتمال وارد آوردن خسارت با سم و کارگر و وسائل دولتی به طور رایگانی و در داخل مزارع با استفاده از مواد و وسائل دولتی و با‌ تشریک مساعی کشاورزان انجام می‌گیرد).

۳ – موش کلاهو در استانهای خراسان. همدان زنجان (‌مبارزه با آن در سطح ۱۰۷۰۰۰ هکتار با استفاده از سموم دولتی و به کار گرفتن نیروی انسانی کشاورزان و‌ باغداران).

۴ – موش‌های صحرایی در تمام مناطق کشور (‌در سطحی معادل ۳۱۱۰۰۰ هکتار به اسم مجانی و تدارک گندم و روغن و سایر مواد مورد لزوم برای تهیه طعمه‌ به عهده زارعین و باغداران خواهد بود)

۵ – انواع سن‌های مضر غلات (‌در سطح یکصد و ده هزار هکتار در استان‌های اصفهان – مرکز – اراک – سمنان – فارس – کرمان – کرمانشاهان – ایلام -‌کردستان – خوزستان – چهارمحال بختیاری – همدان – سیستان و بلوچستان – خراسان – مازندران – آذربایجان شرقی و غربی – فرمانداری کل کهکیلویه و‌ بویراحمد – لرستان – یزد – عمران جیرفت و قزوین و هرمزگان به تشخیص سازمان حفظ نباتات چنانچه مزارع از نظر اقتصادی ضروری تشخیص داده شود با‌ سموم و هواپیما و سمپاش دولت وبا استفاده از نیروی انسانی کشاورزان منطقه انجام گیرد)

۶ – کرم ساقه‌خوار برنج در شمال کشور (‌در سطح ۵۵۷۴۰۰ هکتار با استفاده از سموم رایگان دولتی و استفاده از نیروی انسانی شالیکاران و مبارزه زراعی با این‌ آفت به عهده شالیکاران خواهد بود)

ب: فهرست آفات قرنطینه داخلی

۱ – کرم سرخ پنبه (‌از طریق منع کشت پنبه و انهدام بوته‌های پنبه در مناطق ممنوعه)
۲ – کرم سرخ ثانوی (‌مناطق پلدشت. ماکو از طریق منع کشت پنبه)
۳ – مگس مدیترانه (‌در سطح ۳۴۰۰ هکتار در مناطق خراسان – یزد – اصفهان – کرمانشاهان – مرکز و اراک با استفاده از سموم و وسائل دولتی و نیروی انسانی‌ باغداران مبارزه خواهد شد. مبارزه زراعی با این آفت به عهده باغداران خواهد بود).

ج: صورت آفات و بیماریهای نباتی همگانی

‌بر اساس تبصره ۷ قانون حفظ نباتات عیه آفات و بمیاریهای نباتی زیر با سموم و وسائل دولتی به صورت رایگان مبارزه خواهد شد و تنها از نیروی انسانی‌ کشاورزان و باغداران استفاده به عمل خواهد آمد.
۱ – آفات نخیلات (‌در استان‌های خوزستان، کرمان، اصفهان (‌خورو بیابانک) فارس. بوشهر (‌ایلام. سیستان و بلوچستان. کرمانشاهان. یزد. هرمزگان. خراسان‌ روی ۹۹۲۰۰۰۰ اصله)
۲ – آفات مهم زراعی (‌در مناطق سیستان و بلوچستان. ایلام. آذربایجان غربی.
کهکیلویه بر حسب درجه اهمیت اقتصادی آن‌ها به تشخیص سازمان حفظ نباتات‌ جمعاً حدود ۱۷۵۰۰ هکتار)

۳ – آفات باغات میوه (‌در مناطق سرحدی ژاوه و آلوت در استان کردستان و اورامانات و گهواره و گوران در استان کرمانشاه و استانهای ایلام و سیستان و‌ بلوچستان و کهکیلویه جمعاً ۲۴۷۰۰۰۰ اصله)

۴ – شپشک زیتون (‌در منطقه طارم زنجان روی ده هزار اصله زیتون به صورت آموزشی و آزمایشی با همکاری کارشناسان مؤسسه بررسی آفات و بیماریهای‌ گیاه)

۵ – شپشک مرکبات (‌در استان بوشهر بر روی بیست هزار اصله برای اولین بار به صورت آزمایشی و آموزشی با همکاری مؤسسه بررسی آفات و بیماریهای‌ گیاهی با رعایت حفظ پارازیت‌های مفید)

۶ – آفت برگخوار بلوط (‌در قسمتی از جنگلهای فارس با همکاری سازمان جنگلها و مؤسسه بررسی آفات و بیماریهای گیاه با استفاده از روش مبارزه‌ میکروبیولوژیک)..‌و

‌نخست‌وزیر – مهندس مهدی بازرگان