دستورالعمل اجرایی موضوع تبصره ماده (۴) قانون دیوان عدالت اداری

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۱۱/۲۰
شماره ثبت: 100/66214/9000 - 20/11/1403
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۱/۲۳

در اجرای تبصره ماده (۴) قانون دیوان عدالت اداری مصوب ۱۴۰۲، بند ۴ سیاست های کلی امنیت قضایی ابلاغی مورخ ۲۸/۷/۱۳۸۱ مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و لزوم تخصص گرایی و رعایت اصل برابری فرصت ها در انتصاب قضات دیوان عدالت اداری و ضرورت ارتقای سطح آموزش و توسعه منابع انسانی، دستورالعمل اجرایی تبصره ماده (۴) قانون دیوان عدالت اداری مصوب ۱۴۰۲ به شرح مواد آتی است:

ماده ۱ـ تعاریف و اختصارات به کار برده شده در این دستورالعمل به شرح زیر می باشند:

الف ـ دیوان: دیوان عدالت اداری؛

ب ـ قانون: قانون دیوان عدالت اداری اصلاحی ۱۰/۲/۱۴۰۲؛

پ ـ کارگروه: کارگروه به کارگیری قضات و حائزین شرایط منصب قضا در دیوان عدالت اداری؛

ت ـ معاونت: معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضاییه.

ماده ۲ـ مشمولان دستورالعمل، کارآموزان قضایی دارای مدرک دکتری حقوق و نیز دارندگان پایه قضایی کمتر از ۷سال سابقه موضوع تبصره ماده (۴) قانون می باشند.

تبصره ـ رییس دیوان می تواند قضات یا کارآموزان دارای مدرک دکترای حقوق با گرایش های مورد نیاز دیوان را جهت جذب و به کارگیری به معاونت معرفی کند.

ماده ۳ـ دیوان ضمن نیازسنجی به صورت سالانه، تعداد قضات مورد نیاز را به معاونت اعلام و معاونت نسبت به تکمیل کادر قضایی دیوان اقدام می نماید.

ماده ۴ـ دارندگان مدرک دکترای حقوق عمومی در شرایط مساوی نسبت به دارندگان مدرک دکتری دیگر رشته های حقوق و همچنین دارندگان مدرک دکترای حقوق در صورت داشتن سوابق علمی، پژوهشی و تجربی مرتبط با دیوان با سابقه عضویت قضایی در مراجع اختصاصی اداری موضوع تبصره (۳) ماده (۳) قانون نسبت به دیگر دارندگان مدرک موصوف اولویت دارند.

ماده ۵ ـ بررسی درخواست قضات و حائزین شرایط منصب قضا و انجام مصاحبه تخصصی و احراز صلاحیت علمی تخصصی جهت به کارگیری در دیوان بر عهده کارگروهی است که اعضای آن سه تا پنج نفر از قضات دیوان می باشند و توسط رییس دیوان تعیین می شوند. تصمیمات کارگروه مشورتی بوده و به رییس دیوان پیشنهاد می شود.

تبصره ۱ـ نظر مثبت کارگروه، حق مکتسبه ای برای داوطلب اشتغال در دیوان عدالت اداری ایجاد نمی کند.

تبصره ۲ـ احراز صلاحیت علمی تخصصی و انجام مصاحبه تخصصی حسب مورد با موضوعاتی از قبیل حقوق اساسی، حقوق عمومی، حقوق کار و تأمین اجتماعی، حقوق اقتصادی و حقوق شهرسازی، حقوق اداری و استخدامی، حقوق قراردادها و اسناد تجاری و مقررات ناظر بر مراجع اختصاصی اداری می باشد.

ماده ۶ ـ دیوان، اسامی مشمولان این دستورالعمل را که صلاحیت علمی تخصصی آنان توسط کارگروه احراز شده است به ترتیب اولویت، به معاونت اعلام می نماید تا معاونت پس از اعلام نظر کارشناسی جهت طرح در کمیسیون نقل و انتقال قضات ارسال نماید و کمیسیون با اولویت تأمین کادر قضایی مورد نیاز دیوان، اتخاذ تصمیم نماید.

ماده ۷ـ مدت دوره کارآموزی تخصصی برای دیوان سه ماه از کل دوره کارآموزی است. کارآموزان قضایی واجد شرایط می توانند حداکثر تا دو ماه قبل از پایان دوره کارآموزی عمومی، نسبت به تسلیم درخواست خود از طریق اداره کل آموزش قوه قضاییه به دیوان اقدام نمایند. کارگروه نسبت به انجام مصاحبه و بررسی صلاحیت علمی تخصصی داوطلبان مذکور اقدام و در صورت احراز شرایط، مراتب را به معاونت اعلام می نماید. کارآموزان پس از طی دوره کارآموزی عمومی، مطابق آیین نامه، دوره کارآموزی اختصاصی را به مدت سه ماه در دیوان طی می نمایند.

تبصره ـ سرفصل های آموزشی دوره تخصصی موصوف در این ماده، با همکاری دیوان عدالت اداری، توسط اداره کل آموزش قوه قضاییه تعیین می گردد.

ماده ۸ ـ در پایان دوره کارآموزی اختصاصی، اختبار و ارزیابی دوره توسط اداره کل آموزش قوه قضاییه با همکاری کارگروه به عمل می آید.

ماده ۹ـ قضات کمتر از ۷ سال سابقه، باید دوره آموزش تخصصی ضمن خدمت را قبل از شروع به کار در دیوان طی کنند.

ماده ۱۰ـ تأمین هزینه های کارآموزی تخصصی مشمولان این دستورالعمل، بر عهده معاونت مالی، پشتیبانی و امور عمرانی قوه قضاییه می باشد.

ماده ۱۱ـ موارد مسکوت در این دستورالعمل به ترتیبی است که در آیین نامه اجرایی قانون استخدام قضات و شرایط کارآموزی مصوب ۱۳۷۶ با اصلاحات آن و آیین نامه نحوه جذب، گزینش و کارآموزی داوطلبان تصدی امر قضا و استخدام قضات مصوب ۱۳۹۲ با آخرین اصلاحات مقرر شده است.

دستورالعمل فوق مشتمل بر یازده ماده و چهار تبصره مورخ ۲۰/۱۱/۱۴۰۳ به تصویب رییس قوه قضاییه رسید.

رئیس قوه قضائیه ـ غلامحسین محسنی اژیه