هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱/۶/۲۵۳۵ بنا به پیشنهاد شماره ۵۸۳۲ مورخ ۱۹/۵/۲۵۳۵ وزارت آموزش و پرورش و موافقت شماره ۱۳۷۹۴ مورخ ۱۹/۵/۲۵۳۵ وزارت امور اقتصادی و دارائی به استناد تبصره ۵۳ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور و با توجه به اینکه از سال تحصیلی ۳۶-۲۵۳۵ برنامه تغذیه بصورت غیر متمرکز و زیر نظر مستقیم استانداران و فرمانداران کل اجراء خواهد گردید، آئین نامه نحوه مصرف اعتبارات برنامه بهبود تغذیه دانش آموزان را بشرح زیر تصویب نمودند:
ماده ۱ ـ وزارت آموزش پرورش سه ماه قبل از ابتدای سال تحصیل سهم اعتبار سرانه تغذیه دانش آموزان هر استان و فرمانداری کل را که برای انجام هزینههای مربوط (تهیه و تدارک، حمل ونقل، نگهداری، کارمزد، اجرت خدمات و سایر هزینههای متعلق) ضرورت دارد به تفکیک هر یک از مناطق تابعه هر استان و فرمانداری کل تعیین و به استانداریها و فرمانداریهای کل و مناطق آموزش و پرورش اعلام میکند.
تبصره ۱ ـ اعتبار تغذیه هر استان و فرماندای کل با صدور درخواست ذیحسابی وزارت آموزش و پرورش وسیله خزانه داری کل بحساب مخصوصی که در هر استان و فرمانداری کل برای بهبود تغذیه دانش آموزان افتتاح خواهد شد حواله میگردد.
تبصره ۲ ـ استفاده از حساب بهبود تغذیه باامضای استاندار یا فرماندار کل و یا نماینده آنان و مدیر کل آموزش و پرورش استان یا فرمانداری کل یا نماینده آنان خواهد بود و در نقاط تابعه هر استان یا فرمانداری کل نیز طبق تبصره ۱ حساب مخصوص برنامه بهبود تغذیه افتتاح خواهد شد و وجوه حواله شده از مرکز استان یا فرمانداری کل بابت بهبود تغذیه باین حساب منظور میگردد و استفاده از آنان با امضاء فرماندار یا بخشدار و رئیس آموزش و پرورش منطقه یا جانشین آنان صورت خواهد گرفت.
تبصره ۳ ـ اعتبار بهبود تغذیههر استان و فرمانداری کل قبل ار آغاز سال تحصیلی در حدود اعتبار تخصیص داده شده برای مدت سه ماه حواله میشود تا استانداران و فرمانداران کل بتوانند مواد مورد نیاز تغذیه را بموقع تهیه و توزیع نمایند (این اعتبار برای سال تحصیلی ۳۶-۲۵۳۵ حداکثر تا نیمه شهریور ماه ۲۵۳۵ حواله خواهد شد) و در پایان هر ماه به تناسب مبلغی که از این محل پرداخت میشود ادارات آموزش و پرورش استان و فرمانداری کل وجه مورد نیاز را به ذیحسابی وزارت آموزش و پرورش اعلام خواهند نمود تا بترتیب مقرر در تبصره ۱ نسبت بصدور درخواست و حواله وجه اقدام شود بطوری که در هر موقع از سال معادل سه ماه اعتبار تغذیه در اختیار استانداران و فرمانداران کل باشد.
تبصره ۴ ـ وزارت آموزش و پرورش اختیارات راجع به تشخیص، تسجیل و تعهد از محل اعتبارات بهبود تغذیه را به استانداران و فرمانداران کل یا کسانی که از طرف آنان مجاز باشند واگذار خواهند کرد.
تبصره ۵ – اعتبار بهبود تغذیه آموزش و پرورش عشایر فارس کماکان وسیله اداره امور اقتصادی و دارائی محل حواله و در اختیار آموزش و پرورش عشایر فارس قرار خواهد گرفت.
تبصره ۶ ـ وزارت آموزش و پرورش یا استانداران طبق جدول تعهد تأمین شیر مدارس تا ۵۰۰ میلیون ریال هزینه لازم برای سفارش شیرخشک و کره مورد نیاز تغذیه مدارس را در اختیار شرکت سهامی صنایع شیر ایران می گذارند.
ماده ۲ ـ استانداران و فرمانداران کل با توجه به نیاز و امکانات منطقه تابعه نسبت به تشکیل واحد اجرائی تغذیههر منطقه با استفاده از مستخدمین دولت و یا افراد دیگر اقدام و بر فعالیت آنها نظارت خواهند نمود. حقالزحمه و اجرت خدمات افراد خارج از کادر مستخدمین دولت و اضافه کار ساعتی خدمتگزاران جزء و سرایداران و نگهبانان که در غیر ساعت اداری در اجرای برنامه بهبود تغذیه خدماتی انجام دهند از محل اعتبار بهبود تغذیه پرداخت خواهد شد. ضوابط تشکیل این واحد توسط وزارت آموزش و پرورش تهیه و پس از تأیید سازمان اداری و استخدامی کشور باستانداریها و فرمانداریهای کل ابلاغ خواهد شد.
تبصره – [الحاقی ۱۳۵۵/۹/۱۵]
پرداخت اضافه کار به مستخدمین دولت که علاوه بر وظایف محوله و خارج از ساعات اداری در امر تغذیه رایگان عملا انجام وظیفه می نمایند با تائید استاندار یا فرماندار کل و با توجه به ضوابط مربوط به پرداخت اضافه کار از محل اعتبارات هزینه سرانه ( روزانه نفری ۱/۵ ریال) بلامانع است.
ماده ۳ ـ در مرکز هر استان و فرمانداری کل کمیته تغذیه بریاست استاندار یا فرماندار کل و عضویت افراد زیر تشکیل میگردد:
1 ـ مدیر کل آموزش و پرورش منطقه
2 ـ رئیس شورای آموزش و پرورش منطقه
3 ـ مدیر کل کشاورزی و منابع طبیعی
4 ـ مدیر کل بهداری و بهزیستی
5 ـ مدیر کل تعاون و امور روستاها
6 ـ مدیر کل یا نماینده وزارت بازرگانی
7 ـ رئیس انجمن شهرستان و رئیس انجمن شهر (در صورتی که انجمن شهر و شهرستان وجود داشته باشد)
8 ـ دو نفر از رؤسای مدارس ابتدائی و راهنمائی تحصیلی بانتخاب شورای آموزش و پرورش منطقه
9 ـ یک نفر از نمایندگان انجمنهای محلی بانتخاب استاندار یا فرماندار کل بعنوان معتمد محل.
تبصره ـ در هر یک از مناطق خارج از مرکز استان و فرمانداری کل در کمیته مزبور بجای استاندار و فرماندارکل فرماندار یا بخشدار و بجای ردیفهای ۱ و ۳ و ۴ و ۵ و ۶ و ۷ به ترتیب رؤسای ادارات آموزش و پرورش- کشاورزی و منابع طبیعی- بهداری و بهزیستی- تعاون و امور روستاها – بازرگانی- رئیس انجمن شهر (در صورتی که وجود داشته باشند) شرکت خواهند کرد و معتمد محل (موضوع ردیف ۹) با انتخاب فرماندار یا بخشدار تعیین و معرفی خواهد شد.
ماده ۴ – تنظیم برنامه تغذیه دانش آموزان هر منطقه با توجه به فهرست غذائی انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذائی ایران و کلیه عوامل و امکانات محل و اعتبارات مربوط و همچنین نظارت در حسن اجرای برنامه تغذیه در سطح استان و بررسی و تصویب پیشنهادهائی که برای اجرای برنامه بهبود تغذیه دانش آموزان استان و یا فرمانداری کل ضرورت دارد در حدود اعتبارات مربوطه برای مصارف ماده ۱ و ۲ آئین نامه و همچنین نظارت بر کار کمیتههای تغذیه شهر، بخش و روستا از وظایف کمیتههای استان و فرمانداری کل میباشد.
ماده ۵ ـ رؤسای انجمنهای شهرستان و بخش و ده مؤظفند مسائل مربوط به بهبود امر تغذیه را در انجمنهای شهرستان و بخش و ده مطرح ساخته نظرات و توصیههای انجمنهای مذکور را به کمیتههای مربوط ارائه نمایند.
تبصره ـ انجمنهای شهرستان و شهر و ده بموجب تبصره ۵۳ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ کل کشور مکلفند در اجرای برنامه بهبود تغذیه دانش آموزان مدارس حوزه خود نظارت نموده و عنداللزوم همکاری لازم را با کمیته تغذیه محل در تهیه مواد بعمل آورند و نظرات و پیشنهادات خود را در امر بهبود تغذیه رایگان مرتباً به کمیته تغذیه مربوط ارئه نمایند.
ماده ۶ ـ کمیتههای تغذیه استان و فرمانداری کل برنامههای مصوب تغذیه را با در نظر گرفتن فرصت مناسب به واحد اجرائی تغذیه استان و فرمانداری کل اعلام خواهند نمود.
ماده ۷ ـ واحد اجرائی تغذیه استان و فرمانداری کل موظف است ترتیب اجرای برنامه تغذیه را بر طبق تصمیمات متخذه در کمیته تغذیه در سطح استان بدهد.
ماده ۸ ـ واحدهای اجرائی تغذیه شهر، بخش و روستا زیر نظر واحد اجرائی تغذیه استان و بر طبق برنامههای تنظیمی آن فعالیت خواهند نمود و کمیتههای تغذیه مربوط بر حسن جریان کار آنان نظارت خواهند نمود.
ماده ۹ ـ تهیه و تدارک، حمل و نقل و تودیع مواد تغذیه تا سطح مدارس بعهده واحد اجرائی تغذیه خواهد بود.
ماده ۱۰ ـ مواد غذائی مورد نیاز استانهائی را که قادر به تأمین نیستند و یا از این جهت کمبود دارند وزارت بازرگانی براساس اعلام و تقاضای استانداران و فرمانداران کل تأمین خواهد کرد این تقاضا لااقل سه ماه قبل از تاریخ تحویل به وزارت مذکور تسلیم میشود تا مواد مورد نیاز لااقل ۱۵ روز قبل از موعد مصرف در اختیار واحد اجرائی تغذیه استان یا فرمانداری کل قرار داده شود.
ماده ۱۱ ـ انجام هزینههای مربوط بخرید مواد غذائی و حمل و نقل و نگهداری و توزیع آن برای برنامه تغذیه دانش آموزان در سطح استان تابع آئیننامه امور مالی موضوع ماده ۷ قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه مصوب شهریور ۲۵۲۹ هیئت وزیران خواهد بود.
تبصره – [الحاقی ۱۳۵۵/۹/۱۵]
در مورد معاملات مربوط به خرید مواد غذائی در اجرای برنامه تغذیه رایگان دانش آموزان و حمل و نقل و نگهداری و توزیع آن در استانها و فرمانداری های کل در صورتی که ضرورت داشته باشد معامله از طریق ترک مناقصه انجام شود، با موافقت هیات سه نفری مرکب از استاندار یا فرماندار کل و مدیر کل امور اقتصادی و دارائی و مدیر کل آموزش و پرورش استان یا فرمانداری کل با رعایت صرفه و صلاح دولت اقدام خواهد شد و در این مورد نحوه انجام معامله را هیات مذکور تعیین خواهد کرد.
ماده ۱۲ ـ وزارتخانهها و سایر سازمانهای دولتی مکلفند در امر تغذیه با کمیتههای تغذیه استانها همکاری لازم را بنمایند و برای عرضه و فروش مواد خوراکی مورد نیاز برای اجرای برنامه بهبود تغذیه دانش آموزان در مورد این کمیتهها حق تقدم قائل شوند.
ماده ۱۳ ـ اعضای کمیته تغذیه بطور افتخاری انجام وظیفه خواهند نمود.
ماده ۱۴ ـ حساب وجوه حواله شده برای بهبود تغذیه و هزینههای انجام شده از این محل در حساب اداره آموزش و پرورش مرکز استان یا فرمانداری کل در ردیف جداگانه منظور و واریز خواهد شد.حساب وجوه دریافتی مناطق خارج از مرکز استان یا فرمانداری کل بابت هزینههای مذکور با ارسال اسناد هزینه مربوط باید باداره آموزش و پرورش مرکز استان یا فرمانداری کل واریز شود.
ماده ۱۵ ـ مانده اعتبارات برنامه تغذیههر یک از مناطق آموزش و پرورش در سال بعد با تصویب کمیته تغذیه استان منحصراً بمنظور خرید وسایل مورد نیاز برای اجرای برنامه تغذیه آن استان (از قبیل انبار، یخچال، بارکش وسائط نقلیه و حمل و نقل کالا) با رعایت مقررات مربوط قابل مصرف خواهد بود.
ماده ۱۶ ـ ادارات آموزش و پرورش ضمن همکاریهای لازم با کمیتههای تغذیه و واحد اجرائی تغذیه، حسن اجرای برنامه تغذیه را در سطح مدارس نظارت خواهند نمود.
ماده ۱۷ ـ کمیتههای تغذیه، بخش، روستا از کمیته شهرستان و کمیته شهرستان دستورات لازم را از کمیته استان اخذ نموده و نظرات و پیشنهادهای خود را به کمیته استان ارائه خواهند نمود.
ماده ۱۸ ـ کمیته تغذیه استان نظارت کامل بر کار کلیه کمیتههای شهر و بخش و روستا خواهد داشت و هر ماه یکبار گزارش پیشرفت کار خود را بوزارت آموزش و پرورش ارسال خواهد داشت.
وزیر مشاور و معاون اجرائی نخست وزیر- هادی هدایتی