تصویب‌نامه در خصوص اقدام شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی نسبت به خرید گندم مازاد بر نیاز کشاورزان

تاریخ تصویب: ۱۳۹۷/۰۲/۰۵
تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۰۲/۱۷

شماره ۱۱۷۳۹/ت۵۵۲۹۵ه – ۱۳۹۷/۲/۸

هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۷/۲/۵ به پیشنهاد مشترک وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده (۳۶) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) – مصوب ۱۳۹۳ – تصویب کرد:

۱ – شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران موظف است مطابق قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی – مصوب ۱۳۶۸ – نسبت به خرید گندم مازاد بر نیاز کشاورزان با نرخ تضمینی از محل اعتبارات مصوب مربوط بر اساس زمان بندی پیش بینی شده در جدول پیوست که تأیید شده به مهر دفتر هیأت دولت است، اقدام نماید.

۲ – وزارت جهاد کشاورزی موظف است نسبت به ثبت مشخصات کشاورزان گندم کار به همراه حداکثر مقدار محصول قابل عرضه توسط هر کشاورز در فصل برداشت که بر اساس سطح زیر کشت آنان و پیش بینی میزان تولید در هر منطقه استخراج شده و درج آن در سامانه خرید تضمینی اقدام نماید.

۳ – بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است از طریق بانک های عامل معادل سی و نه هزار میلیارد (۰۰۰ / ۰۰۰ /۰۰۰ /۰۰۰ /۳۹) ریال تسهیلات مطابق جدول یاد شده برای خرید گندم داخلی، خط اعتباری در اختیار شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران و خریداران بخش های خصوصی و تعاونی قرار دهد.

۴ – سازمان برنامه و بودجه کشور بازپرداخت اصل و سود تسهیلات اعطایی به شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران جهت خرید تضمینی گندم را تضمین می نماید. تضمین مذکور نافی مسئولیت بانکهای عامل در وصول مطالباتشان نیست.

تبصره – شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران موظف است تسهیلات دریافتی را مطابق زمان بندی جدول یاد شده بازپرداخت و وزارت جهاد کشاورزی انجام این تکلیف را پیگیری نماید.

۵-
[اصلاحی ۱۳۹۷/۳/۹]
[اصلاحی ۱۳۹۷/۱۰/۱۹]
[اصلاحی ۱۳۹۷/۱۱/۲۴]

گندم مورد نیاز صنف و صنعت از طریق سامانه های متمرکز خرید گندم و فروش آرد شرکت بازرگانی دولتی ایران به صورت مستقیم بر اساس آخرین قیمت کشف شده در تالار بورس کالا و به میزان مورد توافق وزرای صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی عرضه خواهد شد. کارخانجات آرد مکلفند آرد مورد نیاز صنوف و صنایع را از طریق سامانه متمرکز عرضه و گندم خریداری شده را تسویه کنند.

تبصره- [حذفی ۱۳۹۷/۳/۹]

[قیمت فروش مستقیم گندم از سوی شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران برای مصارف موضوع این بند (خارج از بورس کالا)، با احتساب هزینه های تبعی مربوط تعیین می شود.]

۶- [الحاقی ۱۳۹۷/۸/۲]
در صورت عدم تکافوی منابع پیش بینی شده از محل منابع عمومی و منابع هدفمند کردن یارانه ها، سازمان برنامه و بودجه کشور مجاز است از محل اسناد خزانه اسلامی موضوع بند (هـ) تبصره (۵) قانون بودجه سال ۱۳۹۷ کل کشور، نسبت به تأمین کسری منابع مورد نیاز اقدام کند.

معاون اول رییس جمهور – اسحاق جهانگیری


پیش بینی منابع مورد نیاز برای خرید تضمینی گندم در سال ۱۳۹۷ (بر اساس برآورد خرید ۵ /۱۰ میلیون تن)

عنوان فروردین اردیبهشت خرداد تیر مرداد شهریور مهر آبان آذر دی بهمن اسفند جمع
میزان خرید تضمینی (هزار تن) ۱۸ ۲۰۱۳ ۳۱۸۲ ۳۲۵۴ ۱۸۶۷ ۱۵۶ ۱۰ ۰ ۰ ۰ ۰ ۰ ۱۰۵۰۰
ارزش خرید تضمینی با احتساب هزینه های تبعی (میلیارد ریال) ۱۳۰ ۱۴۵۴۲ ۲۲۹۸۷ ۲۳۶۲۱ ۲۶۲۷۰ ۲۱۳۳۳ ۲۰۷۴۲ ۱۲۳۵۱ ۱۷۷۳ ۸۶۴ ۴۵۹ ۳۸ ۱۴۵۱۱۰
کل مقدار فروش گندم (هزار تن) ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۸۹۰ ۱۰۶۸۰
جمع درآمد حاصل از فروش گندم (میلیارد ریال): ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۶۶۲۴ ۷۹۴۸۲
تراز ماهیانه (میلیارد ریال): ۶۴۹۳ – ۷۹۱۸ – ۱۶۳۶۳ – ۱۶۹۹۸ – ۱۹۶۴۶ – ۱۴۷۰۹ – ۱۴۱۱۹ – ۵۷۲۷ ۴۸۵۰ ۵۷۶۰ ۶۱۶۴ ۶۵۸۵ – ۶۵۶۲۸
تأمین از محل منابع عمومی قانون بودجه سال ۱۳۹۷ (میلیارد ریال) ۲۰۰۰ ۵۰۰۰ ۵۰۰۰ ۵۰۰۰ ۱۷۰۰۰
تأمین از محل منابع هدفمندسازی یارانه ها (میلیارد ریال) ۵۰۰۰ ۵۰۰۰ ۱۲۰۰۰ ۱۱۰۰۰ ۳۳۰۰۰
دریافت تسهیلات بانکی (میلیارد ریال) ۴۰۰۰ ۱۵۰۰۰ ۱۴۰۰۰ ۶۰۰۰ ۳۹۰۰۰
*جمع منابع تأمین کسری نقدینگی (میلیارد ریال) ۰ ۷۰۰۰ ۱۰۰۰۰ ۱۷۰۰۰ ۰۰۰ /۲۰ ۱۵۰۰۰ ۱۴۰۰۰ ۶۰۰۰ ۰ ۰ ۰ ۰ ۸۹۰۰۰
بازپرداخت تسهیلات بانکی (میلیارد ریال) ۴۸۵۰ ۵۷۶۰ ۶۱۶۴ ۶۵۸۵ ۲۳۳۵۹

توضیحات: میزان خرید تضمینی گندم بر اساس روند خرید تضمینی سال ۱۳۹۶ و پیش بینی تولید سال ۱۳۹۷ درج شده است. هزینه تبعی به صورت علی الحساب به ازای هر کیلو ۸۲۰ ریال در نظر گرفته شده است. سازمان برنامه و بودجه کشور مجاز است بر اساس عملکرد خرید تضمینی گندم و منابع قابل تحقق، نسبت به اصلاح روند تأمین منابع در سقف اعتبارات مصوب اقدام نماید.