هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۲/۵ به پیشنهاد مشترک وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و بند (پ) ماده (۳۹) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳، الگوی موضوع بند مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:
الگوی هزینه کرد اعتبارات مصوب طرح های شبکه های آبیاری و زهکشی و منابع داخلی مربوط، به صورت کمک های فنی و اعتباری بابت حمایت از سرمایه گذاران در این طرح ها (موضوع بند (پ) ماده (۳۹) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران)
ماده ۱ـ در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
۱ـ کمک های فنی و اعتباری: اعتباراتی که از محل اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای طرح های شبکه های آبیاری و زهکشی اصلی و فرعی (ملی و استانی) و منابع داخلی دستگاه واگذارنده اعتبار ذی ربط، حسب مورد در قالب وجوه اداره شده و تسهیلات تلفیقی با منابع مؤسسه عامل یا یارانه سود تسهیلات در مشارکت با سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی برای اجرای طرح های مذکور براساس ضوابط و مقررات و با نظارت دستگاه اجرایی ذی ربط در قالب موافقت نامه متبادله به مصرف می رسد.
۲ـ واگذارنده اعتبار: شرکت مدیریت منابع آب ایران یا شرکت های آب منطقه ای، توسعه منابع آب و نیروی ایران و سازمان آب و برق خوزستان و وزارت جهادکشاورزی و سازمان جهادکشاورزی استان ها که با انعقاد قرارداد با مؤسسه عامل/سرمایه گذار، منابع مالی لازم را از محل اعتبار طرح های تملک دارایی های سرمایه ای شبکه های آبیاری و زهکشی تحت اجرا و یا منابع داخلی خود، در اختیار مؤسسه عامل/سرمایه گذار قرار می دهد.
۳ـ سرمایه گذار: اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی متقاضی سرمایه گذاری و مشارکت در اجرای طرح (پروژه) های شبکه اصلی و فرعی آبیاری و زهکشی و بهره برداری از آنها.
۴ـ مؤسسه عامل: کلیه بانک های داخلی دولتی و غیردولتی، مؤسسات مالی و اعتباری دارای مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و صندوق های حمایت از توسعه سرمایه گذاری بخش کشاورزی.
۵ ـ قرارداد عاملیت: قراردادی که میان واگذارنده اعتبار و مؤسسه عامل مطابق قوانین و مقررات مربوط و در چهارچوب موافقت نامه متبادله، منعقد و مطابق آن کمک های فنی و اعتباری از سوی واگذارنده اعتبار به مؤسسه عامل واگذار می گردد تا با معرفی واگذارکننده اعتبار در اختیار سرمایه گذار واجد شرایط قرار گیرد.
۶ ـ کارگروه مشترک: حسب مورد کارگروه ستادی و یا استانی آب کشاورزی موضوع ماده (۷) آیین نامه اجرایی ماده (۱۱) قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی مصوب ۱۳۷۹ موضوع تصویب نامه شماره ۵۲۹۵۱/ت۲۸۸۴۰ک مورخ ۱۳۸۷/۴/۱۱ و اصلاحیه بعدی آن. نماینده مؤسسه عامل به عنوان مدعو در این کارگروه شرکت می کند.
ماده ۲ـ هر یک از وزارتخانه های نیرو و جهادکشاورزی موظفند فهرست طرح های اولویت دار شبکه های آبیاری و زهکشی موضوع این تصویب نامه که به تأیید کارگروه مشترک رسیده و دارای شرایط زیر باشند را در سه ماه اول هر سال، احصا و اعلام عمومی نمایند:
۱ـ دارای مجوز تخصیص آب باشند.
۲ـ سازه های تأمین آب شبکه های آبیاری و زهکشی اصلی و فرعی موضوع این تصویب نامه، در حال بهره برداری باشند یا هم زمان با تکمیل این شبکه های اصلی و فرعی به بهره برداری برسند.
۳ـ منبع تأمین آب شبکه های آبیاری و زهکشی اصلی و فرعی یادشده باید از تضمین و میزان اطمینان پذیری قابل قبول (اطمینان پذیری حجمی و زمانی (۸۵%)) برای تأمین آب کشاورزی برخوردار باشند.
۴ـ اجرا یا تکمیل هر یک از شبکه های آبیاری و زهکشی اصلی و فرعی به گونه ای باشد که زمینه بهره برداری هم زمان از شبکه های اصلی و فرعی و نیز بهره برداری تدریجی از سطوح در حال اجرا را فراهم نماید.
ماده ۳ـ واگذارنده اعتبار به طور سالیانه و در چهارچوب موافقت نامه متبادله، کمک های فنی و اعتباری را طبق قرارداد منعقد شده و متناسب با طرح های مصوب، حسب مورد در اختیار مؤسسه عامل یا سرمایه گذار قرار می دهد.
ماده ۴ـ تأمین مالی طرح های موضوع این تصویب نامه، به صورت مشارکتی بین سرمایه گذار، واگذارکننده اعتبار و مؤسسه عامل حسب مورد انجام می شود. سهم سرمایه گذار، حداقل بیست و پنج درصد (۲۵%) کل هزینه های سرمایه گذاری می باشد.
تبصره ـ آورده های سرمایه گذار و واگذارنده اعتبار می تواند به صورت نقدی و غیرنقدی باشد. مؤسسه عامل موظف است آورده غیرنقدی سرمایه گذار را ارزیابی و در سهم مشارکت لحاظ نماید.
ماده ۵ ـ واگذارنده اعتبار مجاز است در ازای انجام خدمات مؤسسه عامل، طبق قرارداد منعقده، تا یک درصد (۱%) از کمک های فنی و اعتباری را به عنوان کارمزد سهم کمک های فنی و اعتباری در اختیار مؤسسه عامل قرار دهد.
ماده ۶ ـ طرح های شبکه های آبیاری و زهکشی اولویت دار موضوع این تصویب نامه توسط کارگروه مشترک بررسی و تأیید می شود.
ماده ۷ـ واگذارنده اعتبار و سرمایه گذار، مشخصات و اطلاعات فنی طرح های موضوع ماده (۲) این تصویب نامه را به صورت کتبی برای انجام اقدام های بعدی به مؤسسه عامل ارائه می کنند.
ماده ۸ ـ مسئولیت نظارت بر عملیات اجرایی طرح (پروژه )های مصوب تا خاتمه عملیات، مطابق با نظام فنی ـ اجرایی کشور در هر مورد بر عهده دستگاه اجرایی خواهد بود.
ماده ۹ـ مؤسسه عامل موظف است ظرف سی روز از زمان دریافت طرح های موضوع ماده (۷) این تصویب نامه، نتیجه اقدامات خود را براساس قرارداد عاملیت برای دستگاه اجرایی ذی ربط ارسال نماید.
ماده ۱۰ـ مانده کمک های فنی و اعتباری مصرف نشده نزد مؤسسه عامل، جزو سپرده اعتباری محسوب شده و سود سپرده کوتاه مدت برابر نرخ اعلامی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران (مطابق مصوبه هیئت عالی نظارت) نسبت به آن تعلق خواهد گرفت. در این حالت، مؤسسه عامل سود مذکور را باید به سقف اعتبار واگذارنده اضافه و هر سه ماه مبلغ آن را به واگذارنده، اعتبار اعلام نماید.
تبصره ـ مطابق ماده (۸۲) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مصوب ۱۳۹۳، مدت زمان استفاده از کمک های فنی و اعتباری از زمان واریز نزد مؤسسه عامل یک سال است.
ماده ۱۱ـ مؤسسه عامل موظف است گزارش پیشرفت فیزیکی و ریالی طرح های معرفی شده را به تفکیک اصل و سود تسهیلات اعطایی و مصرف نشده، در قالب کاربرگ (فرم )های مورد توافق، هر سه ماه یک بار یا به درخواست دستگاه واگذارنده اعتبار به دستگاه مذکور ارائه نماید.
ماده ۱۲ـ طول مدت مشارکت، حداکثر سه سال و مجموع دوره مشارکت، تنفس و بازپرداخت حداکثر ده سال است.
تبصره ـ به منظور تسریع در بهره برداری از طرح ها و بازگشت هزینه های سرمایه گذاری انجام شده، دستگاه اجرایی مجاز است هر طرح را به واحدهای عمرانی مستقل از نظر بهره برداری تفکیک نموده و برای هر واحد عمرانی، تأییدیه کارگروه مشترک را اخذ نماید.
ماده ۱۳ـ واگذارنده اعتبار موظف است کمک های فنی و اعتباری مطابق موافقت نامه متبادله و براساس قرارداد منعقده را به حساب اعلامی مؤسسه عامل یا سرمایه گذار واریز نماید. وجوه پرداختی پس از اعلام وصول به هزینه قطعی منظور خواهد شد.
ماده ۱۴ـ نرخ سود تسهیلات اعطایی مؤسسه عامل براساس نرخ اعلامی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای بخش ها و فعالیت های کشاورزی خواهد بود.
ماده ۱۵ ـ واگذارنده اعتبار موظف است گزارش عملکرد کمک های فنی و اعتباری را با توجه به اهداف تعیین شده در موافقت نامه متبادله، هر شش ماه یک بار و یا حسب درخواست سازمان برنامه و بودجه کشور یا سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ذی ربط در اختیار سازمان های مذکور قرار دهد.
ماده ۱۶ـ مؤسسه عامل موظف است مبالغ دریافتی بابت بازپرداخت اقساط تسهیلات اعطایی سهم واگذارنده اعتبار از محل کمک های فنی و اعتباری موضوع این تصویب نامه شامل اصل و سود در چهارچوب قرارداد عاملیت با رعایت بند (ل) ماده (۲۸) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مصوب ۱۳۹۳ و آیین نامه اجرایی آن را به حساب خزانه داری کل کشور واریز نماید.
ماده ۱۷ـ سرمایه گذار موظف است با توجه به تفاهم های انجام شده با واگذارنده اعتبار، نسبت به ارائه الگوی (مدل) مالی مشارکت منافع که در آن نحوه انتفاع سرمایه گذار، میزان جرایم و نحوه جبران، شرایط و دوره اجرای طرح و سایر مؤلفه ها و شروط سرمایه گذاری در آن مشخص شده است، اقدام نماید. واگذارنده اعتبار پس از اخذ تأییدیه مربوط، نسبت به انعقاد قرارداد با سرمایه گذار اقدام می نماید.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف