ماده ۱– هدف:
– پرورش استعدادهای نوجوانان کشور در رشتههای مختلف هنرهای تجسمی.
– رفع نیازمندیهای جامعه درجهت اهداف جمهوری اسلامی ایران.
– تأمین نیروی انسانی ماهر در رشتههای هنرهای تجسمی.
– حمایت از آموزش هنرهای کاربردی و بومی در نقاط و محلهایی که منشأ و سرچشمه بوجود آمدن این هنرها است.
– اشاعه و گسترش آنها درجهت خودکفایی تولیدات صنایع دستی ایران.
ماده ۲– هنرستانهای هنرهای تجسمی زیرنظر وزارت ارشاد اسلامی و برای دختران و پسران بصورت مجزا توسط کادر آموزشی متناسب و ذیصلاح اداره خواهد شد.
تبصره – از این به بعد در این اساسنامه به جای نام هنرستان هنرهای تجسمی کلمه «هنرستان» بکار برده میشود و به شاگردان این هنرستان «هنرجو» و به معلمان هنرهای آن «هنرآموز» اطلاق میگردد.
ماده ۳– به منظور ترویج هنر و گسترش آن در رابطه با نیاز جامعه تحصیل در هنرستان رایگان خواهد بود.
ماده ۴– رشتههای تحصیلی هنرستان به شرح زیر است:
الف – هنرهای تجسمی شامل رشتههای: نقاشی – مجسمهسازی – گرافیک – نقاشی سنتی ایرانی (مینیاتور و تذهیب – نقش قالی و کاشی).
ب – هنرهای کاربردی شامل: سفالگری – قالی و گلیمبافی – خاتمسازی – منبّتکاری.
تبصره – در صورت گسترش امکانات هنرستانها، رشتههای دیگر از قبیل زریبافی – میناکاری و غیرو پس از تصویب شورای عالی آموزش و پرورش دائر خواهد شد.
ماده ۵– هنرجویان هنرستان از لحاظ شرط سنی ثبتنام و مشمولیت نظام وظیفه تابع مقررات وزارت آموزش و پرورش و وظیفه عمومی میباشد.
ماده ۶– دوره تحصیل در هنرستان (به جز رشته منبّتکاری) ۴ سال میباشد که به دو دوره عمومی و تخصصی تقسیم میشود. دوره عمومی یک سال و دوره تخصصی سه سال خواهد بود.
تبصره – هنرجویان میتوانند دوره ۴ ساله متوسطه هنرستان را حداکثر در شش سال بگذرانند، مشروط بر اینکه در یک سال بیش از دو سال توقف نداشته باشند.
ماده ۷– هنرجو بعد از پایان دوره عمومی بنا به استعداد و تمایل شخصی و با نظر شورای فنی هنرستان میتواند یکی از دروس عملی نقاشی، مجسمهسازی، گرافیک، نقاشی سنتی ایران (مینیاتور و تذهیب – نقش قالی و کاشی)، سفالگری قالی و گلیمبافی و خاتمسازی را به عنوان رشته اختصاصی انتخاب کرده و در همان رشته فارغالتحصیل شود.
ماده ۸– کلیه مقررات مربوط به امتحانات داخلی و نهایی و نیز مواد درسی و برنامه تفصیلی کلاسهای مختلف هنرستان طبق آییننامه جداگانه مصوب شورای عالی آموزش و پرورش خواهد بود.
ماده ۹– در کلیّه کلاسهای هنرستان علاوه بر دروس مربوط به رشتههای اختصاصی هنرهای تجسمی به شرح جدول مصوّب ضمیمه، دروس عمومی دوره متوسطه در وزارت آموزش و پرورش نیز تدریس خواهد شد.
ماده ۱۰– شرایط ورود به هنرستان:
الف – داشتن مدرک قبولی کلاس سوّم راهنمایی تحصیلی.
ب – اعتقاد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و دارا بودن حسن اخلاق و رفتار.
ج – داشتن سلامت جسم و روان و نداشتن نقص عضو مؤثر در فراگیری هنرهای تجسمی.
د – پذیرفته شدن در مسابقه ورودی هنرستان.
ماده ۱۱– امتحانات سال آخر هنرستانهای تجسمی بصورت نهایی و با نظارت اداره کل امتحانات وزارت آموزش و پرورش برگزار خواهد شد. به هنرجویانی که این امتحانات را با موفقیت بگذرانند، گواهینامه پایان تحصیلات رشته اختصاصی مربوط که معادل دیپلم کامل متوسطه میباشد، داده خواهد شد.
ماده ۱۲– دروس عملی کلیه سالهای تحصیلی هنرستان هر روز ۴ ساعت و دروس نظری نیز هر روز ۴ ساعت، جمعاً ۴۸ ساعت در هفته و کلاً ۳۲ هفته در طول سال تحصیلی میباشد (طبق جدول ضمیمه).
ماده ۱۳– گواهینامه پایان تحصیلات هنرستان ازطرف وزارت ارشاد اسلامی با تأیید و مهر و امضای اداره کل امتحانات وزارت آموزش و پرورش صادر میگردد.
ماده ۱۴– سازمان اداری و آموزش هنرستان ازطرف وزارت ارشاد اسلامی تهیه و تنظیم میگردد و این وزارتخانه در حسن اجرای مواد این اساسنامه و آییننامههای مربوط و امور آموزشی و پرورشی در هنرستانها نظارت کامل خواهد داشت.
تبصره – نحوه اعمال نظارت وزارت آموزش و پرورش طبق آییننامه مصوب شورای عالی آموزش و پرورش خواهد بود.
ماده ۱۵– تأمین معلمان هنرستان با رعایت ضوابط گزینش به عهده وزارت ارشاد اسلامی است، معذلک آموزش و پرورش بنا بر درخواست وزارت ارشاد اسلامی در انتخاب و معرفی معلمان واجد صلاحیت همکاری خواهد کرد.
ماده ۱۶– کلیه برنامههای این هنرستانها میباید براساس ضوابط اسلامی با رعایت کامل فتاوی ولّی فقیه تنظیم و اجرا شود.
اساسنامه هنرستانهای هنرهای تجسمی مشمل بر ۱۶ ماده و ۴ تبصره در سیصد و سی و پنجمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ ۱۵ / ۱ /۱۳۶۳ به تصویب رسید.
صحیح است به مورد اجرا گذارده شود.
سید علیاکبر پرورش
وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران