اساسنامه مدارس ورزش

تاریخ تصویب: ۱۳۸۴/۰۴/۲۵
تاریخ انتشار: ۱۳۸۴/۰۴/۲۵

مقدمه

به منظور فراهم آوردن زمینه های لازم برای استعدادیابی و تقویت مهارتهای آن دسته از دانش آموزانی که تواناییهای بالقوه ورزشی دارا هستند و در راستای اجرای بند 1 ماده 117 قانون برنامه چهارم توسعه کشور و الزامات مندرج در سند راهبردی نظام جامع توسعه تربیت بدنی و ورزش کشور مبنی بر تقویت ورزش پرورشی و قهرمانی، مدارس ورزش در دوره های ابتدایی، راهنمایی و متوسطه و پیش دانشگاهی براساس مفاد این اساسنامه تاسیس می شوند.

فصل اول : تعریف

ماده 1– مدارس ورزش به مدارسی اطلاق می شود که در آن دانش آموزان مستعد و علاقه مند علاوه بر برنامه رسمی دوره های مختلف تحصیلی ، مهارت های ورزشی را با رعایت مفاد این اساسنامه فرا می گیرند.

فصل دوم : اهداف

ماده 2– هدف از تأسیس این مدارس علاوه بر اهداف دوره های تحصیلی نظام آموزش و پرورش کشور عبارت است از:

الف : فراهم ساختن شرایط لازم برای شناخت ، رشد و شکوفایی استعدادهای ورزشی دانش آموزان مستعد

ب : ایجاد زمینه مناسب برای رشد و توسعه ورزش قهرمانی

فصل سوم : مؤسس و شرایط تأسیس

ماده 3– این مدارس بر اساس قانون تأسیس مدارس غیر انتفاعی و یا به صورت دولتی (وابسته به سایر وزارتخانه ها ، سازمانها و مراکز غیر وابسته) با رعایت ضوابط و مقررات زیر ، راه اندازی می شود.

تبصره – مدارسی که به صورت هیأت امنایی بر اساس آیین نامه گسترش مشارکت های مردمی اداره می شوند در صورت دارا بودن شرایط و امکانات لازم برابر دستورالعمل مربوط ، می توانند از مفاد این اساسنامه استفاده کنند.

ماده 4– اشخاص حقیقی و حقوقی (دولتی و غیر دولتی) که مجوز تأسیس این مدارس را با رعایت مقررات مربوط از وزارت آموزش و پرورش دریافت می کنند ، مؤسس نامیده می شوند.

فصل چهارم : شرایط راه اندازی مدارس وابسته به سایر وزارتخانه ها ، سازمانها و مراکز غیروابسته به آموزش و پرورش

ماده 5– مؤسس می تواند پس از اخذ مجوز در هر منطقه از کشور که امکانات آموزشی ، پرورشی و ورزشی را برابر دستورالعملی که وزارت آموزش و پرورش ابلاغ می کند ، دارا باشد نسبت به تأسیس مدرسه در دوره های ابتدایی ، راهنمایی و متوسطه اقدام نماید.

ماده 6– فضای آموزشی و ورزشی مورد نیاز برای تشکیل کلاس های درسی ، ورزشی ، امور اداری ، خدماتی ، کتابخانه و سایر خدمات و همچنین نیروی انسانی آموزشی – اداری و خدماتی این مدارس برابر ضوابط مربوط خواهد بود.

ماده 7– این مدارس برای دختران و پسران به صورت جداگانه تأسیس خواهد شد.

ماده 8– مدرسه بر اساس ضوابط آموزشی ، پرورشی و ورزشی وزارت آموزش و پرورش زیر نظر مؤسس و با مسئولیت مدیر مدرسه اداره می شود.

تبصره– مؤسس و مدیر مدرسه در برابر وزارت آموزش و پرورش مسئولیت خواهند داشت.

ماده 9– تأمین کارکنان اداری ، آموزشی ، پرورشی و ورزشی با رعایت درجه بندی و ضوابط پست های سازمانی مدارس دوره های تحصیلی ذی ربط در وزارت آموزش و پرورش و سایر منابع مورد نیاز ، بر عهده مؤسس خواهد بود.

تبصره– مؤسس می تواند برابر آیین نامه مأموریت های قانون استخدام کشوری ، با موافقت وزارت آموزش و پرورش از دبیران و کارمندان آموزش و پرورش به صورت مأمور استفاده کند.

ماده 10– مدیر این مدارس با رعایت مفاد مصوبه شرایط احراز مدیریت مدارس منصوب می شود.

ماده 11– مؤسس می تواند با اخذ مجوز از سازمان آموزش و پرورش استان ، مدرسه را برابر ( به استثنای دوره ابتدایی)مقررات به صورت شبانه روزی اداره نماید.

ماده 12 – مجوز تأسیس این مدارس قابل واگذاری و یا انتقال به غیر نمی باشد.

ماده 13– در صورت عدم رعایت قوانین و ضوابط توسط اینگونه مدارس ، مراتب از طریق مدیریت آموزش و پرورش منطقه به سازمان آموزش و پرورش استان گزارش و در صورت نیاز مطابق دستور العمل مربوط نسبت به لغو مجوز صادره اقدام خواهد شد.

فصل پنجم – شرایط پذیرش دانش آموزان

ماده 14– داوطلبین ورود به این مدارس باید حائز شرایط زیر باشند:

الف : داشتن شرایط عمومی ثبت نام طبق ضوابط وزارت آموزش و پرورش

ب : احراز شرایط لازم در معاینات پزشکی

ج : کسب امتیازات لازم در آزمون های عملی

تبصره -دانش آموزانی که به عضویت تیم های ملی در تمام سطوح در می آیند از شرکت در آزمون عملی رشته مربوط معاف هستند.

فصل ششم : برنامه آموزشی طول دوره و ارزش تحصیلی

ماده 15– میزان ساعت درس تربیت بدنی در برنامه درسی اینگونه مدارس برابر جدول پیوست افزایش می یابد و دانش آموزان علاوه بر دروس مندرج در جداول برنامه های درسی دوره های مختلف تحصیلی ، مهارت های مختلف ورزشی را نیز آموزش می بینند.

تبصره– برنامه مهارت های ورزشی این مدارس توسط وزارت آموزش و پرورش تدوین و ابلاغ می شود.

ماده 16– ارزشیابی دروس در این مدارس برابر آیین نامه آموزشی و امتحانات دوره های تحصیلی مربوط می باشد.

تبصره 1 : نمره درس تربیت بدنی دانش آموزان به صورت زیر محاسبه می گردد:
یک چهارم درس تربیت بدنی عمومی+ سه چهارم نمره مهارت های ورزشی= نمره درس تربیت بدنی پس از برگزاری امتحانات پایانی هر پایه تحصیلی ، دانش آموزی مجاز به ادامه تحصیل در این مدرسه می باشد که نمره درس تربیت بدنی وی کمتر از 14 نباشد.

تبصره 2: درصورتی که دانش آموزی به تشخیص شورای مدرسه ، امکان شرکت در کلاس های مهارت های ورزشی را از دست بدهد ، نمره وی همانند دانش آموزان مدارس عادی محاسبه و در کارنامه درج می گردد. این گونه دانش آموزان باید در سال تحصیلی بعد در مدارس عادی ادامه تحصیل دهند.

ماده 17– شرایط و ضوابط اختصاصی مدیر و معلمان دروس تخصصی ورزش طبق دستور العملی خواهد بود که توسط وزارت آموزش و پرورش تهیه و ابلاغ خواهد شد .

فصل هفتم – سایر امور

ماده 18– نظارت مستمر بر فعالیت های اینگونه مدارس و ارزشیابی از عملکرد آن به عهده مدیریت آموزش و پرورش منطقه مربوط وسایر مراجع ذیربط خواهدبود.

ماده 19– مواردی که در این اساسنامه به آن اشاره نشده است ، تابع مقررات مورد عمل در وزارت آموزش و پرورش می باشد .

ماده 20– دستور العمل اجرایی لازم توسط وزارت آموزش و پرورش در حدود مقررات تهیه و پس از تأیید وزیر آموزش و پرورش ، ابلاغ خواهد شد.

ماده 21– این اساسنامه از سال تحصیلی 85-84 به مدت سه سال به صورت آزمایشی در تعداد 60 مدرسه در دوره های مختلف تحصیلی در سراسر کشور اجرا می شود. پژوهشگاه تعلیم و تربیت پس از انقضای مهلت اجرای آزمایشی ، گزارشی از نتایج اجرا برای اتخاذ تصمیم به شورای عالی آموزش و پرورش ارائه می نماید.

ماده 22– سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی با همکاری معاونت تربیت بدنی و تندرستی در طول اجرای آزمایشی این اساسنامه، مطالعه لازم را برای تغییر در جداول ساعات درسی هفتگی این مدارس متناسب با اهداف این اساسنامه انجام می دهد. گزارش این مطالعه پس از انقضای اجرای آزمایشی در شورای عالی آموزش و پرورش مطرح خواهد شد.

موضوع: اساسنامه مدارس ورزش در هفتصد و بیست و چهارمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 25 /4 /84 به تصویب رسید.

 

برنامه مهارت های ورزشی دوره های مختلف تحصیلی مدارس ورزش

ردیف پایه تحصیلی دوره تحصیلی تعداد جلسه در هفته رشته ورزشی
1 اول ابتدایی 4 شنا و ژیمناستیک
2 دوم ابتدایی 4 شنا و ژیمناستیک
3 سوم ابتدایی 6 شنا و ژیمناستیک و دو و میدانی
4 چهارم ابتدایی 6 تمام رشته های ورزشی دارای فدراسیون در ایران
5 پنجم ابتدایی 6 تمام رشته های ورزشی دارای فدراسیون در ایران
6 اول راهنمایی 6 تمام رشته های ورزشی دارای فدراسیون در ایران
7 دوم راهنمایی 6 تمام رشته های ورزشی دارای فدراسیون در ایران
8 سوم راهنمایی 6 تمام رشته های ورزشی دارای فدراسیون در ایران
9 اول متوسطه 6 تمام رشته های ورزشی دارای فدراسیون در ایران
10 دوم متوسطه 6 تمام رشته های ورزشی دارای فدراسیون در ایران
11 سوم متوسطه 6 تمام رشته های ورزشی دارای فدراسیون در ایران
12 پیش دانشگاهی 6 تمام رشته های ورزشی دارای فدراسیون در ایران