اساسنامه بنگاه حمایت زندانیان [مصوب ۱۳۲۰]

تاریخ تصویب: ۱۳۲۰/۰۸/۲۱
تاریخ انتشار: ۱۳۲۰/۰۴/۱۱
اطلاعات بیشتر:

به موجب صدر اساسنامه بنگاه حمایت زندانیان، مصوب ۱۳۳۶ لغو شده است.

برای کمک مادی و معنوی بخانواده‌های بی‌بضاعت زندانیان که قادر به اداره کردن زندگانی و اعاشه خود نیستند و همچنین برای مساعدت بزندانیانی که پس از خروج از زندان توانائی تهیه شغل و کار ندارند بنگاهی بنام (بنگاه حمایت زندانیان) تحت ریاست عالیه وزیر دادگستری تشکیل می‌شود که وظائف و ترتیب تشکیلات آن مطابق مواد زیر تعیین می‌گردد:

ماده ۱ـ بنگاه می‌تواند راجع بمساعدت در امور بهداشت و طرز کار زندانیان و همچنین نسبت به پرورش و آموزش آنها طبق آئیننامه‌ای که وزارت دادگستری و وزارت کشور تنظیم و تصویب خواهند نمود اقدام و نظارت نماید.

ماده ۲ـ بنگاه حمایت زندانیان که مرکز آن در تهران است در ولایات نیز تدریجاً شعب خود را دائر خواهد نمود.

ماده ۳ـ این بنگاه دارای شخصیت حقوقی خواهد بود.

ماده ۴ـ سرمایه بنگاه تشکیل می‌شود از وجوه و اموالی که بعنوان اعانه از طرف اشخاص و بنگاهها و غیره بخشش می‌شود و عایداتی که بموجب قوانین یا مقررات دیگر به بنگاه تعلق می‌گیرد و نیز بنگاه می‌تواند با تصویب وزارت دادگستری بوسائل نمایش و غیر آن بر سرمایه خود بیافزاید

ماده ۵ ـ بنگاه در صورت توانائی سعی خواهد کرد آزادشدگان از زندان را تا زمانی که در خارج مشغول کار نشده‌اند نگاهداری نماید و یا آنها را بکارهای دستی مشغول و بتناسب کارشان به آنها مزد بدهد.

ماده ۶ ـ سازمان بنگاه عبارت خواهد بود از:
الف ـ مجمع عمومی کارمندان افتخاری
ب ـ هیئت مدیره
ج ـ هیئت بازرسی

ماده ۷ ـ مجمع عمومی کارمندان افتخاری تشکیل می‌شود از کلیه کسانی که کمکهای مالی و فکری و عملی به پیشرفت کارهای بنگاه حمایت زندانیان نموده باشند، مجمع عمومی سالی یکبار در اردیبهشت ماه هر سال تشکیل می‌گردد.

ماده ۸ ـ در مجمع عمومی گزارش هیئت مدیره راجع بطرز کار بنگاه و همچنین گزارش بازرسان راجع به ترازنامه قرائت و مورد رسیدگی واقع خواهد شد و بعلاوه هیئت مدیره و بازرسان سال بعد هم در همان جلسه انتخاب می‌شوند و تعیین قطعی آنان موکول بتصویب وزارت دادگستری خواهد بود.

ماده ۹ـ [اصلاحی
هیئت مدیره تشکیل میشود از نه نفر کارمند که برای مدت یک سال از میان اشخاص شایسته وزیر دادگستری انتخاب مینماید.
دادستان شهرستان و رئیس شهربانی از اعضاء حتمی این هیئت خواهند بود.
در صورتی که عده افراد مجمع عمومی به یکصد نفر رسیده باشد هیئت مدیره و بازرسان را مجمع عمومی و الا وزیر دادگستری انتخاب خواهد نمود.

ماده ۱۰ـ هیئت مدیره بین خود یکنفر رئیس و یکنفر نائب رئیس و یکنفر خزانه‌دار و یکنفر دبیر انتخاب می‌نمایند.

ماده ۱۱ـ هیئت مدیره اختیار دارد کلیه وجوه و اموالی که بهر عنوان از طرف اشخاص و شرکتها و غیر آن باین بنگاه اعانه داده می‌شود قبول و آنها را جمع‌آوری کند و برای اداره امور بنگاه کارمندان لازم استخدام نماید و هزینه‌های لازم را با رعایت صرفه‌جوئی بعمل آورد.

ماده ۱۲ـ هیئت مدیره می‌تواند برای استحضار از وضعیت و رفتار و کردار زندانیان و اطلاع از دارائی و چگونگی اعاشه عائله آنان با اداره زندان و سایر مقامات مربوطه مکاتبه نماید و در موارد اقتضاء اطلاعات لازم مربوطه به آنها را بخواهد.

ماده ۱۳ـ هیئت مدیره می‌تواند برای تهیه کار جهت زندانیانی که پس از خروج از زندان بیکار مانده‌اند کارگاههائی تشکیل بدهد و یا آنان را بسایر کارخانه‌ها و شرکتها و بنگاههای دولتی و ملی برای اشتغال معرفی نماید.

ماده ۱۴ـ هیئت مدیره می‌تواند برای تأمین آسایش و بهداشت عائله زندانیان و دستگیری‌های دیگر نسبت به آنها از سایر بنگاههای دولتی و ملی کمک بخواهد.

ماده ۱۵ـ هیئت مدیره می‌تواند برای انجام قسمتی از کارهای بنگاه به‌مسئولیت خود موقتاً اختیارات لازمه را بمدیرعامل واگذار نماید و نیز وکالت و وکالت در توکیل بدهد.

ماده ۱۶ـ هیئت مدیره حداقل هر پانزده روز یکبار برای شورو گرفتن تصمیم در اطراف کارهائی که بعهده دارد تشکیل می‌گردد.

ماده ۱۷ـ این بنگاه یک مدیرعامل از بین اعضاء هیئت مدیره یا از خارج خواهد داشت که با اختیارات مقتضی از طرف هیئت مدیره پیشنهاد و پس از تصویب وزارت دادگستری مصنوب می‌شود. مدیرعامل در جلسات هیئت مدیره هم شرکت خواهد داشت.

ماده ۱۸ـ هیئت مدیره می‌تواند از بین خود کمیسیونهائی برای انجام وظائف خویش تشکیل دهد و هر یک از این کمیسیونها باید قبلاً تصمیمات خود را بنظر هیئت مدیره رسانده و پس از موافقت هیئت مدیره بموقع عمل بگذارند.

تبصره ـ تصمیمات هیئت مدیره باتفاق یا با کثریت آراء رسمیت خواهد داشت.

ماده ۱۹ـ تصویب هزینه‌های لازم با هیئت مدیره می‌باشد.

ماده ۲۰ـ درآمد و هزینه‌های بنگاه باید در دفاتر پلمپ شده مرتباً طبق اصول حسابداری وارد و سالی یک مرتبه در اردیبهشت‌ماه ترازنامه سال گذشته که به آخر اسفند ختم می‌شود تهیه و از طرف هیئت مدیره برای بررسی نزد بازرسان فرستاده شود که در ظرف پانزده روز تقدیم وزارت دادگستری گردد.

ماده ۲۱ـ خدمات هیئت مدیره مجانی می‌باشد.

ماده ۲۲ـ مؤسساتی که بعداً ممکن است هیئت مدیره تأسیس نماید آئیننامه‌های مربوط بطرز عمل و وظایف و اختیارات خود را پیشنهاد و پس از تصویب هیئت مدیره و اجازه وزیر دادگستری بموقع اجراء گذاشته خواهد شد.

ماده ۲۳ـ هیئت بازرسی تشکیل می‌شود از سه نفر کارمندانی که مجمع عمومی طبق ماده ۸ انتخاب خواهد کرد.

ماده ۲۴ـ هیئت بازرسی در هر موقع برحسب دستور هیئت مدیره امورمالی بنگاه و شعبات آن را بازرسی کرده و بعلاوه به ترازنامه طبق ماده ۲۰ رسیدگی کرده و بااظهارنظر خود آنرا به وزارت دادگستری می‌فرستد.

ماده ۲۵ـ آئیننامه‌های لازم برای تعیین وظائف بنگاه و طرز اجرای آن و همچنین سازمان بنگاه و قسمتهای مختلفه مربوط به آن و ترتیب تأسیس و اداره کارگاهها (اعم از صنعتی و کشاورزی و غیره) که در موارد اقتضا تشکیل خواهد شد و طرز کمک به زندانیان و عائله آنان و همچنین تعیین کسانی که از کمک بنگاه بهره‌مند می‌شوند و شرائطی که باید دارا باشند از طرف هیئت مدیره تنظیم و پس از تصویب وزیر دادگستری اجرا خواهد شد.