اتخاذ تصمیماتی در مورد تأمین دارو و گندم مورد نیاز و جلوگیری از کمبود در سال جاری

تاریخ تصویب: ۱۳۷۸/۰۲/۱۸
شماره ثبت: ۹۲۹۵ت ۲۱۲۸۴‌هـ - ۱۳۷۸.۰۳.۰۹
تاریخ انتشار: ۱۳۷۸/۰۳/۰۹

‌تصمیم نمایندگان ویژه رییس جمهور در ستاد اقتصادی دولت که براساس اصل یکصد و بیست و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و به استناد‌ تصویب نامه شماره ۹۱۶ت۲۱۰۴۹ مورخ ۱۳۷۸.۱.۲۹ در جلسه مورخ ۱۳۷۸.۲.۱۸ ستاد یاد شده به عنوان تصمیم هیأت وزیران اتخاذ شده است‌ به شرح زیر جهت اجرا ابلاغ می‌شود:

‌در اجرای دستور رییس جمهور مبنی بر اتخاذ تصمیم و انجام هماهنگی‌های لازم به منظور ایجاد اطمینان از تداوم تأمین دارو و گندم مورد نیاز و‌ جلوگیری از کمبود در سال جاری، بررسی‌های لازم انجام و در مورد تأمین دارو مقرر شد:

۱ – سهمیه ارزی خرید دارو، جهت تأمین مواد اولیه کارخانجات داروسازی و ورود داروهای غیر قابل ساخت در داخل به مبلغ ۴۲۰ میلیون دلار تعیین‌شده که به طور کامل تخصیص داده شود و کاهش داده نشود.

۲ – با توجه به مشکلات گشایش اعتبار در ماههای آخر سال ۱۳۷۷ سهمیه ارزی فوق در ده ماه اول سال ۱۳۷۸ تأمین و براساس برنامه زمان بندی‌ تنظیمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تخصیص و گشایش شود.

۳ – وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نسبت به اولویت بندی در تأمین مواد و داروهای مورد نیاز اقدام نماید و بر این اساس نسبت به تایید و‌ ارسال درخواست‌های ارز به بانک مرکزی اقدام نماید.

۴ – برای انجام خریدهای فوری و ضروری، بانک مرکزی ۱۰ میلیون دلار از سهمیه فوق به صورت وجه قابل حواله کردن در یکی از شعب بانکهای‌ ایرانی در داخل یا خط اعتباری در یکی از شعب خارج به عنوان تنخواه گردان در اختیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می‌گذارد تا براساس‌ دستور پرداخت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به مصرف خریدهای ضروری و فوری برسد.
‌بدیهی است اسناد و مدارک لازم طبق مقررات مربوط پس از انجام خرید جهت تسویه حساب به بانک مرکزی ارایه خواهد شد.

۵ – پیش پرداخت ریالی برای گشایش اعتبارات اسنادی معادل ۲۰% تعیین می‌گردد و ۸۰% بقیه در زمان معامله اسناد دریافت می‌شود و در فاصله زمانی‌ گشایش اعتبار تا معامله اسناد از ۸۰% باقی مانده سود تسهیلات اخذ نشود.

۶ – به منظور استفاده از ظرفیتهای خالی کارخانجات داروسازی، اجازه داده می‌شود براساس روش پیش بینی شده در بند ۴۵ مصوبه شماره ۳۵۹۸۵‌ مورخ ۱۳۷۷.۶.۳ هیأت وزیران، نسبت به ورود مواد اولیه و قطعات یدکی مورد نیاز با ارز واریز نامه‌ای، و فروش مازاد محصول تولیدی در داخل یا‌صدور به خارج کشور، پس از انجام تعهدات کارخانجات به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اقدام شود.

۷ – با توجه به اعلام معاون دارویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبنی بر آمادگی آن وزارت نسبت به تأمین کلیه داروهای مورد نیاز کشور‌ به شرط تأمین به موقع ۳۳۰ میلیون دلار ارز، مقرر شد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طرح مکتوب خود را جهت تحقق این هدف و شرایط‌ و لوازمی که برای اجرای آن لازم است و تعهدات قابل ارایه، تهیه و حداکثر تا اول تیرماه ۱۳۷۸ به دبیرخانه ستاد اقتصادی دولت ارسال نماید.

۸ – اعتبار ارزی مورد نیاز هیأت امنا، به روش قبل تأمین و پرداخت می‌گردد. ‌براساس گزارشهای ارایه شده توسط وزارت بازرگانی و سازمان غله در مورد تأمین گندم مورد نیاز سال جاری، وضعیت تولید و تأمین گندم به شرح زیر‌ مورد بررسی قرار گرفت.
‌الف – تولید گندم سال جاری، براساس برآورد وزارت کشاورزی ۶ میلیون تن پیش بینی می‌شود.
ب – در سال ۱۳۷۷ خرید گندم داخلی با حدود ۶.۶ میلیون تن حدود ۴۰۰ هزار تن کمتر از مقدار پیش بینی شده انجام شد و در نتیجه همین مقدار از‌ خرید علی الحساب سال ۱۳۷۸ در سال ۱۳۷۷ مصرف شد.
ج – براساس گزارش سازمان غله، در سال ۱۳۷۷ علی رغم افزایش جمعیت، مصرف گندم به میزان ۲% کاهش داشته که ناشی از اتخاذ تدابیر به منظور‌ صرفه جویی و کاهش ضایعات و تولید بهتر نان بوده است و برای سال ۱۳۷۸ نیز علی رغم افزایش جمعیت، همان مقدار مصرف سال ۱۳۷۷ ثابت در‌ نظر گرفته می‌شود.
‌د – در سال جاری با افزایش قیمت ذرت به کیلویی حدود ۱۳۰۰ ریال و امکان جانشینی آن با گندم با ضریب حدود ۱.۲ و مشکلات گشایش اعتبار‌ واردات دان، پیش بینی می‌شود بخش از گندم تولید داخل به مصرف خوراک طیور برسد.
‌هـ مشکلات ارزی بانک مرکزی در ماههای آخر سال ۱۳۷۷ باعث تأخیر در افتتاح اعتبار اسنادی تعدادی از محموله‌های گندم گردید و در نتیجه در‌ماههای اول سال ۱۳۷۸ وزارت بازرگانی ناچار به جابجایی گندم در استانهای مختلف و انجام برخی خریدهای ضروری و فوری گردید.
‌با توجه به موارد فوق مقرر شد:

۹ – به منظور جبران میزان کمبود تولید گندم نسبت به پیش بینی‌های انجام شده ۱.۶ میلیون تن گندم اضافه بر میزان تصویب قبلی در سال جاری‌ خریداری شود.

۱۰ – بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نسبت به تأمین ارز مورد نیاز برای خرید این میزان گندم اقدام نماید ‌تأمین این ارز در درجه اول از سر جمع ارز بخش بازرگانی و کالاهای اساسی و در درجه بعد از سایر منابع ارزی انجام شود این مبلغ بر اساس نرخهای‌ امروز حدود ۱۸۰ میلیون دلار برآورد می‌گردد و در صورت کاهش افزایش قیمت بین‌المللی گندم، ارز مورد نیاز به تناسب کاهش یا افزایش می‌یابد.

۱۱ – زمان بندی خرید گندم، با توجه به میزان تولید گندم داخلی و مصرف ماهانه، توسط وزارت بازرگانی تعیین می‌گردد.

۱۲ – بانک مرکزی نسبت به اتخاذ تدابیر لازم برای ایجاد امکان افتتاح اعتبار اسنادی در زمانهای تعیین شده اقدام و از تأخیر در گشایش اعتبار جلوگیری‌ می‌نماید.

۱۳ – وزارت بازرگانی ضمن مراقبت دایم بر نظام تأمین و توزیع گندم و ارایه گزارشهای
نوبه‌ای و مستمر، در آذر ماه سال جاری، برآوردی از وضعیت‌ گندم شامل میزان قطعی
خرید گندم داخلی و بررسی تأثیر جانشینی گندم با ذرت و وضعیت ذخایر و میزان تعهدات
موجودی برای تأمین گندم صنفی و‌صنعتی و گندم نانوایی‌ها، تهیه و جهت تصمیم‌گیری در
باره کفایت میزان فوق، به دبیرخانه ستاد اقتصادی ارایه می‌نماید.

۱۴ – بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران جهت تأمین نقدینگی ریالی مورد نیاز برای خرید
گندم‌های وارداتی و گندم تولید داخل، اقدام می‌نماید و‌ سازمان برنامه و بودجه با
تخصیص کافی و به موقع یارانه های گندم و بدهیهای معوقه این یارانه ها، تأمین
نقدینگی را تسهیل می‌کند.

۱۵ – سازمان برنامه و بودجه موظف است با جلب نظر و همکاری وزارت بازرگانی و وزارت
کشاورزی طرح تولید، تأمین و توزیع گندم اعم از تولید‌ داخل یا وارداتی و شامل گندم
مورد نیاز صنفی – صنعتی و تعیین دستگاههای متولی هر یک از فعالیتها و با هدف اخذ
مشارکت بیشتر بخش خصوصی‌در تأمین آرد صنفی – صنعتی، تهیه و جهت بررسی و تصمیم‌گیری به شورای اقتصاد ارایه نماید.

‌حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور