آیین نامه اجرایی جزء (۳) بند (ث) ماده (۵۷) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران (موضوع برنامه سیر قطارهای باری)

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۱۲/۵
شماره ثبت: 191801/ت63455هـ - 1403/12/11
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۲/۲۳

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۲/۵ به پیشنهاد شماره۰۲/۱۰۰/۱۴۰۵۳۷ مورخ ۱۴۰۳/۹/۵ وزارت راه و شهرسازی و به استناد جزء (۳) بند (ث) ماده (۵۷) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳، آیین نامه اجرایی جزء مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:

آیین نامه اجرایی جزء (۳) بند (ث) ماده (۵۷) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت  جمهوری اسلامی ایران (موضوع برنامه سیر قطارهای باری)

ماده ۱ـ در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:

۱ـ راه آهن: شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران.

۲ـ قطار برنامه ای: قطار باری که حرکت آن از یک مبدأ مشخص به یک مقصد مشخص با میزان بار مشخص به صورت فصلی، برنامه ریزی و اجرا شده و برنامه زمان بندی حرکت آن یک ماه زودتر از شروع فصل جدید اعلام عمومی می شود.

۳ـ قطار کامل: مجموعه ای از یک یا چند واگن و یک یا چند کشنده ریلی (لکوموتیو) متصل به هم، به همراه نیروهای راهبر كه با رعایت مقررات عمومی سیر و حرکت راه آهن در چهارچوب قطار برنامه ای سیر می نماید.

۴ـ کارور (اپراتور) قطار: شخص حقوقی در بخش خصوصی، غیردولتی و تعاونی که به صورت شرکت حمل و نقل ریلی موضوع ماده (۱) قانون دسترسی آزاد به شبكه حمل و نقل ریلی مصوب ۱۳۸۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن تأسیس می شود و مجوز تشکیل و سیر قطار كامل را با رعایت تعهدات موضوع ماده (۴) این آیین نامه از راه آهن دریافت نموده است.

ماده ۲ـ راه آهن موظف است تا پایان سال دوم برنامه، کلیه قطارهای باری را به صورت برنامه ای سیر دهد و درصورت تقاضا نسبت به صدور مجوز تشکیل قطار کامل برای متقاضی کارور (اپراتور) قطار اقدام نماید.

تبصره ـ برقراری قطار کامل با توجه به زمان نگهداری خطوط و ابنیه فنی و ظرفیت موجود و با رعایت اولویت بندی از طرف راه آهن انجام خواهد شد.

ماده ۳ـ قطار کامل از مبدأ تا مقصد به صورت یکسره سیر نموده و هیچ انفصال و توقف واگنی در طول مسیر اعمال نمی شود.

تبصره ـ انفصال، صرفاً در مواقع تعمیری شدن واگن یا کشنده ریلی (لکوموتیو) و نیز در صورت ضرورت تغییر آرایش قطار به دلیل تغییر در شیب و فراز، انجام می شود.

ماده ۴ـ تعهدات کارور (اپراتور) قطار به شرح زیر است:

۱ـ تأمین ناوگان آماده به كار (کشنده ریلی و واگن باری)، راننده کشنده ریلی (لکوموتیوران)، رئیس قطار باری، تأمین بار، بارگیری، تخلیه، تعمیرات و نگهداری ناوگان تحت مسئولیت در مبدأ و مقصد و طول مسیر به نحوی که خللی در سیر قطار به وجود نیاید.

تبصره ـ در صورت تأمین موارد فوق توسط راه آهن، هزینه های مربوط مطابق توافق کارور (اپراتور) قطار و راه آهن محاسبه و اخذ می گردد.

۲ـ انجام انواع تعمیرات و تأمین قطعات یدكی مورد نیاز واگن ها و کشنده های قطار كامل جهت حفظ آماده به کاری و ضریب اطمینان برای سیر روان و ایمن قطار در مسیر قطار برنامه ای.

۳ـ حفظ سلامت بار و واگن در حین سیر و همچنین در زمان توقف واگن تعمیری در ایستگاه های بین راه در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط.

ماده ۵ ـ تعهدات راه آهن به شرح زیر است:

۱ـ آماده سازی و تأمین شبکه زیربنایی راه آهنی به طوری كه قطارهای کامل و برنامه ای در مدت زمان توافق شده بتوانند از آن استفاده نمایند.

۲ـ تنظیم زمان بندی سیر قطارهای کامل و برنامه ای، به طوری كه با انحراف زمانی توافق شده به ایستگاه مقصد برسد.

۳ـ انجام عملیات اتصال و انفصال (مانور)، تشکیل و تنظیم قطارهای کامل در ایستگاه های مبدأ و مقصد طبق برنامه زمان بندی توافق شده.

۴ـ جمع آوری (رسیدگی به) سوانح در هنگام بروز سوانح احتمالی و اختلال در سیر.

تبصره ـ تسهیم هزینه ها و جبران خسارات سوانح بین کارور (اپراتور) قطار و راه آهن طبق قوانین و مقررات مربوط خواهد بود.

ماده ۶ ـ سایر مقررات مرتبط با موضوع این آیین نامه، تابع قوانین و مقررات مربوط از جمله قانون دسترسی آزاد به شبكه حمل و نقل ریلی مصوب ۱۳۸۴ با اصلاحات بعدی آن خواهد بود.

معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف