هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۲/۸ به پیشنهاد وزارت نیرو (با هماهنگی وزارتخانه های نفت، جهادكشاورزی و صنعت، معدن و تجارت) و به استناد جزء (۱) بند (پ) ماده (۴۸) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳، آیین نامه اجرایی جزء مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه اجرایی جزء (۱) بند (پ) ماده (۴۸) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران (موضوع طراحی و اجرای طرح های تولید یا ارتقای بهره وری برق توسط واحدهای صنعتی، معدنی و کشاورزی)
ماده ۱ ـ در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به كار می روند:
۱ـ واحدهای متقاضی: واحدهای صنعتی، معدنی و کشاورزی متقاضی اجرای طرح های تولید و یا اجرای طرح های ارتقای بهره وری برق و یا سرمایه گذار معرفی شده از سوی آن ها.
۲ـ نیروگاه: واحدهای بخار نیروگاه های گازی موجود، نیروگاه های سیکل ترکیبی، زغال سنگ سوز، اتمی، تجدیدپذیر و تولید هم زمان برق و حرارت و برودت.
۳ـ طرح های ارتقای بهره وری: هرگونه طرحی که منجر به افزایش تولید و یا صرفه جویی برق می شود.
ماده ۲ـ وزارتخانه های نیرو، نفت، جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست مکلفند همکاری لازم را با واحدهای متقاضی، برای اجرای طرح های تولید و ارتقای بهره وری برق با استفاده از زیرساخت های موجود در اختیار، از طریق شرکت های تابعه ذیربط در قبال دریافت هزینه مربوط (پس از واریز به حساب شرکت ذیربط نزد خزانه داری كل كشور) به عمل آورند. دستگاه های مذکور موظفند پس از دریافت پیشنهاد طرح های تولید و ارتقای بهره وری برق، ظرف دو ماه نظر خود را به واحد متقاضی اعلام کنند، در غیر این صورت طرح های مذکور، تأیید شده تلقی می شود. در اجرای طرح های موضوع این آیین نامه، در صورت نیاز، توسعه شبکه بالادستی به عهده وزارت نیرو می باشد و از محل اعتبارات مصوب مربوط به صنعت برق کشور انجام می شود.
تبصره ـ برای اتصال نیروگاه های جدید به شبکه، احداث پست و خط بلافصل بر عهده واحد متقاضی می باشد.
ماده ۳ـ وزارت نیرو مکلف است با همکاری وزارتخانه های نفت، جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت، فهرستی از طرح (پروژه) های بهره وری انرژی قابل اجرا در بخش های مختلف صنعتی، معدنی و کشاورزی را حداکثر تا پایان فروردین ماه هر سال به صورت عمومی منتشر نماید.
ماده۴ـ وزارت نیرو مکلف است مطابق قراردادی كه با واحدهای متقاضی منعقد می نماید، نسبت به افزایش سقف مجاز برق مصرفی واحدهای مذکور که در طرح های تولید و ارتقای بهره وری در طرح (پروژه )های معرفی شده و یا مورد تأیید وزارت نیرو سرمایه گذاری می نمایند، به میزان مقادیر تولید و یا صرفه جویی شده اقدام نماید.
ماده ۵ ـ در طرح های ارتقای بهره وری، مسئولیت اندازه گیری و صحه گذاری، بر عهده شرکت مادرتخصصی مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) است و به منظور اندازه گیری و صحه گذاری میزان برق صرفه جویی شده در هر ساعت، ملاک عمل، شمارشگر(کنتور)های نصب شده در سرتأمین کننده های انرژی (سرفیدرهای) خروجی پست های برق و یا شمارشگر(کنتور)های هوشمند نصب شده خواهد بود.
ماده ۶ ـ واحدهای متقاضی احداث کننده انرژی مجازند مطابق قراردادی كه با وزارت نیرو منعقد می نمایند، برق تولیدی یا صرفه جویی شده را مصرف کنند یا در اختیار واحدهای دیگرقرار دهند.
ماده ۷ـ وزارت نیرو موظف است برق واحدهای متقاضی را به میزان برق تولیدی نیروگاه و صرفه جویی شده با لحاظ سهمیه های تخصیصی واحدها (قبل از احداث نیروگاه یا اجرای طرح های بهره وری) در دوره ناترازی از شمول برنامه های مدیریت مصرف خارج نماید.
ماده ۸ ـ در صورت اجرای تعهدات طرح (پروژه) های موضوع این آیین نامه (تولید نیروگاه ها و یا کاهش مصرف)، وزارت نیرو (توانیر) موظف است در صورت عدم تحویل برق به واحدهای متقاضی (یا مصرف کننده معرفی شده از سوی آن) نسبت به پرداخت خسارت مطابق قوانین و مقررات مربوط، به واحدهای متقاضی اقدام نماید. در صورت عدم اجرای تعهدات طرح (پروژه )های موضوع این آیین نامه (تولید نیروگاه ها و یا کاهش مصرف) به دلایل منتسب به واحدهای متقاضی و تأمین برق توسط وزارت نیرو (توانیر)، خسارت وارده مطابق قوانین و مقررات مربوط از واحد متقاضی اخذ می گردد.
ماده ۹ـ وزارت نفت در صورت عدم امکان تأمین سوخت، مجاز به صدور مجوز تخصیص سوخت در خصوص طرح های نیروگاهی موضوع این آیین نامه نمی باشد.
ماده ۱۰ـ در صورت صدور مجوز جدید تخصیص سوخت از زمان ابلاغ این آیین نامه، وزارت نفت مکلف است در قراردادهای فروش سوخت به واحدهای متقاضی، تعهد به پرداخت خسارت موضوع ماده (۸) این آیین نامه را پیش بینی نماید.
ماده ۱۱ـ نظارت بر حسن اجرای این آیین نامه بر عهده کارگروه راهبری موضوع بند (۳) ماده (۱) آیین نامه اجرایی ماده (۴) قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق موضوع تصویب نامه شماره ۱۴۶۷۹۶/ت۶۱۲۱۸هـ مورخ ۱۴۰۲/۸/۱۶ (با دعوت از دستگاه های ذی رط حسب مورد) است.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف