هیئت وزیران در جلسه مورخ ۴۹/۱۰/۱۲ بنا بر پیشنهاد شماره ۱۶۲۹۴-۱۳۰۲۵/۲۰۰مورخ ۴۹/۷/۱۳ وزارت آب و برق و موافقت کشاورزی به استناد ماده ۱۱ قانون آب و نحوه ملی شدن آن مصوب تیرماه ۱۳۴۷ آئین نامه صدور پروانه مصرف آب را بشرح زیر پیوست تصویب نمودند.
وزیر مشاور _ محمود کشفیان
آییننامه صدور پروانه مصرف آب
فصل اول _ پروانه مصرف
ماده ۱– پروانه مصرف آب بر دو نوع است:
الف- پروانه مقدماتی مصرف
ب- پروانه مصرف مفید
ماده ۲– پروانه مقدماتی مصرف قبل از صدور آگهی ملی شدن آب بکلیه دارندگان حقا به یا مصرف کنندگان ازآبهای مذکور در ماده ۱ قانون آب و نحوه ملی شدن آن در نقاطی که صدور پروانه مقدماتی مصرف از طرف وزارت آب و برق ضروری تشخیص داده شود براساس سابقه حقوق ثابت و مکتسبه صادر میگردد.
ماده ۳– پروانه مصرف مفید پس از صدور آگهی ملی شدن آب طبق مفاد مواد ۶ و ۱۶ قانون آب و نحوه ملی شدن آن براساس آراء هیات های سه نفری و پنج نفری و ضوابط مندرج در قانون مذکور و این آئین نامه صادر میگردد.
ماده ۴– پروانه های مصرف برای آب قابل تحویل برای امور کشاورزی یا صنعتی یا مصارف مذکور در قانون آب و نحوه ملی شدن آن با رعایت حق تقدم باید با توجه به اولویت مصارف زیر تعیین و صادر شود:
الف- آب مشروب
ب- آب باغهای موجود در تاریخ صدور این تصویبنامه
ج- آب زراعتی و دامپروری
د- آب مصارف صنعتی
هـ – سایر مصارف
در مواردی که اجرای برنامه عمرانی و طرحهای اقتصادی ایجاب کند وزارت آب و برق میتواند با جلب نظر ورارت کشاورزی یا وزارت اقتصاد یا سایر مراجع مربوط در مورد تغییر اولویت مصارف کشاورزی ، صنعتی و معدنی دامپروری یا تفریحی تصمیم لازم اتخاذ کند.
ماده ۵– پروانه های مصرف باید با قید نکات زیر صادر شود:
الف- نام و نام خانوادگی و شماره شناسنامه و سمت و اقامت گاه دارنده حقابه یا مصرف کننده
ب- نام منبع آب و محل آن
ج- محل انشعاب و محل مصرف و مشخصات کلی با ذکر شماره مدارک رسمی
د- نوع مصرف اصلی و در صورت نیاز برای مصارف فرعی دیگر نوع سایر مصارف با تعیین میزان هر یک از آنها
هـ – حجم کلی آب قابل مصرف و حداکثر بده قابل استفاده
و- تاریخ شروع واتمام تاسیسات آبیاری اختصاصی و تاریخ استفاده ازآن
ز- سایر شروط و تعهدات مندرج در مواد ۱۳ و ۱۴ و ۱۵ قانون آب و نحوه ملی شدن آن.
فصل دوم _ نحوه صدور پروانه های مصرف
ماده ۶– وزارت آب و برق برای اطلاع کلیه دارندگان حقابه یا مصرف کنندگان و اقدام آنان برای اخذ پروانه های مصرف مقدماتی و مفید آگهیهای لازم برای هر منطقه در سه نوبت، هر نوبت بفاصله ۱۵ روز منتشر خواهد کرد آگهی مزبور در جراید کثیر الانتشار و جراید محلی باید منتشر شود و در دهستانها و نقاط دور دست بوسائل ممکن محلی مفاد آکهی باید باطلاع اهالی برسد.
ماده ۷– درآگهی مذکور باید مرجع صادرکننده پروانه، محل و نشانی تسلیم تقاضا مهلت اخذ و تسلیم تقاضا ، مدارک لازم بادی به ضمیمه تقاضا ارائه شود اثرات عدم مراجعه و عدم اخذ پروانه مصرف و سایر نکات لازم درج گردد.
ماده ۸– پروانه های مصرف حسب مورد از طرف سازمان آب منطقه ای یا سازمان آب و برق منطقه ای یا ادارات کل آبیاری صادر خواهد شد.
ماده ۹– دارندگان حقابه یا مصرف کنندگان باید پس از صدور آگهی در مهلت مقرردرآن مندرج در آگهی مراجعه و تقاضای خود را طبق فرمهائی که بتصویب وزارت آب و برق میرسد و از طرف مراجع مندرج در آگهی در اختیار آنان قرارداده میشود تکمیل و تسلیم دارند.
کلیه اطلاعات مربوط بکیفیت مصرف و سابقه بهره برداری و میزان و محل منبع آب وآب مورد احتیاج و مشخصات محل مصرف و تاسیسات و مدارک حق استفاده و مصرف مورد تقاضا و سمت قانونی متقاضی و غیره باید ضمن تسلیم درخواست ارائه شود.
ماده ۱۰– در موارد مصارف صنعتی یا معدنی یا تفریحی درخواست کنندگان باید طرح و مشخصات تاسیسات مربوط را با ارائه طرحهای توجیهی فنی و بهداشتی و اقتصادی که حسب مورد باید به تائید وزارت اقتصاد و وزارت بهدرای و وزارت آب و برق رسیده باشد به ضمیمه درخواست تسلیم دارند.
ماده ۱۱– درخواستهای دریافتی بترتیب شماره گذاری و در دفتر مخصوص ثبت و بترتیب ثبت از طرف مراجع صدور پروانه بوسایل مقتضی با جلب نظر کارشناس یا کسب اطلاعات از طریق ممکن دیگر مورد رسیدگی قرار میگیرد این رسیدگی باید با توجه بمراتب زیر انجام پذیرد:
مقدار آب موجود و قابل مصرف
کیفیت تقسیم
میزان سطح کشت
محل مصرف و انشعاب
کیفیت مصرف آب
تعداد روزهای سال که احتیاج به آب وجود دارد
عرفهای معمول و محلی
سابقه عمل سنواتی
میزان حقابه و مدارک موجود
اوضاع و احوال مربوط بهریک از شاربین
مفاد مواد ۱۶ و ۱۷ قانون آب و نحوه ملی شدن آن.
ماده ۱۲– نتایج کلیه رسیدگیها و نظریه مرجع صدور پروانه ها باید ضمن خلاصه پرونده و گزارش که طبق دستورالعمل وزارت آب و برق تنظیم خواهد شد با پرونده مربوط برای بررسی و اتخاذ تصمیم صدوررای لازم از طرف سازمانها یا ادارات آبیاری وابسته بوزارت آب و برق به هیات سه نفری مربوط ارسال گردد.
ماده ۱۳– هیات های سه نفری طبق مفاد آئین نامه مربوط به تشکیل هیات های سه نفری و پنج نفری و با مراجعه بکلیه سوابق و توجه بکلیه اطلاعات و نتایج رسیدگیها و پرونده و سوابق امر و در صورت ضرورت تحقیقات و رسیدگی لازم و معاینه محلی و همچنین مفاد مواد ۱۶ و ۱۷ قانون آب و نحوه ملی شدن آن مبادرت به صدور رای خواهد کرد.
ماده ۱۴– ترتیب رسیدگی بدرخواست ها و پرونده ها و صدور رای هیات سه نفری و اعتراض بآن ئ صدور آراء هیات پنج نفری و ابلاغ آراء بشرح مندرج در آئین نامه تشکیل هیات های سه نفری و پنج نفری میباشد.
ماده ۱۵– وزارت آب و برق یا شرکتهای آب منطقه ای یا ادارات کل آبیاری مربوطه طبق آراء صادره از طرف هیات های سه نفری و پنج نفری بشرح مندرج در ماده ۲۰ آئین نامه تشکیل هیات های سه نفری و پنج نفری اقدام بصدور پروانه مقدماتی مصرف یا پروانه مصرف مفید طبق فرم مصوب وزارت آب و برق خواهند کرد.
ماده ۱۶– پروانه مقدماتی مصرف یا پروانه مصرف مفید باید بامضای وزیر آب و برق یا متصدیان سازمانهای وابسته بوزارت آب و برق که بموجب حکم وزارتی اختیار خواهند داشت صادر شود.
ماده ۱۷– پروانه مقدماتی مصرف و مصرف مفید باید با ذکر مشخصات در دفتر مخصوص که طبق فرم مصوب وزارت آب و برق تهیه خواهد گردید ثبت شود.
فصل سوم _ متفرقه
ماده ۱۸– در مورد آبهای آشامیدنی که بوسیله شهرداریها یا مؤسسات عام المنفعه تامین میگردد پرونده انشعاب مشترکین یل سوابق دیگر که حاکی از اشتراک مصرف کننده باشد بمنزله پروانه مصرف بوده و برای این گونه مصارف اخذ پروانه جداگانه الزامی نیست.
ماده ۱۹– اشخاصی که بدون عذر موجه پس از انتشار آگهی مذکور در ماده ۶ این آئین نامه در مدت مقرر برای اخذ پروانه مصرف بمراجع مربوط مراجعه نکندو پروانه مصرف نگیرد و یا تقاضای آنان مورد قبول واقع نگردد حق استفاده و مصرف از آبرا نخواهند داشت.
ماده ۲۰– وزارت وآب و برق و شرکتهای منطقه ای واردات کل آبیاری وابسته بآن تسهیلات ممکن را برای تحویل آب بصاحبان پروانه های مصرف مفید بمیزان مندرج در پروانه مربوط بعمل خواهد آورد و اگر در خشگسالی امکان تحویل میزان مقرر مقدور نباشد طبق مفاد قانون آب و نحوه ملی شدن آن نسبت به جیره بندی آ ب اقدام خواهد کرد.
جیره بندی آب در خشگسالی یعنی تعدیل و تجدید نظر بطور موقت در میزان مصارف مقرر در پروانه های مصرف باید با جلب نظر و موافقت هیات سه نفری انجام شود و در این صورت وزارت آب و برق یا سازمان آب منطقه ای یا اداره کل آبیاری مربوط پس از بررسی اوضاع و احوال و اتخاذ تصمیم و ارائه راه حل مناسب مراتب را برای صدور رای لازم به هیات سه نفری اعلام خواهد کرد.
ماده ۲۱– در صورت تخلف از مراتب مندرج در پروانه مصرف آب یا انتقال پروانه مصرف بدیگری بدون کسب اجازه از وزارت آب وبرق علاوه بر مجازتهای مندرج در ماده۶۰ قانون آب و نحوه ملی شدن آن وزارت آب و برق یا سازمان آب منطقه ای یا اداره کل آبیاری اقدامات لازم در مورد تنظیم و توزیع آب براساس پروانه های صادره بعمل خواهد آورد.
ماده ۲۲– مامورین ژاندارمری و شهربانی و پلیس آب مکلفند دستور صادره از طرف وزارت آب وبرق و شرکتهای آب منطقه ای را که در حدود مقررات قانون صادرشده بمورد اجرا گذارند.