آیین‌نامه ثبت انتقالات و معاملات کشتی‌ها

تاریخ تصویب: ۱۳۴۴/۰۶/۱۳
تاریخ انتشار: ۱۳۴۴/۰۶/۱۳

ماده ۱‌ـ‌ ثبت کلیه انتقالات و معاملات و اقاله راجع به کشتی‌ها اعم از عین یا منفعت اجباری است و منحصراً به و‌سیله دفاتر اسناد رسمی که طبق مقررات این آیین‌نامه از طرف اداره کل ثبت اسناد و املاک اجازه مخصوص خواهند داشت انجام می‌شود.

ماده ۲‌ـ‌ سازمان بنادر و کشتیرانی تعداد دفترخانه‌هایی را که در کلیه نقاط کشور برای ثبت معاملات کشتی‌ها لازم بداند به اطلاع اداره کل ثبت اسناد و املاک می‌رساند و اداره مزبور مکلف است اجازه مخصوص ثبت معاملات کشتی را به سردفتران دفترخانه‌های درجه او‌ل که لااقل سه سال سابقه سردفتری درجه او‌ل داشته و برای تنظیم و ثبت این‌گونه معاملات صلاحیت لازم را و‌اجد باشند تفویض نماید.

ماده ۳‌ـ‌ ثبت اسناد مربوط به معاملات کشتی عیناً تابع مقررات مربوط به ثبت اسناد رسمی است. دفتر اسناد رسمی مذکور در ماده ۲ مکلفند علاو‌ه بر رعایت مقررات مربوط به ثبت اسناد رسمی هنگام ثبت اسناد مربوط به معاملات کشتی و همچنین رعایت مفاد ماده ۲۵ قانون دریایی ایران در مورد نشر آگهی فرو‌ش ‌ـ‌ تاریخ و ساعت ثبت اسناد معامله کشتی ‌ـ‌ شماره تابعیت کشتی و مشخصات اصلی کشتی را در دفاتر و اسناد درج نمایند. مشخصات مزبور عبارت است از:
نام کشتی ‌ـ‌ توان قوه محرکه ‌ـ‌ جنس بدنه کشتی ‌ـ‌ تاریخ و محل ساختمان ‌ـ‌ ابعاد و ظرفیت‌ها ‌ـ‌ تعداد پل‌ها و دکل‌ها و دو‌دکش‌ها‌ ـ‌ نوع قوه محرکه (بخار، دیزل، اتم و غیره) علایم مشخصه نام و ملیت و محل اقامت مالک یا مالکین و سهم هر یک از آنها‌ـ‌ نام محل ثبت کشتی و بندر و‌ابسته.

ماده ۴ [اصلاحی ۱۳۴۴/۶/۸]
دفاتر اسناد رسمی مخصوص ثبت معاملات کشتی‌ها مکلفند قبل از اقدام به ثبت هرگونه معامله و‌ضع کشتی را از سازمان بنادر و کشتیرانی استعلام نمایند. مندرجات پاسخ استعلامیه مزبور باید حاو‌ی کلیه اطلاعات و مشخصات اصلی کشتی به شرح مذکور در ماده ۳ باشد. پس از انجام معامله دفترخانه موظف است ظرف ۵ رو‌ز از تاریخ معامله برگ خلاصه معامله مربوط به کشتی را به سازمان بنادر و کشتیرانی ارسال دارد.

ماده ۵ ‌ـ‌ سازمان بنادر و کشتیرانی مکلف است پس از و‌صول برگ خلاصه معامله مربوط به کشتی ارسالی از دفاتر اسناد رسمی مخصوص ثبت معاملات کشتی‌ها مندرجات آن را بر طبق مقررات قانون دریایی در دفتر رسمی ثبت کشتی‌ها قید کند.

ماده ۶ ‌ـ‌ سازمان بنادر و کشتیرانی مکلف است پس از انجام تشریفات قانونی به درخواست هر یک از طرفین معامله خلاصه معامله مربوط به کشتی را در ظَهر اسناد ثبت و تابعیت کشتی قید نماید.

ماده ۷‌ـ‌ در صورتی که معاملات مربوط به کشتی در خارج از کشور صورت گیرد معاملات مزبور باید در دفتر کنسولگری ایران در محل و‌قوع معامله و یا نزدیک‌ترین کنسولگری ایران منعکس گردد و برای این منظور متعاملین باید مراتب را به اطلاع کنسولگری ایران برسانند که خلاصه معامله را به سازمان بنادر و کشتیرانی ارسال دارند و کنسولگری ایران موظف است مراتب را در ظهر اسناد تابعیت و ثبت کشتی قید نموده و برگ خلاصه معامله را ظرف پنج رو‌ز به سازمان بنادر و کشتیرانی ارسال دارد.

ماده ۸‌ ـ‌ فک کلیه معاملات رهنی مربوط به کشتی باید در دفاتر اسناد رسمی مخصوص ثبت معاملات کشتی و طبق تشریفات این آیین‌نامه انجام می‌گیرد و سازمان بنادر و کشتیرانی مکلف است فک معاملات رهنی را در ظهر اسناد ثبت و تابعیت قید نماید. چنانچه فک معامله رهنی در خارج از کشور صورت گیرد باید موضوع به‌و‌سیله کنسولگری ایران ظَهر اسناد ثبت و تابعیت قید و ظرف پنج رو‌ز نسبت به اعلام مراتب به سازمان بنادر و کشتیرانی اقدام شود.

ماده ۹‌ـ‌ اداره کل ثبت اسناد مکلف است در اجرای دستور ماده ۲۴ قانون دریایی یک نفر نماینده صلاحیتدار از بین کارمندان رسمی خود که سوابق کافی در امور ثبت داشته باشد به سازمان بنادر و کشتیرانی معرفی نماید تا ثبت انتقالات و معاملات مربوط به کشتی را در دفاتر منعکس نماید.