آیین‌نامه استخدام پیمانی [مصوب ۱۳۴۷]

تاریخ تصویب: ۱۳۴۷/۱۲/۲۸
تاریخ انتشار: ۱۳۴۸/۰۲/۰۹
شماره ثبت: ۴۴۸۹۲ - ۱۳۴۷/۱۲/۲۹
اطلاعات بیشتر:

به موجب آیین‌نامه استخدام پیمانی، مصوب ۱۳۶۸ نسخ ضمنی شده است.

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۴۷/۱۲/۲۸ بنا به پیشنهاد شماره ۴۵۰۴۲ /ط م ۲۲ /۱۱ /۴۷ سازمان امور اداری و استخدامی‌ کشور به استناد ماده ۳۵ آئیننامه استخدام پیمانی مصوب ۱۳۴۶/۷/۲۲ آئیننامه مذکور را با تغییرات و اصلاحاتی که بعمل آمده بشرح زیر تصویب نمودند.

فصل یکم
در قرارداد استخدامی

ماده ۱ ـ وزارتخانه ‌ها و مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری میتوانند برای تصدی پستهای تخصصی ثابت سازمانی در حدود تبصره ماده ۵ و برای پستهای موقت موضوع تبصره ۱ ماده ۸ قانون مزبور اشخاص مورد احتیاج را بعنوان مستخدم پیمانی بموجب قراردادی که طبق مقررات این آئیننامه بین وزارتخانه یا مؤسسه دولتی از یک طرف و داوطلب خدمت پیمانی از طرف دیگر امضاء و مبادله میشود استخدام نمایند. فرم نمونه قرارداد توسط سازمان امور اداری و استخدامی ‌کشور تهیه و در اختیار وزارتخانه ‌ها و مؤسسات دولتی مربوط گذاشته میشود.

ماده ۲ ـ استخدام افراد به عنوان پیمانی برای تصدی پستهای ثابت سازمانی بنا به پیشنهاد وزارتخانه یا مؤسسه دولتی و تصویب سازمان اداری و استخدامی ‌کشور صورت خواهد گرفت ولی استخدام برای تصدی پستهای موقت که جنبه استمرار ندارند رأساً بوسیله وزارتخانه یا مؤسسه دولتی مربوط انجام خواهد شد.

ماده ۳ ـ انتصاب مستخدمین مؤسسات دولتی مستثنی شده از قانون استخدام کشوری به پستهای تخصصی ثابت سازمانی در وزارتخانه‌ ها و مؤسسات دولتی مشمول قانون مزبور به پیشنهاد وزارتخانه یا مؤسسه دولتی و تصویب سازمان امور اداری و استخدامی ‌کشور و مؤسسه محل خدمت مستخدم بموجب قراردادی که برای این مأموریت بین وزارتخانه یا مؤسسه دولتی مربوط و مستخدم با رعایت کامل مقررات این آئیننامه منعقد میشود بعمل خواهد آمد.

تبصره [الحاقی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
حقوق یا اجرت ماهانه و همچنین مزایای اینگونه مستخدمین با توافق مؤسسات ذیربط از طریق صندوق مؤسسه محل خدمت و فوق ‌العاده ها و هزینه های موضوع مواد ۳۹ و ۴۰ قانون استخدام کشوری که ممکن است به آنان تعلق گیرد منحصراً از اعتبار مؤسسه محل خدمت پرداخت میشود.

ماده ۴-
[اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
حداکثر مدت قرارداد برای استخدام افراد بطور پیمانی بشرح زیر خواهد بود:

الف- [اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
تعیین مدت قرارداد و تمدید آن برای استخدام متصدیان پست های شخصی ثابت سازمانی در هر مورد بنا به پیشنهاد وزارتخانه یا مؤسسه دولتی مربوط و موافقت سازمان امور اداری و استخدامی کشور خواهد بود.

ب –
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
[اصلاحی ۱۳۶۲/۱/۲۱]
مدت قرارداد برای متصدیان پستهای موقت بمنظور تصدی مشاغلی که در جدول مشاغل طبقات هفتگانه ضمیمه این آئین نامه مشخص شده است ‌یک سال است و فقط در مورد مشاغل تخصصی و فنی و حرفه ای که با علامت (*) در جداول مزبور مشخص شده است در صورتی که نوع فعالیتهای مربوط ‌اقتضا نماید، تمدید قرارداد بنا به تشخیص وزیر یا رئیس موسسه دولتی مربوط برای مدت مورد نیاز حداکثر تا ۴ سال دیگر مجاز است.

پ –
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
[حذفی ۱۳۶۲/۱/۲۱]

تبصره –
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
[حذفی ۱۳۶۲/۱/۲۱]

فهرست مشاغل ضمیمه آئیننامه استخدام پیمانی موضوع بند ب ماده ۴
[اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
1ـ کارشناس آزمایشگاه
2ـ فیزیوتراپیست
3ـ روانشناس
4ـ مددکار اجتماعی
5 ـ مددیار اجتماعی
6 ـ کمک مهندس بهداشت
7ـ بهساز
8 ـ کمک بهساز
9ـ مربی بهداشت
10ـ ماما
11ـ پرستار
12ـ پرستار ماما
13ـ بهیار
14ـ بهیار ماما
15ـ تکنیسین آزمایشگاه
16ـ تکنیسین رادیولوژی
17ـ واکسیناتور
18ـ آمارگر بهداشتی
19ـ مامای عشایری.

تبصره ۱ ـ تمدید قرارداد در مورد متصدیان پستهای ثابت سازمانی بنا به پیشنهاد وزارتخانه یا مؤسسه دولتی و تصویب سازمان امور اداری و استخدامی ‌کشور امکان پذیر است.

تبصره ۲ ـ تمدید قرارداد در مورد متصدیان پستهای موقت که جنبه استمرار ندارند با وزارتخانه یا مؤسسه دولتی مربوط است و در هیچ مورد از یکبار تجاوز نخواهد کرد مگر آنکه مدت لازم برای انجام کار بیش از این باشد که در اینصورت نسبت بمدت زائد تصویب سازمان امور اداری و استخدامی‌ کشور ضرور است.

ماده ۵-
[اصلاحی ۱۳۵۲/۶/۱۰]
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
[اصلاحی ۱۳۵۷/۴/۱۹]
استخدام افراد براي پستهاي موقت در طرحهاي عمراني كه مجري آنها وزارتخانه ها و مؤسسات دولتي مشمول قانون استخدام كشوري ميباشند همچنين استخدام افراد براي پستهاي موقت مربوط به طرحهاي برنامه هاي عمراني كه اعتبارات آن ضمن بودجه جاري وزارتخانه ها و مؤسسات دولتي مشمول قانون مذكور منظور شده است نيز مشمول اين آئين‏ نامه خواهد بود ولي تعيين مدت قرارداد و ميزان اجرت آنان بين حداقل و حداكثر طبقه خود در اختيار وزارتخانه يا مؤسسه دولتي ذيربط ميباشد.

تبصره ۱
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
[اصلاحی ۱۳۵۷/۴/۱۹]

مستخدمین پیمانی موضوع این ماده از لحاظ تمدید یا تجدید قرارداد یا تغییر شغل مشمول محدودیتهای مندرج در این آئین‏ نامه نمیباشند و در هر مورد وزارتخانه یا مؤسسه دولتی مربوط رأساً تصمیم مقتضی اتخاذ خواهند نمود.

تبصره ۲
[الحاقی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
[الحاقی ۱۳۵۲/۶/۲۴]
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]

[حذفی ۱۳۵۷/۴/۱۹]

ماده ۶ ـ کسانی که به مشاغل کارگری گمارده میشوند مشمول قانون‌ کار و از شمول مقررات این آئیننامه مستثنی خواهند بود.

ماده ۷ ـ کسانی که خرید خدمات آنان در وزارتخانه‌ ها و مؤسسات دولتی و از غیر محل اعتبارات هزینه ‌های پرسنلی بودجه کشور بعمل می‌ آید خارج از شمول این آئیننامه ‌هستند و در هر مورد تابع مقررات مربوط بخود خواهند بود.

ماده ۸ ـ استخدام مستخدمین بازنشسته دولت در وزارتخانه ‌ها و مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری بعنوان پیمانی ممنوع است.

ماده ۹ ـ وزارتخانه یا مؤسسه دولتی طرف قرارداد می‌ تواند در صورت ضرورت با یکماه اعلام قبلی قرارداد را فسخ نماید مگر مهلت کمتری در قرارداد قید شده باشد.

ماده ۱۰ ـ داوطلبان استخدام پیمانی باید علاوه برداشتن شرایط اختصاصی شغل مورد نظر دارای شرایط زیر نیز باشند.
الف ـ حداقل ۱۸ سال تمام سن.
ب ـ تابعیت ایران‌.
پ ـ برگ خاتمه خدمت نظام وظیفه یا معافیت قانونی در صورت مشمول بودن‌.
ت ـ گواهینامه نداشتن سابقه محکومیت جزائی مؤثر‌.
ث ـ گواهینامه نداشتن اعتیاد بمواد مخدره‌.
ج ـ صحت مزاج و توانائی انجام دادن کار‌.

ماده ۱۱ [اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
استخدام مجدد مستخدمینی که برای تصدی پستهای موقت استخدام میشوند در همان وزارتخانه یا مؤسسه دولتی منوط به آن است که حداقل بین پایان خدمت قبلی و استخدام مجدد آنان یک سال فاصله باشد ولی استخدام مجدد برای موارد مندرج در بند های الف و ب ماده ۴ این آئین نامه با موافقت سازمان امور اداری و استخدامی کشور بدون رعایت فاصله مذکور امکان پذیر میباشد.

‌[مستثنی بودن مستخدمین پیمانی وزارت فرهنگ و آموزش عالی از ماده ۱۱ آیین‌نامه استخدام پیمانی]

فصل دوم
در اجرت و مزایا

ماده ۱۲ ـ مشاغل مستخدمین پیمانی بر حسب شرایط اختصاصی لازم برای احراز آنها به ‌هفت طبقه طبق جدول پیوست این آئیننامه تقسیم میشود.

ماده ۱۳
[اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]

اجرت ماهانه مستخدمین پیمانی مشمول آئین نامه در هفت طبقه زیر تعیین می گردد:
طبقه اجرت (ریال) طبقه اجرت (ریال)

۱ ۷۰۰۰ ۲ ۸۰۰۰
۳ ۹۰۰۰ ۴ ۱۲۰۰۰
۵ ۲۰۰۰۰ ۶ ۲۷۵۰۰
۷ ۳۵۰۰۰

تبصره ۱ [الحاقی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
ارقام مندرج در جدول فوق با تصویب شورای حقوق و دستمزد قابل افزایش یا کاهش می باشد.

تبصره ۲ [الحاقی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
مقررات بند (ج) تبصره ۷۵ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور در مورد مستخدمین مشمول این آئین نامه لازم الاجرا است.

ماده ۱۴ [اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
قرارداد مستخدمین پیمانی که به موجب مقررات قبلی به خدمت اشتغال دارند تا خاتمه مدت قرارداد فعلی یا فسخ آن از لحاظ اجرت و فوق العاده مخصوص بارعایت بند “ج” تبصره ۷۵ قانون اصلاحی سال ۱۵۳۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ به قوت خود باقیست ولی تمدید یا تجدید قرارداد آنها از هر لحاظ تابع مقررات این اصلاحیه خواهد بود.

ماده ۱۵
[اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]

اجرت ماهانه مستخدمینی که دارای حداقل شرایط تصدی و مشاغل مربوط باشند در هر طبقه برابر مبلغ مندرج در ماده ۱۳ این آئین نامه است. وزارتخانه ها و مؤسات دولتی مربوط میتوانند در موقع انعقاد یا تمدید قرارداد یا در ضمن خدمت علاوع بر اجرت مقرر مبالغی به شرح زیر به مستخدمین پیمانی خود پرداخت نمایند:
الف- برای هرسال سابقه خدمت قابل قبول حداکثر تا ده سال معادل ۵% اجرت طبقه مربوط.
ب- برای هرسال آموزش قابل قبول علاوه بر شرایط اختصاصی مورد لزوم ۵% اجرت طبقه مربوط حداکثر تا ۱۰%.

تبصره
[اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
[حذفی ۱۳۵۴/۳/۱۰]

ماده ۱۶ [اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
در صورتی که شرایط بازار کار و سایر عوامل مؤثر اقتضا نماید که برای استخدام برخی از متخصصین بعنوان پیمانی وجهی علاوه بر اجرت و مزایای مذکور در این آئیننامه پرداخته شود این وجه تحت عنوان فوق ‌العاده مخصوص و حداکثر معادل اجرت وی با پیشنهاد وزارتخانه یا مؤسسه دولتی مربوط و تصویب کمیته ‌ای متشکل از دبیرکل سازمان امور اداری و استخدامی ‌کشور، وزیر امور اقتصادی و دارائی و وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بوجه یا نمایندگان تام الاختیار آنان پرداخت خواهد شد.

تبصره ۱
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]
[اصلاحی ۱۳۶۲/۴/۱]

کمیته موضوع این ماده میتواند برای مشاغل تخصصی موضوع این ماده ضوابطی بمنظور برقراری فوق العاده مخصوص تعیین و با موافقت شورای حقوق و دستمرد در اختیار وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی قرار دهند تا فوق العاده مخصوص متصدیان اینگونه مشاغل رأساً از طرف وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی بر مبنای ضوابط تعیین شده برقرار گردد. این فوق العاده درمورد مشاغل طلقات ۱ تا ۳ منحصراً به مشاغل قسمت (ب) این طبقات قابل پرداخت می باشد.

تبصره ۲ [الحاقی ۱۳۶۲/۴/۱]
در مشاغل تخصصی و اختصاصی که طبقات شغلی مربوطه در طبقات چهار و بالاتر تخصیص مییابد در صورتی که به تشخیص وزارتخانه یا موسسه دولتی ‌مشمول قانون استخدام کشوری مستخدم واجد شرایط تصدی شغل مورد نظر وجود نداشته باشد میتوان تصدی این قبیل مشاغل را به مستخدمین غیر واجد ‌شرایط ولی با صلاحیت کافی با تصویب وزیر وزارتخانه یا رئیس موسسه دولتی ذیربط محول نمود ولی جهت انتصاب به مشاغل طبقات ۵ و ۶ و ۷ آئیننامه ‌دارابودن حداقل مدرک تحصیلی دیپلم کامل متوسطه الزامی است.

ماده ۱۷ ـ وزارتخانه‌ ها و مؤسسات دولتی مشمول این آئیننامه میتوانند به مستخدمین پیمانی علاوه بر اجرت مقرر مزایای موضوع مواد ۳۹ و ۴۰ قانون استخدام کشوری را با رعایت آئیننامه مربوط بپردازد.

ماده ۱۸ [اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی مشمول این آئیننامه میتوانند در اسفندماه هر سال بشرط رضایت از خدمت مستخدم و وجود اعتبار به نسبت ماههای خدمت در همان سال و حداکثر معادل ۲۰ روز اجرت و فوق العاده مخصوص بعنوان پاداش به مستخدمین پیمانی که در استخدام دارند پرداخت نمایند.

ماده ۱۹ ـ وزارتخانه‌ ها و مؤسسات دولتی مشمول این آئیننامه میتوانند در پایان مدت قرارداد در صورت حصول رضایت و وجود اعتبار بازاء هر سال خدمت حداکثر معادل ۱۵ روز اجرت و فوق‌ العاده مخصوص بعنوان پاداش پایان خدمت به مستخدمین پیمانی پرداخت نمایند.

ماده ۲۰ [اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
هرگاه مستخدم پیمانی در حین خدمت علیل یا بعلت حادثه ای ناقص شود بنحوی که ادامه خدمت وی میسر نباشد بازاء هر سال خدمت در وزارتخانه یا مؤسسه دولتی طرف قرارداد معادل دو ماه اجرت و فوق ‌العاده مخصوص برای یکبار به وی پرداخت خواهد شد.

ماده ۲۱
[اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]

هرگاه مستخدم پیمانی بسبب انجام وظیفه فوت شود مشمول مقررات راجع به پرداخت وظیفه به وراث کارمندان و خدمتگزاران کشوری مصوب تیرماه ۱۳۳۵ خواهد بود و اجرای این ماده پس از تأمین اعتبار با تصویب شورای سازمان امور اداری و استخدامی کشور خواهد بود.
حکم این ماده از تاریخ تصویب ٱئین نامه استخدام پیمانی (۱۳۴۷/۱۲/۲۸) قابل اجراست.

ماده ۲۲ ‌ـ وزارتخانه‌ ها و مؤسسات دولتی نمیتوانند اضافه بر اجرت و مزایای مذکور در این آئیننامه ‌هیچگونه وجهی بابت خدمت موضوع قرارداد بمستخدمین پیمانی بپردازند.

فصل سوم
در حقوق و تکالیف

ماده ۲۳ ـ مستخدمین پیمانی در قبال هر ماه خدمت حق استفاده از دو روز مرخصی با استفاده از اجرت و مزایای مربوط را خواهند داشت‌.

تبصره ۱ [اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
حق استفاده از مرخصی مربوط به هر ماه برای ماههای بعد محفوظ است ولی هیچ مستخدمی باختیار نمیتواند در هر سال بیش از دوازده روز مرخصی استحقاقی خود را ذخیره نماید و هرگاه از بقیه مرخصی مذکور باختیار استفاده نکند مدت زائد بر دوازده روز ذخیره نخواهد شد. در مورد مستخدمین پیمانی که قرارداد آنها تمدید میشود حداکثر دوازده روز مرخصی ذخیره شده هر سال آنان در سالهای بعد قابل استفاده خواهد بود.

تبصره ۲ [الحاقی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
مستخدمین پیمانی میتوانند قبل از انقضاء مدت قرارداد از مرخصی استحقاقی و ذخیره شده خود استفاده نمایند و در صورتی که از مرخصی خود استفاده نکنند و قرارداد آنها نیز تمدید نشود حق مذکور ساقط خواهد شد.
پرداخت وجه در مقابل مرخصیهای استفاده نشده فقط به‌ مستخدمین پیمانی که برای تصدی پستهای موقت حداکثر بمدت شش ماه استخدام میشوند و قرارداد آنها تمدید نمیگردد مجاز است.

‌ماده ۲۴ [اصلاحی ۱۳۶۷/۲/۱۱]
‌الف) مستخدمین پیمانی در صورت ابتلاء به بیماریهایی که مانع کار کردن آنان باشد از مرخصی استعلاجی استفاده خواهند کرد. اجرت و مزایای ایام‌ معذوریت مستخدمینی که از مرخصی استعلاجی استفاده می‌کنند حداکثر سی روز در سال قابل پرداخت است و به ایام معذوریت زائد بر آن اجرت و‌ مزایایی تعلق نخواهد گفت.
ب) در مورد آن دسته از مستخدمین پیمانی که تخصص آنان مورد نیاز دستگاه دولتی مربوطه بوده و مدت خدمت آنان قابل تمدید باشد در صورتی که‌ دچار بیماری سخت شوند و منجر به بستری شدن آنان گردد حداکثر به میزان دو ماه مرخصی استعلاجی با استفاده از اجرت و مزایای مربوطه به آنان‌ تعلق می‌گیرد و به ایام معذوریت زائد بر آن اجرت و مزایایی تعلق نخواهد گرفت.

‌تبصره ۱
[الحاقی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
[اصلاحی ۱۳۶۷/۲/۱۱]
‌استفاده از اجرت و مزایای معذوریت موضوع بند “‌الف” این ماده به نسبت ماه‌های خدمت حداکثر ۲.۵ روز در مقابل هر ماه خدمت و در مورد موضوع‌ بند “ب” این ماده به نسبت ماه‌های خدمت حداکثر ۵ روز در مقابل هر ماه خدمت خواهد بود.

‌تبصره ۲ [اصلاحی ۱۳۶۷/۲/۱۱]
‌مستخدمین پیمانی اعزامی به جبه‌های جنگ تحمیلی که دچار عارضه یا بیماری شوند از مقررات معذوریت مستخدمین رسمی مشمول قانون استخدام‌ کشوری استفاده خواهند نمود.
تمدید قرارداد استخدامی این قبیل مستخدمین در صورت لزوم بر اساس تأیید کمیسیون پزشکی و یا پزشکی معتمد تا‌ حصول بهبودی کامل و تا هنگامی که مستخدم مشمول مقررات ازکارافتادگی نگردیده، با رعایت سایر مقررات مربوط بلامانع است.

ماده ۲۵ [اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
به زنان باردار برای زایمان حداکثر شصت روز معذوریت داده میشود که حداکثر ۲۴ روز آن بحساب مرخصی استعلاجی موضوع ماده ۲۴ این آئیننامه منظور میشود و به بقیه آن اجرت و مزایائی تعلق نخواهد گرفت.

ماده ۲۶ ـ عدم حضور مستخدم پیمانی در پست خود که از سه روز تجاوز نکند اگر بواسطه بیماری باشد جزو مرخصی استعلاجی والا جزو مرخصی استحقاقی وی محسوب میشود.

ماده ۲۷ ـ عدم حضور مستخدم پیمانی در پست خود که از سه روز تجاوز کند و مسبوق باطلاع و مستند بعذر موجه نباشد ترک خدمت محسوب است و بابت آن اجرت و مزایائی بوی پرداخت نخواهد شد.

ماده ۲۸ ـ در صورتی که مستخدم پیمانی مدت هفت روز بدون اطلاع و عذر موجه در محل خدمت حاضر نشود وزارتخانه یا مؤسسه دولتی میتواند قرارداد استخدام را بدون رعایت یکماه مهلت مقرر در ماده ۹ این آئیننامه از تاریخ ترک خدمت فسخ نماید.

ماده ۲۹ ـ وظائف و مسئولیتهای پست مورد تصدی مستخدم پیمانی بقراری است که در شرح شغل مربوط باستناد ماده ۲۴ قانون استخدام کشوری توسط سازمان امور اداری و استخدامی‌ کشور شناخته میشود.

ماده ۳۰ ـ هرگاه شغل مستخدم پیمانی از مشاغل شناخته شده توسط سازمان امور اداری و استخدامی کشور نبوده و در جدول ضمیمه درج نشده باشد وزارتخانه یا مؤسسه دولتی استخدام کننده شرح شغل مربوط را تهیه و بسازمان امور اداری و استخدامی ‌کشور ارسال خواهند نمود و سازمان شغل مذکور را بیکی از طبقات هفتگانه جدول پیوست تخصیص خواهد داد.

ماده ۳۱ ـ اوقات کار و تعطیل مستخدمین پیمانی همانست که برای مستخدمین رسمی ‌وزارتخانه و یا مؤسسه دولتی طرف قرارداد مقرر است ولی هرگاه در قرارداد استخدام باقتضای نوع کار بترتیب دیگری توافق شده باشد مطابق آن ترتیب عمل خواهد شد.

ماده ۳۲ ـ هرگاه مستخدم پیمانی بخواهد در غیر ساعات کار در مؤسسات دیگری مشغول بکار شود باید قبلا بوزارتخانه یا مؤسسه دولتی محل کار خود اطلاع دهد.
کار کردن مستخدم پیمانی در مؤسساتی که طرف معامله با وزارتخانه یا مؤسسه دولت طرف قرارداد باشند ممنوع است.

ماده ۳۳ 
رسیدگی به خطاهای اداری مستخدمین پیمانی و تعیین مجازات آنان مشمول آئیننامه دادرسی اداری است.

فصل چهارم
در مقررات متفرقه

ماده ۳۴ [اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
تغییر شغل مستخدم پیمانی استخدام مجدد محسوب میشود و مستلزم انعقاد قرارداد جدید است.

ماده ۳۵ ـ انتقال مستخدم پیمانی از وزارتخانه یا مؤسسه دولتی طرف قرارداد بسایر وزارتخانه ‌ها و موسسات دولتی ممنوع است‌.

ماده ۳۶ ـ وزارتخانه ‌ها و مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری مکلفند رونوشتی از قرارداد استخدامی ‌هر مستخدم پیمانی دربدو استخدام و در صورت تمدید، رونوشتی از قرارداد تمدیدی وی را بسازمان امور اداری و استخدامی‌ کشور ارسال دارند.

ماده ۳۷ ـ سازمان امور اداری و استخدامی ‌کشور میتواند رأساً یا به‌ پیشنهاد هر یک از وزارتخانه ‌ها و مؤسسات دولتی در شرایط احراز مشاغل جدول پیوست تجدیدنظر نماید ولی تغییر طبقه مشاغل موقوف به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی‌ کشور و تصویب هیئت وزیران است.

ماده ۳۸ [الحاقی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
مستخدمین پیمانی میتوانند در مدت خدمت از وسائل بهداشت و درمان وزارتخانه یا مؤسسه دولتی طرف قرارداد بترتیبی که در مورد مستخدمین رسمی اجرا میشود استفاده نمایند.

ماده ۳۹ [اصلاحی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
از تاریخ تصویب این آئین ‏نامه وزارتخانه ‌ها و مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری مکلفند در استخدام اشخاص بعنوان مستخدم پیمانی منحصراً طبق مقررات این آئیننامه عمل نمایند.

ماده ۴۰ [الحاقی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
هرگونه تغییری در این آئین ‏نامه منوط به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی ‌کشور و تصویب هیئت وزیران خواهد بود.

ماده ۴۱ [الحاقی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
مستخدمین پیمانی که در تاریخ اصلاح این آئیننامه در استخدام پیمانی وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی میباشند تا پایان مدت قرارداد کماکان بخدمت خود ادامه خواهند داد. تمدید قرارداد اینگونه مستخدمین تابع محدودیتهای مندرج در این آئیننامه نمیباشد و جز در مورد مستخدمین مشمول تبصره ۲ ماده ۵ این آئیننامه که تابع مقررات مربوط بخود هستند تمدید قرارداد آنان برای مدت زائد بر یکسال با موافقت سازمان امور اداری و استخدامی کشور صورت خواهد گرفت.

ماده ۴۲ [الحاقی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
مستخدمین پیمانی که در تاریخ تصویب پنجمین اصلاحیه قانون استخدام کشوری در استخدام پیمانی وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی میباشند چنانچه در امتحانات استخدامی مقرر قبول شده یا بشوند با رعایت مقررات مربوط به استخدام رسمی وزارتخانه یا مؤسسه دولتی طرف قرارداد درخواهند آمد.
به خدمت مستخدمینی که در اینگونه امتحانات شرکت می جویند و توفیق حاصل نمیکنند بنا به تصمیم وزارتخانه یا مؤسسه دولتی مربوط خاتمه داده خواهد شد.

تبصره [الحاقی ۱۳۵۱/۱۲/۲۸]
مستخدمین پیمانی مذکور در این ماده که در امتحانات ادواری سالهای ۱۳۴۸ و ۱۳۴۹ و ۱۳۵۰ قبول شده اند مشمول حکم این ماده خواهند بود.

وزیر مشاور ـ محمود کشفیان


جدول طبقات هفتگانه شغلی
[اصلاحی ۱۳۵۴/۳/۱۰]

مشاغل طبقه یک

عنوان شغل شرایط تصدی مشاغل طبقه
۱- ماشین نویس فارسی ۱- کاردانی و معلومات لازم – اطلاع کافی از امور مربوط بوظایف و مسئولیت های شغل و توانائی اجرای آنها.
2- تحصیلات: تا حدود دوره اول متوسطه
۲- کارمند دفتری مرتبه ۱
۳- کمک بایگان
۴- کمک حسابدار
۵- کمک بهیار
۶- کمک انباردار
۷- نماینده اوقاف در روستا

مشاغل طبقه دو

عنوان شغل شرایط تصدی مشاغل طبقه
۱- ماشین نویس فارسی و لاتین مرتبه ۱ ۱- کاردانی و معلومات لازم: اطلاع کافی از امور مربوط بوظایف و مسئولیتهای شغل و توانائی انجام وظایف مربوط بنحو مطلوب.
2- تحصیلات: گواهینامه دوره اول متوسطه و گذراندن دوره های اختصاصی لازم برای تصدی هر شغل به تشخیص وزارتخانه و مؤسسه مربوط.
۲- کارمند دفتری مرتبه ۲
۳- بایگان مرتبه ۱
۴- کمک آمارگر
۵- نقشه کش
۶- منشی حسابداری
۷- مأمور خرید
۸- انباردار
۹- جمع دار
۱۰- کمک نقشه بردار
۱۱- منشی کارگزینی
۱۲- مایه کوب
۱۳- تلگرافچی مرتبه ۱
۱۴- تلفنچی کاربر
۱۵- رسام
۱۶- بهیار
۱۷- منگنه زن
۱۸- کمک داروساز مرتبه ۱
۱۹- عکاس
۲۰- اپراتور ماشینهای حساب
۲۱- متصدی انگشت نگاری
۲۲- جنگلبان

مشاغل طبقه سه

عنوان شغل شرایط تصدی مشاغل طبقه
۱- منشی مرتبه ۱ ۱- کاردانی و معلومات لازم اطلاع کافی از امور مربوط بوظایف و مسئولیتهای شغل و توانائی انجام وظایف مربوط بنحو مطلوب و داشتن مهارتهای مورد لزوم.
2- تحصیلات: دیپلم کامل متوسطه و گذارندن دوره تخصصی لازم در رشته مربوط بشغل (جز در مورد شغل فیلمبردار که مدرک تخصصی لازم دایر بر اطلاع از امور مربوط بوظایف و مسئولیتهای شغل و توانائی انجام آنها کافی است.
۲- کارمند دفتری مرتبه ۳
۳- بایگان مرتبه ۲
۴- حسابدار مرتبه ۱
۵- ممیز حساب مرتبه ۱
۶- تحویلدار
۷- صاحب جمع اموال
۸- آمارگر
۹- کمک داروساز مرتبه ۲
۱۰- مروج کشاورزی
۱۱- مروج خانه داری
۱۲- کتابدار مرتبه ۱
۱۳- متصدی استخراج اطلاعات آماری
۱۴- تکنیسین یا کمک مهندس مرتبه ۱ در رشته های (آب و برق کشاورزی – بهداشت و بهسازی و پزشکی- علوم طبیعی معدن- راه و ساختمان- مکانیک- الکترونیک و ارتباطات)
۱۵- تکنیسین کار گزینی مرتبه ۱
۱۶- فیلمبردار
۱۷- طراح مرتبه ۱
۱۸- مسئول کارپردازی مرتبه ۱
۱۹- کمک هواشناسی
۲۰- متصدی خدمات عمومی
۲۱- کمک کارشناس اداری مرتبه ۱
۲۲- ماشین نویس فارسی و لاتین مرتبه ۲
۲۳- تلگرافچی مرتبه ۲
۲۴- متصدی تزریقات و پانسمان
۲۵- ارزیاب امور ثبتی
۲۶- متصدی دبیرخانه
۲۷- متصدی انبار

مشاغل طبقه چهار

عنوان شغل شرایط تصدی مشاغل طبقه
۱- منشی مرتبه ۲ ۱- تحصیلات: فوق دیپلم در رشته مربوط یا دیپلم کامل متوسطه با سه سال سابقه کار در همان شغل و گذراندن دوره تخصصی مربوطه.
۲- حسابدار مرتبه ۲
۳- ممیز حساب مرتبه ۲
۴- ذیحساب مرتبه ۱
۵- نقشه بردار
۶- کارتوگراف
۷- مترجم مرتبه ۱
۸- مددکار اجتماعی مرتبه ۱
۹- عکاس هوائی
۱۰- متصدی ترسیم عکسهای هوائی
۱۱- طراح مرتبه ۲
۱۲- مسئول کارپردازی مرتبه ۲
۱۳- کمک کارشناس اداری مرتبه ۲
۱۴- کتابدار مرتبه ۲
۱۵- تکنیسین یا کمک مهندس مرتبه ۲ در رشته های )آب، برق کشاورزی، بهداشت و بهسازی و پزشکی، علوم طبیعی، معدن، راه و ساختمان، مکانیک، الکترونیک و ارتباطات)
۱۶- مسئول انبارها

مشاغل طبقه پنج

عنوان شغل شرایط تصدی مشاغل طبقه
۱- حسابدار مرتبه ۳ تحصیلات: دانشنامه لیسانس یا مهندسی در رشته مربوط (جز در مورد شغل خلبانی هواپیما که مدرک تخصصی دائر بر اطلاع از امور مربوط بوظایف و مسئولیتهای شغل و توانائی انجام آنها کافی است)
۲- حسابرس
۳- ذیحساب مرتبه ۲
۴- مترجم مرتبه ۲
۵- خلبان هواپیما (سمپاش، عکسبرداری هوائی)
۶- فیزیوتراپیت
۷- شیمیست مرتبه ۱
۸- کارشناس مرتبه ۱ در رشته های (کشاورزی، بهداشت، بهسازی، مکانیک، الکترومکانیک، الکترونیک و ارتباطات راه و ساختمان و معماری، برق، آب، اقتصاد، امور اداری و مالی، علوم طبیعی، علوم اجتماعی، آمار و امور ورزشی و تفریحات سالم).
۹- مددکار اجتماعی مرتبه ۲
۱۰- پرستار
۱۱- مامای متخصص
۱۲- مدیر بیمارستان مرتبه ۱

مشاغل طبقه شش

عنوان شغل شرایط تصدی مشاغل طبقه
۱- ذیحساب مرتبه ۳ تحصیلات: دانشنامه فوق لیسانس در رشته مربوط یا لیسانس و ۵ سال کار در شغل مورد نظر.
۲- مترجم مرتبه ۳
۳- شیمیست مرتبه ۲
۴- کارشناس مرتبه ۲ در رشته های (کشاورزی، بهداشت، بهسازی، مکانیک، الکترومکانیک، الکترونیک و ارتباطات، تأسیسات، برق، آب، معدن، ذوب فلزات، اقتصاد، امور اداری و مالی، علوم طبیعی، علوم اجتماعی، آمار نقشه برداری راه و ساختمان و معماری)
۵- مدیر بیمارستان مرتبه ۲

مشاغل طبقه هفت

عنوان شغل شرایط تصدی مشاغل طبقه
[اصلاحی ۱۳۶۴/۴/۱۶]

۱- کارشناس مرتبه ۳ در رشته های (کشاورزی، بهداشت، مکانیک، الکترونیک و الکترومکانیک، ارتباطات، برق، آب، اقتصاد، امور مالی و اداری، علوم طبیعی، علوم اجتماعی، معدن، راه و ساختمان و معماری تأسیسات، نقشه برداری، ذوب فلزات)

تحصیلات: دانشنامه دکترا در رشته مربوط یا فوق لیسانس یا ۳ سال سابقه کار و یا لیسانس با ۱۰ سال سابقه کار در شغل مورد نظر
۲- پزشک در رشته های مختلف پزشکی و بهداشتی