تعاریف
ماده ۱ـ تعاریف:
قانون: قانون نظام صنفی و اصلاحات و الحاقات آن (شامل اصلاحیه ابلاغ شده در ۱۴۰۳/۰۵/۲۴)
کمیسیون: کمیسیون نظارت شهرستان
اداره: اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان (درخصوص اتحادیه های استانی و اتحادیه های شهرستان مرکز استان، اداره کل صنعت، معدن و تجارت).
اتاق: اتاق اصناف شهرستان
اتحادیه: اتحادیه صنفی شهرستانی یا استانی (اتحادیه های صنفی کشوری مشمول این آیین نامه نیستند).
هیأت مدیره: هیأت مدیره اتحادیه
داوطلبان: داوطلبان عضویت در هیأت مدیره
انتخابات: انتخابات هیأت مدیره اتحادیه
هیأت اجرایی: هیأت اجرایی برگزاری انتخابات
کارگروه تطبیق: کارگروه بررسی و تطبیق شرایط داوطلبان
هیات عالی نظارت: هیات عالی نظارت بر سازمان های صنفی کشور
دبیرخانه: دبیرخانه هیات عالی نظارت
سامانه: سامانه برگزاری انتخابات تشکل های صنفی اعلامی از سوی دبیرخانه
آیین نامه: آیین نامه حاضر (آیین نامه اجرایی موضوع ماده ۲۲ قانون در خصوص نحوه برگزاری انتخابات هیات مدیره اتحادیه های صنفی به جز اتحادیه های کشوری).
قانون مصوب ۱۳۹۲: قانون نظام صنفی با اصلاحات آن تا سال ۱۳۹۲ (قبل از آخرین اصلاحی قانون که در سال ۱۴۰۳ ابلاغ گردیده است).
آیین نامه مصوب ۱۴۰۰: آخرین آیین نامه اجرایی نحوه برگزاری انتخابات هیات مدیره و بازرسان اتحادیه های صنفی (مصوب ۱۴۰۰/۱۲/۱۷) که براساس قانون مصوب ۱۳۹۲ به تصویب رسیده بود و ملاک عمل برای انتخابات اتحادیه های است که براساس قانون مصوب ۱۳۹۲ انجام می شوند.
کمیته تطبیق: کمیته بررسی و تطبیق شرایط داوطلبان طبق آیین نامه مصوب ۱۴۰۰
شرایط انتخاب کنندگان
ماده ۲– دارندگان پروانه کسب دائم یا موقت با رعایت تبصره ۲ ماده ۵ قانون (بر اساس ابلاغ الکترونیکی اخطاریه توسط سامانه از طریق ارسال پیامک) میتوانند در انتخابات شرکت کنند.
تبصره – هر فرد صنفی حقیقی و یا نماینده فرد صنفی حقوقی (ملاک شماره ملی) در انتخابات دارای یک حق رأی می باشد، حتی در صورت داشتن بـیش از یـک پروانـه کسـب در همان صنف.
شرایط انتخاب شوندگان
ماده ۳ـ شرایط داوطلبان عبارت است از:
۱– تابعیت جمهوری اسلامی ایران (برابر شناسنامه برای اشخاص حقیقی و اساسنامه و آخرین آگهی تغییرات در این خصوص برای اشخاص حقوقی).
۲– اعتقاد و التزام عملی به نظام جمهوری اسلامی ایران (استعلام از وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و فرماندهی انتظامی ج.ا. ا)
۳ـ نداشتن سوء پیشینه کیفری مؤثر (استعلام از مراجع قضائی)
۴ـ عدم ممنوعیت تصرف در اموال، حجر، ورشکستگی و افلاس (استعلام از مراجع قضائی)
تبصره – استعلام این بند از مراجع قضائی انجام می شود، ولی در خصوص ممنوعیت تصرف در اموال، عدم امکان برداشت از حساب بانکی به مدت بیش از دو ماه نیز جزء مصادیق این بند است.
۵ـ عدم اعتیاد به مواد مخدر (استعلام از فرماندهی انتظامی ج.ا. ا)
۶ـ عدم اشتهار به فساد (استعلام از مراجع قضائی)
تبصره– اشتهار به فساد ناظر بر مواردی است که فردی در ارتکاب گناهان و اعمال ضد اخلاقی و اعمال غیر شرعی و شنیع اصرار داشته و بدون ملاحظه اعمال فوق را تکرار و تظاهر نماید و به این امر مشهور باشد.
۷ـ داشتن حداقل مدرک تحصیلی دیپلم برای افـراد فاقـد سـابقه عضـویت در هیـأت مـدیره اتحادیـه (استعلام از مرجع صادر کننده مدرک تحصیلی ارائه شده).
تبصره– بهره مندی از مزیت سابقه عضویت، محدود به یک اتحادیه نیست. همچنین تفاوتی بین سابقه عضویت به سبب انتخاب و یا انتصابی بودن داوطلب و یا دارا بودن مدرک تحصیلی افتخاری وجود ندارد.
۸ـ حداکثر سن در زمان ثبت نام هفتاد و پنج سال (برابر شناسنامه)
۹ـ داشتن پروانه کسب معتبر دائم (استعلام از اتاق و سامانه)
تبصره – پروانه کسب معتبر، مجوزی است که تاریخ اعتبار آن منقضی نگردیده، صاحب آن تغییر شـغل نـداده، واحـد صنفی خود را به غیر وا گذار نکرده باشد، واحد صنفی فعال و مکان آن تغییر نیافته باشد.
۱۰ـ داشتن وثاقت و امانت
تبصره– اصل بر داشتن وثاقت و امانت است مگر در صورت وجود احکام قطعی مراجع قضایی (در محکومیت هایی از قبیل اختلاس، ارتشاء، کلاهبرداری، تصرف غیر قانونی در وجوه عمومی و …) یا محکومیت به تخلفات مالی توسط هیات عالی نظارت و کمیسیون نظارت مرکز استان(در صورت تفویض).
۱۱– نداشتن محکومیت کیفری موثر و نیز نداشتن تخلفات صنفی مؤثر به شرح ذیل:
۱۱– ۱ – نداشتن محکومیت کیفری موثر بر اساس استعلام از مراجع قضائی انجام می شود.
۱۱– ۲ – تخلفات صنفی موثر شامل موارد زیر است:
الف ) اخذ هرگونه وجه یا مال به نفع خود یا غیر با سوءاستفاده از سمت خود در اتحادیه یا اتاق، خلاف قوانین و مقررات طی چهار سال منتهی به زمان داوطلب شدن (حسب مصوبات کمیسیون نظارت مرکز استان)
ب ) استفاده از امکانات تشکل های صنفی به نفع خود یا اشخاص دیگر طی چهار سال منتهی به زمان داوطلب شدن (حسب مصوبات کمیسیون نظارت مرکز استان)
ج ) غیبت غیرموجه طی سه جلسه متوالی یا پنج جلسه متناوب در جلسات هیئت مدیره ظرف یک سال، طی چهار سال منتهی به زمان داوطلب شدن (حسب مصوبات کمیسیون نظارت)
د ) فعالیت بدون مجوز بیش از نه ماه طی چهار سال منتهی به زمان داوطلب شدن (از زمان اولین اخطار تا صدور پروانه کسب براساس سامانه)
هـ ) عدم اجرای حکم تبصره ۱ ماده ۲۰ مکرر قانون در موعد مقرر طی چهار سال منتهی به زمان داوطلب شدن.
تبصره ۱– چنانچه تا پایان تیرماه، حکم ماده ۲۰ مکرر قانون انجام نشود، از طریق سامانه اخطار برای اعضای هیات مدیره ارسال می شود و چنانچه تا یک ماه پس از این اخطار، حکم مذکور اجرا نشود مشمول تخلف موثر می شود.
تبصره ۲– تعیین اعضای موثر در عدم اجرای حکم ماده ۲۰ مکرر با تشخیص کمیسیون است.
و ) داشتن محکومیت قطعی مرتبه سوم مذکور در مواد ۵۹، ۶۰ و ۶۱ قانون (حسب احکام قطعی شعب تعزیرات حکومتی).
ز ) هرگونه فعل یا ترک فعل دایر بر ممانعت از انتقال اموال، دارایی، حقوق و تعهدات اتحادیه های ادغامی یا تقسیم شده به اتحادیه جدید (حسب مصوبات کمیسیون نظارت مرکز استان).
تبصره ۱– درصورتی که مراجع استعلامی هر یک از بندهای ۱۱گانه فوق متعدد بوده و اعلام نظر متفاوت نمودند، نظر اکثریت اعضای کارگروه تطبیق ملاک عمل خواهد بود. در زمان بررسی اسقاط شرایط نیز همین قاعده ملاک عمل است.
تبصره ۲– شخص حقوقی همزمان با ثبت نام باید نماینده خود که پروانه کسب به نام وی صادر شده است را برای عضویت در هیات مدیره معرفی نماید تا شرایط وی مورد بررسی قرار گیرد. نماینده شخص حقوقی باید واجد صلاحیت های فوق باشد.
هیات اجرائی برگزاری انتخابات
ماده ۴ـ به منظور برگزاری انتخابات، هیأت اجرایی زیرنظر ریـیس کمیسـیون و بـا ترکیـب نماینـدگان دسـتگاه هـای زیر تشکیل و تصمیمات آن با اکثریت آراء معتبر می باشد:
۱ـ اداره کل یا اداره صنعت، معدن و تجارت ( به عنوان رییس)
۲ـ یکی از اعضای هیأت رئیسه اتاق به انتخاب هیأت رئیسه، مشروط بر اینکه فرد مذکور داوطلب عضویت در هیـأت مدیره نباشد.
۳ـ استانداری در مرکز استان و فرمانداری در سایر شهرستان ها
تبصره ـ در صورت عدم حضور نماینده در جلسات، سایر اعضای هیات موظفند مراتب به دستگاه مربوطه اعلام نماید. چنانچه دستگاه های فوق علیرغم نامه مکتوب از معرفی نماینده یا جایگزین وی امتناع نمایند، حضور اکثریت مطلق اعضا جهت رسمیت جلسات کفایت می کند.
ماده ۵ـ مراحل انتخابات به شرح این آئین نامـه بصـورت الکترونیکـی صـورت مـی پـذیرد.
ماده ۶ ـ کمیسیون موظف است شش ماه قبل از پایـان عمـر قـانونی هـر اتحادیـه، دسـتور انجام مقـدمات برگزاری انتخابات آن اتحادیه را به هیأت اجرایی ابلاغ نموده تـا انتخابـات در موعـد مقـرر برگـزار گـردد. هیـأت اجرایـی موظف است پس از ابلاغ دسـتور کمیسـیون، حداکثر ظرف یک هفته نسـبت بـه فراخـوان ثبـت نـام (حـاوی زمـان، نشـانی سـامانه و شـرایط داوطلبان) از طریق ارسال پیامک اقدام و از داوطلبان دعوت نماید تا جهـت ثبـت نـام بـه مـدت پـانزده روز در سامانه اقـدام نمایند.
تبصره ۱ـ فراخوان ثبت نام از طریق ارسـال پیامـک با عنوان هیات اجرائی بـرای کلیـه اعضـاء بـه شماره تلفن همراهی کـه در زمـان تقاضـای صـدور پروانـه کسـب در سـامانه ایرانیـان اصـناف ثبـت نمـوده انـد انجـام می گردد. کلیه ابلاغ های مربوط به این آئین نامه و نیز شـرکت درانتخابات صرفاً از طریـق شـماره مزبور انجام خواهد پذیرفت. ارسال پیامک بر روی شماره فـوق، ابلاغ محسـوب شـده و کلیـه آثـار ابلاغ بـر آن مترتـب می گردد. در صورت تغییر شماره تلفن همراه، شخص موظف به ثبت شماره جدید خود در سـامانه ایرانیـان اصـناف بـوده و در غیر این صورت اطلاعات سابق معیار ابلاغ و اقدام خواهد بود. ارسال پیامک توسط هیات اجرائی از بستر سامانه ای که دبیرخانه تعیین میکند انجام می شود.
تبصره ۲ – داوطلبان مکلفند با مراجعه به نشانی سامانه، نسبت به ثبـت نـام و بارگـذاری مـدرک تحصـیلی، عکس پرسنلی، کارت پایان خدمت یا معافیت دائم و استعفانامه موضوع تبصره ۶ ماده ۲۲ قانون، جهت ثبت نام اقدام نمایند. در صورتی کـه داوطلـب فاقـد مـدرک تحصـیلی بـوده امـا دارای سـابقه عضویت باشد، مکلف است اقدام به بارگـذاری اعتبارنامـه خـود نمایـد. عـدم بارگـذاری هـر یـک از مـدارک در بـازه زمـانی فراخوان به منزله عدم ثبت نام است.
تبصره ۳ ـ عضویت بیش از دو دوره متوالی (ادوار قبلی ملاک محاسبه می باشد) در هیئت مدیره اتحادیه ها منوط به اخذ حداقل دو سوم آرای مأخوذه است. ملاک محاسبه تعداد دوره ها، شماره (کد) ملی هر شخص حقیقی و نماینده شخص حقوقی می باشد.
تبصره ۴ـ افراد زیر نمی توانند در اولین دوره انتخابات بعدی هیأت مدیره آن اتحادیه داوطلب شوند:
1ـ اعضای معزول هیأت مدیره
2ـ اعضای هیأت مدیره که استعفای آنان به تشخیص کمیسیون موجـب اخلال در برگـزاری انتخابات شده است.
تبصره ۵– اعضای هیات مدیره، کارکنان اتحادیه، اتاق اصناف شهرستان و ایران و دستگاه های اجرائی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری در صورتی می تواننـد داوطلـب شـوند کـه قبـل از ثبـت نـام درخواست استعفا خود را به دستگاه متبوع خود تقدیم نمایند. ارائه مدارک رسمی پـذیرش اسـتعفای آنـان به هیات اجرایی پـیش از شـروع بـه کـار در هیـأت مدیره (صـدور اعتبارنامـه) الزامی است.
ماده ۷ – پس از پایان مهلت ثبت نام، چنانچه تعداد داوطلبان عضویت در هیأت مدیره ۸ نفر یا بیشتر باشد، هیأت اجرائی موظف است ظرف مدت دو روز کاری فهرست داوطلبان را برای بررسی به کارگروه تطبیق ارسال نماید والا مهلت ثبت نام را برای ده روز دیگر تمدید نماید. تمدید مهلت مذکور، ظرف مدت یک هفته پس از پایان ثبت نام توسط هیات اجرائی صورت خواهد گرفت.
تبصره – در صورت عدم دستیابی به نصاب مذکور در این ماده، کمیسیون، موظف به ادغام اتحادیه مطابق ماده ۲۸ آیین نامه حاضر است.
کارگروه بررسی و تطبیق شرایط داوطلبان
ماده ۸ – به منظور بررسی و تطبیق شرایط داوطلبان، در هر شهرستان کارگروهی با ترکیب نمایندگان دستگاه های زیر تشکیل و تصمیمات آن با اکثریت آراء صورت می گیرد:
۱ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت (به عنوان رییس)
۲ـ سازمان تعزیرات حکومتی
۳ـ پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا
۴– وزارت کشور
۵– بسیج اصناف
۶ و ۷ـ دو نفر از اتاق اصناف به انتخاب هیأت رئیسه آن، مشروط بر اینکه خود داوطلب انتخابات و عضو هیات اجرایی نباشند.
تبصره ۱ـ وظیفه این کارگروه، تطبیق شرایط مندرج در ماده ۳ این آیین نامه و تبصره های ۴ و ۶ ماده ۲۲ قانون و همچنین داشتن کارت پایان خدمت یا کارت معافیت دائم از خدمت نظام وظیفه و حصول اطمینان از صـحت مـوارد مـذکور از طریق رویت اسناد مثبته و بررسی مدارک و شواهد است. مسئولیت مکاتبات کارگروه و همـاهنگی هـای لازم بـر عهـده رییس آن است.
تبصره ۲– مسئولیت ایجاد وحدت رویه در بررسی و تطبیق شرایط داوطلبان در سراسر کشور با هـدف اجـرای صـحیح قانون و رعایت حقوق قانونی داوطلبان، بر عهده نماینده وزیر صنعت، معدن و تجـارت اسـت. روسـای کمیسـیون هـا موظفند در انجام این مهم با وی همکاری نمایند.
تبصره ۳– انتصاب اعضای هیأت اجرایی در کمیته بررسی و تطبیق شرایط داوطلبان ممنوع است.
ماده ۹– کارگروه بررسی و تطبیق شرایط داوطلبان موظف است پس از دریافت فهرست داوطلبـان، استعلامات لازم را از مراجع ذیصلاح شامل مراجع قضایی، وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، فرماندهی انتظامی ج.ا.ا، اتاق اصناف ذیربط و مرجع صادرکننده آخرین مدرک تحصیلی به نحوی انجام دهد که حـداکثر ظـرف مهلت یـک مـاه کلیه استعلامات لازم انجام شده باشد. مراجـع مزبور نیز موظفند حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ دریافت استعلام، نظر قطعی و نهایی خود را اعلام نمایند و عدم اعلام نظر در مهلت یاد شده به منزله پاسخ مثبت است. کارگروه پس از منقضی شدن مهلت های مقرر یا دریافت پاسخ استعلامات (هرکدام که زودتر انجام پذیرد)، موظف است طی مدت دو هفته نسبت به بررسی و تطبیق شرایط داوطلبین و ارسال فهرست نهایی به هیات اجرائی اقدام نماید.
تبصره ۱ـ انجام استعلام از مراجع مذکور در ماده ۳ آیین نامه، درحدود وظایف قـانونی آن هـا و شـرایط مـرتبط بـوده و کارگروه باید از ترتیب اثر دادن بـه اظهارنظرهـای مـبهم (از قبیـل بـه مصـلحت نمـی باشـد، موافقـت موقـت، مشـروط، یکساله و جایز نیست) خودداری نماید. اینگونه اظهار نظرها در رد صلاحیت داوطلبان تأثیری ندارد.
تبصره ۲ـ کارگروه موظف است دلیل یا دلایل مستند ردصلاحیت داوطلـب را به صورت مکتوب و شفاف بـه اطلاع وی برسـاند. افرادی که صلاحیت آنها توسط کارگروه موضوع این ماده رد شده باشد، می توانند ظرف مدت یک هفته از تاریخ اعلام رد صلاحیت، تقاضای بررسی اعتراض را در کمیسیون نظارت داشته باشند. کمیسیون مکلف است در اولین جلسه خود که از یک ماه تجاوز ننماید، نسبت به اعتراضات رسیدگی و تصمیم قطعی را ابلاغ نماید. نظر کمیسیون در این خصوص لازم الاجراست. تا زمانی که کمیسیون نظارت به این اعتراضات رسیدگی و تصمیم نگرفته باشد، هیات اجرائی مجاز به صدور فراخوان برگزاری انتخابات نیست. عدم رعایت مهلت یک ماهه جهت طرح، رسیدگی و تصمیم گیری توسط کمیسیون و اعضای آن، تخلف اداری محسوب می شود و ضمن ارجاع موضوع به نهادهای ناظر، مطابق قوانین مربوطه با ایشان برخورد صورت خواهد پذیرفت.
تبصره ۳– در صورتی که مراجع استعلام شونده، پس از مواعد یاد شده در ماده ۹ اقدام به تائید صلاحیت نمایند کارگروه تطبیق مجدداً به موضوع رسیدگی و در صورت تایید صلاحیت داوطلب، صرفا نام وی بدون لحاظ مهلت دو هفته مذکور در ماده ۱۱ آیین نامه، به فهرست داوطلبان تایید صلاحیت شده اضافه می شود.
ماده ۱۰ـ چنانچه تعداد داوطلبان تأیید شده توسط کارگروه تطبیق، برابر یا بیشتر از تعداد اعضـای اصـلی و علـی البـدل هیـأت مـدیره اتحادیه (۵نفر) باشند، هیأت اجرایی می بایست نسبت به برگزاری انتخابات اقدام نماید والا کمیسیون موظف است اتحادیه را طبق ماده ۲۸ آیین نامه ادغام کند.
روز برگزاری انتخابات
ماده ۱۱ – هیأت اجرایی پس از دریافت فهرست داوطلبان تأیید صلاحیت شده (یا پس از اعلام نظر کمیسیون نظارت در شرایط تبصره ۲ ماده۹ آئین نامه)، موظـف اسـت حداکثر ظرف سه روز کاری نسـبت بـه صـدور فراخـوان برگزاری انتخابات حاوی تاریخ، ساعت، نشانی سامانه (یا محـل اخـذ رأی در مواردی که انتخابات حضوری انجام می شود) و اسامی داوطلبان حائز شرایط به ترتیب حروف الفبا اقدام نماید. فراخـوان نبایـد کمتـر از دو هفتـه قبـل از روز انتخابـات باشد.
تبصره ۱– در زمان برگزاری انتخابات الکترونیکی، هیأت اجرایی موظف به استقرار در محل اخذ رأی (یا اداره، در مواردیکه انتخابات به صورت غیرحضوری برگزار میشود) می باشد. محل اخذ رای حضوری، توسط هیـأت اجرایـی بـا همکاری اتحادیه مربوط تعیین می گردد.
تبصره ۲– فراخوان روز برگزاری انتخابات نیز از طریق ارسـال پیامـک بـرای کلیه اعضاء مشابه فراخوان ثبت نام ( مطابق تبصره ۱ ماده ۶ آیین نامه)انجام می شود.
ماده ۱۲ـ در صـورت درخواسـت داوطلبـان، هیـأت اجرایـی موظـف اسـت فهرسـت اعضای اتحادیه را جهـت انجـام تبلیغـات انتخاباتی (شامل نام، نام خانوادگی و شماره تماس) در اختیار آنان قرار دهد.
ماده ۱۳ ـ وظایف هیأت اجرایی در روز برگزاری انتخابات به شرح زیر است:
۱– رعایت شیوه نامه ابلاغی دبیرخانه درخصوص نحوه استفاده از سامانه انتخابات
۲– احراز هویت رای دهنده از طریق ارسال کد فعالسازی (OTP) به شماره تلفن همراهی که در سامانه اصناف ثبت گردیده است.
۳– ارسال پیامک یادآوری برگزاری انتخابات یک روز قبل از برگزاری
۴– فراهم نمودن شرایط برگزاری انتخابات و نظارت بر حسن عملکرد سامانه
۵– ارسال پیامک در صورت تمدید انتخابات یا تغییر زمان انتخابات
۶– صدور مجوز ورود به محل اخذ رای
۷– جلوگیری از ورود افراد غیرصنفی و کارکنان اتحادیه و اتاق به محل اخذ رای(مگر با مجوز کتبی رئیس هیات اجرایی).
۸– جلوگیری از هرگونه تبلیغات انتخاباتی در ساختمان محل اخذ رای
۹-درصورتی که به تشخیص هیات اجرایی به دلیل تنش، عدم امنیت و یا بروز حوادث غیر مترقبه برگزاری انتخابات غیرممکن باشد، می بایست با تنظیم صورتجلسه ای انتخابات را متوقف نموده و در اولین فرصت (حداکثر ۱۵ روز) نسبت به تجدید روز رای گیری اقدام شود.
۱۰– اعلام آغاز و پایان و یا تمدید (در صورت تشخیص هیات اجرایی) ساعت رای گیری برای همان روز با تنظیم صورتجلسه.
۱۱– هیات اجرایی به منظور آشنایی بیشتر اعضای اتحادیه با داوطلبان، علاوه بر فهرست اسامی، میـزان تحصیلات و سابقه ی فعالیت صنفی آنـان را نیز به آنان ارائه کرده یا در سـامانه منتشر می نماید.
۱۲– ارسال صورتجلسه نتایج انتخابات به کمیسیون نظارت
تبصره ۱ـ وکالت برای دادن رای ممنوع است.
تبصره ۲– رای سفید جزو آرای ماخوذه محاسبه می شود.
ماده ۱۴ – انتخابات اتحادیه ها در دور اول با حضور حداقل یک سوم اعضا و در صورت عدم دستیابی به حدنصاب مذکور در دور دوم با حضور حداقل یک چهارم اعضا به فاصله کمتر از دو هفته رسمیت می یابد. در صورت عدم دستیابی به حدنصاب های مذکور، رأی گیری برای آخرین مرتبه با نصاب یک چهارم اعضا به فاصله یک هفته بعد از زمان تعیین شده مرحله قبل تکرار می گردد. در صورت عدم دستیابی به این نصاب، کمیسیون نظارت، مکلف به ادغام اتحادیه مطابق ماده ۲۸ آیین نامه می باشد.
تبصره – ملاک نصاب اعضای مذکور، تعداد اعضا در زمان صدور فراخوان برگزاری انتخابات است.
ماده ۱۵– سمت اعضای هیات مدیره براساس اکثریت نسبی آرای ماخوذه (به ترتیب برای سمت های رییس، نایب رییس و خزانه دار) تعیین میشود. اعضای علی البدل اول و دوم نیز به ترتیب آرای ماخوذه پس از اعضای هیات مدیره مشخص خواهند شد.
تبصره ۱– درصورت عدم آمادگی پذیرش سمت تعیین شده توسط فرد منتخب، تعویض سمت وی با سمتی که احراز آن نیاز به تعداد آرای کمتری بلامانع است.
تبصره ۲– درصورت درخواست کلیه منتخبان، سمت آنها از طریق برگزاری انتخابات داخلی در حضور رییس کمیسیون یا نماینده وی تعیین می شود.
ماده ۱۶– در صورت تساوی آراء دو یا چند نفر از داوطلبان، انتخاب افراد مورد نیاز از بین آنها با توافق ذی نفعان یا در غیـر ایـن صورت از طریق قرعه کشی توسط رییس کمیسیون یا نماینده وی و با حضور اکثریت اعضای هیات مدیره انجام می شود. تعین سمت در صورت تساوی آرا نیز مطابق همین ماده انجام می شود.
ماده ۱۷ـ در صورت عدم اعتراض داوطلبان به نحوه برگزاری انتخابات ظرف سـه روز کـاری پـس از انتخابـات، هیـأت اجرایی موظف است بلافاصله با دعوت کتبی از اعضای هیأت مدیره نسبت بـه تحویـل اعتبـار نامـه هـای آن ها (با امضای رییس کمیسیون) اقدام نمایـد.
تبصره – درصورتی که رئیس کمیسیون شهرستان ظرف ۳ روز کاری اعتبار نامه را صادر ننماید، رئیس کمیسیون شهرستان مرکز استان مکلف است اعتبار نامه را فوراً صادر کند.
ماده ۱۸– چنانچه انتخابات اتحادیه ای در زمان ابلاغ آخرین اصلاحیه قانون (مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۴)، در مرحله بررسی صلاحیت داوطلبان در کمیته تطبیق یا بعد از آن قرار داشته باشد، فرآیند برگزاری انتخابات مطابق قانون مصوب ۱۳۹۲ و آیین نامه مصوب ۱۴۰۰ ادامه خواهد یافت(به جزء ماده ۱۷ و مواد ۱۹ تا ۲۵ آیین نامه حاضر که درخصوص اتحادیه های موضوع این ماده نیز حاکم خواهد بود).
تبصره ۱– ملاک ورود به مرحله «بررسی صلاحیت داوطلبان»، اعلام کمیته تطبیق است.
تبصره ۲– بدیهی است چنانچه کمیته تطبیق یک بار وارد مرحله بررسی صلاحیت داوطلبان شده باشد و به هر دلیل (نظیر مواد ۲۸، ۲۹ و یا ۱۷ آیین نامه اجرایی مصوب ۱۴۰۰/۱۲/۱۷)، مجددا فراخوان ثبت نام یا فراخوان روز برگزاری انتخابات انجام شود، انتخابات براساس قانون مصوب سال ۱۳۹۲ و آیین نامه اجرایی مصوب ۱۴۰۰/۱۲/۱۷ ادامه خواهد یافت.
تبصره ۳– چنانچه انتخابات اتحادیه ای طبق ماده حاضر، به مرحله «بررسی صلاحیت داوطلبان» نرسیده باشد ولی ثبت نام آن قبلا انجام شده باشد، هیات اجرایی مکلف است مهلت ۱۰ روز جهت تکمیل ثبت نام به اعضای اتحادیه اختصاص نماید و فهرست ثبت نام شدگان جدید را به همراه ثبت نام شدگان قبلی به کارگروه تطبیق معرفی نماید.
رسیدگی به شکایات
ماده ۱۹ – رسیدگی به شکایات نسبت به فرآیند برگزاری انتخابات به شرح ذیل انجام می شود:
۱– چنانچه هر یک از داوطلبان نسبت به فرآیند برگزاری انتخابات معترض باشد، می تواند ظرف سه روز کاری پـس از انتخابات، شکایت خود را با ذکر دلیل به رییس کمیسیون تسلیم نماید. چنانچه به تشخیص رییس کمیسیون، مدارک و مستندات شکایت جهت طرح در کمیسیون کفایت نماید، وی ضمن توقف صدور اعتبارنامه منتخبین، موضوع را در اولین جلسه کمیسیون که نباید از یک ماه تجاوز نماید، مطرح نموده و تصمیم قطعی کمیسیون را به ذینفع ابلاغ می نماید. نظر کمیسیون در این خصوص لازم الاجراست. عدم رعایت مهلت یک ماهه رسیدگی و تصمیم گیری توسط کمیسیون، تخلف اداری محسوب میشود. در صورت عدم رسیدگی در کمیسیون شهرستان، کمیسیون مرکز استان مکلف به رسیدگی در مهلت یک ماه می باشد.
۲ – درصورت اعتراض شاکی به رأی کمیسیون نظارت و یا به تصمیم رییس کمیسیون ظرف ۵ روز کاری، اداره ذیربط موظف است فوراً شکایت شاکی را به همراه گردش کار پرونده و مستندات آن از طریق سامانه به دبیرخانه منعکس نماید. این حکم مانع تسلیم شکایت مستقیم به دبیرخانه نیست.
۳ – دبیرخانه موظف است شکایت شاکی را ظرف مدت ۵ روز کاری از جهت کافی بودن مستندات و انطباق تصمیم کمیسیون یا رییس کمیسیون با قوانین و مقررات، مورد بررسی قرار داده و نتیجه را به رییس کمیسیون اعلام نماید. در صورت تایید تصمیم کمیسیون یا رییس کمیسیون (رد شکایت)، آن تصمیم قطعی و لازم الاجراست ولی درصورت وارد دانستن شکایت و کفایت دلایل و مستندات با نظر دبیرخانه، کمیسیون موظف به اصلاح تصمیمات مورد شکایت، ظرف ۷ روز کاری است و در صورت بروز اختلاف بین دبیرخانه و کمیسیون، موضوع جهت تصمیم گیری به هیأت عالی نظارت ارجاع می شود.
تبصره – همزمان با ارجاع شکایت به دبیرخانه، رییس کمیسیون موظف به صدور اعتبارنامه برای منتخبین است و درصورتیکه فرآیند رسیدگی به شکایات در دبیرخانه و مراحل بعدی منجر به تغییر نتایج شد، متعاقباً اعتبارنامه ها اصلاح خواهد شد.
اسقاط شرایط اعضاء هیات مدیره
ماده ۲۰ – نحوه رسیدگی به اسقاط شرایط هیات مدیره به شرح زیر است:
۱ – چنانچه هریک از اعضای هیـأت مـدیره در طـول دوران تصـدی، مـواردی از شـرایط منـدرج در تبصره ۱ مـاده ۸ آیین نامه را حسب اعلام کتبی مراجع ذیربط از دست بدهد، رییس کمیسیون موظف است مراتب را به کارگروه تطبیق و شخص مزبور ابلاغ نماید.
۲– شخص مزبور می تواند مدارک مثبته خود را ظرف مدت هفت روز از تاریخ ابلاغ، به کارگروه تطبیق ارائه نماید و در صورت تقاضا در جلسه کارگروه شرکت نماید.
۳ـ کارگروه مکلف است پـس از ملاحظه اسـناد و مـدارک و استماع دفاعیات مطروحه، به موضـوع رسیدگی و با رای اکثریت اتخاذ تصمیم نماید. اعتراض به رأی کارگروه، مطابق تبصره ۲ ماده ۹ آیین نامه انجام خواهد شد. در صـورت اسـقاط شـرایط شخص مـورد نظـر، رییس کمیسیون نسبت به جایگزینی علی البدل اقدام می نماید.
تبصره ۱ – در صورتی که عضو هیأت مدیره دارای بیش از یک پروانه کسب از همـان اتحادیـه صـنفی باشـد، صـرف فقدان اعتبار یکی از پروانه های مزبور سبب اسقاط شرایط ایشان نخواهد شد.
تبصره ۲ – چنانچه هر یک از اعضای هیأت مدیره حسب ضرورت بخواهد واحد صنفی خود را موقتا غیرفعال نماید، باید موضوع را به رییس کمیسیون اطلاع دهد و به تشخیص رییس کمیسیون، حداکثر سه ماه، میتواند مشمول اسقاط شرایط مقرر در تبصره بند ۹ ماده ۳ آیین نامه نشود.
تبصره ۳– در مواردی که به سبب حوادث غیر مترقبه از قبیل سیل، زلزله، فرونشت زمین یا دیگر حوادث خارج از اراده، واحد صنفی تعطیل گردد، کمیسیون نظارت مهلت سه ماهه برای سرگیری فعالیت به وی اعطا می نماید. در موارد فوق، چنانچه ظرف مهلت یادشده، فعالیت واحد صنفی حسب مورد از سرگرفته نشود، عضو هیأت مدیره با رعایت تشریفات این ماده به جهت فقدان شرط مندرج در بند(۹) ماده (۳) آیین نامه اسقاط شرایط خواهد شد.
سایر مقررات
ماده ۲۱– به انصراف داوطلبان پس از ارسال فهرست اسامی داوطلبان به کارگروه تطبیق، در صورتی که موجب عدم برگزاری انتخابات گردد، ترتیب اثر داده نمی شود.
ماده ۲۲ـ پس از اتمام عمر قانونی هیأت مدیره، هیأت اجرایی موظف است حداکثر ظرف سه روز با حضور اعضاء هیأت مدیره جدید و قدیم نسبت به تحویل اموال اتحادیه اعم از منقول و غیر منقول و کلیه اسناد و مدارک طـی صورتجلسه ای به هیأت مدیره جدید اقدام نماید. در صورت عدم حضور اعضای قدیم، هیات اجرایی به نحو مقتضی نسبت به تحویل اموال و اسناد اقدام می نماید و در صورت عدم همکاری اعضای قدیم، رییس کمیسیون نسبت به معرفی آنها به مراجع قضایی اقدام نماید.
ماده ۲۳ ـ افراد صنفی نمی توانند توامان عضو هیأت مدیره دو یا چند اتحادیه باشند.
ماده ۲۴– هزینه برگزاری انتخابات بر عهده اتحادیه است و چنانچه اتحادیه از تآدیه هزینه های اجرایی همچون هزینه ارسال فراخوان و غیره استنکاف نماید، با اعلام موضوع از سوی رئیس هیأت اجرایی به کمیسیون نظارت، نسبت به تأمین هزینه های یادشده از محل درآمدهای اتحادیه به نحو مقتضی اقدام می شود.
ماده ۲۵ ـ در صورت برگزاری انتخابات میان دوره ای طبق تبصره ۴ ماده ۲۲ قانون، تعداد داوطلبان هنگام ثبت نام و پس از تایید صلاحیت باید حداقل دو برابر تعداد افراد مورد نیاز (برای تصدی سمت های اصلی) باشد. تعیین سمت اعضای جایگزین منصوب کمیسیون و یا منتخب میان دوره ای، طبق ماده ۱۵ آیین نامه و با رعایت حق تقدم اعضای منتخب انتخابات اصلی انجام خواهد شد.
ماده ۲۶– در صورت احراز هرگونه قصور یا تقصیر اعضاء هیأت اجرایی در ایفای وظایف محوله مخصوصاً عـدم برگـزاری بـه موقع انتخابات که منجر به تضییع حقوق اشخاص گردد، سایر اعضای هیات اجرایی یا کمیسیون نظارت موضوع را به مراجع ذیصلاح اعلام می نماید تا برابر قوانین و مقررات با آنها برخورد گردد.
ماده ۲۷– دبیرخانه هیأت عالی نظارت باید نسبت به راه اندازی سامانه انتخابات و استانداردسازی سامانه انتخابات و برخط نمودن کلیه استعلامات موضوع این آیین نامه با همکاری دسـتگاه هـای استعلام شـونده اقدام نماید.
تبصره– ادغام موضوع این ماده، شامل استانی شدن اتحادیه و همچنین الحاق برخی رسته ها به سایر اتحادیه ها نیز می باشد.
ماده ۲۸ – در صورت عدم تحقق نصاب های مقرر در مواد ۷، ۱۰و۱۴آیین نامه،کمیسـیون مکلف به ادغام فوری اتحادیه در اتحادیه با فعالیت مشابه یا همگن و یا واگذاری امور اتحادیه به اتاق اصناف ذیربط تا زمان ادغام است. به محض ادغام یا واگذاری، اعتبارنامه اعضای هیات مدیره قبلی از درجه اعتبار ساقط است.
ماده ۲۹ – این آیین نامه در اجرای تبصره ۳ ماده ۲۲ قانون نظام صنفی با اصلاحات مصـوب ۱۴۰۳ مشـتمل بـر (۲۹) ماده و (۳۹) تبصره تهیه و در یکصد و سی و یکمین جلسه هیأت عالی نظارت تأیید و در تـاریخ ۱۴۰۳/۰۷/۰۸ توسـط وزیـر صنعت، معدن و تجارت مورد تصویب قرار گرفت و از تاریخ تصویب، با رعایت ماده ۱۸ این آیین نامه، جایگزین آیین نامه مصوب ۱۴۰۰ می گردد.