آیین‌نامه اجرایی بند (الف) تبصره (۱۱) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۰۲/۲۶
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۳/۲۹

ﺷﻤﺎره ۴٣٣٨۵/ت۶٢۵٣٣ھـ – ١٢/٣/١۴٠٣

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۲/۲۶ به پیشنهاد شماره ۱/۱۱۰۱۱ مورخ ۱۴۰۳/۱/۳۰ وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و بند (الف) تبصره (۱۱) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، آیین نامه اجرایی بند (الف) تبصره (۱۱) ماده واحده مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:

ماده ۱– در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح به کار می روند:

۱– قانون: بند (الف) تبصره (۱۱) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور.

۲– مرکز: مرکز ملی فضای مجازی.

۳– وزارت: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات.

۴– افتا: مرکز مدیریت راهبردی افتا.

۵– سازمان: سازمان برنامه و بودجه کشور.

۶– دستگاه اجرایی: هر یک از دستگاه های اجرایی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶ و نهادها و سازمان هایی که از بودجه عمومی استفاده می نمایند و شرکت های دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی، بانک ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت، از جمله شرکت هایی که شمول قانون بر آنها مستلزم تصریح یا ذکر نام است مانند شرکت ملی نفت ایران.

۷– دستگاه زیرساختی: دستگاه اجرایی که بر اساس بند (۵) ماده (۵) نظام ملی برای پیش گیری و مقابله با حوادث سازمانی مصوب شورای عالی فضای مجازی به عنوان دستگاه زیرساختی کشور به تأیید مرکز رسیده است.

۸– دستگاه غیر زیرساختی: دستگاه های اجرایی که جزء بند (۷) ماده (۱) این آیین نامه نمی باشند.

۹– برنامه عملیاتی: برنامه ای که به منظور تضمین و ارتقای سطح امنیت شبکه، امنیت زیرساخت ها و امنیت سامانه های دستگاه اجرایی و پیشگیری مؤثر از وقوع حوادث امنیتی رایانیکی (سایبری) در چارچوب برنامه عملیاتی موضوع بند (۱۰) این آیین نامه، توسط هریک از دستگاه های اجرایی تهیه و به افتا و یا وزارت، حسب مورد ارایه می شود.

۱۰– چهارچوب برنامه عملیاتی: چهارچوبی که توسط افتا (با همکاری سازمان پدافند غیرعامل) و وزارت برای ارایه برنامه عملیاتی توسط دستگاه های اجرایی تهیه و ابلاغ می شود.

ماده ۲– افتا (با همکاری سازمان پدافند غیرعامل) و وزارت موظف اند حداکثر ظرف (۲) هفته پس از ابلاغ این آیین نامه به ترتیب نسبت به ابلاغ چهارچوب برنامه عملیاتی برای دستگاه های زیرساختی و غیرزیرساختی اقدام نمایند. دستگاه های اجرایی موظف اند حداکثر ظرف دو هفته پس از ابلاغ چهارچوب برنامه عملیاتی، نسبت به ارایه برنامه عملیاتی خود با رعایت اولویت ها و در چهارچوب برنامه عملیاتی اقدام نمایند.

ماده ۳– [اصلاحی ۱۴۰۳/۴/۲۰]
دستگاه های زیرساختی و غیرساختی مکلفند برنامه عملیاتی خود را در مهلت مقرر که به تأیید کمیته راهبری امنیت اطلاعات دستگاه مزبور رسیده است به ترتیب به افتا و وزارت ارسال نمایند.
تخصیص اعتبار با رعایت ماده (۳۰) قانون برنامه و بودجه کشور مصوب ۱۳۵۱ منوط به ارسال برنامه عملیاتی دستگاه به افتا و یا وزارت حسب مورد می باشد.

تبصره – درصورتی که پس از ارائه برنامه عملیاتی، افتا یا وزارت حسب مورد مغایرتی نسبت به چهارچوب برنامه عملیاتی اعلام نمایند، دستگاه مکلف است نسبت به رفع مغایرت مزبور اقدام نماید.

ماده ۴– دستگاه های اجرایی مجازند در صورت نیاز به استفاده از ظرفیت شرکت های غیردولتی در اجرای برنامه عملیاتی تأییدشده، صرفاً از شرکت های دارای پروانه ارایه خدمات امنیتی از سازمان فناوری اطلاعات و یا افتا، حسب مورد اقدام نمایند.

ماده ۵– حراست دستگاه های زیرساختی موظف اند نسبت به نظارت بر اجرای برنامه عملیاتی تأییدشده اقدام نموده و گزارش بررسی خود درخصوص عملکرد دستگاه متبوع را به صورت سه ماهه به بالاترین مقام دستگاه و سازمان حراست کل کشور و افتا ارائه نمایند.

ماده ۶– دستگاه های اجرایی موظف اند گزارش پیشرفت اجرای برنامه عملیاتی خود را به صورت سه ماهه به افتا برای دستگاه های زیرساختی و وزارت برای دستگاه های غیرزیرساختی ارائه نمایند. افتا و وزارت مکلفند گزارش های دریافتی را به سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال نمایند.

ماده ۷– هرگونه تخصیص و هزینه کرد اعتبارات موضوع قانون در غیر از برنامه عملیاتی تأییدشده ممنوع است.

ماده ۸– در صورت اعلام افتا و وزارت حسب مورد مبنی بر انحراف در کیفیت اجرای برنامه تأییدشده، ذی حساب دستگاه اجرایی موظف است نسبت به توقف تخصیص اعتبار در موارد دارای انحراف اقدام نماید. تخصیص اعتبار در این موارد پس از رفع انحراف صورت خواهد پذیرفت.

تبصره – پرداخت از محل منابع موضوع قانون برای برنامه های عملیاتی دستگاه اجرایی که پیش از ابلاغ این آیین نامه شروع و به تأیید وزارت یا افتا حسب مورد رسیده و در صورت عدم تأیید صرفاً پس از تأیید از سوی مراجع مزبور امکان پذیر خواهد بود.

ماده ۹– سازمان اداری و استخدامی کشور موظف است با همکاری دستگاه های اجرایی نسبت به آموزش، مهارت آموزی و سطح بندی متخصصین مورد نیاز موضوع این آیین نامه اقدام نماید.

ماده ۱۰– به منظور ارتقای توانمندی های تولیدی و فناورانه کشور در حوزه های مرتبط با اجرای قانون، وزارت و افتا موظفند اقلام و خدمات پرکاربرد و راهبردی مورد نیاز کشور برای اجرای برنامه های عملیاتی را به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور اعلام نمایند

تبصره – معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور موظف است با همکاری دستگاه های اجرایی ذی ربط نسبت به حمایت از داخلی سازی و توسعه توانمندی فناورانه موضوع این ماده، با استفاده از ظرفیت بخش های غیردولتی اقدام نمایند.

محمد مخبر
معاون اول رییس جمهور